Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Ce culoare trebuie să aibă laptele matern

Cu siguranță îți imaginezi că laptele matern trebuie să aibă întotdeauna culoarea albă, însă adevărul nu este tocmai acesta, iar paleta de culori poate semăna cu cea a unui curcubeu. Laptele matern poate să aibă o mulțime de culori, fără a reprezenta o problemă. Află aici ce semnifică fiecare nuanță a sa, dar și când trebuie să te îngrijorezi și să apelezi la un medic.

Culoarea laptelui matern – ce este normal

Laptele matern este de obicei alb cu o tentă gălbuie sau albăstruie, în funcție de durata pentru care ai alăptat. Însă culoarea sa se poate schimba în funcție de factori diverși și în cea mai mare parte a timpului noua nuanță este inofensivă; poți observa culori diferite pe durata unei zile sau chiar în decursul aceleiași mese.   

culoare lapte matern

În ceea ce privește culoarea normală, fiecare lapte este diferit și există o mulțime de variante de așa-zis normal. Culoarea laptelui se va modifica semnificativ în primele zile sau săptămâni după naștere. Astfel, colostrul, laptele de început care apare imediat după ce bebelușul se naște (deși puțin este foarte concentrat și extrem de nutritiv) are tendința de a fi gălbui; se întâmplă acest lucru din cauza nivelului ridicat de betacaroten din compoziția sa. Apoi, laptele de tranziție (între colostru și lapte matur), care apare la 2-5 zile până la 10-14 zile postpartum, poate avea o nuanță portocalie. Laptele matur, care apare spre finalul săptămânii a doua postpartum este alb sau albăstrui (la fel ca laptele degresat); culoarea sa se modifică în funcție de cantitatea de grăsime conținută. Astfel, primul lapte este mai subțire și are mai puțină grăsime; laptele de sfârșit este mai gras și mai cremos, cu un aspect alb sau gălbui.

Ce se întâmplă cu culoarea laptelui în timp

După cum am menționat, pe măsură ce corpul trece de la colostru la lapte de tranziție sau matur, acesta poate ajunge de la gălbui sau portocaliu la alb sau albastrui. Este vorba pur și simplu despre schimbarea compoziției sale. Și laptele matur poate să își schimbe culoarea, fiecare schimbare fiind de obicei asociată consumului unui anumit aliment/supliment/medicament. În general revine la culoarea inițială în decurs de câteva zile. Se poate uneori să devină rozaliu sau maroniu, ceea ce indică sânge în lapte - din cauza mameloanelor crăpate sau unui flux sanguin crescut în sâni – la începutul alăptării; desigur, există și situații în care sângele indică o problemă de sănătate subiacentă.

Ce semnifică diverse culori ale laptelui

O proaspătă mămică se poate îngrijora dacă observă o modificare a culorii laptelui, însă dacă știi ce semnifică fiecare culoare îți va fi mai ușor:

 • Gălbui sau portocaliu. Colostrul și laptele de tranziție poate fi galben sau portocaliu. Laptele matur poate deveni galben sau portocaliu dacă ai consumat multe alimente galbene sau portocalii (morcovi sau cartofi dulci), dar și alimente pigmentate precum cele cu turmeric. Și laptele refrigerat poate deveni gălbui
 • Albăstrui. Laptele matur poate să aibă în mod natural o tentă albăstruie ca și laptele degresat extrem de subțire.
 • Dacă consumi multe alimente verzi precum spanac sau alge marine, laptele poate deveni verde; același lucru se întâmplă și în cazul administrării suplimentelor alimentare care le conțin. Dacă nu ai consumat niciun aliment de culoare verde, această nuanță poate fi un semn de infecție și trebuie să fii consultată de medic sau de consultantul în alăptare.
 • Rozaliu sau maroniu. Alimente precum sfecla pot reprezenta o problemă, precum și cele care conțin coloranți artificiali roșii sau portocalii (sucurile carbogazoase și deserturile). Se întâmplă rar ca nuanța de roz să provină de la o specie de bacterii denumite Serratia marcescens, extrem de nocivă cu bebelușii de vârstă mică. Laptele rozaliu poate fi cauzat și de mameloane crăpate, flux sanguin crescut sau excrescențe benigne pe canalele galactofore denumite papiloame. Laptele rozaliu sau maroniu poate fi și un semn de infecție a sânului denumită mastită sau cancer mamar. Reține că nu trebuie să îți arunci laptele sau să renunți la alăptare, puțin sânge nu va dăuna bebelușul și problema se va remedia în câteva zile. Este posibil să observi sânge și în voma sau scaunul bebelușului, însă de multe ori poate fi chiar de la sânii tăi.
 • Medicamentele precum minociclina conduc la o culoare negricioasă (cauzează și închiderea la culoare a pielii – nu este recomandată în timpul alăptării, așadar este important să discuți cu medicul cu privire la orice medicament iei în această perioadă) și pot modifica aspectul laptelui matern.

