Tabel: diferențele nutriționale dintre laptele pentru copii de vârstă mică și laptele de origine animală pe care trebuie să le știi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cu toate că mulți părinți pot fi tentați să opteze pentru lapte de origine animală după ce copilul împlinește vârsta de un an, adevărul este că există o serie de diferențe nutriționale care merită menționate între acesta și laptele pentru copii de vârstă mică. Citește-le cu atenție pentru a-i asigura micuțului tău o nutriție sănătoasă și echilibrată.

Informații despre laptele indicat copiilor pentru copii de vârstă mică (formula de lapte)

Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la hrana potrivită pentru un bebeluș este următoarea: "alăptarea reprezintă metoda naturală de a oferi bebelușilor nutrienții de care au nevoie pentru o creștere și dezvoltare sănătoase. Recomandăm alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și continuarea acesteia după diversificarea alimentației cât mai mult posibil."

În cazul bebelușilor alăptați la sân, cantitatea de nutrienți din laptele matern se modifică pe parcursul perioadei de alăptare. Astfel, compoziția laptelui de mamă este diferită când copilul are vârsta de 6 zile, de 6 luni sau de 18 luni, schimbări care apar gradual, în timp. Din acest motiv laptele pentru copii de vârstă mică, sau laptele formulă, îmbracă variante diferite, adaptate stadiilor de dezvoltare, pentru a fi adecvat necesităților nutriționale mereu în schimbare ale unui copil în creștere.

tabel

După momentul înțărcării sau când alăptarea nu (mai) este posibilă, mulți părinți ajung să se întrebe de ce nu își pot hrăni bebelușul cu lapte de vacă și este necesar să opteze pentru laptele pentru copii de vârstă mică, adică lapte formulă. Răspunsul este unul simplu: deoarece bebelușii nu pot digera laptele de vacă la fel de bine sau la fel de ușor. Laptele integral, varianta cea mai des utilizată de părinți în alimentația copiilor prezintă un risc mare de alergie, Academia Americană de Pediatrie considerând că un copil mai mic de 12 luni nu trebuie să primească în alimentație lapte de vacă.

Tabel - informații nutriționale pentru laptele pentru copii de vârstă mică (formulă de lapte) și laptele de origine animală

 

Laptele pentru copii de vârstă mică

Laptele de origine animală

Proteine

Copiii de vârstă mică nu au sistemul digestiv complet dezvoltat și pot întâmpina probleme în digerarea proteinelor. Laptele formulă, ca și cel matern, are o concentrație ridicată de proteine din zer și concentrație scăzută de proteine din cazeină. Prin sporirea digestibilității și reducerea cantității de proteine, proteinele din acest lapte sunt similare celor din laptele matern.

Laptele integral conține 18% proteine din zer și 82% proteine din cazeină. Cazeina este o proteină dificil de digerat; Per 100 g de lapte, cel integral conține 3,3 g proteine, iar cel formulă doar 2 grame. Cantitatea de proteine mare poate afecta rinichii bebelușului în dezvoltare.

Fier

Majoritatea formulelor de lapte sunt îmbogățite cu o cantitate de fier adaptată vârstei copilului, precum și cu vitamina C (ajută la o asimilare mai bună a fierului), prevenindu-s astfel apariția anemiei feriptive la copil.

 

Din cauza unei cantități mari de calciu din laptele integral (130 mg per 100 g), asimilarea fierului de către organism este redusă cu 4%. De asemenea, scade biodisponibilitatea fierului din surse alimentare. Mulți copii hrăniți cu lapte de vacă pierd fier deoarece calciul și fierul se combină și determină excreția fecală (sunt aproape imposibil de depistat de părinte în scutec).

Vitamine și minerale

Laptele pentru copii de vârstă mică vine îmbogățit cu toate vitaminele și minerale necesare dezvoltării armonioase a copilului. Trebuie, în acest sens, urmărit aportul total de vitamina D din alimentația copilului până la vârsta de 2 ani (majoritatea formulelor conțin această vitamină în compoziție).

Laptele de origine animală nu conține vitaminele și mineralele necesare dezvoltării copilului și în special vitaminele E și C. De asemenea, consumul acestui lapte poate cauza un aport crescut de sodiu, potasiu și clor (îngreunează funcționarea rinichilor).

Acizi grași esențiali

Bebelușii au nevoie de acid linoleic și alți acizi grași esențiali (precum DHA) pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului. Pentru a oferi un nivel optim de acizi grași esențiali și a crește digestibilitatea, laptele formulă conține și ulei vegetal.

Acidul linoleic nu se regăsește în laptele integral și nici DHA (extrem de important în primii 2 ani de viață).


Opinia specialistului 

Doctor Andreea Manda, medic primar pediatru, a oferit următoarele informații în cadrul seminarului cu tema Ce lapte alegem pentru cel mic după vârsta de 1 an", eveniment ce a avut loc în cadrul campaniei educaționale Nestlé Începe Sănătos, Crește Sănătos:

Bagajul genetic poate fi influențat în proporție de 80%, prin alimentație. Un copil prezintă riscuri mari de a suferi de deficit de fier dacă consumă excesiv lapte de vacă. Laptele de vacă conține un raport inadecvat de calciu-fosfor, ceea ce înseamnă o absorbție scăzută de calciu, dar și un aport scăzut de vitamina D. Conform protocolului emis de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, laptele pentru copii de vârstă mică încearcă să corecteze deficiențele laptelui de vacă prin suplimentare cu vitamina D și realizarea unui aport adecvat Ca-P.

tabel

Conform statisticilor de la nivel european, aportul de proteine la copilul de 1-3 ani depășește de 3-4 ori necesarul recomandat, cu 60% proteine de origine animală, majoritatea provenite din lapte și produse lactate. Excesul de proteine din primii ani de viață conduce la o secreție crescută de insulină și la un risc mai mare de obezitate.

