De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare

De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre preocupările unei mămici în primul an de viață al copilului ei se regăsește și aceasta: să se asigure că bebelușul are un somn sănătos. Un aspect pe care îl poți sesiza și care îți poate stârni îngrijorări este că bebelușul transpiră pe parcursul somnului. Pentru a descoperi când este cazul să îți faci probleme din acest punct de vedere, parcurge cu atenție și articolul de mai jos. De asemenea, ține permanent legătura cu medicul pediatru pentru a merge la o consultație cu bebelușul, ca să te asiguri că totul este în regulă.

Din ce cauze transpiră bebelușii în somn

Faptul că un bebeluș transpiră în timpul somnului nu este anormal, însă transpirația excesivă reprezintă un motiv de îngrijorare, putând fi dovada prezenței unei probleme de sănătate. Astfel, principalele cauze responsabile pentru transpirația din somn sunt:

Supraîncălzirea

Ca să te asiguri că bebelușului nu îi este frig și că nu răcește, fără să îți dai seama îl poți îmbrăca mai gros decât este cazul și îl poți înveli cu o pătură sau cu o pilotă nepotrivite pentru temperatura din dormitor. De aceea, bebelușului îi este cald, pielea sa nu mai respiră așa cum trebuie și survine transpirația. 

Spre deosebire de copiii mai mari și de adulți, bebelușii nu reușesc încă să-și regleze temperatura corpului la fel de eficient, în condițiile în care sistemul lor nervos nu este suficient de matur. Din acest motiv, temperatura crește mai rapid. 

bebelus care doarme cu suzeta si o caciulita tricotata de girafa

Dacă sesizezi că bebelușul tău are manifestările de mai jos, înseamnă că îi este foarte cald:

 • Pielea sa este caldă la atingere;
 • Pielea este înroșită;
 • Inima îi bate repede;
 • Este letargic;
 • Este confuz. 

Plânsul intens

În special în primele luni de viață, plânsul reprezintă un efort considerabil pentru bebeluș și consumă multă energie. Când plânge frecvent și îndelungat, este firesc să-l vezi pe micuțul tău roșu la față și transpirat. 

Transpirația excesivă este însă temporară și se diminuează pe măsură ce reușești să-l calmezi, iar plânsul încetează. 

Somnul profund

Nu este exclus ca un bebeluș să transpire mai intens în somnul cel mai profund de noapte: în faza REM. Bebelușii petrec mult timp în această fază a ciclului de somn, prin comparație cu copiii mai mari și cu persoanele adulte și este normal să aibă zile în care să transpire mult când dorm. 

Febra

Dacă vezi că bebelușul transpiră în somn și nu identifici niciun motiv pentru care se întâmplă așa, încearcă să-i verifici temperatura. Astfel, transpirația poate fi legată și de febra apărută ca urmare a unei inflamații, a unei infecții sau chiar din cauza supraîncălzirii. 

Solicită imediat sprijinul unui medic în oricare dintre aceste situații:

 • Bebelușul are sub vârsta de 3 luni și are temperatura rectală de 38 de grade sau mai mare;
 • Bebelușul are peste 3 luni și are temperatura egală cu 38,9 grade sau mai mare;
 • Bebelușul are peste 3 luni, iar febra persistă de 2 zile.  

mama care îi ia temperatura bebelusului ei care doarme

Localizarea glandelor sudoripare

Una dintre situațiile întâlnite cel mai des în cazul unui bebeluș este aceasta: să îl vezi că în timpul somnul transpiră mai ales în zona capului. De altfel, majoritatea glandelor sudoripare ale bebelușilor sunt localizate acolo. Mai întâi se dezvoltă cele din zona scalpului și a frunții și ulterior cele situate pe alte părți ale corpului, cum ar fi cele de pe palme, din zona axilară, de pe tălpi etc. Prin urmare, nu este nefiresc să observi picături de transpirație pe capul unui bebeluș când doarme. 

Hiperhidroza

Este o afecțiune ce provoacă transpirații excesive chiar și când nu sunt temperaturi ridicate. De cele mai multe ori, la bebeluși se întâlnește hiperhidroza idiopatică, adică producerea unei cantități mari de transpirație în absența unei afecțiuni, fără a se putea stabili o cauză clară.

Adesea, pentru un copil aflat în primul an de viață, hiperhidroza nu este generalizată, ci localizată la nivelul unei anumite părți a corpului. Spre exemplu, hiperhidroza palmară este prezentă la anumiți bebeluși, dar nu este periculoasă.

Pentru a afla dacă bebelușul tău transpiră în somn din pricina hiperhidrozei, adresează-te medicului pediatru pentru recomandarea unor investigații. 

Bolile cardiace congenitale

Bebelușii care se confruntă cu aceste afecțiuni nu transpiră doar în somn, ci aproape tot timpul. Explicația este următoarea: corpul lor încearcă să compenseze disfuncționalitățile prezente și face un efort mai mare pentru ca sângele să ajungă peste tot. Spre exemplu, pentru un bebeluș cu o boală cardiacă congenitală este un efort serios și să se hrănească. În aceste condiții, transpiră inclusiv în momentele în care mănâncă. 

Sindromul Apert

Acest sindrom este o boală genetică rară, ce conduce la sudarea prematură a oaselor de la nivelul craniului. În afară de prezența deformărilor craniului, cu o frunte înaltă, proeminentă, sindromul Apert poate fi recunoscut după prezența transpirației excesive din timpul somnului și după:

 • Degetele de la mâini și/sau de la picioare care sunt unite;
 • Maxilarul superior este subdezvoltat;
 • Nasul mic;
 • Statura mică;
 • Dificultățile în respirație;
 • Infecțiile recurente ale urechii;
 • Ochii proeminenți;
 • Tulburările de vedere;
 • Bolta palatină arcuită;
 • Întârzierile în dezvoltarea mentală.  

