În anul 2003, un studiu efectuat în China a arătat că bebelușii (în vârstă de 9 luni) care au avut ocazia de a auzi cum li se vorbește prin intermediul contactului social direct s-au obișnuit de timpuriu cu sunele specifice dialectului Mandarin (acesta se vorbește în partea de nord a Chinei și în capitala țării, Beijing), prin comparație cu aceia care le-au auzit în altă formă: urmărind o prezentare video. Concluzia specialiștilor a fost că deprinderea limbajului se asigură cel mai bine prin interacțiunile sociale.
Un alt studiu, realizat cu ocazia celei de-a 175-a reuniuni a „Societății de Acustică din America", desfășurată în luna mai din acest an, a dovedit că bebelușii aflați în primul an de viață își vor însuși cel mai bine primele sunete dacă îi vor auzi gângurind pe alții, de vârsta lor. În vederea punerii în practică a acestei cercetări s-au utilizat niște dispozitive capabile să compare modul în care au reacționat bebeluși în vârstă de 5 luni la vocalele pronunțate de către alți bebeluși și la cele rostite de o femeie. Reacțiile lor au putut fi descifrate prin urmărirea modului în care întorceau capul după sunetele auzite de la cei de vârsta lor sau după cele pronunțate de către persoana adultă.
În urma analizării rezultatelor, s-a observat că bebelușii au fost cu 40% mai atenți la sunetele pronunțate de către cei de vârsta lor și mai puțin atenți la ceea ce le spunea adultul (o femeie).Coordonatorii studiului au explicat faptul că părinții au un rol foarte important în progresul legat de achizițiile de limbaj, dar că și interacțiunea cu alți bebeluși este fundamentală din acest punct de vedere.
Un alt studiu, inițiat în acest an prin colaborarea dintre „Universitatea Connecticut" și „Universitatea din Washington" (SUA), a reușit să demonstreze că bebelușii vor învăța mai rapid și mai bine să vorbească dacă vor interacționa cu alții, de vârsta lor. Pentru acest studiu s-a apelat la bebeluși în vârstă de 9 luni, care au fost rugați să privească un video, cu ajutorul cărora puteau să deprindă noi achiziții de limbaj. O parte au fost singuri când s-au uitat la videoclipuri, alții au fost grupați câte doi.
La încheierea perioadei de observație, autoarea studiului a precizat că bebelușii care au avut parte de interacțiune socială au fost stimulați și mai motivați să învețe să vorbească, prin comparație cu cei care au stat singuri.Concluziile finale ale studiului au fost publicate luna trecută în publicația deținută de către „Academia Americană de Științe"( „Proceedings of the National Academy of Sciences"), în scopul de a se insista asupra importanței contactelor sociale la copii, de la o vârstă fragedă, în vederea îmbunătățirii proceselor de învățare.
Surse:
www.eurekalert.org, www.kidspot.com.au, www.learningenglish.voanews.com, www.qz.com
