Aproximativ 100 de oameni din toată lumea mor în fiecare minut. De aici au pornit cei doi canadieni, Mitchell Moffit şi Gregory Brown analiza asupra corpului uman după moarte. Aceştia au postat un video pe canalul lor de Youtube, AsapScience în care explică procesele prin care trece fizicul de la prima secundă după moarte, până la faza de descompunere.
Conform descoperirilor făcute de AsapScience, în următoarele secunde după moarte, oxigenul începe să se epuizeze din creier. Neuronii încetează să mai funcţioneze, iar creierul nu mai trimite comenzi către anumite funcţii ale corpului.
În următoarele minute, se epuizează ultimele resurse de adenozin trifosfat (acidul care asigură energie corpului) şi muşchii încep să se relaxeze. Printre muşchii afectaţi se numără şi sfincterul (muşchiul inelar care reglează deschiderea şi închiderea orificiilor naturale), existând astfel posibilitatea incontinenţei urinare sau a fecalelor.
Corpul uman începe să devină palid, fiind un rezultat al lipsei fluxului sanguin. Inima încetează să mai pompeze sânge, acesta nu mai circulă, iar gravitaţia îl face să coboare către partea inferioară a corpului, proces numit "livor mortis". Abia după 12 ore de la moarte, culoarea pielii este complet decolorată.
Între 3 şi 6 ore de când omul trece în nefiinţă, apare un alt proces la nivelul fizicului, numit "rigor mortis". În cazul acestuia, muşchii se contractă, păstrând corpul ferm în acea poziţie timp de 24-48 de ore. Acesta este provocat de lipsa de energie şi scurgerile de calciu şi proteine.
Toate aceste procese provoacă descompunerea. Fără circulaţia sângelui, organele încep să acumuleze o doză foarte mare de dioxid de carbon, iar ph-ul pielii creşte, provocând răspândirea citosolului (lichidul intracelular).
Cu ajutorul bacteriilor anaerobe, care nu au nevoie de oxigen pentru a supravieţui, organele şi celulele trec în putrefacţie. Este aşa numitul proces de descompunere propriu-zisă, în care se eliberează mirosurile neplăcute.
Surse: dailymail.co.uk, theguardian.com.