Laptele pentru copii de vârstă mică, sau formula de lapte, se numără printre produsele care pot ajuta la gestionarea deficienței de fier sau de vitamina D, prin faptul că este fortificat cu acești nutrienți. Fierul din laptele de vacă se absoarbe extrem de puțin la nivelul organismului. Cu toate acestea, laptele de mamă reprezintă opțiunea ideală pentru hrana copilului de vârstă mică, acesta reprezentând standardul de sănătate pentru bebelușul mic. Prin comparație, laptele de capră conține mai multe proteine comparativ cu cel de mamă, prin urmare expune copilul unui risc de obezitate. Ca informație de uz general, laptele de măgăriță este cel mai apropiat de compoziția laptelui de mamă.

Laptele pentru copii de vârstă mică, adică formulele de lapte reprezintă alimente fortificate care corespund nevoilor copilului. Laptele animal este special conceput pentru puiul animalului respectiv, care are un alt ritm de creștere și dezvoltare a sistemului nervos decât omul. În procesul de fabricație se urmărește ca formula de lapte pentru copil să aibă un conținut redus de proteine, să aibă adaos de lactoză, să fie îmbogățită cu acizi grași esențiali din surse vegetale, cu fier și vitamine, să fie săracă în săruri, cu raport Ca/P îmbunătățit. Conform studiilor științifice, laptele pentru copii de vârstă mică, sau formulele de lapte din categoria de vârstă 1-3 ani conțin cantități mai mari de fier, vitamina D, ALA, DHA (dacă sunt adăugate) și constituie o soluție nutrițională pentru copiii cu risc sau diagnosticați cu deficit al acestor micronutrienți. 

Am aflat de la specialiștii în pediatrie care este alegerea potrivită când vine vorba de laptele pentru cel mic, după vârsta de 1 an 

La seminarul cu tema „Ce lapte alegem pentru cel mic după vârsta de 1 an", eveniment ce a avut loc în cadrul campaniei educaționale Nestlé Începe Sănătos, Crește Sănătos, am aflat răspunsurile la întrebările părinților legate de cea mai bună alegere nutrițională atunci când vine vorba despre laptele pe care copiii de vârstă mică îl consumă. Evenimentul a reunit 140 de părinți în sala și aproape 19.000 de părinți conectați online. Medicii prezenți la eveniment au încurajat părinții să se informeze și să studieze etichetele și ambalajele pe care le cumpără pentru a se asigura că fac alegerea cea mai potrivită pentru micuți (ex: conținutul de proteine, prezența acizilor grași - LC PUFA, DHA, ARA, conținutul de micronutrienți etc). Conferința s-a transmis LIVE pe qbebe.ro, iar înregistrarea este disponibilă aici:

 


Pentru mai multe informații educaționale puteți intra pe www.nestlebaby.ro.

 

Surse: 

www.livestrong.com; www.aafp.org; www.drgreene.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nestlé lansează prima formulă pentru copii de vârstă mică cu 5 oligozaharide identice structural cu cele din laptele matern
  Nestlé lansează prima formulă pentru copii de vârstă mică cu 5 oligozaharide identice structural cu cele din laptele matern

  Noua formulă de lapte conține cel mai avansat amestec Nestle de oligozaharide importante în nutriția copiilor de vârstă mică, identice din punct de vedere structural cu cele...

  Sânziana Buruiană este însarcinată, dar încă își mai alaptează fetița de 5 ani:”încerc să îi explic că trebuie să păstrăm laptele pentru bebeluș”
  Sânziana Buruiană este însarcinată, dar încă își mai alaptează fetița de 5 ani:”încerc să îi explic că trebuie să păstrăm laptele pentru bebeluș”

  Acum un an, fosta asistentă TV, Sânziana Buruiană declara că vrea să intre în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă perioadă de alăptare. În urmă cu ceva timp,...

  Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie
  Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie

  Prima tentație este, când guști laptele din frigider și îi simți gustul ușor acrit, să îl arunci rapid. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi...

  Totul despre cerealele destinate sugarilor si copiilor de varsta mica
  Totul despre cerealele destinate sugarilor si copiilor de varsta mica

  Puiul tau are nevoie de o cantitate mare de vitamine si minerale per kg corp in comparatie cu un adult. Insa stomacelul lui este foarte mic, avand doar 20% din capacitatea unui adult. De...

  Vaccinul de la 14 ani: tot ce trebuie să știi despre imunizarea la această vârstă
  Vaccinul de la 14 ani: tot ce trebuie să știi despre imunizarea la această vârstă

  În cadrul programului național de vaccinare se regăsește și vaccinul de la 14 ani, care reprezintă un rapel la dTpa-ul administrat în primii 5 ani de viață. Dacă...

  Ce a făcut o fetiță de 5 ani când a aflat că părinții unei colege nu își permit să plătească laptele de la grădiniță
  Ce a făcut o fetiță de 5 ani când a aflat că părinții unei colege nu își permit să plătească laptele de la grădiniță

  Generozitatea și compasiunea de care pot da dovadă copiii sunt într-adevăr uimitoare. S-a întâmplat așa și în cazul unei fetițe de 5 ani din SUA, care nu a stat...

  Chrissy Teigen despre problemele ei cu alăptarea: "Este timpul să normalizăm şi laptele praf"
  Chrissy Teigen despre problemele ei cu alăptarea: "Este timpul să normalizăm şi laptele praf"

  Soţia celebrului John Legend nu s-a ferit să vorbească deschis despre dificultăţile pe care le-a avut şi ea de înfruntat când a fost în situaţia de a-şi alăpta cei...

  Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
  Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

  Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

  © 2022 Qbebe