Ce legume pot sa mananci cand alaptezi

Ce legume pot sa mananci cand alaptezi

Roxana Cristea

Atunci cand alaptezi poti manca o varietate de legume, insa, trebuie sa stii ca unele pot deranja stomacelul crud al copilului provocandu-i disconfort abdominal si gaze. La fel ca si noi adultii, fiecare copil este diferit, astfel ca, alimentele care irita un copil pot fi bune pentru altul. Cu toate acestea, unele legume sunt mai susceptibile sa provoace gaze bebelusilor alaptati la san, decat altele.

Legume care nu provoaca gaze abdominale

 Desi fiecare copil este diferit, anumite legume nu supara stomacul si nu provoaca gaze bebelusului. In general legumele care iti provoaca tie disconfort ar putea sa irite si stomacelul bebelusului care primeste lapte matern. Legumele usor de digerat includ legumele non-crucifere, cum ar fi salata verde, morcovii, frunzele de nap, andivele, patrunjelul, fasolea verde, fasolea galbena, rubarba, bamele, spanacul sau vinetele.

Legumele care pot provoca gaze abdominale

Multe legume care iti produc tie gaze ar putea deranja stomacelul copilului. Din categoria legumelor care provoaca disconfort abdominal fac parte ceapa, broccoli, conopida, varza (inclusiv varza de Bruxelles, porumbul, catravetele, usturoiul si ardeiul jalapeno (un soi de ardei usturat).

 La fel ca si in cazul adultilor, unii bebelusi alaptati la san sunt deranjati daca mama mananca aceste legume si altii nu. Cel mai bun mod de a identifica legumele care fac rau sugarului este acela de a tine un jurnal alimentar in care vei scrie tot ceea ce ai mancat cu cateva ore inainte de alaptare. In acest mod, daca bebe este iritat si prezinta anumite simptome de disconfort abdominal (gaze, agitatie, dureri abdominale manifestate prin incordare abdominala si inrosirea fetei) te uiti in jurnalul alimentar si asa iti poti da seama ce leguma sau alt aliment se face vinovat de starea copilului.

"Mamele care alapteaza pot manca lactate, peste, fructe si ar trebui sa evite produsele conservate sau care contin coloranti care pot ajunge in laptele matern si transferate copilului. Atentie la anumite legume, in special la varza care are substante mai acide. Acestea se absorb usor in intestin si trec in lapte matern si provoaca fermentatie bebelusului. Atentie si la fasolea boabe, care poate avea aceleasi efecte. Cat despre broccoli si conopida, legume care sunt si ele pe lista "neagra" a legumelor de evitat in timpul alaptarii, cred ca este o exagerare. Daca mama crede ca aceste legume sunt vinovate de gazutele bebelusului, ar fi bine sa nu le scoata din dieta ci sa reduca din cantitatile consumate. In plus, daca sunt putin fierte, sau gatite la abur, cu siguranta nu mai produc balonare si gaze. Legumele gatite corect sunt mai usor de digerat decat variantele in stare cruda", spune Lori J. Isenstadt, consultant de lactatie.

Legumele care provoaca alergii

Alergiile la porumb sunt comune in randul copiilor mici, provocand acestora disconfort, iritatii (mai ales in jurul guritei) si chiar voma. In cazul in care observi ca de fiecare data cand mananci porumb bebelusul devine agitat, plange si are crize acute de colici ar fi bine sa scooti porumbul din dieta ta pe perioada alaptarii. Alergiile la porumb il pot afecta pe bebe si in viata adulta.

 Rosia este considerata o leguma care poate provoca reactii alergice din cauza proteinelor vegetale, posibil alergene, pe care le contine. Cu toate acestea, specialistii in alimentatie si nutritie spun ca legume precum rosiile, spanacul, alaturi de capsuni, fructe de mare, branzeturi si bauturi fermentate fac parte din categoria alimentelor care provoaca "false alergii" - reactii de intoleranta la alimente bogate in histamina sau tiramina, sau care pot stimula eliberarea de histamina din celulele sanguine, fara o reactie alergica adevarata, dar cu simptome similare.
Cu alte cuvinte, in cazul in care tu ai mancat o salata de rosii, bebelusul poate prezenta simptome alergice, dupa ce a fost alaptat. Aceasta este de fapt o intoleranta, nu este o alergie adevarata.

