Voteaza proiectul Coltul Creativitatii din Tara lui Andrei

QBebe

Creativitatea a devenit astazi o calificare ceruta din ce in ce mai mult in fiecare domeniu de activitate. A fi creativ insa tine foarte mult de investitia pe care fiecare individ o face in acest sens si se dezvolta cu atat mai bine cu cat stimularea acesteia este inceputa cat mai devreme, chiar din perioada anteprescolara. Academia de Creativitate a inscris pe taraluiandrei.ro un proiect foarte interesant, care se refera la instruirea educatorilor din cele 3 crese din sectorul 5 pentru a introduce in tehnicile de predare creativitatea. Qbebe sustine acest proiect si te invita sa il votezi.

Proiectul Coltul Creativitatii, propus de Academia de Creativitate

Implementat in cele trei crese din Sectorul 5 Bucuresti, "Coltul creativitatii" isi propune sa dezvolte ideea introducerii metodelor de educatie folosind mijloace de stimulare a creativitatii inca din perioada anteprescolara, precum si dotarea unitatilor de invatamant cu materiale si instrumente necesare unei bune desfasurari a activitatilor creativ-artistice. Astfel, „Coltul creativitatii" este un proiect ce incurajeaza si promoveaza educatia timpurie, facilitand accesul la mijloacele creativitatii atat pentru copii, cat si pentru educatori si parinti deopotriva. Este un spatiu intim destinat libertatii de imaginatie a copiilor, un loc la care fiecare copil mic poate sa apeleze cu ritmicitate pentru o buna dezvoltare, cunoastere si educatie.

Sustenabilitate

In plan didactic, educatorii isi vor imbogati cunostintele de predare, putand utiliza metodele de educatie prin intermediul artei si in instruirea generatiilor viitoare de copii. De asemenea, proiectul va deveni un exemplu de implicare comuna a copiilor - parintilor - educatorilor in proiecte ce au ca finalitate modernizarea sistemului de invatamant si educatie. Dotarile Coltului de creativitate vor fi folosite de multe generatii de copii, contribuind astfel la educatia unui numar mare de anteprescolari. De asemenea, Coltul creativitatii va reprezenta un inceput de drum si un indemn in corelarea sistemului educational cu acoperirea nevoilor de ordin material din cadrul acestor unitati.

Cauza

In prezent, in cele trei crese existente in sectorul 5, sunt inscrisi 50 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 4 ani, proveniti din familii legal constituite sau monoparentale, cu studii medii sau superioare. Trecerea in subordinea autoritatilor locale a creselor a insemnat un pas inainte in procesul de educatie a copiilor, fiind angajati educatori cu experienta - 22 de cadre educatori si instructori de educatie. Programele pedagogice speciale acestei varste includ in special activitati centrate pe joc sau activitati de invatare adaptate gradului de dezvoltare psihofizica. Astazi, activitatile creative nu fac parte din preocuparile copiilor din aceste crese si nu folosesc tehnicile artei decat ocazional pentru dobandirea unor cunostinte generale: invatarea culorilor, a formelor, recunoasterea mediului inconjurator.

Se doreste insa extinderea strategiilor de predare-invatare, prin dezvoltarea activitatilor artistice, concomitent cu dotarea si modernizarea bazei materiale a unitatilor de invatamant anteprescolar. Astfel copiii isi vor dezvolta manualitatea si motricitatea fina prin activitatile de modelaj si vor invata sa isi exprime ideile si emotiile folosind lutul si culorile.

Obiective

1. Instruirea educatorilor si oferirea unei perspective asupra creativitatii si a influentei acesteia in procesul de dezvoltare a copilului. Educatorii vor fi indrumati sa isi imbunatateasca metodele de predare prin proiectarea, organizarea si realizarea activitatilor educationale din perspectiva unei noi viziuni pedagogice asupra copilului si educatiei.

2. Instruirea parintilor cu privire la necesitatea activitatilor creative in viata copilului si la asumarea unui timp de calitate impreuna cu cei mici, atat pentru consolidarea relatiei parinte-copil cat si pentru dezvoltarea creativitatii copilului. Parintii vor intelege faptul ca trebuie sa fie parteneri activi in educatia copiilor, nu doar receptori ai informa?iilor.

3.Organizarea unor ateliere in cadrul carora vor fi confectionate obiecte din lut pentru sarbatori. Copiii, alaturi de parinti si educatori vor realiza obiecte decorative.

4. Organizarea unui Targ intr-un spatiu public din Sectorul 5, unde vor fi vandute obiectele realizate.

5. Achizitionarea unor resurse materiale pentru dotarea „Coltului creativitatii", necesare pentru activitatile artistice pe care copiii le vor realiza pe parcursul anilor urmatori.

 Beneficiari directi

Beneficiarii directi sunt cei 50 de copii inscrisi in invatamantul anteprescolar din sectorul 5, in cele trei crese existente, parintii acestora si cei 28 de educatori si instructori de educatie angajati ai unitatilor de invatamant incluse in proiect. Beneficiari ai acestui proiect vor fi si copiii ce vor fi inscrisi in generatiile viitoare in aceste centre de educatie, acestia beneficiind de experienta educatorilor, acumulata pe parcursul desfasurarii proiectului, dar si de baza materiala a "Coltului creativitatii".

