Întrebări despre îngrijirea pielii la gravide și copii cu răspunsuri de la un #supermedic Enayati Medical City

Întrebări despre îngrijirea pielii la gravide și copii cu răspunsuri de la un #supermedic Enayati Medical City

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când vine vorba de îngrijirea corpului, una dintre cele mai importante rutine, pe care te străduiești să nu o neglijezi niciodată, este îngrijirea pielii. Cu atât mai mult cu cât te gândești la perioade mai speciale, precum sarcina și primii ani de viață ai copilului tău, îți dai seama că este neapărat necesar să acorzi o atenție sporită protejării pielii. Ca să îți atingi un asemenea obiectiv, ai încredere și în Enayati Medical City care, prin intermediul unui medic specialist dermatolog, vine către tine cu sfaturi valoroase, de care să ții cont pentru ca atât tu, cât și puiul tău, să vă bucurați de o stare de bine și de o piele sănătoasă.

Membră a echipei Enayati Medical City, doamna doctor Alice Brînzea, cu dublă specializare în dermatologie și gerontologie, doctor în Științe Medicale, cu o bogată activitate științifică (publicând în reviste de specialitate atât naționale, cât și internaționale), a acceptat să răspundă la numeroase întrebări legate de îngrijirea și sănătatea pielii în cadrul emisiunii live „Tu întrebi, #SuperMedicii răspund: Îngrijirea pielii la gravide și copii”.

medicul specialist dermatolog Conf.Dr. Alice Brînzea

Care sunt cele mai frecvente patologii dermatologice ale nou-născutului?

Conf. Dr. Alice Brînzea: „Aș pune pe primul loc acneea nou-născutului. Aceasta se vindecă de la sine, în câteva săptămâni, fără a lăsa urme, semne pe pielea bebelușului. Seamănă foarte mult cu acneea la adolescent/adult, în special la nivelul capului și tenului. 

Destul de frecvent întâlnim și dermatita seboreică a nou-născutului și a copilului mic. În acest caz, se formează cruste groase, aderente, gălbui și câteodată neplăcut mirositoare, care îi pun în gardă pe proaspeții părinți și bunici.

Aceste patologii sunt cele mai frecvente, cele mai uzuale, fără caracter de gravitate, dar cu un tablou clinic destul de „zgomotos” câteodată.” 

Cum trebuie gestionate cele mai frecvente patologii ale nou-născutului? Ce putem să tratăm acasă și unde ar trebui să intervină medicul?

Conf. Dr. Alice Brînzea: „În principiu, ele se tratează acasă. Și când spun „tratament”, poate e un pic cam mult pentru că, de fapt, e nevoie de câteva măsuri potrivite de îngrijire, fără a exagera cu produsele medicamentoase. 

femeie care are grija de un nou-nascut si vrea sa-i aplice un produs de ingrijire a pielii

Acneea nou-născutului se vindecă de la sine, foarte rar ajungem să administrăm produse terapeutice. Pentru dermatita seboreică e nevoie de un pic de răbdare pentru a detașa crustele groase ce se formează la nivelul scalpului. Trebuie aplicate produse de îngrijire de obicei înainte de băiță.”

De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?

Semnele din naștere pot fi un pericol pentru sănătatea nou-născutului?

Conf. Dr. Alice Brînzea: „În primul rând, aș enumera câteva dintre semnele cu care se poate naște un bebeluș. În principiu vorbim foarte des despre petele (semnele) roșii de pe piele, care se numesc hemangioame. În esență, acestea reprezintă „ghemotoace” de vase de sânge. De cele mai multe ori, nu au nicio gravitate, au doar impact estetic. Dacă sunt de dimensiuni foarte mari sau dacă sunt numeroase, necesită și o evaluare a organelor interne pentru a încerca să vizualizăm dacă există „ghemotoace” de vase de sânge și la nivelul acestora.

Alte semne prezente pe piele încă de la naștere sunt alunițele. Ele pot apărea în decurs de săptămâni sau la câteva luni de la naștere și atunci le numim alunițe congenitale. Nu au caracter de gravitate.

Alte semne mai pot fi petele „cafe au lait”, similare pistruilor. De obicei, nu au caracter de gravitate. Dacă sunt prezente mai mult de 6 pe tegument, atunci trebuie făcută o evaluare pentru identificarea unor boli mai grave, cum ar fi neurofibromatoza de exemplu.

Lista poate continua cu petele mongoloide. Acestea sunt pete mai mari, neregulate, în nuanțe de gri-cenușiu. De obicei dispar spontan, până în adolescență.”

Este normal ca alunițele să apară încă din primii ani de viață?

Conf. Dr. Alice Brînzea: „Alunițele se numesc, în termeni medicali, formațiuni tumorale melanocitare. Reprezintă o aglomerare de celule producătoare de pigment la nivel cutanat.

