Sfaturi utile pentru rezolvarea problemelor in alaptare

Sfaturi utile pentru rezolvarea problemelor in alaptare

Oana Prisacariu

In timpul alaptarii, mai ales in fazele de inceput ale acesteia, copilul si mama pot avea anumite probleme, fie ca sunt de natura medicala sau psihologica, fie ca sunt de natura sociala, fapt ce face ca aceasta sa devina dificila si sa creeze frustrari.

Adeseori, acest gen de probleme devine coplesitor, in mod special in cazul in care mama chiar isi doreste sa-si alapteze copilul si dispune de suportul partenerului, persoanelor apropiate sau specialistilor in domeniu.

Iata principalele probleme care pot aparea in momentul declansarii lactatiei:

1. „Nu am indeajuns lapte!"
Cazurile in care sanul se afla in imposibilitatea de a produce lapte sunt extrem de rare. Se poate intampla totusi sa existe situatii de acest gen cand lactatia se opreste de la sine sau laptele devine insuficient necesitatilor bebelusului. In aceste conditii, doar medicul pediatru este in masura sa recomande trecerea la administrarea unei formule de lapte.

2. Ragadele mamelonului
Acestea apar in cazul femeilor care au inceput recent alaptarea. Ragadele sunt acele mici taieturi care apar la nivelul mamelonului si pot fi localizate la baza, in mijlocul si in varful acestuia. Adesea pot produce sangerari si sunt foarte dureroase, mai ales in timpul procesului de alaptare. Durerea poate deveni acuta, pana in punctul in care mama se simte descurajata in a mai continua atasarea copilului la san. In aceste conditii, se impune tratarea imediata a ragadelor, pentru a se preveni infectiile cauzate de diversi germeni care se regasesc in mod obisnuit pe pielea umana si aparitia mastitei (inflamarea glandelor mamare).
Aparitia ragadelor se poate preveni astfel:
- Pozitionarea copilului la san in mod corect (acest lucru se poate realiza cu foarte multa usurinta cu ajutorul unei perne pentru alaptare )
- Curatarea si igienizarea sanului in detaliu, inainte si dupa alaptare. Evitati utilizarea sapunului, acesta facand mai mult rau in cazuri de acest gen. Cautati sa utilizati produse special create pentru igiena sanului, care contin ingrediente naturale .
- Pastrati mamelonul uscat si folositi protectii care sa lase pielea sa respire .
- Schimbati cat mai des cu putinta tampoanele pentru san .
Pentru tratarea ragadelor, se recomanda:
- Utilizarea discurilor cu hidrogel
- De asemenea, puteti aplica pe san cateva picaturi de lapte matern, acesta avand ca efect sterilizarea, hidratarea si vindecarea zonei respective.

3. Mameloanele plate sau retractate
Eversiunea mamelonului, care apare de obicei cand areola este stimulata, se instaleaza foarte rar in cazul mameloanelor plate. Aceasta situatie apare si mai rar in cazul mameloanelor care au tendinta de a se retrage atunci cand sunt stimulate, cunoscute sub denumirea de mameloane retractate.
Daca va confruntati cu astfel de situatii, nu inseamna ca nu veti putea alapta. Trebuie doar sa faceti in asa fel incat bebelusul, in momentul in care se hraneste la san, sa cuprinda intreaga areola, nu doar mamelonul. Pe de alta parte, alaptarea poate deveni mai dificila in conditiile in care bebe are probleme in a suge la san. Pentru ca alaptarea sa fie eficienta si mult mai usoara, puteti utiliza o pompa pentru corectarea mamelonului, dar nu inainte de a va cosulta ginecologul sau obstetricianul si nu inainte de 35-a saptamana de sarcina. De asemenea, aceasta poate fi folosita si imediat dupa nastere, inainte de a alapta bebelusul. Genul acesta de produs incurajeaza eversiunea mamelonului.


