Sfatul specialistului: Sarcina si alaptarea afecteaza sanii! Vor mai fi la fel vreodata?

Sfatul specialistului: Sarcina si alaptarea afecteaza sanii! Vor mai fi la fel vreodata?

Louise Tanase - Contributor

Sarcina si alaptarea afecteaza sanii in aceeasi masura in care afecteaza intregul corp al mamei, nu numai la nivel fiziologic si functional, ci si la nivel estetic. Fie ca esti insarcinata sau esti deja mamica, fie numai te gandesti sa devii mama in viitor, trebuie sa recunosti ca te preocupa modul in care sanii tai vor fi afectati de maternitate.

Sarcina si alaptarea afecteaza sanii din punct de vedere estetic si, oricat de mult ar incerca mamicile sa ignore sau sa nege acest fapt, adevarul este ca nu exista femeie care nu si-ar dori ca sanii sai sa ramana la fel ca inainte de sarcina: fermi, plini si cu o piele neteda. Grija si respectul pentru propriul corp nu concureaza cu dragostea pentru bebelus, de aceea intrebarile pe care si le pun mamicile sunt firesti si nu trebuie exprimate cu jena sau cu teama de a fi judecate. Dr. Bogdan Maciuceanu , medic specialist chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva la Esthera Medical Center a raspuns intrebarilor puse de mamici si a lamurit cateva dintre miturile care circula printre femei si nu numai.

Qbebe: Asa cum bine stiti, femeile sunt foarte preocupate de aspectul sanilor lor, dar mai ales sunt preocupate de schimbarile prin care trec sanii lor in timpul sarcinii si alaptarii.

Ce trebuie sa stim despre sani, la modul general?

Dr. Bogdan Maciuceanu: Cateva elemente de anatomie a sanului vor face ca raspunsurile la intrebarile mamicilor sa fie logice. Trebuie sa stiti ca sanul este constituit din grasime si parenchimul glandular. Tesutul conjunctiv gras din regiunea mamara se imparte in doua straturi: unul situat sub tegument, deasupra glandei - tesut gras premamar, mai dezvoltat si care da forma glandei, iar celalalt situat in posteriorul glandei, deasupra fasciei musculare - tesutul gras retromamar, redus cantitativ. Aceste doua straturi comunica intre ele prin parenchimul glandei. Structurile ligamentare ale sanului poarta denumirea de ligamentele lui Cooper. Tesutul glandular este de tip tubuloacinos. Un grup de acini constituie un lobul, iar un grup de lobuli formeaza un lob glandular. Lobulii au o dispozitie radiara, fiecare deschizandu-se printr-un canal lactifer la nivelul mamelonului, prezentand inaintea deschiderii cate o dilatare numita sinus lactifer. Glanda mamara este imbracata intr-o fascie rezultata din diferentierea hipodermului, care, topografic, este impartita intr-o fascie premamara si o fascie retromamara. Am facut aceasta descriere a sanului pentru ca toate aceste structuri sufera modificari importante in timpul sarcinii si alaptarii si ne vom referi la aceste structuri in raspunsurile urmatoare.

Qbebe: Femeile care au sanii mari inainte de sarcina se intreaba daca in timpul sarcinii sanii lor vor creste, proportional, la fel de mult ca in cazul femeilor cu sanii mici si daca

exista vreo modalitate de a incetini sau micsora rata de crestere a sanului in timpul sarcinii si alaptarii?

Dr. Bogdan Maciuceanu: Este de asteptat ca rata de crestere a sanului sa fie proportionala cu cantitatea de tesut glandular, dar si cu cantitatea de grasime existenta. Astfel, pot aparea diferente individuale. Datorita functiei sistemului glandular, modificarea acestuia in dimensiuni nu este posibila. Totusi, aportul caloric moderat poate influenta dezvoltarea componentei grasoase a sanului limitand cresterea volumetrica in exces a acestuia. Trebuie sa stiti, insa, ca un san mai mare nu garanteaza si o cantitate mai mare de lapte pentru bebelus, la fel cum un san mic nu presupune o cantitate prea mica de lapte pentru bebelus, deci modificarile in dimensiuni ale sanului nu afecteaza secretia de lapte.