Alunițele pot să apară încă de la naștere, pot fi mai mari sau mai mici. De asemenea, pot să apară pe parcursul vieții noastre. Trebuie să avem întotdeauna grijă la caracterele alunițelor, să nu intre, din punct de vedere vizual, în categoria celor „rele”, care trebuie evaluate de către medic. De aceea, trebuie să ținem cont de regula „ABCDE”, ce se referă la:

  • A: o aluniță asimetrică;
  • B: o aluniță cu margini neregulate, dantelate;
  • C: o aluniță cu mai mult de 3 culori. Mai ales negrul îngrijorează;
  • D: o aluniță cu diametrul de peste 6 mm ne poate sugera că este mai puțin „prietenoasă”;
  • E: o aluniță care își schimbă aspectul într-un timp foarte scurt.”

Este periculos să expunem la soare alunițele?

Conf. Dr. Alice Brînzea: „Este periculos să ne expunem excesiv la soare, în orele nepotrivite. Trebuie să avem mare grijă cât și în ce interval orar ne expunem la soare.

În ceea ce privește expunerea alunițelor la soare, o mică parte dintre cancerele de piele se formează pe alunițe deja existente. Cele mai multe cancere de acest tip se dezvoltă direct, ca alunițe atipice. Referitor la protecția alunițelor de soare, trebuie să le protejăm așa cum protejăm și restul pielii.”

De la ce vârstă putem merge cu copilul mic la mare? Ce trebuie să facem pentru a proteja cât mai bine pielea bebelușului?

Conf. Dr. Alice Brînzea: „Important este cum expunem copilul la soare. Nu se recomandă să îl expunem direct la soare înainte de vârsta de 6 luni. Trebuie să îmbrăcăm bebelușii cu haine lejere, din materiale naturale, deschise la culoare, nu trebuie să îi lăsăm direct în lumina soarelui, cu atât mai mult în intervalul orar 11:00-17:00. 

Putem apoi să expunem bebelușul în intervalele sigure aplicând pe piele creme cu factor de protecție solară potrivite pentru vârsta 6 luni +. Vorbim aici de cremele/produsele cu SPF pentru bebeluși, acestea având filtru mineral. Ele nu se absorb la nivel tegumentar. În schimb, filtrele chimice pot fi absorbite la nivel tegumentar, iar bebelușii nu au un sistem de eliminare a produselor toxice, în special la nivel renal. De aceea, există risc de toxicitate.

femeie care aplica crema cu protectie solara pe spatele unui copil mic la plaja

Mergem cu bebelușul la mare mai ales după vârsta de 6 luni, dar îl protejăm bine cu haine potrivite, folosim o umbreluță și creme cu factor de protecție solară.”

Cum pot fi gestionate cojițele de pe scalpul copiilor?

Conf. Dr. Alice Brînzea: „Cele mai multe dintre cojițe (cruste sau scuame) apar în caz de dermatită seboreică. Practic, este vorba despre un dezechilibru al producției de sebum, până când glandele producătoare se adaptează la mediu și la profilul hormonal. Uneori, este vorba despre un dezechilibru asociat cu prezența unei ciuperci pe care o avem cu toții pe piele, care face parte din flora naturală. Așa apar cojițele și inflamația.

Cojițele nu sunt periculoase, pot fi gestionate prin aplicarea unor produse de îngrijire a pielii potrivite, respectiv șampoane și creme. Acestea trebuie aplicate înainte de baie, cu aprox. 30 de minute în prealabil. Produsele respective au menirea de a înmuia cojițele pentru a fi ușor detașate de la nivelul scalpului, fără a smulge firele de păr. 

Atât timp cât copilul nu resimte disconfort, nu se scarpină, nu este agitat, nu plânge fără motiv, nu trebuie să se intervină asupra cojițelor cu mai mult de adoptarea unor măsuri potrivite de îngrijire.”

Putem evita vergeturile din timpul sarcinii?

Conf. Dr. Alice Brînzea: „În principiu, nu avem metode, recomandări prin care să garantăm că vergeturile nu se vor forma. Formarea vergeturilor ține, pe de o parte, de calitatea fibrelor (de colagen, de elastină) de la nivel cutanat. Pe de altă parte, vergeturile țin de dinamica sarcinii, de cât de rapid se destind abdomenul, respectiv pielea. De asemenea, țin de gradul de hidratare cutanată. 

Din punct de vedere al dermatologului, pentru a limita cât mai mult apariția vergeturilor, avem creme, produse, uleiuri pe care le recomandăm să fie folosite cât mai devreme în sarcină. În plus, se pregătește pielea pentru o sarcină.

Se recomandă aplicarea unor creme ce hidratează foarte bine tegumentul și care „înzdrăvenesc” structurile cutanate, astfel încât fibrele să nu se rupă pe măsură ce sarcina avansează.”

Ce produse dermatologice nu sunt permise în sarcină?

Conf. Dr. Alice Brînzea: „Sunt de evitat produsele și derivații de retinol, de vitamina A, tot ce înseamnă produsele anti-aging. Există pe piață o mulțime de produse anti-aging ce sunt permise totuși pe timpul sarcinii pentru că nu conțin retinol.