Impact

Copii -Dezvoltarea libera si armonioasa a copilului, in functie de ritmul propriu si de trebuintele sale, sprijinindu-i formarea autonoma si creativa. - Dezvoltarea capacitatii de a interactiona cu alti copii, cu adultii si cu mediul pentru a dobandi cunostinte, deprinderi, atitudini si conduite noi. -Descoperirea de catre fiecare copil, a propriei identitati, a autonomiei si dezvoltarea unei imagini de sine pozitive Parinti -O mai buna implicare a acestora in educatia copiilor si dezvoltarea relatiei cu acestia prin intermediul activitatilor creative desfasurate impreuna; -Petrecerea unui timp de calitate impreuna cu copilul; -Implicarea parintilor in dezvoltarea educatiei anteprescolare.

Educatori -Aprofundarea principiilor pedagogice care presupun imbinarea armonioasa a educatiei pe baze psihologice cu cele utilizand metode creative; -Implicarea in mod direct in dezvoltarea bazei materiale a institutiei de invatamant; -O mai buna relationare cu anteprescolarii si cu parintii acestora. Comunitate -Cresa va deveni un exemplu de educatie timpurie, de "educatie anteprescolar altfel" prin punerea accentului asupra factorului creativ si estetic, esential in dezvoltarea copiilor; -Din perspectiva punerii unei temelii solide a viitoarei generatii, institutia de educatie impreuna cu familia si cu societatea civila isi conjuga eforturile pentru asigurarea unui invatamant prescolar de calitate, cu valente preponderent formative, eficient si centrat pe trebuintele copiilor.

 

www.feelsmart.ro

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ea este Katarina, fiica lui Andrei Gheorghe. A emoţionat juriul de la X-Factor! Mama ei a murit de cancer
  Ea este Katarina, fiica lui Andrei Gheorghe. A emoţionat juriul de la X-Factor! Mama ei a murit de cancer

  Fiica vitregă a uneia dintre cele mai cunoscute personalităţi de radio de la noi, ce nu mai este în viaţă, a participat la un îndrăgit show de televiziune. Descoperă din...

  Procedura de urgență: se votează legea prin care părinții pot avea zile libere dacă se închid școlile
  Procedura de urgență: se votează legea prin care părinții pot avea zile libere dacă se închid școlile

  Școlile închise dau bătăi de cap părinților care se duc la lucru și nu au cu cine să-și lase copiii. Se pregătește o procedură de urgență prin care să se dea zile libere...

  Primele declarații ale Andrei după ce fanii au acuzat-o că își ascunde sarcina
  Primele declarații ale Andrei după ce fanii au acuzat-o că își ascunde sarcina

  De câteva zile circulă zvonul că Andra ar fi din nou însărcinată. Multă lume a felicitat-o pe îndrăgita artistă după ce Pepe a postat o poză în care ținea...

  Colțul de calmare: găselnița părinților care vor să supraviețuiască tantrumurilor copiilor
  Colțul de calmare: găselnița părinților care vor să supraviețuiască tantrumurilor copiilor

  Gestionarea crizelor de tantrum ale copiilor reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru părinți. Aproape că nu există copil care să nu aibă crize de furie, iar acest lucru...

  3 metode pentru stimularea creativității copiilor
  3 metode pentru stimularea creativității copiilor

  Creativitatea reprezintă o structură importantă a personalității, prin intermediul căreia se formează noi idei originale, care pot avea sau nu un impact asupra spațiului social....

  Pe el îl cunoaște toată țara, dar soția sa este o prezență discretă. Cine este Gabriela, soția lui Mihai Morar
  Pe el îl cunoaște toată țara, dar soția sa este o prezență discretă. Cine este Gabriela, soția lui Mihai Morar

  Una dintre cele mai cunoscute personalități de radio și de televiziune de la noi se mândrește cu o familie frumoasă, pe care a dezvăluit-o fanilor și prin intermediul...

  Educația în cea mai digitalizată țară din lume: „Există grădiniță online de 15 ani, nu doar din pandemie”
  Educația în cea mai digitalizată țară din lume: „Există grădiniță online de 15 ani, nu doar din pandemie”

  Dacă în România, și nu numai, elevii au luat contact pentru prima oară cu învățământul online în perioada pandemiei, în Estonia elevii erau deja...

  România, țara lui EU sunt mai presus de toți și toate! Dacă un senator nu respectă regulile crizei epidemice, ce pretenții să mai avem de la oamenii de rând?
  România, țara lui EU sunt mai presus de toți și toate! Dacă un senator nu respectă regulile crizei epidemice, ce pretenții să mai avem de la oamenii de rând?

  Oare și restul de români simt ce simt eu acum? Că suntem conduși de gena - eu sunt mai presus de toți și toate? Azi doi oameni politici au fost confirmați cu Covid-19, un senator...

  © 2023 Qbebe