Care sunt cele mai frecvente probleme digestive la bebeluși?
La fel ca în cazul adulților și copiilor mai mari, există numeroase cauze care stau la baza problemelor digestive la bebeluși. Printre cele care se întâlnesc frecvent se numără:
Colicile abdominale
Se asociază cu episoade intense de agitație și de plâns, care durează cel puțin 3 ore și survin de cel puțin 3 ori pe săptămână. Colicile apar la câteva săptămâni de la naștere și, de obicei, trec până când bebelușii ajung în jurul vârstei de 3-4 luni. În general, manifestări precum plânsul, starea de agitație, înroșirea feței și încleștarea corpului se ameliorează după ce bebelușul elimină gaze sau are scaun.
Refluxul și boala de reflux gastroesofagian
Reflux înseamnă deplasarea conținutului din stomac în esofag și uneori în gură, în condițiile în care mușchiul dintre stomac și esofag, adică sfincterul esofagian, nu este încă suficient dezvoltat. Simptomele neplăcute se diminuează pe măsură ce bebelușul înaintează în vârstă și se apropie de vârsta de 1 an.
Boala de reflux gastroesofagian se declanșează când refluxul din stomac irită mucoasa esofagului și/sau a stomacului, provocând dureri abdominale chiar și în timpul hrănirii.
Acumularea excesivă de gaze
Durerile abdominale generate de gaze ating apogeul în primele 6-8 săptămâni de viață și se reduc tot mai mult în jurul vârstei de 3 luni.
Gazele care se pot acumula în abdomenul bebelușilor sunt legate de:
- Aerul înghițit în timpul episoadelor de plâns;
- Dificultățile de a digera o formulă de lapte sau anumite alimente;
- Anumite alimente consumate de mama care alăptează: de exemplu, broccoli, varza de Bruxelles, conopida, usturoiul, fasolea, strugurii etc.
Constipația
Poate să apară din cauze precum modificările dietei, deshidratarea, schimbările rutinei, pregătirea pentru utilizarea oliței, administrarea unor medicamente etc. De asemenea, constipația se agravează când micuțul nu bea suficientă apă și/sau dacă are un aport insuficient de alimente bogate în fibre. Nu este exclus ca din pricina constipației să survină și durerile abdominale.
Infecțiile gastrointestinale
Având fie origine virală, fie bacteriană, infecțiile gastrointestinale sunt acompaniate de manifestări cum ar fi greața, vărsăturile, crampele abdominale, diareea, febra și chiar urme de sânge în materiile fecale. Pentru un tratament corect al acestor infecții, trebuie neapărat să te consulți cu medicul pediatru.
Cum ajuți un bebeluș cu probleme digestive?
Ca să te asiguri că puiul tău va depăși cât mai bine perioadele marcate de diverse probleme digestive, ține seama și de sfaturile de mai jos:
Nu neglija tehnicile de eructație
Faptul că îți stimulezi bebelușul să eructeze (să râgâie) periodic sprijină digestia și îl ferește de acumularea excesivă de gaze abdominale. Practic, este recomandat să îl ajuți să eructeze atât în timpul sesiunilor de hrănire, cât și după acestea. Spre exemplu, un bebeluș alăptat ar trebui să eructeze de fiecare dată când schimbă sânul din care suge, iar unul hrănit cu biberonul la fiecare 3-5 minute. De asemenea, încurajează-ți bebelușul să eructeze după ce mănâncă încercând să-l ții în poziție verticală și să-l bați ușor pe spate.
Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți
Obișnuiește-ți bebelușul să nu stea culcat imediat după ce mănâncă
Această recomandare este binevenită pentru a reduce riscul de reflux. De aceea, în funcție de vârstă, străduiește-te să-ți pui bebelușul să stea rezemat, într-un marsupiu, într-un scaun de masă sau în șezut, astfel încât gravitația să asigure coborârea și menținerea hranei în stomac. Ideal este să eviți să-l lași să stea culcat aprox. 30 de minute după masă.
Monitorizează-i dieta
În cazul în care bănuiești că în dieta bebelușului există ceva care îi creează probleme digestive, adresează-te medicului pediatru și/sau unui dietetician pentru a afla dacă nu cumva este vorba despre alergii sau despre intoleranțe. Aceștia te pot sfătui să faci anumite modificări în dieta bebelușului și, în plus, vor recomanda investigații pentru a ști exact ce se întâmplă. Mai mult, dacă bebelușul consumă numai formule de lapte praf, medicul pediatru te poate sfătui să o înlocuiești pe cea pe care o folosești de obicei cu alta. De pildă, sunt disponibile formule fără lactoză, formule pentru copiii cu alergie la proteina laptelui de vacă.
În același timp, pentru a îmbunătăți tranzitul intestinal al bebelușului ca să se evite constipația, poți lua și aceste măsuri:
- Dacă bebelușul a intrat în etapa de diversificare a alimentației, nu insista să consume zilnic alimente care constipă (de exemplu făinoase) și înlocuiește sucurile de fructe cu piureuri;
- Masează-l zilnic pe burtică.
