Vărsăturile neobișnuite
Sugarul de vârstă mică poate regurgita destul de mult. Dacă atunci când regurgitează, laptele se scurge la colţul gurii (chiar şi atunci când este în cantitate mai mare), în cazul vărsăturii acesta este expulzat cu jet. Așa că, apelează la medic:
- dacă vărsăturile sunt repetitive
- sau când au o constantă (copilul meu varsă în fiecare zi)
- sau când conţinutul lor este diferit
- sau conţine sânge
- sau vărsătura este de culoare galbenă sau galben-verzuie
Modificarea scaunelor
Este timpul să apelezi la pediatru dacă crizele de plâns se asociază cu modificarea scaunelor atât cantitativ (scaune numeroase) cât şi în ceea ce priveşte aspectul şi conţinutul lor:
- scaune apoase şi spumoase ce se însoţesc de înroşirea tegumentului feselor
- scaune cu mucozități abundente
- scaune de culoare verde scaune cu sânge
Iritabilitatea excesivă sau letargia
Sugarul cu colici plânge mult în special în a doua parte a zilei, însă agitaţia cvasipermanentă sau schimbarea timbrului (mama îşi cunoaşte propriul copil) ridică un semn de întrebare. Tot în categoria semnelor de alarmă intră şi plânsul stins sau geamătul. Şi cealaltă extremă trebuie să ne determine să mergem la medic. Sugarul este apatic, nu mai urmăreşte cu privirea, nu mai gângureşte, suge slab și doarme aproape continuu.
Schimbări care trebuie să te îngrijoreze:
- Modificarea temperaturii - atât creşterea febrei cât şi scăderea ei (hipotermia) sunt semne ce ne indică o altă afecţiune decât colicile obişnuite ale sugarului.
- Modificarea respiraţiei
- Modificări în zona genitală - în timpul crizei de plâns trebuie verificat nu numai scutecul sau abdomenul ci şi zona genitală. În cazul apariţiei unei tumefacţii, sau schimbarea aspectului zonei respective, trebuie să ne prezentăm urgent la medic.
- Scăderea sau stagnarea greutății
Nu în ultimul rând trebuie să ţii minte că plânsul este singura modalitate de comunicare a sugarului. Aşa că atunci când copilul plânge puternic, verifică pe rând următoarea listă și elimină mai întâi toți factorii de stres comuni care îi poate declanșa criza puternică de plâns:
- bebelușului îi este foame
- bebelușului îi este somn
- bebelușul are scutecul plin sau pus incorect
- bebelușului îi este frig sau cald
- un fir de păr îi strangulează un deget
- i-a intrat ceva în ochi
Criză puternică de plâns? Soluția mămicilor reponsabile
O soluție în ameliorarea colicilor la bebeluși o reprezintă KEBENE Pro Baby. Acesta este un dispozitiv medical indicat în caz de colici gazoase la sugari. Beneficiul lui KEBENE Pro Baby constă în asocierea dintre simeticonă (ingredient activ) si probioticul SaccharomycesBoulardii (adjuvant activ). Astfel, Kebene Pro Baby protejează și regenerează bariera biologică intestinală și în același timp ajută la eliminarea simptomelor supărătoare cum ar fi: durerea, crampele, senzația de tensiune, eructațiile, flatulența. |