Sânii după alăptare: sfaturi de îngrijire

Sânii după alăptare: sfaturi de îngrijire

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca și în perioada sarcinii sau pe parcursul alăptării, și după alăptare sânii tăi au nevoie de o îngrijire specială. Desigur, pentru a evita să ajungi la ceea ce se cheamă un aspect neplăcut al sânilor, medicii recomandă prevenția. Aceasta este legată mai ales de menținerea unei greutăți cât mai constante, de renunțarea la fumat și de adoptarea unei diete sănătoase. Dar există și alte soluții bune pentru îngrijirea sânilor după perioada de alăptare, deloc greu de pus în practică. În articolul de mai jos veți cunoaște doar câteva dintre ele. Așa că nu mai stați pe gânduri, alăptați-vă cu drag puiul și nu uitați să aveți grijă și de voi!

Principalele transformări pe care le suferă sânii după alăptare

Deși știm cât de important este alăptatul pentru bebelușul nostru, ne gândim adesea cu îngrijorare la cum vor arăta sânii noștri după perioada alăptării.

Specialiștii ne atrag atenția asupra următoarelor lucruri:

1. Modificarea aspectului sânilor noștri nu se datorează în principal alăptării, ci sarcinii în sine. Cu toate acestea, majoritatea femeilor sesizează schimbările apărute după ce nu mai alăptează.

2. Cel mai important lucru este să avem răbdare cu corpul nostru
Desigur, toate ne dorim să arătăm la fel ca înainte. Numai că trebuie să știm că va dura ceva timp până când sânii noștri își vor reveni la forma inițială, întrucât modificările greutății corporale vor face ca surplusul de piele și de grăsime să se diminueze treptat și abia apoi pielea și mușchii să poată restabili forma inițială/cât mai apropiată de cea inițială a sânilor.

Modificarea dimensiunii sanilor dupa alaptare3. În funcție de diferiți factori, precum greutatea de dinainte de sarcină, mărimea bustului, materialul nostru genetic, dacă fumăm sau nu, modul în care decurge procesul de înțărcare al copilului, ne putem confrunta cu unele dintre următoarele modificări ale aspectului sânilor de după alăptare:
• sâni „lăsați”, lipsiți de tonus
• apariția vergeturilor (roșii sau albe)
• sfârcuri mai mari și cu piele închisă la culoare
• modificarea de mărime (sânii pot deveni mai mici sau mai mari)
Pe de altă parte, specialiștii ne asigură că astfel de schimbări sunt perfect normale, că toate femeile trec măcar printr-una dintre acestea și că decizia de a alăpta trebuie să fie o prioritate pentru proaspetele mămici, având în vedere numeroasele beneficii (atât pentru bebeluși, cât și pentru ele).

Citește și: Modificarile sanilor de la sarcina la intarcare

Ce putem face pentru a sâni sănătoși și frumoși după alăptare

Din fericire, experții ne asigură că există soluții pentru ameliorarea aspectului sânilor de după perioada alăptării. Cele mai multe dintre ele nu sunt complicate, sunt la îndemâna oricui, punerea lor în practică depinzând doar de voința și de perseverența noastră.
Medicii, printre care și dr.Kelly Levasseur (director medical în cadrul unei clinici din SUA), consideră că două dintre cele mai comune probleme cu care se confruntă mamele după alăptare sunt sânii cu aspect „lăsat” și vergeturile. Dar sfaturile de îngrijire pe care ni le oferă sunt utile și pentru celelalte probleme amintite mai sus.

1. Rolul alimentatiei sanatoase in aspectul sanilor dupa alaptareCa regulă generală, ne sfătuiește aceasta, este extrem de important să avem un stil de viață sănătos. În primul rând, cele care fumează trebuie să renunțe la acest obicei în perioada alăptării, întrucât numai așa pielea și ligamentele din zona sânilor își vor putea menține elasticitatea la un nivel optim, facilitând ulterior revenirea acestora la aspectul anterior/la un aspect cât mai apropiat de acela.
În al doilea rând, dieta adoptată este extrem de importantă. Dr.Levasseur ne sfătuiește să nu apelăm numai la alimente cu cantități reduse de grăsime sau la cele procesate excesiv. Trebuie să consumăm alimente cu grăsimi „bune”, precum ouă, soia, diverse semințe, avocado, nuci, pește etc., menite să-i asigure pielii afectate acele substanțe nutritive care o vor ajuta să se „repare”, să-și redobândească elasticitatea și tonusul.
De asemenea, este bine să încercăm să nu pierdem prea brusc în greutate. Procedând astfel, și țesuturile din zona sânilor vor pierde rapid resursele de grăsime, sânii se vor micșora și se vor lăsa.
Dar nici greutatea prea mare nu va fi de ajutor în redobândirea aspectului sânilor. Din contră, s-a constatat că femeile cu o greutate mai mare decât cea normală se confruntă mai frecvent cu problema sânilor „lăsați” și cu apariția vergeturilor.
Nu în ultimul rând, hidratați-vă corespunzător. Este necesar ca în fiecare zi să vă asigurați un necesar de minimum 2 l de lichide (incluzând aici, desigur, și apa din alimente) pe zi. Acestea vor contribui și ele la menținerea elasticității pielii din regiunea sânilor.

Hidratarea contribuie la imbunatatirea aspectului sanilor

2. Faceți cât mai multe exerciții fizice speciale pentru zona bustului
Indiferent de forma de mișcare pe care o vei alege, este esențial să le asiguri sânilor susținerea potrivită. Așa că nu uita nicicând de o bustieră de calitate.
Poți să începi cu niște exerciții tip yoga sau Pillates într-un cadru organizat sau poți face exerciții chiar acasă. Iată câteva exemple:
• Pur și simplu ridică niște greutăți- Fie că stai în picioare, fie că stai jos, mușchii din regiunea pectorală vor fi antrenați, iar sânii își vor recăpăta fermitatea.

