Mersul pe varfuri la copii este, mai degraba, un obicei temporar care va disparea de la sine decat un motiv de ingrijorare pentru mamici.
Cu toate acestea, exista si cateva cauze medicale care pot determina acest mod mai ciudat de deplasare:
- O cauza a mersului pe varfuri poate fi paralizia cerebrala. Aceasta determina tulburari de deplasare, de postura si de tonus muscular. Paralizia cerebrala poate aparea in perioada de viata intrauterina sau se poate declansa la nastere;
- Tendonul lui Ahile prea scurt poate duce la aparitia unor dificultati in incercarea de a atinge solul cu calcaiul;
- Autismul. S-a observat ca exista o posibila legatura intre mersul pe varfuri si autism, fapt incomplet explicat de doctori pana in momentul de fata;
- Distrofia musculara este o alta cauza medicala care determina mersul pe varfuri. Aceasta este boala genetica in care fibrele musculare sunt foarte sensibile si, in timp, se deterioreaza. Copilul poate fi suspectat de aceasta afectiune daca initial mergea bine, iar mersul i s-a deteriorat ulterior.
Semne care indica ca mersul pe varfuri la copii ar putea sa fie o problema
Desigur, tu ca o mamica grijulie esti atenta la fiecare gest al micutului tau, insa, uneori, grijile tale sunt nefondate. Mersul pe varfuri este obiceiul unui copil mic care incepe sa treaca de la mersul de-a busilea la mersul biped. Pe masura ce acestia devin mai siguri pe echilibrul lor, copiii vor renunta singuri la mersul pe varfuri.
Daca acest lucru nu se intampla, urmareste urmatoarele semne, iar daca ele apar la copilul tau, este indicata vizita la medicul specialist:
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO