Lapte matern roz? Șocul unei mame: ”Sunt cumva pe moarte???”

Lapte matern roz? Șocul unei mame: ”Sunt cumva pe moarte???”

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Laptele matern nu este unic doar prin compoziția sa, prin beneficiile sale, ci și prin faptul că își poate schimba culoarea. Medicii ne asigură că este vorba despre un fenomen normal, dar că este necesar să monitorizăm cu atenție aspectul laptelui, aspectul sânului, dar și manifestările neobișnuite survenite la noi sau la bebeluș. Descoperă din articolul de mai jos experiența unei tinere mame care a fost surprinsă de nuanța laptelui ei!

O mamă s-a îngrijorat în legătură cu nuanța laptelui ei

Jo Johnson Overby a apelat la TikTok pentru a înțelege de ce se poate face laptele matern roz. Alăptându-și bebelușul de șase săptămâni, aceasta a scris, într-o postare care a adunat până acum peste 12 milioane de vizualizări, că nu se gândea vreodată că laptele matern poate avea culori diferite. Potrivit „The Sun”, tânăra mamă a preciat că „Nimeni nu mi-a spus vreodată că dacă voi avea un bebeluș, pe care îl voi alăpta, laptele meu va avea numeroase culori.” Astfel, ea a arătat că laptele ei avea o nuanță de roz. 

Pentru a explica de ce este atât de îngrijorată, a postat cu videoclip, dezvăluind cum arăta laptele ei. Dacă într-una dintre imagini laptele era alb, din cealaltă se poate vedea că era roz, precum „laptele cu căpșuni”. Mama a întrebat de ce se întâmplă așa și dacă este sigur să continue să-și alăpteze copilul. Conform „TODAY”, aceasta a afirmat: „Când mi s-a întâmplat prima dată a fost într-adevăr alarmant. A fost ca și cum „Ar trebui să nu mai alăptez? Sunt cumva pe moarte?”

@jojohnsonoverby

Strawberry milk brought to you by an aggressive clog ???? ##newmom ##breastfeeding ##pumping

♬ original sound - Jo Johnson

Cele care au văzut postarea au venit cu diverse sfaturi. De pildă, cineva i-a mărturisit că a trecut printr-o experiență similară și că nu este necesar să renunțe în a-și alăpta copilul. Altcineva i-a spus că a văzut că avea lapte matern roz, dar că a preferat să nu spună nimănui ce i se întâmpla. Nu în ultimul rând, a fost îndemnată să consulte un specialist, în condițiile în care i s-a spus că nu este indicat să se bazeze doar pe informațiile prezente pe Social Media.

De ce poate face laptele matern roz

Modificarea culorii laptelui matern țin de mai mulți factori, au afirmat specialiștii pentru „Healthline”. Printre aceștia se numără:

 • Administrarea de medicamente și/sau de suplimente alimentare
 • Mameloane crăpate sau capilare rupte
 • Consumul de alimente cu coloranți artificiali
 • Consumul de alimente foarte bogate în caroten (cum ar fi dovleacul de exemplu) sau a celor verzi
 • Consumul de băuturi răcoritoare artificiale, cu mulți coloranți
 • Prezența unei infecții la bebeluș sau la mamă
 • Înghețarea laptelui etc.

Cele mai cunoscute motive care determină laptele matern să devină roz sunt:

Mameloanele crăpate

În această situație, în lapte va pătrunde sânge, ceea ce va conduce la o modificare a culorii sale, fiind vizibile nuanțe de roz. În general, pe mameloanele apar crăpături când bebelușul nu se atașează bine la sân, în special dacă acesta suferă de anchiloglosie (sau fren lingual scurt, care poate fi recunoscut după: limba cu aspect crestat sau în formă de inimă, mișcările limbii dintr-o parte în alta sunt limitate, bebelușului îi este greu să-și scoată limba astfel încât aceasta să fie dincolo de arcadele dentare). De asemenea, infecțiile fungice pot fi cauze responsabile pentru apariția crăpăturilor la nivelul mamelonului.

Mameloanele crăpate se pot ameliora datorită unguentelor speciale, pe bază de lanolină sau a celor ce vor fi prescrise de un medic și care se adresează unei infecții fungice.

