Ajuta-ti bebelusul sa isi dezvolte cele 5 simturi

Ajuta-ti bebelusul sa isi dezvolte cele 5 simturi

Psiholog Eva Pirosca

Bebelusii incep sa isi dezvolte cele cinci simturi inca din burta mamei. Dar sa nu crezi ca tu nu il poti ajuta. Haide sa vedem impreuna cum!

Nou-nascutii sunt ca niste buretei care absorb informatia din noul mediu, prin simturi. Aproape cu aceeasi sete cu care inspira. Bebelusii au nevoie de senzatii, ca de aer. Maria Montessori, prima femeie din Italia care a studiat medicina si cea care a pus bazele unei pedagogii sanatoase si de succes in intreaga lume, a denumit acest fenomen, "mintea absorbanta".

poza bebelus 

Mintea copilului mic primeste si cauta in mediu TOT ce "prinde", inca de la nastere si pana la 3 ani. Dupa aceea, va intra in functiune gandirea si depozitele de informatie senzoriala vor incepe sa fie filtrate, organizate, folosite la maximum. De aceea, etapa 0-3 ani - si mai ales perioada de dupa nastere - este deosebit de importanta. Bebe isi dezvolta cele cinci simturi si are nevoie de ajutorul tau, mami, ca sa faca asta la maximum!

Ajuta-ti bebelusul sa isi dezvolte simtul olfactiv

Se pare ca mirosul se dezvolta cel mai devreme, chiar si in burtica mamei, dupa cum puncteaza pediatrii de la Scoala de Medicina a Universitatii Stanford. Asta pentru ca mirosul are acces prin lichidul amniotic. Deja cand atinge 3 luni in uter, bebe poate adulmeca ce mananca mama. Si recunoaste anumite mirosuri ca fiind neplacute - se pare ca face o miscare de "a se trage inapoi", atunci cand adulmeca fumul de tigara.

poza bebelus 

Iar dupa prima saptamana de viata extrauterina, are un nasuc atat de "format" si de fin, incat face diferenta intre aroma laptelui de la sanul mamei si cel al altei mamici. Fiind atat de ascutit, mirosul este primul ajutor al bebelusului: prin el se orienteaza, in mediu, mai mult decat prin alte simturi. De exemplu, daca il asezi pe nou-nascut pe burtica mamei, imediat dupa nastere, el se va indrepta catre sanul mamei, pentru "prima portie" de contact fizic si alaptare - si va reusi asta ghidandu-se dupa miros.

Cum sa il ajuti sa isi dezvolte mirosul?

Mirosul mamei, al laptelui si al pielii ei, sunt ca o mangaiere pentru bebelus. O bluza care miroase a mama, atunci cand vrei ca bebe sa se calmeze, sa adoarma sau sa reziste o perioada in lipsa ta, nu doar ca ii exerseaza mirosul, ci il si linisteste. Apoi, ofera-i o ambianta olfactiva linistitoare, de exemplu un parfum de camera cu iz de lavanda.

Ajuta-ti bebelusul sa isi dezvolte simtul tactil

Un alt simt pe care bebeii si-l dezvolta inca din uter. Daca simtul olfactiv face legatura cu mediul extern (ce mananca mama sau daca mama fumeaza, de exemplu), simtul tactil este cel pe care bebelusii il folosesc pentru a explora mediul intern. Isi intind manutele si isi ating fata - atunci cand mamicile ii vad, la ecografie, sunt foarte emotionate. Isi dau seama ca au un omulet in ele. Imping, ating, exploreaza peretele uterului.

poza bebe 

Dupa nastere, raman la fel de sensibili la atingere si texturi. In patru luni, nu se pot misca prea mult, asa ca asteapta de la tine, mami, sa ii oferi stimulare senzoriala. Dupa aceea, il vei vedea cum se extinde asupra a tot ce poate atinge din jur: fata ta, jucarii, biberon, paturica. La 8 luni, se pare ca un bebe poate identifica un obiect cunoscut, doar prin atingere, fara sa il vada. Doar simtul tactil este cel ce il ajuta sa isi creeze o imagine mentala a obiectului (o suzeta, de exemplu), pe care ulterior sa o recunoasca din pipait.

Cum sa il ajuti sa isi dezvolte simtul tactil? 

Atinge-l cu grija. Pielea lui bebe este ultra-sensibila si aproape ca simte atingerea ta dinainte de a intra in contact cu pielea lui. Oamenii de stiinta din domeniu recomanda sa ne imaginam ca pielea bebelusului incepe cu 12 centimetri mai "devreme" decat o percepem. Ca intinzi mana si te opresti cu 12 centimetri inainte de a-l simti, pentru ca bebe simte vibratiile din corpul tau inainte ca tu sa ajungi concret sa il atingi!