4. Congestia sanului
Aceasta situatie implica o schimbare a texturii sanului si tensionarea sa, impreuna putand avea efecte extrem de neplacute precum, umflarea, inrosirea, durerea si cresterea temperaturii la nivel local ca urmare a prezentei reziduurilor de lapte matern pe canalele galactofore. Un alt efect neplacut este reprezentat de scaderea lactatiei.
Congestia sanului nu trebuie tratata cu superficialitate, deoarece aceasta face ca mama sa devina vulnerabila in fata riscului aparitiei mastitei.
Prima cauza a acestei probleme este data de catre suctiunea insuficienta exercitata de bebelus, care are ca rezultat imposibilitatea sanului de a se goli complet. Alaptarea la cerere sau utilizarea unei pompe speciale pentru san pot preveni aparitia acestor neplaceri.
Masuri de precautie:
- Alaptarea frecventa (se recomanda inceperea cu sanul cel mai umflat)
- Masarea cu grija a sanului in timpul alaptarii. Aceasta actiune ajuta la „inmuierea" sanului si, in acelasi timp, il ajuta pe bebelus sa se hraneasca in mod corespunzator.
- Aplicarea locala a unor comprese calde.

5. Mastita
Aceasta este o inflamatie acuta a sanului, cauzata de catre germenii care colonizeaza pielea, de genul stafilococului auriu, care se multiplica in glandele mamare, la o anumita temperatura si in conditii de umiditate, dar chiar si datorita nutrimentelor din laptele matern.
In cazul mastitei, sanii devin foarte fierbinti si durerosi, toate cestea fiind acompaniate de roseata si temperatura mare.
Daca suspectati ca suferiti de mastita, iar simptomele dureaza mai mult de 6 ore, consultati de urgenta un medic specialist.
Remedii:
- Administrati-va antibiotice numai la recomandarea medicului.
- Nu opriti alaptarea si continuati sa va hraniti la san bebelusul la cerere
- Faceti dusuri calde dupa fiecare sesiune de alaptare
- Aplicati pe sani comprese reci, dupa fiecare alaptare
- Dupa ce bebe a terminat de supt, iar sanul nu a fost golit complet, utilizati o pompa de san sau incercati manual sa eliberati sanul de laptele rezidual.

6. Sanii produc prea mult lapte si/sau reintoarcerea la serviciu
In amble cazuri, pentru continuarea hranirii cu lapte matern pentru o perioada cat mai indelungata, acesta poate fi colectat cu ajutorul unei pompe de san, stocat si oferit copilului atunci cand este necesar.
Nu uitati, dupa utilizare, fiecare componenta a pompei de san care intra in contact cu sanul si cu laptele matern trebuie dezasamblate, spalate si sterse cu grija. Dupa efectuarea acestor operatiuni, toate accesoriile trebuie sterilizate, cel putin pana cand bebelusul va implini varsta de 6 luni.

Pentru toate acestea, Chicco a creat o gama completa de produse care vine in ajutorul tuturor mamelor care isi doresc tot ce este mai bun pentru puiul lor. Pentru informatii suplimentare acceseaza www.chicco.ro sau viziteaza-ne in magazinele noastre din Bucuresti, Brasov, Craiova, Iasi, Constanta, Timisoara, Cluj, Galati si Oradea.

 

 

Articolul urmator
Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public
Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii
    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii

    Momentul nașterii este unul cel puțin emoționant, atât pentru viitoarea mămică, dar mai ales pentru mândrul tătic căruia îi revine sarcina de a fi alături de...

    Studiu: stilul de parenting ostil influențează apariția problemelor mintale la copii
    Studiu: stilul de parenting ostil influențează apariția problemelor mintale la copii

    Atunci când vine vorba despre parenting, nu există o singură metodă care să funcționeze la fiecare familie. Mai mult, pa parcurs, părinții își mai schimbă stilul de...

    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților
    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților

    Copiii români nu frecventează grădinița din cauza distanței sau a problemelor financiare ale părinților! În plus, instituțiile de învățământ nu sunt dotate...

    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii
    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii

    Alăptarea în public este un subiect controversat, care generează două tabere mari și late: pro și contra. Această mămică de peste Ocean povestește experiența sa cu alăptarea...

    111 afirmații utile pentru orice situație de la Niculina Gheorghiță
    111 afirmații utile pentru orice situație de la Niculina Gheorghiță

    Am folosit zi de zi afirmații în ultimii ani, iar viața mea este schimbată la 180 de grade. Simt că trăiesc, că mă bucur de viață și că sunt cu adevărat creatorul...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă
    De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă

    Plecându-se de la diferite studii, de la apariția unor lucrări și de la situații concrete, multe instituții au decis ca termenii folosiți în parenting, prevind hrana...

    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare
    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare

    Tatăl se poate implica activ în creșterea copiilor chiar din primele zile de viață. Cu multă grijă și suficientă informație, bărbatul își poate susține partenera să...

    © 2024 Qbebe