Exercitii fizice speciale pentru imbunatatirea aspectului sanilor dupa alaptare
• Așează-te și cum te-ai pregăti să faci flotări- Împinge-te, cât poți, în brațe. Repetă de mai multe ori.
• Așează-te cu fața la un perete- Stai la o anumită distanță de acesta și pune mâinile pe el. Împinge-te apoi în brațe.
Astfel de exerciții nu numai că vă vor întări mușchii și ligamentele din zona sânilor, dar vă vor fi utile și pentru antrenarea mușchilor brațelor, spatelui și pentru îmbunătățirea posturii.

3. Masează-ți sânii
După alăptare, sânii tăi vor avea nevoie de o îngrijire mai specială ca înainte. De aceea, masează-ți sânii cu creme, cu unt hidratant (ca de exemplu untul de corp pe bază de unt de cacao), dar și cu uleiuri (ideale sunt cele de cocos, uleiul de ricin sau cel de măsline).
Apelează la masajul sânilor cam de 3 ori pe săptămână, întrucât te va ajuta din următoarele puncte de vedere: se va îmbunătăți tonusului pielii (ceea ce va diminua aspectul de sâni lăsați), dar va  crește și microcirculația sanguină de la nivelul pielii, ceea ce va ajuta în repararea eventualelor vergeturi apărute.

Uleiurile, ideale pentru masajul sanilor dupa perioada de alaptare

Citește și: Sanii dupa alaptare

4. Investește într-un sutien nou, de calitate
Este foarte important să le oferi sânilor tăi, care și-au modificat dimensiunea după alăptare, o susținere eficientă. De aceea, probează cât mai multe modele de sutien pentru a-l alege pe cel mai potrivit.
De altfel, de alegerea unui sutien potrivit va depinde, într-o anumită măsură, și recăpătarea tonusului sânilor tăi.
Desigur, poți să apelezi și la o bustieră. Important este să te simți confortabil și să nu renunți la ea nici pe parcursul activităților fizice.

Investeste intr-un sutien de calitate dupa perioada de alaptare

5. Apelează la Fenugreek (schinduful)
Dacă ți se pare că sânii tăi au devenit mai mici și mai puțin fermi după perioada alăptării, poți apela la un remediu naturist: semințele de fenugreek (un condiment indian).
Vei face semințele pudră și vei umple cu ele un sfert de ceașcă. Pune și apă, amestecând până când rezultă o pastă. Cu această pastă îți vei unge sânii și o vei lăsa acolo pentru aprox.10 minute.
Poți repeta procedeul de 2 ori pe săptămână. În timp, vei observa că sânii își vor mai mări volumul, vor fi mai fermi și vor avea o piele mai catifelată și mai luminoasă.

Schinduful- numai bun pentru ingrijirea sanilor dupa perioada de alaptare

6. Fii atentă la postura corpului
Desigur, nu este un demers care să te ajute să ai sânii mai mari sau mai mici. Dar cu siguranță te va ajuta să le dai un aspect mai ferm.
Nu trebuie decât să ai grijă să tragi gâtul și umerii în spate și să stai cât mai des rezemată. Din când în când, încearcă să încordezi cât mai mult mușchii din zona pectorală. Perseverând, vei reuși să ai sâni mai tonifiați.

Postura corpului corecta-importanta pentru sani mai fermi

Voi mai știți și alte „trucuri” pentru o îngrijire cât mai bună a sânilor, după perioada de alăptare?

Surse:
www.dirtytruthreviews.com;www.easybabylife.com; www.hubpages.com;www.livestrong.com; www.newkidscenter.com; www.thehealthyhomeeconomist.com

Surse poze:
www.usercontent2.hubstatic.com

Articolul urmator
Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern
Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce spun sanii tai despre sanatatea ta
    Ce spun sanii tai despre sanatatea ta

    Sanii tai pot comunica in multe moduri despre ceea ce se intampla in interiorul corpului tau. Qbebe iti dezvaluie un mic dictionar cu ajutorul caruia tu sa poti intelege cat mai repede...

    Dragi bărbați, iată cum să vă comportați cu sânii partenerelor voastre ca să preveniți cancerul de sân
    Dragi bărbați, iată cum să vă comportați cu sânii partenerelor voastre ca să preveniți cancerul de sân

    Octombrie este luna în care se conștientizează importanța prevenției cancerului de sân. Potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical...

    Dragi părinți, faceți echipă și după divorț! 12 sfaturi pentru a te înțelege cu celălalt părinte după divorț, pentru binele copilului
    Dragi părinți, faceți echipă și după divorț! 12 sfaturi pentru a te înțelege cu celălalt părinte după divorț, pentru binele copilului

    Chiar și cu cel mai încăpățânat om se poate comunica, pentru interesul și binele copilului. Partenerii care au ajuns la divorț sunt, de regulă, într-o continuă...

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii
    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii

    Alăptarea în public este un subiect controversat, care generează două tabere mari și late: pro și contra. Această mămică de peste Ocean povestește experiența sa cu alăptarea...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă
    De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă

    Plecându-se de la diferite studii, de la apariția unor lucrări și de la situații concrete, multe instituții au decis ca termenii folosiți în parenting, prevind hrana...

    Uractiv - gel intim pentru îngrijire zilnică
    Uractiv - gel intim pentru îngrijire zilnică

    Probabil știi deja că folosirea săpunului obișnuit sau a produselor cu pH necorespunzător (> 4.5) în zona intimă usucă pielea și crește senzația de mâncărime. Dar...

    © 2024 Qbebe