Evoluția bebelușului în primul an: cele mai importante schimbări

Irina Olteanu - Redactor Senior

Primul an din viața unui copil aduce cu sine o serie de informații noi pentru proaspeții părinți. Deoarece știm că survin o serie de schimbări importante, am apelat la sfatul unui specialist în pediatrie pentru a ne explica în detaliu fiecare etapă de creștere și dezvoltare în parte. 

Primul an din viața unui copil reprezintă o perioadă uimitoare de creștere și dezvoltare. Până la finalul acestor 12 luni, bebelușul tău va fi crescut aproximativ 25 cm și își va fi triplat greutatea de la naștere; creșterea sa se prezintă sub formă de pusee în această perioadă. Iată câteva sfaturi de care este bine să ții cont pentru a oferi celui mic un prim an în siguranță și fericire.

- Lasă-l să-și exploreze lumea, dar fă pașii necesari pentru a-l menține în siguranță. Acordă atenție modului în care îl transporți în mașină, culcă-l în poziție întins pe spate până când se poate rostogoli singur, iar odată ce merge izolează toate zonele în care se poate răni

- Vorbește, citește și cântă bebelușului tău. Chiar dacă pare că nu ascultă, creierul său asimilează toate informațiile primite. Spune-i ce faci, etichetează obiecte, acțiuni și sentimente.

- Oferă bebelușului dragoste și atenție. Un bebeluș care se simte iubit și în siguranță va crea o legătură puternică cu părinții și se va simți mai sigur să exploreze lumea din jurul său

- Ai încredere în instinctele tale. Fă ceea ce crezi că este mai bine pentru bebelușul tău. Dacă ai senzația că ceva nu este corect, asigură-te că este consultat de un medic

- În cele din urmă, nu uita că fiecare copil se dezvoltă în propriul ritm. Chiar dacă au fost trasate unele praguri în dezvoltare, copilul le poate atinge mai devreme sau mai târziu. În cazul în care ești îngrijorat cu privire la creșterea și dezvoltarea sa, discută cu medicul.

evolutia bebelusului in primul an

Sfatul specialistului 

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei doctor Cristina Popescu, Medic rezident pediatru pe care o puteți contacta la adresa de e-mail cristina_mail2002@yahoo.com:

Această perioadă se poate împărți în: perioada de nou-născut (prima lună de viață), perioada de sugar mic (până la 6 luni) și perioada de sugar mare (de la 6 luni la 1 an).
În primele 2 etape creșterea în greutate este importantă și rapidă, se inițiază imunizările (un factor de stres pentru familie, în mod special în urma mesajelor mixte primite în ultimii ani). În ultima parte a primului an de viață ritmul de creștere ponderală este mai mic, dar sugarul se dezvoltă mult din punct de vedere psihomotor.

PERIOADA DE NOU-NĂSCUT

Alimentația - este de preferat ca nou-născutul să fie alăptat deoarece prin laptele de mamă primește cantitatea necesară de proteine, glucide, lipide, anticorpi materni. În plus, alăptarea favorizează formarea legăturii dintre mamă și bebeluș, iar depresia postpartum apare mai puțin frecvent prin alăptare. Laptele de mamă este întotdeauna cea mai bună alegere, fiind un mit de combătut că "unele mame nu au laptele bun"(în câteva excepții este interzisă alăptarea: mame cu infecție HIV, hepatita B, C, unele boli psihiatrice). Deși prin stimulare (pusul la sân la cerere) fiecare mamă ar trebui să aibă suficient lapte, dacă bebelușul nu se satură se poate suplimenta cu formula adecvată de lapte praf. Dacă bebelușul nu primește suficient lapte i se poate accentua icterul. Prin laptele de mamă poate apărea icterul prin inhibitori ai laptelui matern, dar acesta nu este un motiv pentru a înceta alăptarea.

