Maratonul International al Copiilor, o mobilizare fara precedent pentru dreptul la viata al copiilor din Romania

Carmen Toma

Bucuresti, 23 octombrie 2013: In Romania, la fiecare 5 ore moare un copil cu varsta pana la un an din cauze care pot fi prevenite. 1.812 de copii au murit in 2012, in primul an de viata, cauzele primare fiind saracia si accesul limitat la asistenta medicala.

Astazi, Save the Children International organizeaza Maratonul International al Copiilor, un eveniment de amploare la care 50.000 de copii din peste 70 de tari alearga pentru dreptul la viata al copiilor, pentru a atrage atentia liderilor lumii ca e nevoie de actiuni urgente in lupta impotriva deceselor care se inregistreaza in randul copiilor din cauze care pot fi prevenite. La fiecare 5 secunde un copil moare in lume din cauza saraciei. Tot la nivel global 18.000 de copii mor zilnic inainte sa implineasca varsta de 5 ani din cauze care pot fi prevenite.

salvati copiii

216 copii romani participanti la acest Maraton International, proveniti de la Cluburile Sportive din cele sase sectoare din Bucuresti impreuna cu Clubul Sportiv Dinamo, doresc sa atraga atentia autoritatilor din Romania prin acest manifest sportiv unic in lume, asupra faptului ca toti copiii saraci nu vor fi exclusi si ca vor avea parte de un tratament egal cu al tuturor celorlalti copii si li se va asigura un trai decent si sanse egale pentru dezvoltare si supravietuire.

Actiuni similare vor fi organizate de filialele Salvati Copiii in Resita unde participa 180 copii si la Suceava 72 de copii.
Copiii alearga pentru copii si ne atrag atentia inca o data ca trebuie sa ii ascultam cu mare seriozitate si sa le luam in considerare solicitarile. Niciun copil nu trebuie sa se nasca pentru a muri!
Pentru organizatia noastra toti copiii sunt egali si au aceleasi drepturi. Copiii care sufera din cauza saraciei si care sunt privati de acces la educatie si sanatate ar trebui sa nu fie exclusi!
a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.

 salvati copiii

Tot astazi a fost lansata petitia online pe care copiii si adultii din intreaga lume sunt invitati sa o semneze si sa propuna actiuni urgente pentru a salva vietile copiilor aflati in dificultate (detalii despre petitie la http://www.salvaticopiii.ro/?id2=0001000100080003 ). Si in Romania copiii participanti la maraton vor semna o petitie care va fi inmanata Ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu.

Primii 195 de metri ai Maratonului International al Copiilor vor fi alergati de: Andi Moisescu, Amalia Nastase, Miodrag Belodedici, Anca Bucur, Gabi Solomon, Diana Oprea, Monica Rosu si Costin Desliu personalitati carora le multumim pentru sustinerea cauzei programului ‚Fiecare copil conteaza'.

salvati copiii

salvati copiii

salvati copiii

La nivel national, peste 40% dintre decesele copiilor mai mici de 5 ani sunt datorate unor cauze care pot fi prevenite, cum ar fi: greutatea mica la nastere cauzata de malnutritia sau sanatatea deficitara a mamei, de saracie extrema (lipsa veniturilor, igiena precara si conditiile de locuit neadecvate) sau de domicilierea in zone rurale (la distanta mare de spital).

In plus, Romania este statul membru al UE cu cea mai mare rata a mortalitatii in randul copiilor cu varsta sub un an - 9 decese la 1000 de nascuti vii (aproape dublul mediei la nivelul EU).
Organizarea acestei competitii nu ar fi fost posibila fara ajutorul sponsorilor nostri - Mara Logistics, E.On Romania, Reckitt Benckiser Romania, GSK. Partenerii evenimentului sunt: Men in Black, Rivoli, Reteaua medicala Regina Maria, Dorna, EuropaFM si Sport pentru Viata.

Maratonul este o proba sportiva de alergare pe distanta oficiala de 42,195 km. Cei 216 copii participanti la evenimentul din Romania fac parte din 6 echipe a cate 36 de copii care se vor intrece, alergand alternativ 200 de metri, acoperind in final distanta Maratonului. Copiii din Romania alearga concomitent cu echipe formate din copii din alte 70 de tari din lume.
Maratonul este o proba numita dupa legenda soldatului grec Phidippides, un mesager care a adus la Atena vestea victoriei din Batalia de la Maraton.

salvati copiii

Despre „Fiecare Copil Conteaza"

Desi rata mortalitatii infantile din Romania a scazut semnificativ in perioada 1990-2012, atat ca procent, cat si ca cifre absolute, 8471 decese in 1990, 2250 in 2009 si, respectiv, 1812 in 2012, Romania se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 9 la 1000 de copii nascuti vii in 2012 (conform Institutului National de Statistica). La nivel mondial, un copil moare la fiecare cinci secunde. La noi in tara un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principala a mortalitatii infantile o reprezinta nasterile premature. Mortalitatea, precum si speranta de viata reflecta nivelul de trai si de educatie al unei populatii, accesul la servicii medicale, progresul medicinei si al sanatatii publice.