Apoi, contactul piele pe piele este pentru bebelusi cea mai mare placere si cel mai linistitor contact. Intinde-te si aseaza-l pe bebe, dezbracat, pe pieptul tau gol. Toate functiile organismului micut se regleaza intr-o astfel de "imbratisare", si daca vrei sa intelegi mai multe, citeste despre ingrijirea kangoroo.

poza bebe 

Atunci cand contactul piele pe piele nu este posibil, cel corp la corp ramane important pentru bebelus. Poarta-l cu tine cat poti de mult, intr-un baby carrier, asa incat el sa stea intr-o pozitie cat mai verticala, cu fata descoperita si indreptata catre tine, sa te vada. Miscarile ordonate, ritmice, leganatul, il fac pe bebe sa se simta in siguranta, pentru ca aduc putin cu mediul intrauterin.

Iar atunci cand il lasam din brate, suntem sfatuiti sa il infasam pe bebe intr-un scutecel strans pe corp (nu foarte strans, ci sa il tina cat de cat imobil; mai degraba mulat). Asta pentru ca ii va aminti de mediul sigur si strans in jurul lui, din uter, ajutandu-l sa adoarma.

Ajuta-ti bebelusul sa isi dezvolte simtul vizual

Vederea bebelusului se dezvolta mai tarziu decat alte simturi. Gradual, in decursul primelor 6-7 luni de viata. Dupa nastere, ce poate el sa vada se afla pe o distanta de pana la 20-37 cm, adica distanta dintre ochisorii lui si fata ta, atunci cand il alaptezi. Dupa o luna, distanta creste, iar pana la 3 luni, va putea sa isi coordoneze privirea asupra unui obiect.

poza bebe 

Pana atunci, in eforturile de a-si coordona vederea, o sa observi ca se uita uneori crucis, dar sa stii ca este firesc. Pe la 7 luni, vederea lor se maturizeaza si, in scurt timp, asta se vede asupra coordonarii dintre ochi si mana: va putea sa se intinda dupa o jucarie care nu se afla in vecinatatea imediata.

Cum sa il ajuti sa isi dezvolte simtul vizual?

Uita-te la el. Bebelusii fac contact vizual si atunci cand ii privesti, ii ajuti sa se concentreze la fata ta. Le place sa te priveasca, dar sa iti vada ambii ochi. Ai sa observi ca daca tii un ochi inchis, bebe se uita in alta parte. Priveste-l cu amandoi ochii. Si nu face altceva in acest timp, pentru ca au nevoie sa le acorzi atentie. Vor sa te uiti inapoi la ei atunci cand ei te privesc in ochi.

Apoi, inainte de 4 luni, bebelusii nu disting mare lucru intre culori, de aceea se si recomanda sa le cumperi jucarii mobile si in culori contrastante. Uite o idee de "jucarie"pentru ochisorii nou-nascutilor. Liniile si nuantele sunt indeajuns de contrastante incat sa ii atraga si sa ii captiveze atentia. Poti sa o printezi, sa o lipesti pe carton si sa o atarni deasupra patutului.

poza jucarie pentru simtul vizual 

Peste cateva luni, cand simtul vizual se maturizeaza, un joc preferat de multi copii este cel cu baloanele de sapun. Iesiti in aer liber si incearca-le: formele, nuantele si fluiditatea pe care o au in zbor il vor fascina.

Il mai ajuti sa isi dezvolte simtul vizual, daca il tii adeseori pe burtica. Este esential sa isi dezvolte muschii gatului, adica sa isi ridice capul ca sa ajunga mai aproape de fata ta.

Ajuta-ti bebelusul sa isi dezvolte simtul auditiv

Auzul bebelusului tot dinainte de nastere se dezvolta. Si-l exerseaza singur, fiind atent la orice patrunde pana la el, din afara uterului. Iar studiile au aratat ca recunoaste vocea mamei. De aceea, este important sa iti auda vocea in aceasta perioada si sa il expui la sunete placute, armonioase, muzicale.

poza bebe 

Dupa nastere, iti dai seama ca bebe aude bine, pentru ca se intoarce dupa vocea ta. Pe la 2 luni, scoate sunete atunci cand te aude vorbind si, de indata ce poate, va incepe sa vocalizeze dupa tine "aaa", "oooo". Peste inca 2 luni, va putea sa lege cateva sunete si va incepe sa mormaie, iar pe la un an de viata, formeaza cuvinte usore, precum "dada" sau "mama". Nu te necaji daca spune "dada" inainte de "mama", se intampla asta pentru ca ii vine mai usor sa il rosteasca. Dar, ca sa inceapa si el sa reactioneze la zgomote si la limbaj, are nevoie sa te auda pe tine.

Cum sa il ajuti sa isi dezvolte simtul auditiv?

Bebelusii prefera tonurile inalte, dar nu zgomotele puternice. Asa ca daca tu sau tati va pricepeti sa faceti precum ciocanitoarea Woody, sau precum Donald Duck, nu va abtineti. Apoi, asigura-te ca i-ai testat auzul in prima luna de viata, cel putin empiric: verifica sa reactioneze la vocea ta si la zgomot. Daca la 7 luni nu mormaie, nu balbaie sunete, acesta ar putea fi un semn ca poate nu aude bine. Fereste-l de zgomote puternice, sau constante (bormasina, boxele vecinilor, santierul din fata blocului). Pregateste-i jucarii muzicale, specifice fiecarei etape de varsta: clopotei, muzicute, jucarii care canta, care vorbesc si tot asa. 