Mastita

Prezența sângelui în laptele matern se poate asocia cu unul dintre simptomele mastitei: inflamația țesutului mamar. Mastita poate fi recunoscută și după manifestări precum: febră, stări de slăbiciune, prezența unor umflături la nivelul sânului afectat. Scurgerile din mamelon, în care se poate sesiza și sângele care poate conferi o nuanță de roz laptelui matern, sunt și ele specifice într-o mastită. 

femeie-care-sta-pe-canapea-si-isi-palpeaza-sanul

„Sindromul conductei ruginite”

Este caracteristic începutului procesului de lactație și se explică astfel: odată ce organismul începe să producă lapte, se va realiza o creștere a fluxului sanguin, se va accelera ritmul dezvoltării țesutului glandular, iar sângele va pătrunde în canalele galactofore. Atunci laptele va începe să-și modifice nuanțele, putând fi nu doar roz, ci și roșiatic, portocaliu, maroniu, ruginiu.

Cât timp mama se va confrunta cu această problemă nu va trebui să întrerupă alăptarea și va trebui să aibă grijă, când nu alăptează, ca laptele matern să fie extras din 3 în 3 ore.

Prezența unei bacterii 

Laptele matern se poate face roz și prin expunerea la bacteria numită Serratia marcescens. Aceasta se dezvoltă cu precădere în mediile umede, fiind vizibilă, spre exemplu, sub forma petelor roșiatice aflate pe cadă, în toalete, pe suportul pentru săpun etc. Ea colonizează tractul respirator și gastrointestinal al bebelușilor și pe cel respirator al adulților.

Dacă acum câteva decenii bacteria aceasta nu era considerată periculoasă, acum este recunoscută ca putând fi responsabilă pentru apariția unor infecții dobândite în special în spitale, cum ar fi infecții urinare, respiratorii, în cazurile severe putând genera pneumonii și meningite.

Studiile au arătat că Serratia marcescens poate fi regăsită și în laptele matern, când acesta se află la temperatura camerei, generând un pigment roz-roșiatic care poate fi sesizat în biberoane, pe prosoape, în pompele de sân care nu sunt spălate bine. Cele mai la îndemână metode pentru a preveni ca această bacterie să nu ajungă în laptele matern este să se măsuri precum:

 • Să se curețe și să se sterilizeze foarte bine biberoanele, pompele de sân
 • Biberoanele și pompa de sân să fie păstrate cât mai uscate
 • „Recuzita” destinată alăptării să fie înlocuită periodic 
 • Laptele matern să fie păstrat la frigider
 • Să ai grijă să te speli bine pe mâini înainte și după ce îți extragi laptele cu ajutorul unei pompe de sân sau manual 

În situația în care, în urma unor analize, medicul va constata că laptele matern este roz din cauza prezenței Serratia marcescens, poate solicita și un examen al materiilor fecale ale bebelușului pentru a se vedea dacă bacteria se află și acolo. În funcție de starea bebelușului, mai ales dacă acesta este prematur, se poate recomanda un tratament cu antibiotice (spre exemplu, se poate indica un antibiotic precum Cefotaxime- Claforan sau Gentamicină, ambele fiind considerate adecvate și pentru perioada alăptării). Dacă nu sunt semnalate semnele unei infecții și dacă este vorba despre un bebeluș sănătos, născut la termen, medicul va evita să prescrie un antibiotic.

De cele mai multe ori, nu este indicat ca procesul de alăptare să fie întrerupt din cauza acestei bacterii. 

Dieta mamei

La fel cum se poate întâmpla ca laptele matern să se coloreze după ce mănânci alimente verzi sau portocalii de exemplu, este posibil ca acesta să se facă roz odată ce vei consuma alimente și/sau băuturi roșii. Spre exemplu, sfecla și sucul de sfeclă, smoothie-urile bogate în alimente roșii (cum ar fi căpșuni, roșii etc.), dar și alimentele/băuturile ce conțin conservanți pot să favorizeze modificarea culorii laptelui matern. 

Ce poți face dacă vezi că laptele matern este roz

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: prezența unor cantități reduse de sânge în laptele matern care devine roz, timp de câteva zile, nu este periculoasă, mai ales dacă nu survin anumite simptome neplăcute. Cu alte cuvinte, puțin sânge în laptele tău nu îi va dăuna bebelușului, dar în cazul în care laptele rămâne roz sau devine roșu, iar bebelușul are vărsături și/sau diaree, este cazul să te adresezi cât mai rapid unui specialist.

