Educația financiară - cum construim copiilor mentalități santatoase despre bani?

Educația financiară - cum construim copiilor mentalități santatoase despre bani?

Bianca Geica - Redactor Senior

Într-o societate în care totul pare să aibă un preț, este extrem de important ca cei mici să aibă o imagine corectă și pozitivă asupra banilor, imagine care nu poate fi alimentată decât prin exemple clare și discuții practice.

Dar când este cel mai bun moment pentru a-i învăța pe copii despre bani? De la ce vârstă începem să le vorbim copiilor despre importantă cheltuielilor responsabile? Experții financiari, psihologii pentru copii și chiar Asociația Americană de Psihologie susțin că cei mici trebuie să își dezvolte abilitățile financiare cât mai devreme. Primele discuții despre bani ar trebui să aibă loc încă de când aceștia învață să numere, adică de la 3-4 ani.

De ce este atât de importantă educația financiară?

Copiii cresc repede și, în curând, vor fi responsabili pentru propriile decizii financiare. Dar mulți tineri adulți și studenți nu știu prea multe despre bani, spun experții financiari. România, de pildă, este pe ultimul loc în Europa la capitolul „educație financiară”, conform unui studiu realizat în 2020. Doar 1 din 5 români înțelege noțiuni financiare de bază, știe să își facă un buget și se gândește în avans la cheltuieli.

Așadar, este esențial că ai noștri copii să înceapă să învețe concepte financiare importante, cum să economisească sau cum să își planifice cheltuielile în funcție de bugetul de care dispun, încă de când sunt mici. Astfel, vor face alegeri financiare inteligente atunci când vor deveni adulți.

Cum vorbim cu copiii despre bani, în funcție de vârstă

Pentru le insufla copiilor noștri concepte financiare sănătoase, este important să vorbim despre bani pe înțelesul lor. Dar de unde să începem? Cum îi spunem unui copil de grădiniță, de exemplu, că banii sunt o resursă finită fără să-l faci să se îngrijoreze? Cum îi transmitem valoarea banului și importanța economisirii fără să-l facem să fie materialist sau, din contră, zgârcit? Cheia este să începem conversația timpuriu și să fie adaptată vârstei celui mic!

Iată câteva sfaturi despre cum să vorbești cu copilul tău despre bani, în funcție de vârsta pe care o are:

Vârste între 3 și 4 ani: Introdu conceptul de bani și de schimbul de bunuri

Experții financiari susțin că educația financiară a copilului ar trebui să înceapă de la vârstă la care acesta învață să numere, adică de la 3-4 ani. Începe prin prezentarea banilor și a monedelor și lasă-l să te însoțească la cumpărături pentru a vedea cu ochii lui ce se întâmplă, în realitate, cu banii. Un copil de 3 ani înțelege mai multe decât poate exprima!

Pune-l să numere și să sorteze monedele. Învăță-l să identifice fiecare monedă, chiar dacă nu-și poate aminti încă cât valorează fiecare. Vă puteți juca inclusiv de-a cumpărătorul și vânzătorul, în care să fiți, pe rând, client și casier. La această vârstă, cei mici învață cel mai bine prin joacă!

Vârste între 5 și 7 ani: Învață-l despre valoarea banilor și prețul bunurilor

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Cambridge, această este vârsta la care copiii încep să înțeleagă diferența între dintre preț și valoare. Acum este momentul să începi să îi explici cât costă diferite jucării și cum câștigă „oamenii mari” bani. Poți face legătura între mama sau tata care merg la serviciu și cheltuirea banilor pentru jucării sau ieșiri în familie. Jucați-vă din nou de-a vânzătorul și cumpărătorul, de data aceasta atașând și un preț fiecărui produs.

Vârsta de 5 sau 7 ani este, de asemenea, un moment bun pentru a începe să îi dai copilului o mică alocație săptămânală, care să valoreze cât vârsta lui. De exemplu, dacă prichindelul tău are 6 ani, îi poți da câte 6 lei pe săptămână, bani pe care acesta să îi folosească așa cum crede de cuviință. Introducerea unui venit, oricât de mic, este o oportunitate de a învăța gestionarea banilor și bunele obiceiuri de economisire. Cercetările sugerează că micuții care primesc alocație sunt mai atenți în privința banilor decât cei care nu primesc. În momentul în care încep să interacționeze cu banii, fie că este vorba de alocație, de câștigarea unor bani în urma unor treburi casnice sau de primirea banilor de sărbători de la rude, părinții ar trebui să îi învețe în mod explicit pe copii să economisească sau să doneze o parte din ei. Dacă îi învățăm pe cei mici să economisească de la vârste fragede, această va deveni o a două natură pentru ei, mai târziu.

