Hillary Demmon este una dintre mamele care a decis să ajute celelalte mame, știind că a nu găsi hrană pentru bebelușul tău este un ”adevărat coșmar”, mai ales că și ea are un băiețel de 1 an. Așa că a decis că va continua să își alăpteze copilul și să pompeze cât mai mult pentru a dona lapte matern la o bancă de lapte. Ea nu este singura care a decis să ajute cât mai mult în criza americană a laptelui praf, bănci cu acest specific fiind peste tot pe teritoriul SUA, procedeul de donare fiind atent organizat pentru siguranța copiilor.
Brooke Guidry a dus mai departe dorința de a ajuta. Mamă a unui băiețel de 7 luni, Izikiel, Brooke a empatizat cu mamele care trec prin coșmarul acestei crize și a început să facă acasă, din produse organice, biscuiți de lactație. Aceștia ajută mamele să își mențină sau chiar să stimuleze lactația.
Ce sunt biscuiții de lactație?
Sunt mici biscuiți care conțin vitamine și nutrimente care stimulează lactația. Ingredientele sunt speciale, adică au un conținut din compuși speciali numiți galactogeni, care au fost folosiți de mii de ani pentru a stimula producția de lapte matern. Biscuiții de lactația au, însă, un dublu rol. Pentru că ajută în aportul caloric de care o mamă care alăptează are nevoie. Aceasta are nevoie de 300-500 de calorii în plus pentru a produce lapte, iar biscuiții pot suplimenta asta, susținând și o hrană sănătoasă, plină de vitamine și minerale care ajung și la bebeluș.
Dar oare chiar funcționează biscuiții de lactație?
Brooke Guidry spune că da. ”Mă luptam cu alăptarea, copilul nu se sătura, eu nu produceam suficient lapte. Și mama mea mi-a făcut niște biscuiții și imediat totul s-a schimbat. Mai mult lapte, plus că cel mic se sătura, laptele meu fiind mai gras și mai sățios. Incredibil, dar am mame care au relactat după ce au mâncat biscuiții de lactație.”
Deși ideea este destul de proaspătă și încă nu s-au făcut studii suficiente pentru a demonstra eficiența acestor biscuiți, există dovezi privind ingredientele acestora. De exemplu, drojdia de bere, schinduful, șofranul sălbatic, sunt ingrediente demonstrate ca fiind eficiente în stimularea lactației. De fapt, toate majoritatea ingredientelor implicate în prepararea biscuiților de lactație sunt recunoscute ca fiind un stimulent în acest sens, chiar și ovăzul sau inul. Acestea, de exemplu, sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanți, proteine și stimulează prolactina, hormonul care se ocupă cu producția de lapte în organism.
Rețetă de biscuiți de lactație
Ingrediente
- 150 g de fulgi de ovăz
- 90g de făină
- 2 linguri de drojdie
- 1 lingură de pudră de semințe de in
- 1 lingură de pudră de schinduf
- 1/4 de linguriță de praf de copt
- 1/4 de linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/4 de linguriță de scorțișoară
- 1/4 de linguriță de sare
- 100g de unt de cocos sau de arahide
- 20g de zahăr de cocos
- 2 linguri de sirop de arțar
- 1 linguriță de esență de vanilie
- Opțional: fulgi de cocos sau/și de ciocolată
Preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
- Amestecă ingredientele uscate într-un castron.
- Amestecă untul cu zahărul până ce se omogenizează. Adaugă siropul de arțar și esența de vanilie.
- Adaugă ingredientele uscate puțin câte puțin până ce se omogenizează.
- Adaugă fulgii de cocos și de ciocolată. Amestecă bine.
- Modelează biscuiți în forma dorită, pune-i pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și bagă la frigider pentru 20 de minute.
- Bagă la cuptor tava pentru 10-12 minute.
Citește și:
Surse foto: istockphotos.com
Surse articol: News15, CNN Health