Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Bebelușul tău are nevoie de kinetoprofilaxie? 3 întrebări și răspunsuri de la specialiști

Contextul actual ne-a făcut mai conștienți ca niciodată de importanța mișcării. Mișcarea este, de altfel, una dintre cele mai cunoscute, mai simple, dar și mai importante forme de profilaxie, cu beneficii numeroase asupra organismului, începând din primele luni de viață. Dar cum faci mișcare cu un bebeluș, în siguranță? La această întrebare și nu numai, răspunde Carmen Dumitru, fondator al Acvatic Bebe Club, care oferă ședințe de kinetoprofilaxie, în mediu uscat și acvatic.

De ce este importantă kinetoprofilaxia pentru un copil?

Carmen Dumitru, Acvatic Bebe Club: Kinetoprofilaxia pediatrică se referă la stimularea creșterii armonioase și echilibrate a bebelușilor, îmbunătățirea dezvoltării motorii și în general a calității vieții copilului. Dincolo de aspectul terapeutic, are un rol important de prevenție, deoarece kinetoprofilaxia previne apariția dezechilibrelor, nu doar de origine motorie, ci și, de exemplu, digestive. În funcție de vârsta copilului, mijloacele de bază sunt masajul și gimnastica, atât în mediul uscat, cât și cel acvatic.

Kinetoprofilaxia are o mulțime de beneficii, dintre care menționez doar câteva:

 • echilibrarea si întărirea stării de sănătate;
 • mărirea rezistenţei naturale a organismului faţă de agenţii patogeni din mediul extern;
 • stimularea proceselor de crestere normală si dezvoltare armonioasă;
 • dezvoltarea calitătilor fizice (forta, capacitatea coordinativă, rezistenta, etc);
 • perfectionarea echilibrului între functiile somatice, organice si psihice;

kinetoprofilaxie-pediatrica

Cum se desfășoară o ședință de kinetoprofilaxie și de la ce vârstă poate fi făcută?

Carmen Dumitru, Acvatic Bebe Club: Mișcarea în mediul acvatic este singura formă de exerciții fizice permisă de la o vârstă fragedă, de la 4 luni. Kinetoprofilaxia se poate practica din primele luni de viață și continua ulterior toată viata. Ședințele includ exerciții statice și dinamice, de echilibru și coordonare, cu greutatea propriului corp. Durata ședinței depinde de vârsta copilului, dar și de nevoile sale, de dezvoltarea sa, prin urmare se va stabili după o primă ședință de evaluare.

Pe de altă parte, structura ședințelor diferă în funcție de vârstă și de obiective. De exemplu, până la 3 ani, obiectivele celor care practica kinetoprofilaxia la Clubul ABC vizează: îmbunătățirea susținerii capului, răsucirea și târârea, sprijinul, coordonarea și controlul membrelor, ridicarea și menținerea poziției așezat, depășirea de obstacole, mersul în patrupedie, cățărarea pe plan inclinat, învățarea mersului lateral, consolidarea mersului, depășirea obstacolelor, alergare, coordonare și echilibru.

De la 3 ani, obiectivele merg spre tonifiere musculară, îmbunătățirea achizițiilor motorii, creșterea și dezvoltarea coordonării și echilibrului, ameliorarea sau corectarea atitudinilor posturale vicioase și exerciții de respirație.

kinetoprofilaxia-la-bebelusi

Cum știu că bebelușul meu are nevoie de o astfel de terapie?

Carmen Dumitru: Kinetoprofilaxia are mai ales rol de prevenție. Prin urmare, având ca focus îmbunătățirea stării generale de sănătate a copilului și dezvoltarea sa armonioasă, aceasta este recomandată oricărui copil.
De exemplu, în primul an de viață, sistemul digestiv al copilului este unul foarte sensibil și este în curs de formare. Pot apărea diferite probleme, precum intoleranța la lactoză, tranzitul intestinal leneș, reflux și altele. Masajul nu doar relaxează colicii sugarului, dar, prin manevre specifice, vine în ajutorul musculaturii care încurajează digestia.

Pe de altă parte, la nivel de dezvoltare psihic, masajul este forma ideală de comunicare nonverbală cu bebelușul. Prin atingeri și mângâieri, acesta este încurajat să exploreze, îi stimulează inteligența emoțională și sociabilitatea oferindu-i o stare de relaxare și calm care va reduce episoadele de plâns.

Pielea bebelușului: răspunsuri de la dermatolog la întrebările mamelor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  15 intrebari despre mama si cele mai emotionante raspunsuri ale copiilor
  15 intrebari despre mama si cele mai emotionante raspunsuri ale copiilor

  Intrebarile pe care ti le pune un copil te lasa de multe ori cu cura cascata. Indiferent cat sunt de mici, ei sunt tot timpul pregatiti. Nici la capitolul raspunsuri, copiii nu stau rau.

  10 întrebări despre antibioticele la copil cu răspunsuri de la medic
  10 întrebări despre antibioticele la copil cu răspunsuri de la medic

  Majoritatea părinților ajung la un moment dat să administreze antibiotic copilului. Pentru că apar întrebări precum dacă este bine să primească lapte cât timp primește...

  Top 5 intrebari si raspunsuri delicate despre sex
  Top 5 intrebari si raspunsuri delicate despre sex

  Intrebari delicate bantuie mintea oricarei femei si nu intotdeauna e usor sa le si formulezi cu voce tare. Site-ul Sheknows.com reda un top 5 al celor mai delicate si frecvente intrebari...

  Un copil inteligent pune sute de întrebări pe zi și nu se lasă până nu primește răspunsuri la ele
  Un copil inteligent pune sute de întrebări pe zi și nu se lasă până nu primește răspunsuri la ele

  Meseria de părinte este full-time și atinge cu siguranță o cotă maximă de dificultate: se joacă cu nervii, timpul și răbdarea noastră cel puțin o dată pe zi, dar la finalul...

  10 întrebări pe care ne este rușine să le adresăm medicului ginecolog. Cu răspunsuri de la acesta.
  10 întrebări pe care ne este rușine să le adresăm medicului ginecolog. Cu răspunsuri de la acesta.

  Cu siguranță nu doar o dată ți s-a întâmplat să te afli la medicul ginecolog și să îți stea pe buze o întrebare...jenantă. Qbebe și-a făcut curaj și a...

  12 cele mai frecvente întrebări despre coronavirus cu răspunsuri de la medici
  12 cele mai frecvente întrebări despre coronavirus cu răspunsuri de la medici

  Epidemia de coronavirus a venit însoțită de multe necunoscute, începând de la modul de manifestare a simptomelor și până la rolul pe care îl joacă...

  Băița copilului: Ghid de întrebări și răspunsuri de la pediatru
  Băița copilului: Ghid de întrebări și răspunsuri de la pediatru

  Băița copilului trebuie să reprezinte un motiv de relaxare și un prilej de conectare pentru părinți și micuții lor și să aibă loc în fiecare seară. De asemenea, apa din...

  © 2019 Qbebe