Pentru a menține un copil motivat, stabilește obiective pe termen scurt, cum ar fi economisirea a 5 lei în fiecare săptămână și lăudă-l în mod regulat pe copil pentru că rămâne pe drumul cel bun. Păstrați banii într-un recipient transparent și lasă-l pe cel mic să privească cum banii se acumulează și spune-i că cu cât în pușculița e mai plină, cu atât își va putea cumpăra mai multe lucruri sau jucăria pe care și-o dorește.

Vârste între 8 și 10 ani: Dorințe versus nevoi și cumpărături inteligente

În jurul vârstei de 8-9 ani, poate chiar mai devreme, copiii vor începe să înțeleagă nu doar suma banilor, ci și valoarea lor. Ei vor putea face diferența între valoarea unei monede de 10 sau 50 de bani și vor înțelege că pot cumpăra un număr limitat de lucruri cu o anumită sumă de bani. Profită de acest lucru lăsându-i pe copii să ia câțiva lei la magazin pentru a cumpăra un articol la alegere. Acest lucru îi va face să se gândească la valoarea banilor (cumpără trei bomboane sau o jucărie mică) și îi va ajuta să înțeleagă că a plăti pentru un obiect înseamnă să renunțe la bani permanent.

Vârste între 11 și 14 ani: Responsabilitatea financiară

Anii pre-adolescenței aduc lecții financiare importante și, probabil, și unele provocări. Principalul lucru pe care îl doresc copiii la această vârstă este să fie priviți ca niște tineri adulți. Este timpul pentru mai multă responsabilitate financiară! Mărește-i, cu modestie, alocația săptămânală sau lunară, și lasă-l pe copil să gestioneze banii în așa fel încât să îi ajungă și pentru caiete, creioane sau pixuri, dar și pentru o înghețată sau un suc.

Oferirea chiar și a celei mai mici sume de bani în mod regulat este o modalitate excelentă de a-ți ajuta copilul să învețe cum să gestioneze banii.

Vârste între 14 și 16 ani: Învață-l despre planificarea, economisirea și gestionarea bugetului

Este bine că în această etapă a vieții, care marchează intrarea la liceu, copilul să știe să își planifice bine bugetul, să economisească și să gestioneze responsabil alocația sau banii de buzunar. Anii adolescenței pot fi dificili, iar chestiunile legate de bani pot părea nesemnificative. Dar o bună gestionare a banilor este importantă pentru că ei să învețe independența financiară pe măsură ce cresc.

Este important că adolescenții să recunoască valoarea banilor și să înțeleagă că aceștia nu reprezintă o resursă nelimitată. Oferindu-le libertatea de a-și gestiona propriul buget, ei vor învăța două lecții valoroase:

  • Cheltuim doar cât ne permitem;
  • Evităm să picăm în capcana cheltuielilor neplanificate.

O modalitate de a-ți ajuta adolescentul să fie responsabil financiar este să îi vorbești despre responsabilitățile tale financiare. Vorbește cu el despre venitul tău și despre ceea ce trebuie să bugetați. Acest lucru include facturile, cumpărăturile și tot ceea ce cheltui pentru el, cum ar fi prânzul de la școală sau excursiile.

Vârste între 16 și 18 ani: Pregătește-l pentru gestionarea mai multor cheltuieli personale

În această etapă a vieții, experții financiari spun că un copil este pregătit pentru gestionarea mai multor cheltuieli persoanale care îl vor pregăti pentru viața de adult. Mai mult decât atât, ar fi ideal să aibă și experiența unui loc de muncă în perioada vacanțelor sau în weekend-uri, câteva ore pe săptămână, astfel încât să se bucure de o sursă de venit în timpului anului școlar, dar și pentru a dobândi încredere în sine. Prin muncă va înțelege în mod direct cum se câștigă banii!

Pregătește-ți copilul pentru viitor!

În fiecare zi faci lucruri pentru copilul tău cu gândul „să-i fie bine” azi, mâine și în viitorul care bate la ușa. Ca părinți însă nu putem să „aranjăm” viitorul pentru copiii noștri, dar putem să îi pregătim pe cei mici pentru viitor.

Un start bun în viață deschide calea către un orizont de momente extraordinare. Ai grijă de cel mic cu un plan de economii special creat că să-i asigure tot ce este mai bun: un viitor sigur și un cadou fantastic la aniversarea de 18 ani. În ultima vreme, tot mai mulți părinți au realizat cât de important este să pună bani deoparte pentru viitorul copiilor lor și să încheie asigurări de viață în beneficiul acestora.