Alte produse de evitat, cel puțin dacă nu avem recomandarea unui medic, sunt cele cu concentrație mare de cortizon. Cu toate acestea, cortizonul poate fi o opțiune terapeutică pentru anumite patologii care se instalează pe timpul sarcinii și, strict la recomandarea medicului, poate fi utilizat.

Pot fi utilizate produsele cât mai blânde, cu cât mai puțin chimicale, cu cât mai puțini aditivi. În principiu, produsele pentru bebeluși pot fi folosite în condiții de maximă siguranță și în perioada sarcinii.”

femeie insarcinata zambitoare, care aplica pe fata o crema

„Strălucirea de sarcină” este adevărată sau nu?

Conf. Dr. Alice Brînzea: „Este adevărată. Constelația hormonală de sarcină (progesteronul, estrogenii) permite o hidratare grozavă a pielii, vasele de sânge sunt foarte bine exprimate, apare acea culoare frumoasă, roz, în obraji.” 

Este bine ca femeile însărcinate să se expună la soare? Dacă da, ce reguli trebuie să se respecte?

Conf. Dr. Alice Brînzea: „În aceleași limite pe care le aminteam și mai devreme, sigur, este în regulă ca o gravidă să se expună la soare. Trebuie să evităm expunerea la soare în intervalul orar 11:00-17:00, trebuie să se aplice creme cu factor de protecție solară și acestea să fie reaplicate la fiecare 2 ore.

Profilul hormonal de sarcină poate favoriza apariția melasmei, a „măștii” de gravidă. Supraîncălzirea nu face foarte bine, mai ales când sarcina este avansată, aproape de termen. 

Alte restricții nu sunt.”

Mulțumim doamnei Conf. Dr. Alice Brînzea și Enayati Medical City

Enayati Medical City este un Oraş Medical cu suflet, primul ecosistem medical din România, bazat pe inovaţie, empatie şi parteneri medicali de elită. Un complex ce ridică standardele actuale prin integrarea armonioasă a două spitale, împreună cu un centru rezidenţial premium pentru seniori şi o policlinică cu peste 60 de cabinete. Sub deviza „Pentru tine și familia ta, așa cum trebuie", în policlinicile Enayati Medical City consultă peste 100 de #SuperMedici acoperind toate specialitățile necesare îngrijirii medicale, cu un focus deosebit pe nevoile medicale ale mamei și copilului. 

 

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Lege de bun augur pentru femeile gravide și mamele cu copii mici în România! Prioritate la casele de marcat și la ghișee
    Lege de bun augur pentru femeile gravide și mamele cu copii mici în România! Prioritate la casele de marcat și la ghișee

    Luna trecută, Parlamentul a adoptat un proiect de lege privind acordarea priorității, la ghișee și la casele de marcat, femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de...

    De ce ador că nu am copii: trendul care a rupt TikTok-ul cu milioane de răspunsuri
    De ce ador că nu am copii: trendul care a rupt TikTok-ul cu milioane de răspunsuri

    Libertatea de a se trezi oricând doresc, mai mulți bani pentru ei înșiși, pace și liniște. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pe care oamenii au spus că le...

    Impresii dintr-un spital pentru copii: „Cu resurse puține, personalul medical face minuni”
    Impresii dintr-un spital pentru copii: „Cu resurse puține, personalul medical face minuni”

    Impresii șocante de la un spital pentru copii din Republica Moldova! O mamă care este internată cu copilul ei la Secția Pneumologie a Institutului Mamei și Copilului, povestește...

    10 întrebări ridicole care îmi sunt puse ca mamă a 5 copii
    10 întrebări ridicole care îmi sunt puse ca mamă a 5 copii

    Sunt mama a 5 copii. Iubesc familia mea mare și nu îmi pot imagina viața altfel. De-a lungul timpului mi-au fost puse multe întrebări ridicole cu privire la familia mea de 7...

    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

    Stresul poate avea o gamă largă de efecte asupra organismului, deoarece declanșează un răspuns fiziologic complex menit să pregătească organismul pentru a face față amenințărilor...

    Lecția de respect a zilei: un bărbat refuză să-i dea locul în metrou unei gravide, dar un bătrân cu baston i l-a oferit fără ezitare
    Lecția de respect a zilei: un bărbat refuză să-i dea locul în metrou unei gravide, dar un bătrân cu baston i l-a oferit fără ezitare

    A fi bărbat doar cu numele nu este un motiv de mândrie. Bărbații adevărați sunt cei care sar în ajutorul persoanelor în nevoie, cei care respectă regulile de bun...

    De ce apare mâncărimea pielii după duș
    De ce apare mâncărimea pielii după duș

    În cele mai multe cazuri, dușul este o experiență pozitivă, după care ne simțim mai bine. Însă, există și cazuri în care anumite persoane experimentează...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    © 2024 Qbebe