Cum alăptezi când bebelușul are nasul înfundat

Alăptarea unui bebeluș cu nasul înfundat se poate dovedi o reală provocare, dar continuă să rămână un beneficiu semnificativ pe care i-l poți oferi celui mic. Îți explicăm care sunt motivele pentru care este bine să continui alăptarea, alături de câteva sfaturi pentru desfundarea nasului.

De ce este bine să continui alăptarea chiar și când bebelușul tău are nasul înfundat

Nu este ușor să îți alăptezi bebelușul când are nasul înfundat, ci o reală provocare. Iată ce se întâmplă exact: bebelușul se atașază de sân și încearcă să sugă, însă se confruntă cu dificultăți deoarece trebuie să respire pe gură când nasul îi este blocat. În mod evident, respirația și suptul pe gură în același timp este imposibilă, iar cel mic devine irascibil și lasă sânul, eventual începe să plângă. Atunci când plânge pasajele sale nazale devin și mai congestionate alăptarea este îngreunată suplimentar. Dacă bebelușul nu suge, mama are la rândul său motive de a suferi deoarece experimentează disconfort și durere. Din aceste motive este important să alăptezi copilul frecvent pentru ca acesta să primească suficiente nutrimente și anticorpi, mai ales că atunci când are congestie nazală va întâmpina dificultate în respirație în timpul suptului. Încearcă să îl poziționezi vertical în timpul mesei pentru a ușura scurgerea lichidelor acumulate în pasajele nazale.

Iată de ce este atât de bun laptele matern:
- Laptele matern este ușor de digerat comparativ cu laptele praf
- Laptele matern conține substanțe antibiotice care ajută într-un proces de recuperare rapidă în urma bolii
- Laptele matern ajută la menținerea hidratării
- Laptele matern oferă bebelușului o mulțime de nutrimente
- Laptele matern oferă confort bebelușului tău

bebelusul are nasul infundat

Opinii ale specialiștilor

Michelle Kunschke, Consultant în Lactație Certificat Internațional, subliniază că „poți introduce câteva picături de lapte matern în nările bebelușului, ceea ce va ajuta la fluidizarea mucusului și va ajuta bebelușul să strănute și să elimine singur mucusul. Ea recomandă să eviți aspirarea forțată a nasului deoarece poți cauza inflamarea pasajelor nazale, iar problema se poate agrava." De asemenea, este de mare ajutor folosirea unui umidificator în încăpere sau să stai cu bebelușul în baie după ce camera s-a umplut cu abur (pentru a ameliora congestia nazală).

Academia Americană a Pediatrilor subliniază de asemenea beneficiile alăptării asupra sistemului imunitar al bebelușului „laptele matern oferă proteine, zahăr și grăsimea de care bebelușul are nevoie pentru a fi sănătos și conține multe substanțe care ajută sistemul imunitar al bebelușului, inclusiv anticorpi, factori imunitari, enzime și leucocite. Aceste substanțe îți protejează bebelușul împotriva unei game largi de boli și infecții nu doar pe perioada alăptării, dar și în unele cazuri și după înțărcare." Specialiștii Academiei recomadă să continui alăptarea, chiar și când ești la rândul tău răcită „dacă dezvolți o răceală în timpul alăptării, de exemplu, ai șanse să transmiți germenii bebelușului, dar și anticorpii pe care corpul tău îi produce pentru a combate răceala. Acești anticorpi vor ajuta bebelușul să combată rapid și eficient germenii și posibil să evite să răcească la rândul său."

