Ce se întâmplă, de fapt, când bebelușii sunt lăsați să plângă până adorm? Știința răspunde

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să îi stabilești copilului tău o rutină de somn care să te asigure că o să doarmă suficient este o adevărată provocare, în special în primul său an de viață. Lucrurile sunt complicate mai ales până când reușești să găsești acel echilibru care să-ți permită și ție să ai parte de câteva ore de somn. În aceste condiții, oamenii de știință au încercat să afle dacă, lăsându-se bebelușii să plângă până când adorm, este într-adevăr o soluție potrivită atât pentru ei, cât și pentru părinți. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi concluziile unor studii din ultimul deceniu. 

Este indicat sau nu să îți lași bebelușul să plângă până adoarme- concluziile unui studiu canadian

Wendy Hall, cercetător canadian specializat în somnul copiilor, a realizat un studiu prin care a urmărit să vadă ce se întâmplă când părinții încearcă să își obișnuiască bebelușii să adoarmă singuri, chiar dacă plâng. În acest scop, alături de echipa pe care a coordonat-o, a analizat 235 de familii canadiene cu bebeluși cu vârste cuprinse între 6 și 8 luni. 

Pentru a demara studiul menționat, Wendy Hall a pornit de la ce înseamnă să-ți pregătești bebelușul ca să poată adormi singur: acesta să adoarmă fără intervenția părinților, inclusiv în momentele în care se trezește pe timpul nopților.

Oamenii de știință au împărțit părinții participanți la studiu în două grupuri: jumătate dintre ei au fost rugați să-și calmeze bebelușii înainte de somn timp de câteva minute, după care să-i lase să plângă tot atâtea minute. Treptat, intervalul în care erau lăsați să plângă creștea. Ceilalți părinții, care nu suportau să-și lase bebelușii să plângă, au fost lăsați să stea în camera în care se aflau micuții, dar li s-a spus să nu încerce să-i aline în niciun fel.

De asemenea, părinții au completat informații despre somnul copiilor în jurnale de somn și au fost monitorizate mișcările bebelușilor cu ajutorul unor dispozitive portabile pentru a se vedea cât de frecvent se trezeau aceștia. 

După analizarea datelor din jurnalele de somn și a celor obținute cu ajutorul dispozitivelor, echipa coordonată de Wendy Hall a ajuns la următoarele concluzii:

 • Părinții care își lăsau copiii să plângă până când adormeau credeau că procedând așa se vor obișnui să se trezească mai puțin pe timpul nopții;
 • De fapt, bebelușii lăsați de părinți să plângă până adormeau nu se trezeau mai rar decât aceia ai căror părinții nu procedaseră astfel;
 • Durata de somn a bebelușilor lăsați să plângă până adormeau era puțin mai mare decât aceea a celor ai căror părinți nu procedaseră așa;
 • După 6 săptămâni de la debutul studiului, 4% dintre părinții care își lăsaseră bebelușii să plângă până când adormeau, prin comparație cu 14% dintre cei din celălalt grup, considerau că au un copil cu o problemă serioasă de somn. 

bebelus imbracat in alb in fundulet in patutul sau, plangand

Coordonatoarea studiului a ținut să atragă atenția asupra următorului fapt: părinții nu ar trebui să încerce să-și lase bebelușii să plângă până adorm dacă sunt mai mici de vârsta de 6 luni. Explicația ei a fost aceasta: bebelușii mai mici nu sunt încă deloc familiarizați cu conceptul permanenței obiectelor, nu știu că, dacă pentru un anumit interval, părinții nu mai sunt lângă ei, nu înseamnă că au dispărut de tot. În aceste condiții, pot fi puși într-o situație care îi va traumatiza și le va crea ulterior probleme de atașament. 

Bebelușii sub vâsta de 6 luni nu ar trebui lăsați să plângă până adorm

Nu numai Wendy Hall consideră că părinții unui bebeluș sub vârsta de 6 luni nu ar trebui să-l lase pe acesta să plângă până când adoarme. Astfel, potrivit unui studiu britanic, publicat online în anul 2013, intervențiile părinților bebelușilor mai mici de 6 luni pentru ca aceștia să nu îi mai trezească de multe ori din somn nu sunt eficiente. Pentru a se formula o asemenea concluzie s-au folosit date colectate în intervalul 1993-2013. Pornindu-se de la acestea, s-a constatat că:

 • Nu s-au înregistrat îmbunătățiri în privința reducerii plânsului excesiv al bebelușilor, dar nici în ceea ce privește prevenirea problemelor de somn în următorii ani ai copilăriei sau scăderea incidenței depresiei postnatale;
 • În schimb, bebelușii au fost mai predispuși episoadelor de plâns excesiv, iar mamele au fost mai predispuse la anxietate, dar și la încetarea prematură a lactației;
 • în cazurile în care bebelușii au dormit ziua sau noaptea în altă încăpere decât în aceea în care se aflau părinții lor, s-a înregistrat și o creștere a riscului de apariție a Sindromului morții subite. 

Faptul că bebelușii sunt lăsați să plângă până adorm poate da rezultate doar pe termen scurt- concluziile unui studiu australian

Cercetătorii australieni au analizat rezultatele pe termen lung vizibile în cazul în care bebelușii sunt lăsați să plângă până reușesc să adoarmă. În cadrul unui studiu, bebeluși cu vârsta de 8 luni au fost incluși în 3 grupuri:

 • O parte dintre ei aveau parte de rutina obișnuită de dinainte de culcare, fără ca mamele să-i lase să plângă până când adormeau;
 • Alții erau lăsați să adoarmă plângând, fără ca mamele să fie lângă ei;
 • O parte dintre bebeluși au stat în aceeași cameră cu mamele lor, dar acestea nu au intervenit dacă aceștia plângeau înainte să adoarmă.  