Ajuta-ti bebelusul sa isi dezvolte simtul gustativ

Papilele gustative nu sunt pe deplin dezvoltate la nastere, dar preferinta copilului este pentru dulce, mai degraba decat pentru sarat (altfel spus, laptele, fie de la san, fie in formula, este pe gustul lui). De la 6 luni in sus, tot dulcele este favorit, de exemplu in piureul de fructe sau cartofi dulci. Papilele lor gustative sunt sensibile, asa ca aromele amare, precum spanacul, nu le plac.

poza bebelus 

Cum sa il ajuti sa isi dezvolte simtul gustativ?

Cercetarile in domeniu arata ca mama ar fi bine sa incerce pe perioada sarcinii sa manance "de toate", in limitele unei diete sanatoase pentru bebe. Asta pentru ca micutul sa nu dezvolte mofturi la mancare, inca dinainte de a lua prima gurita de... colostru. Dupa sarcina, mama ar fi bine sa continue dieta variata de pana atunci, pentru ca aromele trec in laptele matern si asa se obisnuieste copilul cu diversitatea.

Iar apoi, cand bebele incepe sa pape si altceva, te vei vedea nevoita sa introduci in mod repetat un aliment in dieta copilului, poate chiar de 15 ori, pana cand acesta se obisnuieste cu gustul si il adopta. In niciun caz sa il fortezi din prima.

Voi, mamici, cum va stimulati bebelusii sa isi dezvolte cele cinci simturi?

Articolul urmator
Unei mame care își alăpta bebelușul în public i s-a cerut să se acopere așa că s-a conformat! Gestul ei a generat multe comentarii
Unei mame care își alăpta bebelușul în public i s-a cerut să se acopere așa că s-a conformat! Gestul ei a generat multe comentarii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă își lasă bebelușul de 8 luni să mănânce pământ ca să îi dezvolte imunitatea
    O mamă își lasă bebelușul de 8 luni să mănânce pământ ca să îi dezvolte imunitatea

    Până la o anumită vârstă cei mici sunt tentați să guste, practic, cam tot ce le pică în mânuțe. Curiozitatea și dorința de a descoperi mediul...

    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli
    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli

    Ne dorim ca micuții noștri să devină niște adulți autosuficienți, independenți și inteligenți din punct de vedere emoțional. Pentru asta, însă, este important să ne...

    Trucul de trei minute care te ajută să formezi o legătură emoțională strânsă cu bebelușul tău
    Trucul de trei minute care te ajută să formezi o legătură emoțională strânsă cu bebelușul tău

    Mamele formează o legătură cu bebelușul încă de când aceștia sunt în burtică. Cu toate acestea, există metode menite să strângă și mai mult această...

    Mama mea nu mă ajută aproape deloc cu bebelușul meu, deși îi cer mereu ajutorul
    Mama mea nu mă ajută aproape deloc cu bebelușul meu, deși îi cer mereu ajutorul

    O tânără mamă de peste hotare scrie pe un forum de parenting și mărturisește că mama ei nu o ajută cu bebelușul ei așa cum ar avea nevoie. E la primul copil și are nevoie de...

    Imagini șocante într-un mall: o mamă își lasă bebelușul culcat direct pe podeaua unui restaurant
    Imagini șocante într-un mall: o mamă își lasă bebelușul culcat direct pe podeaua unui restaurant

    Imaginile în care doi părinți mănâncă liniștiți, într-un restaurant dintr-un centru comercial, în timp ce bebelușul lor stă întins pe podea, au...

    Bebelușul meu este trezit în fiecare noapte de vecinul care își comandă pe adresa mea mâncare
    Bebelușul meu este trezit în fiecare noapte de vecinul care își comandă pe adresa mea mâncare

    Dacă locuiești într-un bloc de apartamente, probabil că nu de puține ori ți s-a întâmplat să-ți sune cineva la interfon din greșeală. Frustrant este când...

    O mamă nu reușea să își calmeze bebelușul în avion. Ce a făcut însoțitorul de zbor a uimit pe toată lumea
    O mamă nu reușea să își calmeze bebelușul în avion. Ce a făcut însoțitorul de zbor a uimit pe toată lumea

    Într-o lume ca cea prezentă uneori avem nevoie și de gesturi de bunătate care să ne aducă aminte că suntem oameni. Gestul unui însoțitor de zbor este un astfel de exemplu.

    O mamă a fost amendată pentru că a parcat mașina ca să își alăpteze bebelușul
    O mamă a fost amendată pentru că a parcat mașina ca să își alăpteze bebelușul

    În Marea Britanie la benzinăriile Shell nu ai voie să staționezi cu mașina mai mult de 15 minute. Dacă depășești acest timp, primești o amendă de 60 de lire. O mamă a aflat...

    © 2024 Qbebe