O asigurare pentru copii și părinți, cum este asigurarea PRIMA, pe care o poți încheia la Eurolife FFH Asigurări, îmbină componenta de protecție pentru părinte, mai exact asigurarea de viață (în cazul decesului, asigurătorul oferind garanția că cel mic va primi la maturitatea contractului suma pe care că părinte ai vrut să o pui deoparte pentru el), cu economisirea sumelor plătite lunar, în așa fel încât la sfârșitul contractului copilul să beneficieze de o sumă asigurată importantă pentru a-și îndeplini visul, oricare ar fi acesta: să acopere cheltuielile cu studiile, să își susțînă o pasiune sau să pornească o afacere.

Când închei o asigurare pentru copii și părinți obții:

  • Disciplină financiară. Protejezi viitorul copilului tău pe baza unui plan care te disciplinează financiar. Nu mai există riscul să neglijezi economisirea lunară în favoarea unor achiziții dictate de dorințele imediate ale celui mic: o jucărie, o bicicletă, o tabletă sau o trotinetă.
  • Un fond de economii pentru copil. Copilul tău va beneficia de susținerea financiară necesară atunci când va dori să studieze la o universitate de prestigiu, să se perfecționeze în domeniul preferat sau să înceapă propria afacere.
  • Protecție pentru tine și copilul tău. În cazul în care se întâmplă ceva cu tine, ei sunt cei care beneficiază de suma asigurată, astfel încât să aibă în continuare stabilitate financiară.

Educația financiară este cel mai util cadou pe care i-l poți oferi copilului tău, încă de la vârste fragede! Iar cu Eurolife FFH Asigurări, este mai simplu decât crezi să investești în planuri de viitor ale copilului tău!

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://www.fatherly.com/love-money/teaching-kids-money-finances-age-by-age
https://childmind.org/article/talking-kids-money/
https://www.npr.org/2021/07/27/1021262899/finance-money-tips-kids-families-conversations
https://www.moneyhelper.org.uk/en/family-and-care/talk-money/how-to-talk-to-your-children-about-money-age-3-4
https://smartmoneymamas.com/teach-your-preschooler-about-money/

Articolul urmator
Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău
Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate
    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate

    Educația financiară nu se predă în școli (iar atunci când profesorii le vorbesc elevilor despre bani, o fac de cele mai multe ori la nivel superficial), prin urmare ne revine...

    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

    Educația financiară este crucială pentru a duce o viață echilibrată și lipsită de griji, cel puțin în ceea ce privește finanțele. Cu cât învățăm mai repede...

    Ce sume cheltuiesc vedetele noastre pentru educația copiilor lor
    Ce sume cheltuiesc vedetele noastre pentru educația copiilor lor

    Orice părinte își dorește tot ce e mai bun pentru copilul său, atât când vine vorba de lucrurile necesare de zi cu zi, dar mai ales în ceea ce privește...

    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?
    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?

    Inteligența artificială a pornit numeroase discuții de-a lungul timpului, dar mai ales în contextul Chat GPT-ului. Cum va schimba acest asistent virtual performant educația...

    O lecție simplă despre bani de la tatăl meu m-a salvat ca adult. Toți părinții trebuie să o spună copiilor
    O lecție simplă despre bani de la tatăl meu m-a salvat ca adult. Toți părinții trebuie să o spună copiilor

    Când aveam 13 ani, tata m-a dus la bancă pentru o etapă financiară importantă: deschiderea unui cont și obținerea unui card de debit. Aveam 100 de dolari în portofelul meu...

    Iubitul meu îmi cere bani pentru că mama lui îi cheltuie tot salariul. Cum să-i spun că nu mai vreau să-i dau bani?
    Iubitul meu îmi cere bani pentru că mama lui îi cheltuie tot salariul. Cum să-i spun că nu mai vreau să-i dau bani?

    O femeie de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit, cum a ajuns să plătească indirect facturile și cheltuielile mamei iubitului ei. Ea spune că totul a început...

    „Am un card secret”. Confesiunile a 22 de părinți despre situația lor financiară
    „Am un card secret”. Confesiunile a 22 de părinți despre situația lor financiară

    Printre marile provocări din viața de părinte se regăsește și aceasta: să reușești să ai permanent un venit stabil, care să-ți permită nu doar să achiți fără probleme...

    De ce sunt vinovați părinții în educația copiilor? De ce sunt atât de multe divorțuri? Părintele Pimen răspunde cu sinceritate
    De ce sunt vinovați părinții în educația copiilor? De ce sunt atât de multe divorțuri? Părintele Pimen răspunde cu sinceritate

    Părintele Pimen Vlad provine dintr-o familie cu nouă copii din județul Suceava și, după mai mulți ani petrecuți la Mănăstirea Sihăstria, a ajuns în 1993 la Muntele Athos....

    © 2024 Qbebe