Printre demersurile recomandate pentru situațiile în care vezi că laptele tău se face roz se numără:

 • Continuă să alăptezi- Nu vei renunța la alăptare decât în cazul în care medicul îți va recomanda acest lucru!
 • Fii răbdătoare- Este foarte important să vezi care sunt momentele în care laptele este roz, dacă este roz permanent, dacă nu cumva ai simptome ce anunță prezența unei afecțiuni ce poate duce la prezența sângelui în lapte (ca de exemplu mastita)
 • Încearcă să modifici poziția de alăptare- Se poate întâmpla ca mameloanele crăpate, urmate de scurgeri de sânge, să fie generate de faptul că bebelușul nu se atașează corect la sân întrucât nu și-a găsit încă o poziție bună de alăptare. De aceea, te vei strădui să încerci mai multe poziții, până când le vei identifica pe acelea care sunt mai confortabile atât pentru bebeluș, cât și pentru tine. Dacă nu vei avea succes în acest demers, cel mai bine este să te adresezi unui consultant în lactație 

mama-care-isi-alapteaza-bebelusul-stand-pe-o-canapea

Nu vei mai sta pe gânduri și vei consulta cât mai rapid un medic dacă vei observa că laptele tău rămâne roz pentru o perioadă prelungită sau dacă va dobândi alte nuanțe, astfel încât acesta să-ți poată recomanda investigațiile adecvate pentru a vedea ce se află de fapt în spatele acestei probleme. Ulterior ți se va indica un tratament și, dacă va fi necesar, se poate ajunge la întreruperea temporară a procesului de alăptare.  

Surse: academic.oup.com, alapteaza.wordpress.com, healthline.com, indiatimes.com, indiaexpress.com, infantrisk.com, kindredbravely.com, mattoslactation.com, romper.com, thesun.co.uk, today.com, webmd.com

Sursă poză principală: captură tiktok.com/@jojohnsonoverby/video/

Surse foto: istockphoto.com, tiktok.com

Articolul urmator
Șocul unei mame când a descoperit că prietena ei îi alăpta pe ascuns copilul
Șocul unei mame când a descoperit că prietena ei îi alăpta pe ascuns copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O mamă s-a filmat în timp ce scoate lapte matern...din axilă! Care este explicația?
  O mamă s-a filmat în timp ce scoate lapte matern...din axilă! Care este explicația?

  În timp ce unele mămici alăptează fără probleme, pentru alte femei acest proces este presărat cu o serie de provocări. O proaspătă mămică de peste Ocean, de exemplu, a...

  Nepoata mea de opt ani mi-a cerut lapte matern când îmi alăptam bebelușul. Așa mi-am dat seama că încă este alăptată
  Nepoata mea de opt ani mi-a cerut lapte matern când îmi alăptam bebelușul. Așa mi-am dat seama că încă este alăptată

  O proaspătă mămică din Marea Britanie este îngrijorată cu privire la comportamentul nepoatei sale, în vârstă de 8 ani. Fetița i-a cerut femeii lapte matern, iar acum...

  De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă
  De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă

  Plecându-se de la diferite studii, de la apariția unor lucrări și de la situații concrete, multe instituții au decis ca termenii folosiți în parenting, prevind hrana...

  Un cuplu de bărbați gay călătoresc în toată lumea pentru a găsi lapte matern pentru fiul lor
  Un cuplu de bărbați gay călătoresc în toată lumea pentru a găsi lapte matern pentru fiul lor

  Odată ce devii părinte, știi cât de mult contează să-i poți oferi copilului tău și lapte matern. Stând de vorbă cu un consultant în lactație, doi tați din Marea...

  „Fenomenul" mame minore ia amploare. Un medic ginecolog din Buftea atrage atenția: „Sigur că a fost cumva şocant, la 15 ani abia împliniţi şi avea doi copii acasă"
  „Fenomenul" mame minore ia amploare. Un medic ginecolog din Buftea atrage atenția: „Sigur că a fost cumva şocant, la 15 ani abia împliniţi şi avea doi copii acasă"

  Tot mai multe fete tinere devin mame înainte de vreme, iar statisticile sunt îngrijorătoare. Fenomenul „copii cu copii” ia amploare.

  Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o
  Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o

  Se vorbește des despre așa-numitul instinct matern. Credeți că este mit, sau realitate? Poate reușim să răspundem prin povestea unei femei care și-a pierdut memoria, dar nu și...

  Cum arată viața unei mame cu 3 copii, care s-au născut în mai puțin de un an și nu sunt tripleți
  Cum arată viața unei mame cu 3 copii, care s-au născut în mai puțin de un an și nu sunt tripleți

  Odată ce ți-ai îndeplinit visul de a deveni mamă, chiar dacă îți planifici să mai ai copii, nu ți-ar trece prin cap că acest eveniment fericit s-ar putea repeta în...

  „Am 6 copii, dar 4 dintre ei nu sunt reali”. Declarația unei mame care a scandalizat internetul
  „Am 6 copii, dar 4 dintre ei nu sunt reali”. Declarația unei mame care a scandalizat internetul

  O mămică de peste granițe a devenit populară pe rețelele de socializare după ce a dezvăluit că are 6 copii, dintre care 4 nu sunt reali. Pe lângă cele două fetițe ale sale,...

  © 2024 Qbebe