70% din dezvoltarea creierului copilului are loc în sarcină. Iată ce trebuie să faci!

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Studiile demarate în ultimii ani au ajuns la concluzia că mare parte din creierul copiilor noștri se dezvoltă în perioada sarcinii. În aceste condiții, va depinde și de noi să fim atente cum ne îngrijim pe durata acesteia, astfel încât bebelușii noștri să beneficieze și de cea mai bună dezvoltare cognitivă. Din articolul de mai jos vom afla care ar trebui să fie principalele noastre preocupări în acest scop.

Cum se dezvoltă creierul bebelușului în perioada sarcinii

Care este evoluția cognitivă
Specialiștii vin cu următoarea precizare: creierul bebelușului începe să se dezvolte încă din cea de-a treia săptămână de sarcină, când celule specializate de pe fața dorsală a fetusului încep să fuzioneze și să formeze canalul neural. Din acesta va apărea tubul neural, după care se vor dezvolta creierul și coloana vertebrală. În această perioadă, nu putem vorbi încă de existența unor impulsuri nervoase, iar fătul nu va resimți încă durerea, în condițiile în care nici organele de simț nu sunt încă formate.

Urmează ca din a cincea săptămână de sarcină să înceapă formarea neuronilor, care se vor multiplica din ce în ce mai mult. Aceștia vor migra în diferite zone ale creierului aflat în dezvoltare, unde vor putea să-și exercite primele funcții, cum ar fi interpretarea sunetelor, memorarea de informații. Totodată, vor fi semnificative următoarele progrese: se vor alcătui conexiuni între impulsurile nervoase, bebelușul va putea să aibă primele senzații, iar conexiunile neuronale se vor îmbunătăți.

Odată ce ai ajuns în luna a șaptea, cortexul (partea creierului responsabilă cu gândirea abstractă și cu însușirea limbajului) va crește mai rapid ca alte regiuni ale creierului. De exemplu, studiile din domeniu au arătat de mai multe ori faptul că, în această perioadă a sarcinii, cam 70% dintre neuroni sunt deja activi în creierul bebelușului. Mai târziu, în luna a opta, partea din cortex responsabilă cu auzul, cortexul vizual, dar și o parte ce ține de realizarea achiziților de limbaj se vor dezvolta foarte mult, astfel încât bebelușul va avea deja capacitatea de a distinge o parte dintre sunete și de a face distincții în planul limbajului.

Ce se poate spune despre dezvoltarea motorie a bebelușului în viața intrauterină
Pe măsură ce sistemul nervos al acestuia se dezvoltă, bebelușul va putea să aibă reflexele de bază, precum și să gestioneze fenomene firești precum respiratul, căscatul sau înghițitul. Una dintre cele mai puternice dovezi ale faptului că micuțul va răspunde stimulilor exterior este când va începe să lovească în abdomenul tău.

De pildă, s-a sesizat că încă din săptămâna 16 de sarcină bebelușul detectează sunetele (dar nu le interpretează încă), iar în săptămâna 25 răspunde, prin lovituri, inclusiv vocilor și muzicii. După ce are loc procesul numit mielinizare (când se formează o substanță densă, bazată pe grăsimi, ce va asigura conexiunile neuronale), în luna a șaptea de sarcină, bebelușul va fi capabil să dobândească abilitatea de a-și folosi părțile creierului responsabile cu coordonarea mișcărilor, inclusiv coloana vertebrală. Pe măsură ce sarcina progresează, se va observa următorul lucru: cu fiecare mișcare și lovitură executate de către bebeluș, se vor forma noi conexiuni neuronale, iar treptat se vor definitiva și acele structuri care-i vor putea permite acestuia, încă din primul an de viață, să realizeze mișcări din ce în ce mai coordonate.

Femibion 2 Pentru a stimula cât mai mult progresul dezvoltării creierului bebelușilor noștri este foarte important ca pe parcusul sarcinii să beneficiem de un aport suficient de acid gras Omega 3 DHA. Datorită acestuia, cutia craniană a acestora se va dezvolta așa cum trebuie, iar bebelușii vor avea o dezvoltare cognitivă optimă.

În afară de o alimentație sănătoasă, care să cuprindă și alimente ce conțin acest nutrient (cum ar fi peștele, ouăle, semințele, nucile, iaurtul), va fi ideal să luăm vitamine prenatale bogate în Omega 3 DHA. Printre acestea se numără și și Femibion®2 Sarcină +Alăptare.