culoare lapte matern

 Când să te îngrijorezi cu privire la culoarea laptelui matern

În cea mai mare parte a timpului majoritatea mamelor nu observă modificările de culoare ale laptelui decât dacă trebuie să pompeze des sau dacă sau dacă bebelușul scuipă lapte. În cazul în care este prima experiență cu alăptarea, modificările în culoarea laptelui te pot alarma și te vor face să te întrebi dacă este în regulă să îl oferi bebelușului.

De obicei variațiile în culoare ale laptelui se datorează unui aliment consumat de mamă și nu constituie o problemă. Însă pentru orice nelămurire trebuie să îți contactezi medicul sau specialistul în lactație.

Atâta timp cât medicul a aprobat medicamentele și suplimentele pe care le iei și te-a consultat, nu trebuie să te îngrijorezi dacă ai o culoare a laptelui diferită. În special culoarea rozalie a laptelui poate indica o infecție la nivelul sânului, însă medicul este singurul care poate stabili în funcție de examinarea fizică și diverse alte teste suplimentare. În cazuri rare este vorba despre mastită, papiloame (excrescențe benigne în canalele galactofore) sau anumite tipuri de cancer mamar.

Trebuie să suni de urgență medicul dacă suspectezi prezența sângelui în lapte sau o infecție; însă dacă știi că ai consumat un aliment de o anumită culoare, nu trebuie să te îngrijorezi. Mai degrabă trebuie să te obișnuiești cu paleta de culori variată pe care o vei observa pe parcursul alăptării. Reține că laptele fiecărei mame este diferit, însă conține o compoziție nutritivă optimă pentru bebelușul ei.

Citește șiLaptele matern: informatii utile pentru mamici

Surse: https://www.whattoexpect.com https://www.verywellfamily.com https://www.llli.org/ https://aeroflowbreastpumps.com

Laptele matern: rol, beneficii și alternative

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce trebuie să conțină laptele copilului după vârsta de 1 an?
  Ce trebuie să conțină laptele copilului după vârsta de 1 an?

  Primii doi ani din viața unui copil sunt cei mai importanți în ceea ce privește dezvoltarea sa. Deoarece nutriția reprezintă un aspect important în ceea ce privește o...

  Ghid de alăptare de la moașă: bebelușul trebuie să aibă minim 8 supturi în 24 de ore
  Ghid de alăptare de la moașă: bebelușul trebuie să aibă minim 8 supturi în 24 de ore

  Vei afla aici informații interesante despre tehnici și poziții de alăptare eficiente, informații prezentate de Livia Toboșaru, moașă, consultant lactație IBCLC și consultant...

  La ce s-a ajuns! Lapte matern, vândut pe grupurile de Facebook
  La ce s-a ajuns! Lapte matern, vândut pe grupurile de Facebook

  Un nou trend circulă printre proaspeții părinți - laptele matern care a ajuns să fie vândut pe Facebook. Se pare că rețelele de socializare au atins acum un nou nivel și chiar...

  O profesoară a fost concediată pentru că își lua pauze să pompeze laptele de sân
  O profesoară a fost concediată pentru că își lua pauze să pompeze laptele de sân

  O profesoară din SUA a declarat că a fost concediată pentru că își lua pauze pentru a pompa laptele matern.

  Gisele Bundchen bagă lapte matern în nasul copiilor pentru a-i feri de microbii din avion
  Gisele Bundchen bagă lapte matern în nasul copiilor pentru a-i feri de microbii din avion

  Este binecunoscut faptul că laptele matern este cel mai bun "aliment" pentru buna dezvoltare a bebelușului. Ei bine, se pare că acesta are și proprietăți curative, iar Gisele...

  Specialiștii confirmă: Vitamina B stimulează producția de lapte matern
  Specialiștii confirmă: Vitamina B stimulează producția de lapte matern

  Perioada de alăptare este cu totul specială nu numai datorită bucuriei enorme pe care o resimți pentru că îi poți oferi copilului tău unul dintre cele mai importante daruri, ci...

  Elevi duși la spital după ce au băut laptele primit la școală
  Elevi duși la spital după ce au băut laptele primit la școală

  9 elevi din județul Suceava au ajuns ieri la spital, după ce ar fi băut laptele primit la școală prin programul național „Laptele și cornul".

  © 2019 Qbebe