Ce trebuie să știi despre îngrijirea bebelușului în primele săptămâni de viață

Andreea Constantin

Primul an alături de bebelușul tău este magic, vei învăța o mulțime de lucruri noi alături de el, te vei bucura la fiecare progres în dezvoltarea sa și vei trăi momente de neuitat atunci când se va cuibări la pieptul tău căutând alinare. Cu toate acestea, în primele săptămâni alături de cel mic te poți simți copleșită de noul ritm al zilelor, mai ales că, probabil, vei întâlni multe necunoscute pe parcurs. 

Nou-născuții nu vin cu un manual de instrucțiuni și, pentru început, vei avea, cu siguranță, o mulțime de întrebări despre comportamentul și aspectul lor. Vor fi momente în care îți vei pune la îndoială capacitatea de a avea grijă de o creatură atât de mică și gingașă, însă, crede-ne pe cuvânt, te vei descurca.

Pentru a căpăta și mai multă încredere în rolul tău de mamă și pentru că știm că primele săptămâni după ieșirea din spital pot fi dificile, ți-am pregătit câteva sfaturi de îngrijire a bebelușului.

Hrănirea nou-născutului

La început poate părea că tot ce face bebelușul tău este să mănânce, dar, treptat, tu și bebelușul veți intra într-un ritm, iar cantitatea de lapte pe care o produci se va stabiliza.

Hrănește bebelușul ori de câte ori dorește și lasă-l să decidă când s-a săturat. Acest lucru se numește alăptare la cerere. 

Dacă îi oferi completare cu formulă specială pentru nou-născuți, acordă atenție procesului de igienizare a biberoanelor, deoarece pe suprafața acestora se pot dezvolta bacterii. Pentru sistemul digestiv încă nedezvoltat complet al nou-născutului acest lucru poate fi periculos. Un sterilizator biberoane îți va fi de mare ajutor în primele luni pentru a curăța eficient biberoanele și tetinele . Află mai multe detalii aici.

Baia și masajul nou-născutului

Nu este necesar să-i faci baie bebelușului în primele zile. În schimb, este necesar să îi cureți cu grijă fața, gâtul, mâinile și fundulețul. Pentru acest proces poți utiliza câteva dischete îmbibate în apă și stoarse. Acest proces se numește "topping and taililing".

Pentru baie, alege un moment în care bebelușul este treaz și binedispus și asigură-te că temperatura din încăpere este potrivită pentru el. Ideal este să îți pregătești toate cele necesare la îndemână, astfel încât baia să nu dureze mai mult decât este nevoie. 

Înfășoară trupul bebelușului într-o muselină și toarnă ușor apă cu mâna peste el, pentru a se obișnui cu temperatura apei. Apoi spală-i cu grijă încheieturile și căpșorul. În primele zile bebelușul va avea bontul ombilical prins cu o clemă din plastic. Astfel, atunci când îl speli va trebui să ai grijă la toaletarea buricului, astfel încât zona să nu se infecteze. Pentru aceasta, curăță cu grijă locul respectiv, conform recomandărilor primite în maternitate. 

La final, masează mâinile, piciorușele și pieptul bebelușului cu o cremă delicată sau cu un ulei pentru bebeluși.

Schimbatul scutecului bebelușului 

Bebelușii au nevoie să fie schimbați foarte des. Nu-i lăsa prea mult timp într-un scutec umed sau murdar, deoarece urina și bacteriile pot provoca iritații ale pielii și erupții cutanate.

Utilizează o aleză pentru a preveni murdărirea patului și asigură-te că ai mereu la îndemână pachetul de șervețele umede fără parfum, care te va scoate din încurcături până ajungi cu bebelușul la duș.

Calmarea bebelușului atunci când plânge

Plânsul este modul în care bebelușul tău îți spune că are nevoie de confort și îngrijire. Dar nu este întotdeauna ușor să îți dai seama ce vrea.

Dacă bebelușul este schimbat și hrănit și totuși plânge, încearcă să-i masezi ușor spatele și dă play unei melodii sau unor sunete liniștitoare. Pot fi calmante sunetele care le amintesc micuților de siguranța din pântecele mamei, precum zumzetul unui ventilator sau înregistrarea bătăilor inimii.