Femibion este recomandat mai ales din cea de-a treisprezecea săptămână de sarcină, când corpul bebelușului este format complet. Acest supliment îți va oferi nutrienți esențiali, cum ar fi folatul (Metafolin® și acid folic) și acidul gras Omega 3 DHA. Dacă despre primul se poate spune că va contribui atât la procesul de diviziune celulară cat si la creșterea țesutului matern în timpul sarcinii, Omega 3 DHA este o componentă importantă a tuturor membranelor celulare din corp și se regăsește într-o concentrație deosebit de mare în creier și în retină.

Aportul matern de Omega 3 DHA contribuie la menţinerea funcţiei normale a creierului și la menţinerea vederii normale a fătului şi a sugarului. Chiar și după naștere, se stochează în cantități mari în retina și în creierul copilului.
Efectele benefice, atât pentru mamă, cât și pentru copil, vor fi mai vizibile dacă un aport zilnic de 200 mg DHA pe lângă doza zilnică recomandată de 250 mg de acizi grași omega-3 pentru adulți (DHA + EPA- celălalt tip de acid gras Omega 3).
În ceea ce privește doza zilnică de Femibion®2 Sarcină +Alăptare, aceasta include 1 tabletă și 1 capsulă pe zi cu apă, preferabil la masa principală.

Prin ce metode poți să contribui și tu la o dezvoltare optimă a creierului bebelușului pe timpul sarcinii

Renunță la fumat sau la alcool
Oricare dintre aceste obiceiuri pot fi dăunătoare dezvoltării creierului bebelușilor, spun medicii. Studiile din domeniu le asociază pe ambele cu posibile defecte la naștere, cu naștere prematură și cu dificultăți de învățare .Efectele acestora pot fi vizibile pe tot parcursul vieții copiilor noștri, care pot avea probleme de dezvoltare intelectuală și pot fi mai predispuși apariției unor tulburări de comportament (traduse în special prin agresivitate).

Renuntare la fumat

Stai de vorbă cu bebelușul și citește-i cu voce tare
Aceste demersuri sunt deosebit de utile în vederea unei dezvoltări cognitive și emoționale a bebelușului tău.
Un studiu din anul 2013 a arătat că micuții care au ascultat o anumită înregistrare în cel de-al treilea trimestru de sarcină au reacționat la aceasta și după ce s-au născut, în condițiile în care neuronii au fost stimulați, iar interpretarea sunetelor este posibilă pe măsură ce cortexul auditiv se dezvoltă.  În același timp, experții consideră că expunerea bebelușilor la vocea mamei încă din primele luni de sarcină îi va calma pe aceștia, îi va ajuta să se simtă mai în siguranță și le va oferi acei stimuli necesari unei bune dezvoltări cognitive. Cu alte cuvinte, este esențial să le citiți și să le vorbiți bebelușilor încă din săptămâna 16 de sarcină, când aceștia încep să perceapă sunetele.

Încearcă să te expui zilnic la lumina soarelui
Medicii sunt de părere că, pentru a-ți completa aportul zilnic de vitamina D, este ideal să petreci aproximativ 20 de minute pe zi expunându-te la lumina soarelui. Cercetările din ultimii ani au demonstrat că micuții ale căror mame au avut un aport normal de vitamina D în timpul sarcinii s-au bucurat de o dezvoltare cognitivă și motorie mai bună decât a celor ale căror mame au avut deficit de această vitamină. Această concluzie a fost posibilă prin mai multe studii, ce a analizat teste de dezvoltare cognitivă și de abilități motorii, care au fost date unor copii de vârstă preșcolară (de la 2 ani și jumătate în sus).
De asemenea, printre cele mai bune surse de vitamina D a fost inclusă lumina soarelui, care este de mare ajutor și pentru sănătatea noastră (de exemplu, va reduce riscul de apariție a maladiilor cardiovasculare, a diabetului sau a osteoporozei). Important este să fim foarte atente și să respectăm indicațiile specialiștilor în privința expunerii la soare pe parcursul sarcinii:
• Evită să stai în soare în mijlocul zilei și în primele ore ale amiezii, când radiațiile sunt mai puternice
• Folosește loțiuni de protecție solară adecvate sarcinii și tipului tău de piele
• Poartă haine lejere și nu uita de pălăria și de ochelarii de soare
• Bea suficient lichide pentru a evita o eventuală deshidratare

