Lapte matern roz? Șocul unei mame: ”Sunt cumva pe moarte???”

Laptele matern nu este unic doar prin compoziția sa, prin beneficiile sale, ci și prin faptul că își poate schimba culoarea. Medicii ne asigură că este vorba despre un fenomen normal, dar că este necesar să monitorizăm cu atenție aspectul laptelui, aspectul sânului, dar și manifestările neobișnuite survenite la noi sau la bebeluș. Descoperă din articolul de mai jos experiența unei tinere mame care a fost surprinsă de nuanța laptelui ei!

O mamă s-a îngrijorat în legătură cu nuanța laptelui ei

Jo Johnson Overby a apelat la TikTok pentru a înțelege de ce se poate face laptele matern roz. Alăptându-și bebelușul de șase săptămâni, aceasta a scris, într-o postare care a adunat până acum peste 12 milioane de vizualizări, că nu se gândea vreodată că laptele matern poate avea culori diferite. Potrivit „The Sun”, tânăra mamă a preciat că „Nimeni nu mi-a spus vreodată că dacă voi avea un bebeluș, pe care îl voi alăpta, laptele meu va avea numeroase culori.” Astfel, ea a arătat că laptele ei avea o nuanță de roz. 

Pentru a explica de ce este atât de îngrijorată, a postat cu videoclip, dezvăluind cum arăta laptele ei. Dacă într-una dintre imagini laptele era alb, din cealaltă se poate vedea că era roz, precum „laptele cu căpșuni”. Mama a întrebat de ce se întâmplă așa și dacă este sigur să continue să-și alăpteze copilul. Conform „TODAY”, aceasta a afirmat: „Când mi s-a întâmplat prima dată a fost într-adevăr alarmant. A fost ca și cum „Ar trebui să nu mai alăptez? Sunt cumva pe moarte?”

@jojohnsonoverby

Strawberry milk brought to you by an aggressive clog ???? ##newmom ##breastfeeding ##pumping

♬ original sound - Jo Johnson

Cele care au văzut postarea au venit cu diverse sfaturi. De pildă, cineva i-a mărturisit că a trecut printr-o experiență similară și că nu este necesar să renunțe în a-și alăpta copilul. Altcineva i-a spus că a văzut că avea lapte matern roz, dar că a preferat să nu spună nimănui ce i se întâmpla. Nu în ultimul rând, a fost îndemnată să consulte un specialist, în condițiile în care i s-a spus că nu este indicat să se bazeze doar pe informațiile prezente pe Social Media.

De ce poate face laptele matern roz

Modificarea culorii laptelui matern țin de mai mulți factori, au afirmat specialiștii pentru „Healthline”. Printre aceștia se numără:

 • Administrarea de medicamente și/sau de suplimente alimentare
 • Mameloane crăpate sau capilare rupte
 • Consumul de alimente cu coloranți artificiali
 • Consumul de alimente foarte bogate în caroten (cum ar fi dovleacul de exemplu) sau a celor verzi
 • Consumul de băuturi răcoritoare artificiale, cu mulți coloranți
 • Prezența unei infecții la bebeluș sau la mamă
 • Înghețarea laptelui etc.

Cele mai cunoscute motive care determină laptele matern să devină roz sunt:

Mameloanele crăpate

În această situație, în lapte va pătrunde sânge, ceea ce va conduce la o modificare a culorii sale, fiind vizibile nuanțe de roz. În general, pe mameloanele apar crăpături când bebelușul nu se atașează bine la sân, în special dacă acesta suferă de anchiloglosie (sau fren lingual scurt, care poate fi recunoscut după: limba cu aspect crestat sau în formă de inimă, mișcările limbii dintr-o parte în alta sunt limitate, bebelușului îi este greu să-și scoată limba astfel încât aceasta să fie dincolo de arcadele dentare). De asemenea, infecțiile fungice pot fi cauze responsabile pentru apariția crăpăturilor la nivelul mamelonului.

Mameloanele crăpate se pot ameliora datorită unguentelor speciale, pe bază de lanolină sau a celor ce vor fi prescrise de un medic și care se adresează unei infecții fungice.