Apelează la suplimente alimentare pe bază de plante
O soluție binevenită oricând pentru ameliorarea problemelor digestive ale bebelușilor este și administrarea unor suplimente alimentare pe baza de fitoextracte standardizate. Spre exemplu, SPASMODEP PICĂTURI ORALE (de la Dr. Phyto) conține extracte din plante atent dozate, bogate în polizaharide și flavonoide, printre care:
- Fenicul: este benefic în caz de spasme gastrointestinale pentru că are rol sedativ și carminativ (favorizează eliminarea gazelor). În plus, semințele de fenicul conțin un ulei esențial care contribuie la îmbunătățirea motilității musculaturii netede de pe tractul digestiv și, în plus, previne durerile abdominale și meteorismul (acumularea excesivă de gaze în intestin sau stomac);
- Gălbenele: au acțiune cicatrizantă asupra mucoaselor și ameliorează hiperaciditatea;
- Lemn-dulce: calmează mucoasele iritate și are efect antiinflamator;
- Mușețel: calmează durerile abdominale provocate fie de spasme, fie de acumularea excesivă de gaze;
- Nalbă de pădure: are acțiune emolientă, antiinflamatoare și protectoare asupra mucoasei intestinale;
- Roiniță: are proprietăți sedative și, în plus, ajută la atenuarea spasmelor de la nivelul intestinelor.
Având în vedere compoziția picăturilor, nu este de mirare că acestea sunt prietenoase cu burtica puiului tău, ajutându-l să treacă mai ușor peste:
- Dispepsia funcțională: se referă la simptome gastrice recurente, dar care nu au o cauză evidentă;
- Tulburările digestive însoțite de meteorism și flatulență;
- Manifestările care însoțesc sindromul de intestin iritabil: de pildă, balonare, flatulență, diaree, constipație, crampe abdominale.
De altfel, SPASMODEP oferă beneficii demne de luat în seamă, cum ar fi:
- Susține funcționarea normală a sistemului digestiv;
- Contribuie la protejarea și la refacerea mucoasei de la nivelul stomacului;
- Ajută la ameliorarea crampelor abdominale;
- Atenuează refluxul gastroesofagian.
În plus, marele avantaj al SPASMODEP picături orale este că se pot administra începând de la vârsta de 6 luni. Astfel, pentru bebelușii între 6 luni și 1 an se recomandă 0,5 ml (8 picături) de 3 ori pe zi, direct în cavitatea bucală, cu aprox. 20 de minute înainte de mese. Pentru copiii între 1 și 3 ani se recomandă 1 ml de 2 ori pe zi. De asemenea, produsul este adecvat și pentru copiii mai mari de 3 ani și pentru adulți. Ca să știi exact cum se administrează, ghidează-te după acest prospect.
Masează-l pe burtică
Când crezi că bebe nu se simte confortabil din pricina acumulării excesive de gaze, cel mai la îndemână este să-l masezi pe burtică. Mai exact, trebuie să-i faci un masaj în sensul acelor de ceasornic, de la stânga la dreapta, în partea inferioară a abdomenului. Inspiră-te și din videoclipul de mai jos.
Faceți exercițiul „bicicleta”
Acest exercițiu este binevenit întrucât activează sistemul digestiv și favorizează eliminarea gazelor, fiind recomandat inclusiv în perioadele cu colici. Tot ce ai de făcut este să ții cont de următoarele indicații;
- Așează bebelușul pe spate;
- Mișcă-i piciorușele ca și cum ar pedala: piciorușele trebuie aduse la piept;
- Repetă de 3-4 ori.
Fă-i o baie călduță sau pune-i ceva cald pe burtică
O soluție foarte ușor de pus în practică atunci când bebelușul se confruntă cu disconfort pe fondul unei probleme digestive este aceasta: burtica să vină în contact cu ceva cald. Fie că este vorba despre o baie călduță, fie că este vorba despre o compresă sau despre un prosop ușor încălzit, acestea îl calmează deoarece relaxează musculatura, favorizând eliminarea mai rapidă a gazelor.
Indiferent de vârsta bebelușului tău, nu mai sta pe gânduri și adresează-te cât mai repede medicului pediatru dacă intervin oricare dintre următoarele situații:
- Bebelușul are febră 38 sau mai mare;
- Diareea durează de mai bine de 48 de ore;
- Constipația durează de câteva zile;
- Bebelușul este tot timpul agitat și nu îl poți liniști;
- Apar vărsăturile;
- Bebelușul este epuizat;
- Abdomenul începe să se rigidizeze;
- Bebelușul începe să piardă în greutate;
- Sesizezi semne de deshidratare: de pildă, udă mai puțin de 6 scutece în 24 de ore, urina este închisă la culoare, este letargic, fontanela este înfundată, este mai iritabil ca de obicei etc.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, freepik.com, drphyto.ro, youtube.com
Surse articol: healthline.com, healthychildren.org, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, nationwidechildrens.org, parents.com, webmd.com