Tanara insarcinata ce sta in aer liber

Consumă alimente care pot crește inteligența bebelușului
Încă din perioada în care te-i hotărât să rămâi însărcinată și pe tot parcursul sarcinii va fi foarte important să ai parte de o hrană sănătoasă. Aceasta va susține dezvoltarea bebelușului din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere intelectual. Specialiștii spun că unele dintre cele mai recomandate alimente, în sarcină, sunt:

Ouăle
Grație prezenței colinei, ele pot să stimuleze dezvoltarea creierului, îmbunătățind funcțiile responsabile cu memorarea. Acest lucru a fost constatat prin mai multe studii, efectuate în rândul preșcolarilor, în condițiile în care cei ale căror mame au consumat constant ouă pe durata sarcinii aveau rezultate mai bune în planul dezvoltării cognitive.

Nucile și somonul
Ambele alimente se bazează pe acidul gras Omega 3 DHA, care are un rol incontestabil în dezvoltarea creierului bebelușului. Nu uita să le incluzi în meniul din perioada de preconcepție, dar și pe timpul sarcinii, asigurându-te că vei avea parte de cele mai nutritive substanțe pentru tine și pentru copil.

Iaurtul natural
Specialiștii spun că în special iaurtul grecesc este bogat în proteine de calitate, ce vor îmbunătăți dezvoltarea creierului copilului. Mai mult, iaurtul este plin de  calciu, asigurând un sistem osos puternic pentru tine și pentru micuțul tău.

Carnea de pui și spanacul
Ingredientul-cheie pentru stimularea dezvoltării creierului micuților noștri este fierul, întrucât acesta transportă oxigenul spre acest organ.

Cerealele integrale
Ele conțin vitaminele B, E, dar și potasiu și zinc, care vor contribui la dezvoltarea cognitivă și fizică a bebelușului. De asemenea, se spune că ele pot scădea predispoziția bebelușului spre obezitate.

Alimente care au în componență iod
Fie că este vorba despre produse lactate, ouă, pește sau anumite legume, ele sunt esențiale mai ales în primele 12 săptămâni de sarcină, fiind vitale pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului bebelușului.

Alimente care conțin vitamina D
Așa cum s-a menționat deja, această vitamină este foarte valoroasă pentru dezvoltarea cognitivă a bebelușului. Ea poate fi regăsită, de pildă, în pește (mai ales sardine), ouă, brânzeturi, ficat, suc de portocale etc. și este numai bună și pentru o vedere sănătoasă și pentru oase mai puternice.

Boabele
Nu numai că sunt o sursă excelentă de proteine, dar sunt bogate și în amidon, fibre, vitamine și minerale. Toate acestea îți vor conferi energie și vor duce la îmbunătățirea funcțiilor de la nivelul neuronilor bebelușului tău.

Afinele, anghinarea și roșiile
Toate sunt pline de antioxidanți valoroși, care vor contribui la funcționarea optimă a creierului bebelușului.

Străduiește-te să faci multă mișcare

După ce consulți un medic, iar acesta îți spune că este sigur să depui efort fizic pe parcursul sarcinii, nu ezita să faci mișcare zi de zi. De exemplu, plimbările, înotul, alergarea lentă, yoga specială pentru sarcină, oricare dintre acestea te vor ajuta să-ți crești producția de endorfine, ceea ce va influența în bine dezvoltarea creierului bebelușului tău.
În plus, mișcarea va intensifica fluxul sanguin în corp, inclusiv în zona abdomenului, fapt care va fi benefic în progresul dezvoltării creierului fătului.

Ascultă cât mai des muzică liniștitoare

În urma cercetărilor din ultimele decenii, s-a observat că bebelușii ale căror mame au ascultat periodic, în perioada de sarcină, muzică liniștitoare, fie că a fost vorba despre muzică clasică sau de un alt tip de muzică relaxantă,  au înregistrat mai multe progrese în planul dezvoltării cognitive față de cei ale căror mame au întreprins rar acest demers.
Explicația pentru acest fenomen este următoarea: pe măsură ce bebelușului i se oferă noi stimuli din exterior, rețelele sale neuronale se vor îmbogăți, iar anumite zone ale cortexului se vor putea dezvolta mai bine.
Ideal este să asculți cât mai multă muzică din cel de-al doilea trimestru, când bebelușul tău va începe să perceapă sunetele.