Somnul bebelușului

Este normal ca nou-născuții să doarmă în reprize pe parcursul nopții, precum și în timpul zilei. Unul dintre motive este faptul că nou-născuții nu fac încă distincție între zi și noapte.

De asemenea, bebelușii cresc rapid în primele luni și au stomacul foarte mic. Acest lucru înseamnă că trebuie să se hrănească puțin și des, de aceea se trezesc de mai multe ori pe noapte.

Pe măsură ce bebelușul crește, va începe treptat să aibă nevoie de mai puține mese pe timpul nopții și va dormi mai mult.

Așadar, cu timpul, părinții învață să detecteze și să înțeleagă nevoile, dorințele și ritmul copilului lor. Îngrijirea unui nou-născut nu este ușoară, dar totul devine mai simplu de gestionat, mai ales atunci când ai la îndemână sfaturile potrivite. 

Surse foto:  Shutterstock.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere
  10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere

  Fericire. Emoție. Frică. Încântare. Speranță. Îngrijorare. Extaz. Tristețe. Lacrimi. Toate experimentate chiar și în aceeași zi. Despre ce vorbim? Despre...

  Viața în Finlanda: ce trebuie să știi dacă vrei să te muți cu familia
  Viața în Finlanda: ce trebuie să știi dacă vrei să te muți cu familia

  Viața în Finlanda pare un basm cu final fericit, poate și pentru că Finlanda a fost votată și în anul pandemiei cea mai fericită țară din lume, pentru cel de-al treilea...

  Adevăratul motiv din cauza căruia Mama și Tata sunt primele cuvinte ale bebelușului
  Adevăratul motiv din cauza căruia Mama și Tata sunt primele cuvinte ale bebelușului

  Copilul a spus prima dată "mama" și abia apoi "tata". Primul cuvânt se transformă de cele mai multe ori într-o dispută între părinți, fiecare încercând...

  VIDEO! Smiley și Gina, primele declarații despre sarcină și sexul bebelușului: ”A fost o mare supriză! Împărțim cu voi bucuria noastră”
  VIDEO! Smiley și Gina, primele declarații despre sarcină și sexul bebelușului: ”A fost o mare supriză! Împărțim cu voi bucuria noastră”

  După îndelungi speculații, Smiley și Gina Pistol au confirmat, în sfârșit, că așteaptă primul lor copil! Viitorii părinți, care acum sunt în vacanță...

  Îngrijirea tenului acasă - 8 produse pe care trebuie să le folosească mămicile
  Îngrijirea tenului acasă - 8 produse pe care trebuie să le folosească mămicile

  Carantină, izolare, auto-izolare – au devenit esența subiectelor zilnice de discuție din familia ta și este de la sine înțeles de ce. Până și cei mici știu că...

  Primele zile acasă ale bebelușului: tatăl poate face tot ce face mama, mai puțin să alăpteze, este o mama fară sâni
  Primele zile acasă ale bebelușului: tatăl poate face tot ce face mama, mai puțin să alăpteze, este o mama fară sâni

  La 2 zile după naștere, am primit externarea de la medic și în sfârșit puteam pleca acasă. Nu mai aveam răbdare, abia asteptam să petrecem primele zile acasă cu...

  Nu am fost capabilă să îmi iubesc fiica în primele 18 luni din viața ei
  Nu am fost capabilă să îmi iubesc fiica în primele 18 luni din viața ei

  Chiar dacă în perioada sarcinii tot ce îți dorești este să îți strângi micuțul la piept și să te bucuri de el, depresia postnatală îți poate strica...

  Gravidele trebuie să fie primele pe lista vaccinarii anti-Covid, spun experții
  Gravidele trebuie să fie primele pe lista vaccinarii anti-Covid, spun experții

  Chiar dacă anumite state precum New York și New Jersey au făcut o treabă destul de bună în a controla actuala pandemie de COVID-19, nu toate țările stau la fel de bine....

  © 2022 Qbebe