Ce să faci în cazul în care bebelușul transpiră în somn

Dacă bebelușul tău nu suferă de niciuna dintre afecțiunile menționate, măsurile pe care le poți lua în privința transpirației din timpul somnului vizează atât prevenirea supraîncălzirii, cât și supravegherea atentă pentru detectarea unor simptome de boală. Iată ce poți face:

Ajustează temperatura în dormitorul bebelușului

Pentru ca bebelușul să doarmă bine și să nu transpire are nevoie să stea într-o încăpere în care să nu fie prea cald. De pildă, ideal ar fi să beneficieze de o temperatură cuprinsă între 20-22 grade Celsius. În acest scop, poți achiziționa un termometru de cameră, dar nu uita că există și monitoare pentru bebeluși ce măsoară temperatura și umiditatea dintr-o încăpere.

Ca regulă generală, gândește-te că, dacă ție îți este cald când stai în camera sa, și bebelușului îi este și are șanse să transpire mult când doarme. 

Evită supraîncălzirea îmbrăcând bebelușul cât mai adecvat

Bebelușul nu transpiră excesiv pe durata somnului dacă nu este îmbrăcat foarte gros. De aceea, ține cont și de aceste sfaturi:

 • Hainele pe care le poartă trebuie să fie din materiale cât mai ușoare, cât mai naturale, care permit pielii să respire;
 • Nu îl culca punându-i pe cap o căciuliță;
 • Regula generală este ca bebelușul să aibă un singur strat suplimentar de haine, prin comparație cu tine, când doarme: de exemplu, este suficient să poarte o pijama din două piese din bumbac sau un body cu tălpițe și un scutec de înfășat din muselină;
 • Odată ce bebelușul începe să se rostogolească, nu îl mai înfășa: limitează-te, de pildă, la un sac de dormit sau la o păturică prinsă sub saltea, care să fie ridicată cel mult până la nivelul pieptului. Această măsură este utilă pentru prevenirea Sindromului morții subite.

bebelus in costumas bleu care doarme linistit cu suzeta in gurita

Tot pentru a preveni Sindromul morții subite, evită să pui în pătuțul bebelușului perne suplimentare, apărători de pat, jucării de pluș sau orice alte obiecte care să te asigure că îl ajută să se încălzească. De asemenea, pentru ca bebelușul să nu transpire mult în somn, nu îi pune pătuțul prea aproape de calorifere, de radiatoare, de o sobă etc. 

Monitorizează-ți bebelușul pentru a depista eventualele semne de boală

În afară de febra însoțită de transpirație pe timpul somnului, trebuie să te alarmeze și să te determine să ceri îndată ajutor medical și următoarele manifestări:

 • Pauzele lungi în respirație când doarme;
 • Respirația șuierătoare;
 • Sforăitul;
 • Gâfâitul în somn;
 • Plânsul persistent;
 • Refuzul de a mânca;
 • Vărsăturile;
 • Diareea;
 • Gâtul rigid;
 • Scrâșnitul dinților;
 • Faptul că bebelușul nu ia în greutate. 

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: babycenter.com, childrenshospital.org, happiestbaby.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, momjunction.com, sleepingbaby.com

Articolul urmator
Scaunele nou născutului: când sunt normale și când sunt motiv de îngrijorare
Scaunele nou născutului: când sunt normale și când sunt motiv de îngrijorare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Palpitații în sarcină: cauze și motive de îngrijorare
  Palpitații în sarcină: cauze și motive de îngrijorare

  Palpitațiile în timpul sarcinii reprezintă senzația neobișnuită de bătăi rapide, puternice sau neregulate ale inimii pe care femeile însărcinate le pot experimenta....

  Generația inteligenței artificiale: există motive de îngrijorare pentru părinți?
  Generația inteligenței artificiale: există motive de îngrijorare pentru părinți?

  În ultimul timp, auzi tot mai des despre utilizarea inteligenței artificiale pe scară largă, în cele mai diverse domenii. De pildă, inteligența artificală se folosește...

  Dureri de oase: cauze și motive de îngrijorare
  Dureri de oase: cauze și motive de îngrijorare

  Durerea de oase nu este la fel de frecventă precum cea musculară sau articulară și poate fi „surdă” ori ascuțită, intensă. De asemenea, pielea din zona afectată de...

  6 motive pentru care bebelușii născuți în luna septembrie sunt speciali
  6 motive pentru care bebelușii născuți în luna septembrie sunt speciali

  Există momentul perfect pentru a aduce copilul pe lume? Se pare că da! Luna septembrie este răcoroasă și plină de bunătăți, iar bebelușii născuți în această lună vor fi...

  Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există
  Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există

  Oxiurii sunt frecvent întâlniți la copiii preșcolari și cei de vârstă școlară. Oxiurii sunt extrem de contagioși, astfel încât ei se transmit cu...

  Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi
  Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi

  Copilul se mișcă mult în somn și ești îngrijorată din această cauză? Somnul este foarte important pentru sănătatea celor mici, ajutându-i să se dezvolte sănătos...

  Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge
  Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge

  Printre marile provocări pe care le ai de înfruntat odată ce devii mamă se regăsește și aceasta: să reușești să reziști în perioadele marcate de nopțile nedormite....

  Pete albe pe penis: de ce apar și când să ne îngrijorăm?
  Pete albe pe penis: de ce apar și când să ne îngrijorăm?

  Indiferent de partea corpului pe care apar, petele stârnesc adesea îngrijorare. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o zonă sensibilă, precum este cea intimă,...

  © 2023 Qbebe