Mastita

Prezența sângelui în laptele matern se poate asocia cu unul dintre simptomele mastitei: inflamația țesutului mamar. Mastita poate fi recunoscută și după manifestări precum: febră, stări de slăbiciune, prezența unor umflături la nivelul sânului afectat. Scurgerile din mamelon, în care se poate sesiza și sângele care poate conferi o nuanță de roz laptelui matern, sunt și ele specifice într-o mastită. 

femeie-care-sta-pe-canapea-si-isi-palpeaza-sanul

„Sindromul conductei ruginite”

Este caracteristic începutului procesului de lactație și se explică astfel: odată ce organismul începe să producă lapte, se va realiza o creștere a fluxului sanguin, se va accelera ritmul dezvoltării țesutului glandular, iar sângele va pătrunde în canalele galactofore. Atunci laptele va începe să-și modifice nuanțele, putând fi nu doar roz, ci și roșiatic, portocaliu, maroniu, ruginiu.

Cât timp mama se va confrunta cu această problemă nu va trebui să întrerupă alăptarea și va trebui să aibă grijă, când nu alăptează, ca laptele matern să fie extras din 3 în 3 ore.

Prezența unei bacterii 

Laptele matern se poate face roz și prin expunerea la bacteria numită Serratia marcescens. Aceasta se dezvoltă cu precădere în mediile umede, fiind vizibilă, spre exemplu, sub forma petelor roșiatice aflate pe cadă, în toalete, pe suportul pentru săpun etc. Ea colonizează tractul respirator și gastrointestinal al bebelușilor și pe cel respirator al adulților.

Dacă acum câteva decenii bacteria aceasta nu era considerată periculoasă, acum este recunoscută ca putând fi responsabilă pentru apariția unor infecții dobândite în special în spitale, cum ar fi infecții urinare, respiratorii, în cazurile severe putând genera pneumonii și meningite.

Studiile au arătat că Serratia marcescens poate fi regăsită și în laptele matern, când acesta se află la temperatura camerei, generând un pigment roz-roșiatic care poate fi sesizat în biberoane, pe prosoape, în pompele de sân care nu sunt spălate bine. Cele mai la îndemână metode pentru a preveni ca această bacterie să nu ajungă în laptele matern este să se măsuri precum:

 • Să se curețe și să se sterilizeze foarte bine biberoanele, pompele de sân
 • Biberoanele și pompa de sân să fie păstrate cât mai uscate
 • „Recuzita” destinată alăptării să fie înlocuită periodic 
 • Laptele matern să fie păstrat la frigider
 • Să ai grijă să te speli bine pe mâini înainte și după ce îți extragi laptele cu ajutorul unei pompe de sân sau manual 

În situația în care, în urma unor analize, medicul va constata că laptele matern este roz din cauza prezenței Serratia marcescens, poate solicita și un examen al materiilor fecale ale bebelușului pentru a se vedea dacă bacteria se află și acolo. În funcție de starea bebelușului, mai ales dacă acesta este prematur, se poate recomanda un tratament cu antibiotice (spre exemplu, se poate indica un antibiotic precum Cefotaxime- Claforan sau Gentamicină, ambele fiind considerate adecvate și pentru perioada alăptării). Dacă nu sunt semnalate semnele unei infecții și dacă este vorba despre un bebeluș sănătos, născut la termen, medicul va evita să prescrie un antibiotic.

De cele mai multe ori, nu este indicat ca procesul de alăptare să fie întrerupt din cauza acestei bacterii. 

Dieta mamei

La fel cum se poate întâmpla ca laptele matern să se coloreze după ce mănânci alimente verzi sau portocalii de exemplu, este posibil ca acesta să se facă roz odată ce vei consuma alimente și/sau băuturi roșii. Spre exemplu, sfecla și sucul de sfeclă, smoothie-urile bogate în alimente roșii (cum ar fi căpșuni, roșii etc.), dar și alimentele/băuturile ce conțin conservanți pot să favorizeze modificarea culorii laptelui matern. 

Ce poți face dacă vezi că laptele matern este roz

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: prezența unor cantități reduse de sânge în laptele matern care devine roz, timp de câteva zile, nu este periculoasă, mai ales dacă nu survin anumite simptome neplăcute. Cu alte cuvinte, puțin sânge în laptele tău nu îi va dăuna bebelușului, dar în cazul în care laptele rămâne roz sau devine roșu, iar bebelușul are vărsături și/sau diaree, este cazul să te adresezi cât mai rapid unui specialist.

