Fiziologia hranirii bebelusilor cu varsta intre 0 si 12 luni

Mecanismele de a suge, a inghiti si a respira sunt activitati fundamentale de supravietuire a unui nou-nascut. Coordonarea acestor functii determina abilitatea bebelusului de a se hrani si reprezinta cea mai complexa activitate neuromusculara a corpului uman.

In particular, mecanismul de inghitire este un proces fiziologic deosebit de complex care are la baza conexiunea dintre doi factori importanti:
 • Structura anatomica a gurii, limbii, cavitatii bucale si tractului aero-digestiv superior;
• Functiile acestora

La copii, mecanismul de inghitire poate fi considerat un proces dinamic avand in vedere faptul ca, pe tot parcursul fazelor de crestere a bebelusului, structurile anatomice implicate sunt intr-o continua evolutie si acest lucru are impact asupra functiilor fizice ale acestuia.

In fapt, studiile efectuate cu privire la dezvoltarea fetala intrauterina au aratat ca fenomenul de inghitire apare foarte devreme, in perioada cuprinsa intre a 10-a si a 14-a saptamana de sarcina si continua sa evolueze in mod semnificativ si rapid in primele luni de la nastere; in acelasi timp, structura anatomica a gurii continua si ea sa evolueze si sa se modifice in timp, acest lucru insemnand ca inclusiv modalitatea bebelusului de a se hrani la sanul mamei sau cu biberonul si modul in care inghite se vor schimba gradual cu fiecare etapa de crestere a acestuia.

De la nastere pana la varsta de 6 luni

In aceasta perioada morfologia gurii este foarte diferita de cea a unui adult: nu are dinti, limba ocupa toata cavitatea bucala si este plata.
In timpul suptului, buza superioara si cea inferioara prind mamelonul sau tetina biberonului, gingiile strang mamelonul cu miscari specifice de inchidere si deschidere a maxilarului, iar limba executa o miscare antero-posterioara (iesire si retragere), acest lucru ajutand la transmiterea laptelui catre hipofaringe.
Toate cele trei activitati (suptul, inghititul si respiratia) se coordoneaza intre ele si sunt ritmice. Reflexul de a inghiti este stimulat de catre supt si respiratia intervine intre doua actiuni de inghitire.

Incepand cu varsta de 6 luni

Maturizarea sistemului nervos si schimbarile anatomice duc la modificarea si largirea cavitatii orale si a faringelui, imediat ce incep sa se exercite miscarile verticale de tipul sus-jos, cele orizontale, precum si cele de rotatie ale limbii impreuna cu primele miscari ale maxilarului (actiunea de a mesteca).
De asemenea, modul in care se executa actiunea de a suge se schimba, din acest moment buzele aderand mamelonului/tetinei precum un suport, limba efectuand miscari superioare-inferioare actionand precum o pompa, directionand laptele din partea frontala a cavitatii orale catre faringe.
Luand in considerare toate informatiile de mai sus, in conditiile in care se opteaza pentru hranirea bebelusului cu ajutorul biberonului, este esential ca tetina sa intruneasca toate elementele specifice, cu respectarea intocmai a fiecarei faze de crestere si sa nu interfereze cu aspectele fiziologice ale actiunilor copilului de a suge si a inghiti laptele.

 Chicco sustine alaptarea si vine in ajutorul tuturor mamelor care doresc sa continue hranirea cu lapte matern pentru o perioada cat mai indelungata.

Prin intermediul centrului sau specializat, Observatorul Chicco, in colaborare cu Universitatea din Turin si Departamentul de Pediatrie din cadrul Spitalului Sf Paul din Milano au efectuat importante studii clinice pentru a determina dinamica fluidelor prin intermediul tetinelor Step UP.

Concluziile acestui studiu au evidentiat rezultate foarte bune in ceea ce priveste coordonarea optima a celor trei mecanisme pe care le implica hranirea bebelusui: suptul - inghititul - respiratia. Toti acesti parametri sunt esentiali pentru o hranire cat mai corecta si pentru dezvoltarea normala a structurii cavitatii bucale.

Descoperiti noua gama Chicco Step UP, singurul biberon care stie cum creste bebelusul!

Ingredientele interzise în produsele de îngrijire a pielii bebelușilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 semne de autism pe care parintii ar trebui sa le stie. Incep sa se manifeste intre 12 si 18 luni
  5 semne de autism pe care parintii ar trebui sa le stie. Incep sa se manifeste intre 12 si 18 luni

  Este binecunoscut faptul ca, in tratarea autismului, diagnosticarea precoce este elementul-cheie. Cu cat se depisteaza mai devreme, cu atat mai bine pentru cei mici. Semnele de autism incep...

  STUDIU: Bebelusii dorm mai bine singuri in camerele lor. Afla de la ce varsta!
  STUDIU: Bebelusii dorm mai bine singuri in camerele lor. Afla de la ce varsta!

  Bebelusii dorm mai putin si in "reprize" mai scurte, daca sunt in camera parintilor, sustin cercetatorii de la Academia Americana de Pediatrie. In plus, potrivit statisticilor Centrului de...

  Copiii trebuie să doarmă în camera părinților până la vârsta de un an? Iată ce spun specialiștii!
  Copiii trebuie să doarmă în camera părinților până la vârsta de un an? Iată ce spun specialiștii!

  Unii spun că nu este recomandat ca bebelușul să doarmă în camera părinților, iar alții sunt de părere că trebuie cel puțin în primul an de viață. Iată care este...

  Conspirația Bebelușilor a fost deconspirată
  Conspirația Bebelușilor a fost deconspirată

  Cine ar fi crezut că bebelușii noștri au plănuit o conspirație la nivel mondial?

  Ce trebuie să conțină laptele copilului după vârsta de 1 an?
  Ce trebuie să conțină laptele copilului după vârsta de 1 an?

  Primii doi ani din viața unui copil sunt cei mai importanți în ceea ce privește dezvoltarea sa. Deoarece nutriția reprezintă un aspect important în ceea ce privește o...

  Shittens: noul produs pentru îngrijirea bebelușilor care a înnebunit părinții
  Shittens: noul produs pentru îngrijirea bebelușilor care a înnebunit părinții

  Părinți, coșmarul schimbării scutecului bebelușului vostru posibil să ia sfârșit, deoarece un nou produs face furori în rândul proaspeților părinți și le scade...

  Copiii concepuți de tați în vârstă au un risc mai mare de îmbolnăvire
  Copiii concepuți de tați în vârstă au un risc mai mare de îmbolnăvire

  Un studiu american recent a ajuns la concluzia că bebelușii născuți din tați mai în vârstă sunt mai predispuși problemelor de sănătate. Prin același studiu s-a sesizat...

  © 2019 Qbebe