Este o perioadă frumoasă în care atât nou-născutul cât și familia se adaptează la schimbare, este de preferat ca părinții să aibă cât mai multă liniște, să nu primească vizite multe și prelungite (de interzis persoane răcite în preajma bebelușului).
Nou-născutul vede lumina, formele, urmărește cu privirea, iar la o lună fixează cu privirea, aude și tresare la zgomote.
Principalele probleme care pot apărea în perioada de nou-născut sunt:
1. Stagnarea ponderală - sporul ponderal în prima lună de viață a bebelușului ar trebui să fie de aproximativ 750 g. Dacă acesta este mult mai mic ar trebui consultat pediatrul.
2. Icterul - dacă apare în primele 24 de ore de viață sau durează mai mult de 1 săptămână ar trebui consultat pediatrul
3. Febra - febra este un mare semnal de alarmă la nou-născut, întotdeauna necesitând internarea în spital pentru monitorizare și investigații în vederea cauzei.
4. Somnolența sau agitația extremă - este un alt semnal de alarmă pentru care trebuie consultat pediatrul.
Ce nu sunt considerate probleme în prima lună de viață - cei 3 S: strănutul, sughițul, strabismul nu reprezintă motive de îngrijorare.

PERIOADA DE SUGAR MIC

În lunile 2-4 sugarul are un spor ponderal de aproximativ 750 g/lună, iar în lunile 4,5 de aproximativ 500 g/lună.
În această perioadă se inițiază diversificarea și aceasta poate fi o bătaie de cap pentru mulți părinți, dar este necesar ca diversificarea să fie făcută în starea de sănătate a copilului, e necesar ca părinții să aibă multă răbdare și să se introducă câte un aliment pe rand. Dacă un aliment nu este tolerat, se reia introducerea lui în 2-3 săptămâni.

În această periodă, sugarul:
- la 2 luni răspunde la zgomot, începe să doarmă mai puțin în timpul zilei.
- la 3 luni urmărește un obiect care se mișcă la 180 grade, își descoperă mâna. Este încurajată stimularea dezvoltării sugarului prin oferirea de jucării (care nu conțin obiecte mici ce pot fi înghițite sau cu care se poate răni), se pot suspenda jucarii viu colorate deasupra patului.
- la 4 luni lalalizează, își ține capul, râde în hohote
- la 5 luni întoarce capul spre sursa sonoră, își descoperă piciorul. De la această vârstă pot apărea și primii dinți.
- la 6 luni articulează primele silabe, stă în șezut, privește în oglindă, imită mișcările. Vor fi încurajate acțiunile de apucare a obiectelor, ceea ce va stimula coordonarea mișcării mână-gură, mână-ochi a sugarului. Sunt utile jucăriile pentru dentiție.
Problemele care pot apărea în această perioadă sunt:
• traumatismele prin cădere din pat (sugarul nu trebuie lăsat nesupravegheat,
• frustrări legate de refuzul anumitor alimente (niciun aliment și nici cantitatea nu trebuie impusă),
• febră sau reacții locale după vaccinare (care se tratează cu comprese locale reci și antipiretice la nevoie),
• infecții virale sau bacteriene,
• apariția dinților care poate fi însoțită de agitație și/sau febră. Este necesar ca părinții să fie sfătuiți cum să reacționeze în caz de febră (temperatura>38.5C) și cum să administreze antipireticele în funcție de greutatea copilului.