Printre demersurile recomandate pentru situațiile în care vezi că laptele tău se face roz se numără:

 • Continuă să alăptezi- Nu vei renunța la alăptare decât în cazul în care medicul îți va recomanda acest lucru!
 • Fii răbdătoare- Este foarte important să vezi care sunt momentele în care laptele este roz, dacă este roz permanent, dacă nu cumva ai simptome ce anunță prezența unei afecțiuni ce poate duce la prezența sângelui în lapte (ca de exemplu mastita)
 • Încearcă să modifici poziția de alăptare- Se poate întâmpla ca mameloanele crăpate, urmate de scurgeri de sânge, să fie generate de faptul că bebelușul nu se atașează corect la sân întrucât nu și-a găsit încă o poziție bună de alăptare. De aceea, te vei strădui să încerci mai multe poziții, până când le vei identifica pe acelea care sunt mai confortabile atât pentru bebeluș, cât și pentru tine. Dacă nu vei avea succes în acest demers, cel mai bine este să te adresezi unui consultant în lactație 

mama-care-isi-alapteaza-bebelusul-stand-pe-o-canapea

Nu vei mai sta pe gânduri și vei consulta cât mai rapid un medic dacă vei observa că laptele tău rămâne roz pentru o perioadă prelungită sau dacă va dobândi alte nuanțe, astfel încât acesta să-ți poată recomanda investigațiile adecvate pentru a vedea ce se află de fapt în spatele acestei probleme. Ulterior ți se va indica un tratament și, dacă va fi necesar, se poate ajunge la întreruperea temporară a procesului de alăptare.  

Surse: academic.oup.com, alapteaza.wordpress.com, healthline.com, indiatimes.com, indiaexpress.com, infantrisk.com, kindredbravely.com, mattoslactation.com, romper.com, thesun.co.uk, today.com, webmd.com

Sursă poză principală: captură tiktok.com/@jojohnsonoverby/video/

Surse foto: istockphoto.com, tiktok.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Pericolul nevăzut al popcornului: povestea unei mame al cărei băiețel de doi ani a fost la un pas de moarte
  Pericolul nevăzut al popcornului: povestea unei mame al cărei băiețel de doi ani a fost la un pas de moarte

  Popcornul se numără printre cele mai populare gustări ale întregii familii, mai ales dacă este seară de film. Totuși, acesta poate fi periculos pentru copiii mici, așa cum a...

  La ce s-a ajuns! Lapte matern, vândut pe grupurile de Facebook
  La ce s-a ajuns! Lapte matern, vândut pe grupurile de Facebook

  Un nou trend circulă printre proaspeții părinți - laptele matern care a ajuns să fie vândut pe Facebook. Se pare că rețelele de socializare au atins acum un nou nivel și chiar...

  O mamă donează lapte matern după ce bebelușul ei a decedat la naștere
  O mamă donează lapte matern după ce bebelușul ei a decedat la naștere

  Multe mămici nu au ocazia de a-și alăpta puiul, indiferent cât de tare doresc acest lucru.

  Sunt pacientul 194 și nu sunt pregatită să mor. Vorbele unei mame medic infectată cu Covid-19
  Sunt pacientul 194 și nu sunt pregatită să mor. Vorbele unei mame medic infectată cu Covid-19

  Când ești medic știi că oricând există riscul să te îmbolnăvești în timpul unei pandemii. Dacă ești și mamă, aceste riscuri devin o luptă interioară...

  Specialiștii confirmă: Vitamina B stimulează producția de lapte matern
  Specialiștii confirmă: Vitamina B stimulează producția de lapte matern

  Perioada de alăptare este cu totul specială nu numai datorită bucuriei enorme pe care o resimți pentru că îi poți oferi copilului tău unul dintre cele mai importante daruri, ci...

  De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă
  De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă

  Plecându-se de la diferite studii, de la apariția unor lucrări și de la situații concrete, multe instituții au decis ca termenii folosiți în parenting, prevind hrana...

  Biletele unei mame în pachetul de școală al copiilor ei sunt exact ce am vrea și noi să scriem
  Biletele unei mame în pachetul de școală al copiilor ei sunt exact ce am vrea și noi să scriem

  Ce ar fi parentingul fără puțin umor? O femeie din Statele Unite, sătulă să pregătească degeaba pachețelele pentru copiii ei, a luat un marker și a început să le lase celor...

  Revolta unei mame când a văzut ce temă a primit fiica sa: „Nici eu nu prea știu ce sunt. Veți fi șocați de ceea ce veți vedea”
  Revolta unei mame când a văzut ce temă a primit fiica sa: „Nici eu nu prea știu ce sunt. Veți fi șocați de ceea ce veți vedea”

  Mama unei fetițe în vârstă de 11 ani a rămas șocată după ce a văzut cerințele din temele pentru acasă, ale celei mici.

  © 2021 Qbebe