Legume care schimba gustul laptelui matern

Ceapa si usturoiul sunt legume foarte aromate, greu de digerat care pot schimba gustul laptelui matern, facandu-l amar. De asemenea, aparatul digestiv al bebelusului nu este pregatit pentru anumite condimente iuti si foarte aromate, care nu numai ca schimba gustul laptelui matern dar pot chiar sa provoace bebelusului diaree si colici. Vorbim despre tarhon, piper, ardei iute, coliandru. Gustul intens al acestor condimente poate fi foarte persistent si in laptele matern.
 Este posibil ca, in cazul in care ai consumat aceste alimente in timpul sarcinii bebelusul sa fie obisnuit cu astfel de arome si sa nu-l deranjeze. Cu toate acestea, la fel de posibil este ca bebe sa refuze laptele, sa planga si sa se agite atunci cand le mananci. Sa nu mai vorbim ca poate sa aiba episoade diareice si chiar crize mai acute de colici.

"Sunt greu digerabile si consumate in exces modifica gustul laptelui. Produsii care dau gustul intepator al cepei sunt eliminati, o parte, prin respiratie, si alta parte prin transpiratie, urina si secretia lactata, unde ajungand in laptele matern ii pot modifica proprietatile gustative. Copilul risca tulburari digestive manifestate prin crampe, dureri abdominale, plans. Ciocolata schimba si ea gustul laptelui matern. Se elimina in cantitati mici prin lapte, iar din aceasta cauza copilul poate deveni mai nervos si mai agitat", a declarat pentru evz.ro Tiberiu Mogos , medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul "Nicolae Paulescu" din Bucuresti.

 Potrivit babyzone.com, in Italia, unde usturoiul se consuma frecvent, proaspetelor mamici li se recomanda sa evite cele mai multe legume, in primele luni de alaptare. In schimb in India, mamele sunt incurajate sa consume cata ceapa si usturoi doresc, avand in vedere ca sunt niste legume cu proprietati nutritionale incredibile si copiii cresc deja obisnuiti cu aceste arome, in consecinta vor consuma astfel de legume cu placere.

Trebuie sa mai stii ca menta si patrunjelul pot provoca reducerea productiei de lapte matern daca sunt consumate in mod abuziv. Asta nu inseamna ca 3-4 frunze de menta sau cateva fire de patrunjel adaugate la mancare iti vor face rau.

In concluzie, reactiile bebelusului tau iti vor dicta ce legume sa consumi atunci cand alaptezi.

Surse: babyzone.com; i-medic.ro; kidshealth.schn.health.nsw.gov.au.

Articolul urmator
Ar trebui să alăptezi dacă ai fost diagnosticată cu coronavirus?
Ar trebui să alăptezi dacă ai fost diagnosticată cu coronavirus?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce să mănânci când ai aciditate la stomac
    Ce să mănânci când ai aciditate la stomac

    Suferi de arsuri gastrice, după fiecare masă? Aciditatea gastrică este o afecțiune cronică, care apare atunci când acidul gastric se întoarce frecvent în esofag, ceea...

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    Pizza spider cu legume
    Pizza spider cu legume

    Daca vrei sa-ti convingi copiii sa manance mai multe legume, le poti pregati o pizza aratoasa: Pizza spider cu legume.

    Atenție! De ce NU trebuie să mănânci ouăle imediat după ce au fost făcute de păsări
    Atenție! De ce NU trebuie să mănânci ouăle imediat după ce au fost făcute de păsări

    Știai că ouăle nu se mănâncă niciodată în prima zi în care au fost făcute de păsări? Și noi am fost la fel de surprinși ca și tine. Iată de ce nu ar trebui să...

    Topping-ul de pizza potrivit zodiei tale. Nu o mănânci fără el
    Topping-ul de pizza potrivit zodiei tale. Nu o mănânci fără el

    Zodia ta dictează anumite aspecte ale personalităţii tale. Știm care este animalul tău spiritual în funcție de zodie, ce zeitate ești și ce putere supranaturală ai în...

    Elevii nu mai pot fi exmatriculați. Când intră legea în vigoare
    Elevii nu mai pot fi exmatriculați. Când intră legea în vigoare

    A fost semnat și aprobat noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Astfel, conform noilor prevederi, de la 1...

    Cum să mă descurc cu anxietatea copilului meu când nu o pot controla pe a mea?
    Cum să mă descurc cu anxietatea copilului meu când nu o pot controla pe a mea?

    Anxietatea poate apărea la orice vârstă și din păcate, chiar dacă am ajuns în punctul în care ne-am obișnuit cu ea și nu ne mai sperie ca odinioară, tot trebuie să...

    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc
    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc

    Președintele României a promulgat ieri legea prin care părinții își pot lua concediu și pot beneficia de indemnizație pentru a avea grijă de copii când aceștia se...

    © 2024 Qbebe