Pentru a se vedea care dintre metodele alese dădeau rezultate mai bune, mamele au completat chestionare legate de somnul bebelușilor. Dacă pe termen scurt, mamele care nu au intervenit și i-au lăsat să plângă au afirmat că demersurile lor au dat pe rezultate, lucrurile au stat cu totul diferit pe termen lung. De exemplu, după 2 luni de la prima etapă a studiului, peste 50% dintre mamele care au insistat să-și lase bebelușii să adoarmă singuri au recunoscut că aceștia aveau probleme de somn. Și după următoarele luni, când bebelușii ajunseseră la vârsta de 1 an, rezultatele studiului au fost similare.

bebelus care se tine cu manutele de marginile patutului sau si plange

Ulterior, când micuții au atins vârsta de 2 ani, toate evoluțiile pozitive ce țineau de faptul că au fost lăsați să adoarmă plângând dispăruseră. 

Dacă bebelușii se obișnuiesc sau nu să adoarmă fiind lăsați să plângă depinde și de personalitatea lor

Din acest punct de vedere, prin raportarea la mai multe studii realizate de-a lungul timpului, specialiștii în probleme somnului la copii au sesizat că, în general, cei care au temperamente mai dificile sunt mai predispuși la dificultăți în a se adapta la diverse rutine de somn. În același timp, cei mai sensibili, mai anxioși, reacționează mai puternic la anumite situații, devin mai rapid frustrați și se obișnuiesc mai greu să se calmeze singuri pentru a adormi. Așa se explică de ce anumiți părinți văd că încercările de a-și obișnui bebelușii să adoarmă singuri dau roade, în timp ce alții spun că bebelușii plâng multe ore dacă sunt lăsați singuri înainte de a adormi. 

Totodată, părinții trebuie să-și monitorizeze cu atenție bebelușii pentru a-și putea da seama cât de rapid se pot adapta aceștia la situația în care ar fi lăsați să adoarmă plângând. Spre exemplu, dacă și după 5 minute bebelușul nu dă deloc semne că se poate calma și că ar avea șanse să adoarmă, înseamnă că limitele sale de a suporta au fost depășite. 

Nu în ultimul rând, tot de părinți depinde dacă insistă sau nu să-și lase bebelușii să plângă până când adorm, fără să intervină. Cu alte cuvinte, acest demers trebuie să fie realizat numai dacă un părinte crede că este într-adevăr necesar, în condițiile în care anterior a recurs și la alte soluții. 

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: bbc.com, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Știința confirmă că persoanele uituce sunt, de fapt, cele mai inteligente
  Știința confirmă că persoanele uituce sunt, de fapt, cele mai inteligente

  Fiecare dintre noi uită ceva, undeva, cândva, cumva. Este un proces care face parte din mecanismul memoriei. Însă, mulți dintre noi putem să fim definiți ca uituci, pentru...

  STUDIU: bebelușii știu când adulții îi imită. Ce se întâmplă în mintea lor când realizează acest lucru
  STUDIU: bebelușii știu când adulții îi imită. Ce se întâmplă în mintea lor când realizează acest lucru

  Atunci când ne jucăm cu puiuții noștri și îi imităm, se pare că ei recepționează foarte bine mesajul și sunt absolut conștienți de ceea ce se întâmplă. Un...

  De ce boboceii de rață înoată în spatele mamei lor? Știința răspunde
  De ce boboceii de rață înoată în spatele mamei lor? Știința răspunde

  Pentru mulți dintre noi, rațele sunt cele mai familiare păsări. Am copilarit uitându-ne la desene animate din care nu lipseau rațele, am învățat cântece și poezii...

  Câți pași trebuie să faci pe zi ca să te menții sănătos. Știința răspunde
  Câți pași trebuie să faci pe zi ca să te menții sănătos. Știința răspunde

  Mitul celor 10.000 de pași pe zi a fost demontat! Află câți pași trebuie să faci pe zi pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă!

  Are o tumoră! Cum de nu am văzut asta? Credem că nu li se va întâmpla niciodată copiilor noștri, până ce li se întâmplă
  Are o tumoră! Cum de nu am văzut asta? Credem că nu li se va întâmpla niciodată copiilor noștri, până ce li se întâmplă

  Tresărim la cea mai mică durere a copiilor noștri, iar când este vorba despre boli grave ale acestora simțim că nimic nu mai are rost pentru noi și tot ce ne dorim este să-i...

  Până la ce vârstă este indicat să poarte scutece copilul? Pediatrul răspunde
  Până la ce vârstă este indicat să poarte scutece copilul? Pediatrul răspunde

  Până la ce vârstă este în regulă pentru micuții noștri să poarte scutece? Iată ce spun specialștii!

  Copiii care nu dorm bine când sunt mici, vor avea probleme mari la școală, spune știința
  Copiii care nu dorm bine când sunt mici, vor avea probleme mari la școală, spune știința

  Somnul este extrem de important în dezvoltarea copiilor, iar un studiu recent a demonstrat ca lipsa sa în copilărie poate cauza probleme mari ulterior. Iată cum acei copii care...

  ”Lăsați-mă să mor!” Replica unei fetițe de 7 ani dată medicilor, când ajunge la spital din cauza abuzurilor părinților ei
  ”Lăsați-mă să mor!” Replica unei fetițe de 7 ani dată medicilor, când ajunge la spital din cauza abuzurilor părinților ei

  O fetiță de doar șapte ani a sfâșiat inimile medicilor în momentul în care a ajuns la spital din cauza abuzurilor părinților ei. Copilul i-a rugat pe medici să nu se...

  © 2022 Qbebe