Qbebe: Majoritatea mamicilor se plang in legatura cu aparitia vergeturilor pe sani in timpul sarcinii.

Ce sunt, de fapt, vergeturile acestea si de ce apar?

Dr. Bogdan Maciuceanu: Vergeturile in sarcina, cunoscute medical ca striae gravidarum, sunt expresia leziunilor ce se produc la nivelul straturilor pielii definite ca derm, in urma acestora rezultand o cicatrice. Aceasta cicatrice reprezinta vergetura, care poate fi roz-rosie initial, urmand ca odata cu trecerea timpului si maturarea acesteia sa devina alba - sidefie. Ea apare datorita distrugerii retelelor de elastina si a fibrelor de colagen de la nivel tegumentar. Regenerarea tegumentara fiind deficitara, vindecarea leziunilor se realizeaza cu aparitia unei cicatrici vizibile - vergeturi. Vergeturile sunt localizate cel mai frecvent la nivelul sanului, in pliul axilar anterior si abdomenul inferior, dar si oriunde altundeva pe corp, chiar si pe brate si coapse. Din pacate, mamicile carora nu le-au aparut vergeturi la prima sarcina trebuie sa stie ca nu se poate exclude probabilitatea aparitiei acestora la o alta sarcina. In mecanismul de producere a acestora este incriminata valoarea crescuta de hormon glucocorticoid, asa cum este in sarcina, acesta impiedicand formarea de fibre de colagen si elastina. Astfel, se creeaza premisele unei vindecari cicatriceale a micilor leziuni pe care le sufera tegumentul in timpul sarcinii prin marirea in suprafata, deci intinderea sa.

Exista creme, geluri sau alte solutii care sa functioneze si sa previna aparitia acestora? Vor disparea vreodata dupa sarcina?

 Dr. Bogdan Maciuceanu: Incercarile de a preveni vergeturile cu lotiuni, creme si vitamina E aplicata pe piele, au facut si inca fac parte atat din folclor, cat si din practicile ginecologice. Cu toate acestea nu exista solutii salvatoare pentru prevenirea vergeturilor. Dintre cremele benefice pielii care se pot folosi in ingrijirea sanilor in timpul sarcinii se numara: untul de cacao, aloe vera, uleiul de cocos, uleiul de susan, uleiul de migdale, uleiul de masline si vitamina E - acestea pot fi folosite pentru hranirea pielii sanilor, insa trebuie sa stiti ca nu exista studii pentru aceste tratamente, astfel ca ele pot da rezultate diferite de la o femeia la alta. Purtarea unor sutiene ferme, dar comode, care sa asigure preluarea greutatii suplimentare a sanului poate preveni atat aparitia vergeturilor, cat si lasarea excesiva a sanului. De asemenea, cu o alimentatie echilibrata, bogata in nutrimente, vitamine si minerale puteti sa va mentineti pielea sanatoasa si puteti evita aparitia vergeturilor. In plus, hidratarea suficienta si exercitiile fizice ajuta la prevenirea vergeturilor. Nu uitati, insa, ca majoritatea vergeturile dispar dupa nastere. In ceea ce priveste tratarea lor, exista relatari despre folosirea locala de tretinoin sau terapie laser, insa la cateva luni dupa nastere.

Qbebe: Unele femei care aveau sanii asimetrici inainte de sarcina au constatat ca asimetria s-a accentuat in timpul sarcinii. De ce s-a intamplat acest lucru?

Accentuarea asimetriei sanilor poate fi prevenita sau corectata dupa sarcina si alaptare?