Tanara insarcinata ce asculta muzica la casti

Să te masezi ușor, pe abdomen, va fi de mare ajutor pentru dezvoltarea creierului bebelușului Și din acest punct de vedere studiile au sesizat că mamele care s-au masat periodic pe abdomen, în perioada de sarcină, au avut bebeluși mai calmi și mai bine dezvoltați din punct de vedere cognitiv decât acelea care nu au procedat așa.
Cu atât mai mult cu cât vei reuși să-ți masezi abdomenul lent, pentru timp îndelungat, iar tu să fii cât mai calmă, îl va face pe bebelușul tău mai receptiv la atingere și îl va stimula să facă tot felul de mișcări prin care va demonstra îmbunătățirea reacției la stimuli.

Femeie insarcinata ce isi mangaie abdomenul

Voi știați până acum cât de multe lucruri putem face noi, mamele, pentru a stimula cât mai mult dezvoltarea creierului bebelușilor noștri în timpul vieții intrauterine?

Citește și: Cum să ajuți creierul copilului să se dezvolte

Surse:
www.developinghumanbrain.org, www.earlychildhoodeducationzone.com, www.enfagrow.com.sg, www.lifehack.org, www.parenting.firstcry.com, www.sciencedaily.com, www.thebump.com, www.verywellfamily.com

Surse poze:
www.pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Medicul Tudor Ciuhodaru a întocmit GHIDUL COVID-19. Iată tot ce trebuie să faci și să nu faci, ca să te protejezi
  Medicul Tudor Ciuhodaru a întocmit GHIDUL COVID-19. Iată tot ce trebuie să faci și să nu faci, ca să te protejezi

  De câteva săptămâni, România, precum și restul lumii, se află într-o alertă maximă. Noul virus COVID-19 se răspândește din ce în ce mai repede și...

  Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
  Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

  Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

  Studiile confirma: iata cat timp trebuie sa astepti ca sa faci al doilea copil
  Studiile confirma: iata cat timp trebuie sa astepti ca sa faci al doilea copil

  Conform unui nou studiu desfasurat in cadrul Centers for Disease Control and Prevention in Statele Unite, femeile ar trebui sa faca o pauza de minim 18 luni intre primul si al doilea copil,...

  Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii
  Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii

  Inainte si dupa ce ai ramas insarcinata este recomandat sa faci mai multe analize medicale pentru a determina starea de sanatate a mamei si a bebelusului. In continuare vei afla ce analize...

  Autismul poate fi detectat încă din sarcină. Iată cum
  Autismul poate fi detectat încă din sarcină. Iată cum

  Un studiu recent, realizat de o echipă de specialiști de la Harvard Medical School, arată că scanările cerebrale ale bebelușilor, efectuate încă din perioada sarcinii, pot...

  S-a votat! Iată cele mai frumoase plaje din Europa unde să îți faci concediul în 2021
  S-a votat! Iată cele mai frumoase plaje din Europa unde să îți faci concediul în 2021

  Dacă nu ți-ai conturat încă planurile pentru vacanțele din acest an, ia în calcul și propunerile din articolul de mai jos. Este vorba despre 25 de plaje spectaculoase,...

  Nu mai spune copilului „Ai grijă!” Iată ce trebuie să spui, de fapt, conform unui expert în parenting
  Nu mai spune copilului „Ai grijă!” Iată ce trebuie să spui, de fapt, conform unui expert în parenting

  Printre provocările din viața de părinte se regăsesc și momentele în care vezi că micuțul tău se află în situații de risc. Când îl vezi că este în...

  Un bărbat se vaită pe net că soția lui i-a dat cadou un test de sarcină pozitiv în loc de o consolă de gaming
  Un bărbat se vaită pe net că soția lui i-a dat cadou un test de sarcină pozitiv în loc de o consolă de gaming

  Un test de sarcină pozitiv reprezintă un adevărat motiv de bucurie pentru cuplurile care își doresc nespus copii. Ei bine, nu și pentru un bărbat din Statele Unite, care atunci...

  © 2022 Qbebe