bebelusul are nasul infundat

Soluții pentru bebeluș cu nas înfundat în timpul alăptării

- În primul rând continuă să alăptezi pentru a oferi bebelușului anticorpii de care are nevoie; aceștia îi vor grăbi vindecarea și vor ameliora simptome precum gâtul inflamat. Laptele matern oferă și un confort emoțional. Aportul de lichide împiedică instalarea deshidratării. În plus, de cele mai multe ori în timpul unei răceli copilul va accepta doar laptele matern.
- Aspirarea nasului alături de folosirea picăturilor saline înainte de alăptare vor ajuta copilul să respire mai bine, permițându-i de asemenea să se hrănească corespunzător.
- Aburul reprezintă o soluție rapidă și sigură în cazul unui bebeluș. Pornește dușul cu apă fierbinte și așteaptă să se umple camera cu aburi. Închide ușa și poți alăpta acolo, chiar dacă nu este chiar locul ideal pentru masă.
- Umidificator. Este o metodă care funcționează atât ziua, cât și noaptea și nu este costisitoare. Se umple dispozitivul cu apă și puțină sare sau poți adăuga și puțin ulei esențial cum este cel de mentă. Pentru un efect sporit așază-l cât mai aproape de pătuțul bebelușului. Atunci când se termină lichidul, aparatul se oprește singur. Dacă nu deții un umidificator, poți așeza o oală cu apă fierbinte în cameră cu câteva picături de ulei de eucalipt sau mentă
- Aromaterapie. În continuarea punctului anterior, poți presăra câteva picături pe pieptul tău. Nu pune niciodată uleiuri sau mentol pe pielea bebelușului deoarece pot fi prea puternice și evită să fie prea aproape de zona mamelonului (bebelușul poate să le guste și va refuxa sânul); încearcă să fie o picătură între sâni și una puțin mai sus pe piept ca cel mic să miroasă și să simtă efectul curățării pasajelor nazale.
- Culcă copilul cât mai ridicat. Introdu sub salteaua o pernă sau ridică partea din pătuț unde doarme pentru ca secrețiile nazale ale bebelușului să se scurgă mai ușor (sindromul picăturii postnazale).
- Alăptează copilul într-o poziție cât mai verticală. Nu îți face probleme, chiar și un nou-născut poate ajunge să deprindă rapid această tehnică, în mod instinctiv. De asemenea, dacă îl porți în sisteme tip babywearing, tot o poziție cât mai verticală va permite nu doar alăptare mai ușoară, ci și un somn mai liniștit.
- Ia în considerare suplimentarea cu lapte din biberon. Nu este vorba neapărat de lapte praf, ci de lapte matern, exprimat cu pompa și introdus în biberon. Dacă bebelușul are o congestie nazală puternică îi va fi mai ușor să mănânce în acest mod. Apelează la medic sau la un consultant în lactație pentru sfaturi personalizate.
- Păstrează-ți calmul și ai răbdare. Chiar dacă ți se pare o perioadă dificilă, va trece mai curând decât crezi. Ai răbdare și încurajează bebelușul să sugă ori de câte ori simte nevoia. În cazul în care observi motive de îngrijorare, este întodeauna importantă o consultație din partea medicului specialist.

Surse: https://nasobuddy.com; www.hobomama.com; www.romper.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce să faci dacă bebelușul te mușcă atunci când îl alăptezi
  Ce să faci dacă bebelușul te mușcă atunci când îl alăptezi

  Una dintre situațiile dificile ce pot interveni oricând în alăptare este și când bebelușul te va mușca de sân. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a...

  Ce afecțiuni poți întâlni când alăptezi și cum le recunoști
  Ce afecțiuni poți întâlni când alăptezi și cum le recunoști

  Perioada în care îți alăptezi bebelușul la sân este, într-adevăr, specială din mai multe puncte de vedere. Legătura intimă pe care o mamă o stabilește...

  Când este obligatoriu să folosești tampoane de sân când alăptezi
  Când este obligatoriu să folosești tampoane de sân când alăptezi

  Pentru a reuși să ai grijă așa cum trebuie de sânii tăi în perioada în care alăptezi, nu uita nici de tampoanele de sân. Din articolul de mai jos vei vedea care...

  Ce să faci când simți că ai un canal blocat când alăptezi
  Ce să faci când simți că ai un canal blocat când alăptezi

  Printre cele mai frecvente dificultăți ce pot interveni în alăptare se numără și blocarea unui canal galactofor. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla ce este...

  De ce este obligatoriu să porți sutien când alăptezi
  De ce este obligatoriu să porți sutien când alăptezi

  Folosirea unui sutien pe durata alăptării te ajută din diverse motive începând de la faptul că îți conferă susținere bună a sânilor până la faptul că...

  Ce faci dacă produci prea mult lapte când alăptezi?
  Ce faci dacă produci prea mult lapte când alăptezi?

  De cele mai multe ori, una dintre problemele care intervin în procesul de alăptare este producerea insuficientă a laptelui. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate fi vorba...

  10 rețete simple pentru a-ți crește lactația când alăptezi
  10 rețete simple pentru a-ți crește lactația când alăptezi

  O alimentație echilibrată este una dintre cele mai sigure modalități de a te asigura că-i vei putea oferi bebelușului tău un lapte de cea mai bună calitate. În plus, ca să ai...

  Au plătit bani grei unei mame surogat ca să le poarte copilul. Ce șoc au avut părinții când le-a fost dat bebelușul
  Au plătit bani grei unei mame surogat ca să le poarte copilul. Ce șoc au avut părinții când le-a fost dat bebelușul

  Un cuplu a constatat că bebelușul lor, născut cu sprijinul unei mame surogat, nu este de fapt al lor. Dovada este cât se poate de clară!

  © 2021 Qbebe