Dr. Bogdan Maciuceanu: Asimetria sanilor se refera la o diferenta semnificativa in marimea sau forma dintre sanul drept si sanul stang. Prin urmare, are un efect estetic foarte important, desi este natural intr-o oarecare masura, insa poate afecta puternic imaginea de sine a unei femei. Unele femei prezinta o asimetrie evidenta, in timp ce la altele este foarte greu de remarcat. Expertii disting trei tipuri de asimetrie: tipul I se refera la o asimetrie usoara, caz in care nu este nevoie de corectie chirurgicala, tipul II de asimetrie inseamna ca unul din sani este mai mic cu o treime fata de celalalt, iar tipul III de asimetrie se refera la cazurile in care unul din sani este mai mic cu jumatate decat celelalt san. In ultimele doua cazuri, chirurgia plastica este singura care poate corecta asimetria. Revenim putin la anatomia sanului: structura sanilor este proportionala cu dimensiunea acestuia pentru aceeasi persoana. Astfel, structura parenchimatoasa-glandulara si cea grasoasa a sanului unei femei respecta anumite procente de volum din volumul total al sanului. Astfel se explica de ce in sarcina o asimetrie mamara se poate accentua. In aceste conditii, in literatura de specialitate nu s-a descris o preventie a accentuarii asimetriei. Totusi, trebuie amintit faptul ca o stimulare suplimentara a sanului mai mic poate determina o dezvoltare mai mare a acestuia si astfel o diminuare a asimetriei. Asimetria sanilor nu poate fi corectata decat chirurgical, iar in acest sens, o mama cu sani asimetrici se poate adresa unui chirurg plastician, dupa intarcare, in vederea unui consult si programarii unei interventii chirurgicale de simetrizare +/- reductie a sanului, in cazul in care se doreste acest lucru.

De ce dupa intarcare, sanii au aspect de "punga goala"?

Dr. Bogdan Maciuceanu: In timpul sarcinii, structura parenchimatoasa a sanul va creste considerabil in dimensiuni, aceasta pregatindu-se pentru productia de lapte necesar hranirii bebelusului. Totodata, tesutul grasos al sanului poate creste si el in volum datorita aportului caloric crescut al gravidei. Astfel, intreagul san creste in dimensiuni. Dupa intarcare, se poate observa o reducere in volumul sanilor, atat prin diminuarea pana la disparitie a functiei secretorii (ceea ce determina scaderea dimensiunilor partii parenchimatoase), dar si a grasimii mamare prin reducerea aportului caloric. Daca pielea nu s-a constractat suficient de repede si de mult, sanii pot capata aspectul de "punga goala".

Qbebe: Multe mamici au observat ca, din cauza alaptarii, mameloanele s-au alungit si au capatat un aspect inestetic.

Vor reveni mameloanele la forma initiala dupa intarcare?

 Dr. Bogdan Maciuceanu: Este foarte adevarat ca intreaga zona areolara si mameloanele se modifica in perioada sarcinii si alaptarii. Astfel, in prima perioada, mameloanele vor fi usor dureroase si foarte sensibile la orice atingere, chiar si cea produsa de catre sutien. In a doua perioada, areola si sfarcurile se pot dubla in dimensiune, culoarea acestora modificandu-se de la roz la rosiatic-maroniu datorita cresterii aportului sangvin si a hiperstimularii celulelor melanocitare (celule ce elibereaza pigmentul). In a treia perioada, la nivelul areolei se pot evidentia mici supradenivelari ce corespund glandelor exocrine Montgomery cu rol important in lubrefierea mamelonului, ceea ce va ajuta la viitorul alaptat al bebelusului. Intregul complex areolo-mamelonar este marit. La aceste modificari fiziologice se adauga si actiunea mecanica de suctiune produsa de catre bebelus in timpul alaptarii. Dupa intarcare, intreaga structura sufera un proces de contractie, dar o parte dintre modificari pot ramane permanente. 

Sanii se lasa din cauza alaptarii? Ce pot face mamicile pentru a impiedica sanii sa se lase?