O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame si copii si prin dotarea cu echipamente medicale performante a maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti.
Parte a campaniei mondiale Every One, care urmareste reducerea mortalitatii infantile si a copiilor pana la cinci ani, proiectul initiat de Salvati Copiii Romania si sustinut de Dorna/Coca-Cola, GSK (GlaxoSmithKline Romania) si de Dettol - Reckitt Benckiser Romania - „Fiecare copil conteaza" - isi propune diminuarea cu 15% a mortalitatii infantile si a mortalitatii copiilor sub cinci ani, in perioada 2010 - 2015.

Obiectivele programului „Fiecare copil conteaza" sunt cresterea nivelului de constientizare in randul femeilor insarcinate privind importanta controalelor medicale prenatale si postnatale, precum si a controalelor medicale periodice pentru nou-nascut, dar si educarea femeilor insarcinate si a mamelor cu privire la cresterea, ingrijirea si necesitatile nou-nascutului si ale copilului cu varsta pana in 5 ani.

Pana in acest moment, prin programul „Fiecare Copil Conteaza" Organizatia Salvati Copiii a sprijinit gravidele si mamele din 31 comunitati sa aduca pe lume copii sanatosi si a donat maternitatilor din 15 orase echipamente medicale necesare supravietuirii nou-nascutilor.

Despre Organizatia Salvati Copiii

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Programele organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile - copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati etc. In cei 23 de ani de activitate, peste 750.000 de copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de organizatie

Salvati Copiii Romania este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.

salvati copiii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Bilanțul școlii online la țară, după trei luni de pandemie. Statul le-a luat copiilor dreptul fundamental la educație
  Bilanțul școlii online la țară, după trei luni de pandemie. Statul le-a luat copiilor dreptul fundamental la educație

  Au trecut trei luni de când pandemia de coronavirus a ajuns în România și oficialii au decis închiderea școlilor. Conform spuselor Ministrului Educației, școala...

  Situația copiilor din România: 1 din 2 copii este bătut, 6 dintr-o mie mor înainte de vârsta de 1 an
  Situația copiilor din România: 1 din 2 copii este bătut, 6 dintr-o mie mor înainte de vârsta de 1 an

  Bătaia nu este ruptă din Rai! În România, un copil din doi este supus unei forme de violență fizică, emoțională sau sexuală, potrivit unui studiu realizat de Organizația...

  Meghan Markle atrage iar furia Casei Regale. Ce a făcut ea este fără precedent!
  Meghan Markle atrage iar furia Casei Regale. Ce a făcut ea este fără precedent!

  Meghan Markle este primul membru al familiei regale britanice care votează la alegerile prezidențiale din Statele Unite. Prințul Harry s-a alăturat, la rândul lui, soției sale...

  Sondaj îngrijorător: 95% dintre familiile vulnerabile din România nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor
  Sondaj îngrijorător: 95% dintre familiile vulnerabile din România nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor

  Aproximativ 95% dintre familiile vulnerabile din România nu le pot satisface copiilor nevoile bazale. Un sondaj al ONG-ului Salvați Copiii arată că celor mici le lipsesc alimentele,...

  Tapetul a cucerit vedetele din România! Uite ce decor au ales pentru camerele copiilor lor
  Tapetul a cucerit vedetele din România! Uite ce decor au ales pentru camerele copiilor lor

  Odată ce afli că ești însărcinată, începi să te gândești cu entuziasm la cum o să arate camera bebelușului tău. Deja începi să cauți pe Internet cel mai...

  Dacă ești dascăl dedicat, se poate! O învățătoare din comuna Eșelnița a luat tablete tuturor copiilor singură, fără să aștepte ajutor de la stat
  Dacă ești dascăl dedicat, se poate! O învățătoare din comuna Eșelnița a luat tablete tuturor copiilor singură, fără să aștepte ajutor de la stat

  Mă credeți că în momentul în care am citit povestea Elisabetei Păcuraru, învățătoarea clasei aII-a din comuna Eșelnița, jud. Mehedinți, mi-au dat lacrimile?...

  Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
  Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

  Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

  7 lucruri pe care părinții le sacrifică pentru a oferi o viață mai bună copiilor
  7 lucruri pe care părinții le sacrifică pentru a oferi o viață mai bună copiilor

  Încă din primele clipe în care ne ținem copiii în brațe, nu numai că simțim o bucurie imensă, dar știm și că ne vom confrunta cu numeroase provocări. Acestea nu...

  © 2023 Qbebe