Tot ce trebuie să știi despre colici

Qbebe.ro

Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale bebelușilor. Apar, de regulă, la 2-3 săptămâni după naștere și durează, în medie, până la 3-4 luni, iar simptomele includ crampe abdominale din cauza cărora bebe ajunge să plângă inconsolabil.

Află ce sunt, mai exact, colicile bebelușului, de ce apar, cum se manifestă, dar și ce poți face pentru a-ți ajuta puiul să depășească mai ușor momentele de neliniște!

bebelus care plange

Ce sunt colicile 

Colicii se referă la plânsetul puternic și intens al bebelușilor, cu o durată mai mare de 3 ore pe zi, care se repetă de cel puțin 3 ori într-o săptămâna și se întinde pe o durată de cel puțîn 3 săptămâni. De obicei, se manifestă în a doua parte a zilei, în jurul aceleiași ore.

Potrivit statisticilor, aproximativ 1 din 3 sugari, cu vârste cuprinse între 1 și 3 luni, suferă din cauza colicilor. Crizele de agitaţie sunt frustrante pentru părinţi, întrucât apar brusc, sunt intense şi nimic nu pare să le calmeze. Însă, aşa cum apar, aşa şi dispar! Ele au un vârf la 6 săptămâni şi dispar uşor după 3 luni.

Nu s-a constatat nicio predispoziţie pentru a dezvolta colici, nici legate de tipul de alimentaţie (naturală versus artificială), nici de sexul copilului sau vârsta gestaţională (prematur versus nou născut la termen).

Cum se manifestă colicile la bebeluși

Colicile la bebeluși se manifestă ca o criză de plâns apărută la un sugar aparent sănătos, în general înspre seară, în jurul aceleiaşi ore:

 • copilul începe să plângă din senin (este mâncat, este schimbat scutecul);
 • este roşu, încruntat la faţă;
 • ridică piciorușele cu genunchii spre burtă;
 • freacă intens călcâiele;
 • strânge pumnii şi poate emite şi gaze;
 • timbrul plânsului este de obicei înalt.

În încercarea de a-l linişti, mama îl pune la sân, însă bebelușul suge nervos, se încordează, ia sânul, îl lasă şi iar plânge. În timpul plânsului, înghite aer şi astfel se accentuează durerea. În plus, în încercarea de a-l calma, poate fi supraalimentat şi uite aşa se intră într-un cerc vicios. Copilul plânge inconsolabil, iar pentru părinţi devine obositor şi frustrant în acelaşi timp să încerce, de cele mai multe ori, fără succes, să își liniștească prichindelul. 

Care sunt cauzele apariţiei colicilor?

Nu se cunosc pe deplin cauzele, însă exista anumiți factori care ar putea favoriza apariția colicilor:

Imaturitatea florei intestinale

Imediat după naştere, tractul digestiv este colonizat de bacterii, însă până se formează flora echilibrată, durează în jur de 3 ani. Lactoza (principalul zahăr al laptelui) - sub acţiunea florei - se transformă în gaze, ce destind peretele colonului, producând crampe. Cu cât microbiota este mai echilibrată cu atât producţia de gaze este mai redusă şi disconfortul copilului este mai mic.

Imaturitatea sistemului nervos

In apariţia colicilor este implicată şi imaturitatea sistemului nervos, mai exact incapacitatea creierului de a face faţă stimulilor din viata extrauterină. Nu de multe ori, în încercarea de a calma copilul, familia îl stimulează şi mai mult (cu cât lumina e mai puternică, cu cât jucăria e mai zgomotoasă şi este legănat mai mult - cu atât plânge mai tare).

Alergia alimentară

Alergia la proteinele laptelui de vacă este o cauză importantă de durere abdominală la această vârstă. Imaturitatea tubului digestiv face ca alergenii să străbată mucoasa intestinală.

Fumatul în timpul sarcinii și al alăptării

Mai multe studii au arătat că fumatul în timpul sarcinii şi al alăptării se însoţeşte de episoade mai intense de plâns.