Dr. Bogdan Maciuceanu: Sanii nu se lasa din cauza alaptarii, este fals. Alaptarea este procesul fiziologic si normal atat de necesar bebelusului, dar si pastrarii formei initiale a sanului prin eliminarea uniforma a laptelui matern. Astfel se pot preveni o multitudine de afectiuni ale sanului. De specificat ca se pastreaza forma sanului, nu dimensiunea. Cea mai eficienta masura preventiva pe care o pot lua mamele este purtarea unui sutien special sau a unei bustiere care va prelua intreaga suprasarcina a sanului, asigurand totodata pastrarea formei si a dimensiunilor acestuia.

Qbebe: Masajul sau cremele ajuta sanii sa ramana sau sa isi revina la forma anterioara sarcinii si alaptarii?

Dr. Bogdan Maciuceanu: Masajul este eficient in sarcina si alaptare. Masajul zilnic, dimineata si seara, in directie circulara a sanului in sarcina contribuie la tonifierea tegumentara cu rol in prevenirea vergeturilor. Aplicarea de creme ce contin: unt de cacao, aloe vera, ulei de cocos, ulei de susan, ulei de masline si vitamina E pot fi folosite. Atentie deosebita la cremele cu vitamina A folosite in perioada sarcinii si a alaptarii, deoarece o cantitate prea mare de vitamina A nu este sanatoasa pentru bebelus.

La cat timp dupa nastere sau intarcare se poate apela la chirurgia estetica si care sunt optiunile pe care le au mamicile?

Dr. Bogdan Maciuceanu: Perioada de timp la care se pot adresa medicului specialist chirurg plastician difera de o mamica la alta depinzand de durata alaptarii, deci de momentul intarcarii. Astfel, dupa un interval de minimum 6 luni de la intarcare, mamele se pot programa la un consult in vederea programarii unor interventii chirurgicale de specialitate. Optiunile chirurgicale sunt variate in functie de ceea ce isi doreste fiecare femeie in parte si de modificarile suferite de catre sanii acesteia in sarcina si alaptare. In momentul vizitei la medic si al consultului se va decide ceea ce este de facut pentru recapatarea formei, fermitatii si poate a dimensiunilor sanului. Din experienta va spun ca nu toate mamicile isi doresc ca sanii lor sa revina la aceeasi dimensiune precum cea anterioara sarcinii. Interventiile chirurgicale pot varia de la ridicarea sanilor - mastopexie, reducerea in dimensiuni- mamoreductie, ridicarea si reducerea sanilor - mastopexie si mamoreductie. In cazul fenomenului de „punga goala" se poate efectua o mastopexie cu augmentare a sanului folosind implant de silicon sau autoimplant (o parte a sanului va fi repozitionata si fixata) pentru modelarea dimensiunilor sanului.

Ce schimbari au suferit sanii tai dupa sarcina si alaptare? Ai dori sa corectezi ceva la sanii tai?

Articolul urmator
„Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
„Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?
    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?

    Copilul tău preșcolar are dificultăți în a sta departe de tine? Sarah Rosensweet, expert în parenting, dezvăluie trei metode prin care poți gestiona anxietatea de separare...

    Mi-am arătat burta pe net după ce am născut gemeni și oamenii spun că nu vor să mai facă vreodată copii
    Mi-am arătat burta pe net după ce am născut gemeni și oamenii spun că nu vor să mai facă vreodată copii

    Să aduci pe lume un copil este o realizare extraordinară. Să aduci pe lume gemeni, frumoși și sănătoși este cu atât mai grozav. O mamă din SUA, mândră de realizarea ei,...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți
    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți

    Noi, părinții din generația actuală, avem parte de mult mai multe provocări decât părinții noștri, fără doar și poate. Iar asta fiindcă ai noștri copii, la rândul...

    Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului
    Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului

    În sarcină, oboseala se resimte mult mai puternic. Cu atât mai mult cu cât, anumite femei gravide se luptă cu insomnia. Unele persoane se gândesc să ia melatonină...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor
    Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor

    Pe măsură ce un copil începe să descopere lumea din jur, vei începe tot mai mult să-l înveți cum să se ferească de pericole. Cu toate acestea, din diverse motive,...

    © 2024 Qbebe