evolutia bebelusului in primul an

PERIOADA DE SUGAR MARE

Aceasta este o perioadă foarte frumoasă, dar și obositoare pentru familie. Sugarul începe să aibă o interacțiune mai mare cu mediul și cu oamenii, înțelege când i se spune că nu are voie să facă ceva, de aceea aceasta trebuie spusă cu fermitate, începe să se joace singur și să creeze jocuri din ce are la îndemână, înțelege noțiunea de obiect pitit și începe să îl caute.
În lunile 7-8 sugarul are un spor ponderal de aproximativ 500 g/lună, iar până la un an de aproximativ 250 g/lună.
Poate primi 3-4 mese pe zi plus laptele.
În această perioadă:
- La 8-9 luni - rostește silabe automate: mama, tata; apare frica de străini; se ridică în picioare sprijinindu-se, se deplasează în 4 labe, apoi stă în picioare fără sprijin, merge susținut. Premergătorul nu este recomandat, bebelușul trebuie lăsat și ajutat să se ridice și să se deplaseze progresiv.
- La 10-12 luni rostește primele cuvinte, merge susținut sau începe să meargă singur.
- La 9 luni sugarul devine foarte mobil și curios, de aici provenind și problemele de la această vârstă. De aceea:
• Copilul va fi supravegheat în timpul jocului cu cărți, reviste, ziare.
• Se vor proteja toate prizele, obiectele electrocasnice și cablurile electrice.
• Nu se va lăsa copilul în apropierea aragazului.
• Medicamentele, detergenții, substanțele toxice vor fi păstrate în dulapuri încuiate.
• Sugarul nu va fi lăsat nesupravegheat în cadă sau în apropierea locurilor cu apă.
• Nu va primi bomboane, bucăți mari din alimente solide.

Citește și: QBebe Ghidul Mamicii - Primul an de ingrijire a bebelusului 

Mulțumim doamnei doctor Cristina Popescu pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Schimbări importante în educație: număr de elevi redus la clase și transport gratuit
  Schimbări importante în educație: număr de elevi redus la clase și transport gratuit

  Luni, 10 februarie, Senatul a adoptat propunerea legislativă destinată modificării și completării unor acte normative în domeniul educației. Printre modificările aduse de către...

  Calendar ortodox 2022: cele mai importante sărbători religioase, zilele de post și dezlegare la pește
  Calendar ortodox 2022: cele mai importante sărbători religioase, zilele de post și dezlegare la pește

  Un calendar îți este oricând util pentru a te ajuta să-ți planifici mai bine timpul, să-ți stabilești prioritățile, să-ți organizezi munca sau să-ți stabilești...

  Una dintre cele mai faimoase artiste din lume este însărcinată cu primul copil
  Una dintre cele mai faimoase artiste din lume este însărcinată cu primul copil

  Face parte dintre cele mai îndrăgite cântăreţe din ultimii ani şi se pregăteşte să devină mamă. A anunțat cu bucurie că este însărcinată cu primul ei copil și...

  Care sunt cele mai importante daruri pe care le poți oferi copilului tău
  Care sunt cele mai importante daruri pe care le poți oferi copilului tău

  Tocmai a trecut perioada cadourilor...iar vorbim despre ele? Da, însă de data aceasta discutăm despre altfel de daruri, cele pe care copilul tau poate nu le prețuiește în mod...

  Unul dintre cele mai frumoase cupluri de la Hollywood așteaptă primul copil
  Unul dintre cele mai frumoase cupluri de la Hollywood așteaptă primul copil

  La numai un an după căsătorie unul dintre cele mai frumoase cupluri de la Hollywood așteaptă primul copil!

  Una dintre cele mai iubite actrițe de la Hollywood este însărcinată cu primul ei copil. Felicitări!
  Una dintre cele mai iubite actrițe de la Hollywood este însărcinată cu primul ei copil. Felicitări!

  Emma Roberts (29 de ani) este însărcinată cu primul ei copil, cu iubitul ei, Garrett Hedlund. Nepoata Juliei Roberts, pe care o cunoaștem din roluri dramatice precum fiica...

  Ministrul Educației continuă: cele 5 schimbări majore care vor schimba învățământul preuniversitar
  Ministrul Educației continuă: cele 5 schimbări majore care vor schimba învățământul preuniversitar

  Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat în această dimineață, pe Facebook, cele cinci modificări pe care le ia în calcul la proiectele legilor educației, care...

  Una dintre cele mai faimoase actrițe din lume este însărcinată cu primul copil la 45 de ani
  Una dintre cele mai faimoase actrițe din lume este însărcinată cu primul copil la 45 de ani

  Una dintre cele mai apreciate actrițe americane va deveni mamă pentru prima dată. De mai bine de 1 an, ea formează un cuplu alături de Sinisa Mackovic (artist și director al unei...

  © 2022 Qbebe