Alți factori care ar putea declanșa colicile bebelușului

Există studii care arată o legătură între colicile intense ale sugarului şi migrenă (copiii mamelor cu migrenă ar avea forme mai intense de colici). 

Și nu în ultimul rând anxietatea în cadrul familiei. Cu cât părinţii sunt mai anxioşi cu atât copilul va fi mai agitat. Să nu uităm că după 4 luni dispare, nu este situaţie o permanentă.

Cum ameliorăm colicile bebelușului

Laptele praf destinat sugarilor are ca sursă laptele de vacă, iar în cazul alăptării sursă o constituie lactatele din alimentaţia mamei. Supralimentaţia este o altă cauză de agitaţie. Suptul la această vârstă este una din modalităţile de liniştire, aşa că o suzetă este bine venită.

O soluție în ameliorarea colicilor la bebeluși o reprezintă KEBENE Pro Baby. Acesta este un dispozitiv medical indicat în caz de colici gazoase la sugari. 

Beneficiul lui KEBENE Pro Baby constă în asocierea dintre simeticonă (ingredient activ) și probioticul Saccharomyces Boulardii (adjuvant activ). Astfel, KEBENE Pro Baby protejează și regenerează barieră biologică intestinală și în același timp ajută la eliminarea simptomelor supărătoare cum ar fi: durerea, crampele, senzația de tensiune, eructațiile, flatulența.

Tu ce alte soluții ai încercat pentru ameliorarea disconfortului cauzat de colici? 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Travaliul la a treia naștere - tot ce trebuie să știi
  Travaliul la a treia naștere - tot ce trebuie să știi

  Travaliul la a treia naștere te surprinde mai pregătită din punct de vedere emoțional și mental, pentru că deja știi la ce să te aștepți ținând cont că ai trecut deja prin...

  Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale și aromaterapie
  Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale și aromaterapie

  Uleiurile esențiale au devenit tot mai căutate, în ultimii ani, datorită beneficiilor lor pentru sănătate și frumusețe, recunoscute încă din antichitate. Ele pot fi...

  Tot ce trebuie sa stii despre infasatul bebelusilor
  Tot ce trebuie sa stii despre infasatul bebelusilor

  Una din primele provocari ale unui bebelus abia adus pe lume este sa se adapteze noilor conditii de viata. Iesit din burtica mamei, el experimenteaza un nou mod de a se hrani, un nou mod de...

  Tot ce trebuie să știi despre SNS alăptare
  Tot ce trebuie să știi despre SNS alăptare

  SNS alăptare este un sistem de nutriție suplimentară care permite hrănirea unui bebeluș cu lapte matern și lapte formulă în același timp. Acest sistem constă într-un...

  Tot ce trebuie să știi despre inflamațiile tractului orofaringian
  Tot ce trebuie să știi despre inflamațiile tractului orofaringian

  Durerea în gât reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, pe care o experimentăm adesea în sezonul rece și care este asociată, de regulă,...

  Tot ce trebuie să știi despre manevra Heimlich la copii
  Tot ce trebuie să știi despre manevra Heimlich la copii

  Manevra Heimlich la copii este acea procedură de prim-ajutor pe care trebuie să o executăm atunci când o persoană se îneacă cu mâncare sau un obiect și se sufocă....

  Tot ce trebuie să știi despre cerealele bio pentru bebeluși
  Tot ce trebuie să știi despre cerealele bio pentru bebeluși

  Încă de când îți vei ține puiul în brațe, te vei gândi că, alături de dedicarea ta totală, hrana pe care i-o vei pune la dispoziție va fi...

  Suplimente pentru regenerarea părului – tot ce trebuie să știi
  Suplimente pentru regenerarea părului – tot ce trebuie să știi

  Indiferent de vârstă sau gen, căderea părului reprezintă coșmarul oricărui om. Diverși factori acționează zilnic asupra organismului, provocând afecțiuni multiple,...

  © 2022 Qbebe