9 semne care îți arată ca bebelușul tău este pregătit sa meargă

Va amintiți faimoasa replică „Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire!", primele cuvinte rostite de astronautul Neil Armstrong cand a ajuns pe Lună? Ei bine, cel dintâi pas al bebelușului vostru, deși mic și poticnit, este un salt extrem de important pentru el și pentru întreaga familie. Este începutul aventurii sale ca pui de om care explorează spațiul și învață să devină independent, o etapă fundamentală pentru creșterea încrederii în sine și pentru construirea relației sale cu lumea. De aceea, este necesar să cunoști acele semne care îți arată că bebelușul este pregătit să meargă, pentru a-i fi aproape și a-l ghida în această peripeție extraordinară.

Mulți părinți se întreabă dacă faptul că bebelușul lor învață să meargă foarte repede, este semn că va fi un viitor atlet. În realitate, modul în care micuțul tău deprinde primii săi pași îți dă, mai degrabă, un indiciu asupra riscurilor pe care este dispus să și le asume. Felul în care începe să meargă nu arată cât de sportiv urmează să devină, ci sugerează dacă avem de-a face cu un proaspăt aventurier sau cu un observator atent, ce preferă să mai aștepte până la marea decizie. „Unii copii au o atitudine de tipul „Pot să fac orice!" și vor să se ridice și să plece, imediat ce își dau seama că pot face acest lucru. Nici nu le pasă de căzături.", arată Laura Jana, o cercetătoare americană, autoarea cărții Heading Home with your Newborn. „Alții nu vor să înceapă să meargă, până nu sunt siguri că o pot face foarte bine. Aceștia se pot dovedi, când cresc, mai precauți în întreprinderile lor și mai contemplativi." În general, majoritatea copiilor fac primii pași între 9 și 12 luni, iar mulți merg destul de bine în jur de 14- 15 luni Totuși, dacă bebelușul tău nu merge încă la paisprezece luni, nu este cazul să-l zorești. Mersul presupune dezvoltarea coordonării și a forței musculare, iar acești parametri diferă mult de la un copil la altul.

bebe pregatit de mers

Primele semne că bebelușul este pregătit să meargă

1. Stă în picioare fără ajutor. În momentul în care bebelușul poate sta în poziție verticală, fără să se țină de ceva, el își poate controla poziția capului, echilibrul, capacitatea de a realiza mișcări coordonate, forța musculaturii picioarelor și gâtului, acest control fiind crucial pentru următoarele etape ale mersului.

2. Merge de-a bușilea. Chiar dacă nu toți bebelușii merg de-a bușilea, pentru cei care încep să facă acest lucru, este un indiciu clar că se îndreaptă către primii lor pași. Tot în perioada premergătoare mersului, copiii se rostogolesc mult mai des, semn că s-au cam plictisit și își doresc să-și extindă aria de explorare.

3. Se ridică în picioare, cu ajutorul a diferite obiecte. Pe măsură ce-și perfecționează capacitatea de a se ridica în picioare, ținându-se de pat sau de masă, bebelușul este tot mai pregătit să pornească în marea explorare a lumii din jur.

4. Merge sprijinindu-se de mobilă. Când se va trezi în picioare, micuțul va face tot posibilul să ajungă la țintele sale preferate, trecând din obiect în obiect, încântat că poate lua, în sfârșit, în stăpânire tot felul de lucruri atrăgătoare.

5. Apare mersul racului. Câteodată, când este gata să pornească pe propriile picioare, bebelușul poate începe să meargă cu spatele, folosindu-se de brațe și palme. Prin această mișcare, piciorușele devin mai robuste și micuțul își ia avânt ca să se ridice și să meargă.

6. Se balansează de pe un picior pe altul. Odată ce copilul a învățat să se ridice, ținându-se singur de mobilă poți observa dacă își transferă greutatea corpului de pe un picior pe altul. Când face acest lucru, mușchii picoarelor se întăresc și se dezvoltă. Este un fel de pregătire pe loc pentru transferul greutății de pe un picior pe altul în timpul mersului.

bebe merge cu parintii

Semne mai puțin obișnuite că urmează primii pași

7. Agitație mai mare. Dacă ai observat că piticul tău este mai agitat decât de obicei și mai morocănos, ar putea fi un semn că se simte frustrat, încercând sa facă față noii provocări reprezentate de începerea mersului.

8. Oboseală mai pronunțată. Înainte să înceapă efectiv să meargă, bebelușul desfășoară o mulțime de acțiuni pregătitoare: este ocupat să se cațere, să se agațe de obiecte, se concentrează pe următoarea piesă de mobilier la care trebuie să ajungă. Toate acestea îl obosesc destul de tare, așa că nu trebuie să te miri dacă este mai somnoros decât în mod obișnuit, dat fiind că face eforturi semnificative să depășească această încercare. În plus, este posibil să se afle într-un puseu de creștere, ceea ce determină o oboseală suplimentară.

bebe scaun9. Curaj exagerat. Odată ridicat pe propriile picioare, bebelușul are două posibilități: să recadă de-a bușilea și să mai întârzie plecarea sau să-și ia inima în dinți și s-o pornească în aventură. Dacă ți se pare mai curajos și mai hotărât decât de obicei, este semn că decizia de a face primii pași a fost deja luată.

Mersul poate fi influențat și de...

Greutatea copilului: copiii mai mari merg, adesea, mai târziu, pentru că au nevoie de mai multă putere, ca să se ridice în picioare
Unele infecții: Anumiți copii au dificultăți de mers, de exemplu, din cauza unei infecții la nivelul urechilor, care poate să le afecteze echilibrul să le întârzie primii pași
Prezența unor frați mai mari: un bebeluș care are un frate ceva mai mare (nu cu mult, dar care a început să meargă) poate fi motivat de dorința de a-l imita și a ține pasul cu el.

Ce trebuie să faci pentru a înlesni mersul copilului

În funcție de stadiile pregătitoare ale mersului, poți face mai multe lucruri care să-l ajute pe micuțul tău și să-i confere siguranța necesară mersului:

Încurajează bebelușul să sară în poala ta, ceea ce îi întărește mușchii picioarelor. Poți folosi un jumper (săritor) ajustabil, dar evită să utilizezi premergătorul, care descurajează mersul autonom al bebelușului și îi poate încetini dezvoltarea motorie.

Dacă merge de-a bușilea, determină-l să treacă dintr-un colț al camerei în altul, folosind îndemnuri și obiecte interesante. Poți utiliza jucării ca să-l stimulezi să se ridice în două picioare, atunci când este pregătit să o facă.

Ajută-l pe micuț să se reașeze, după ce s-a ridicat. Mulți bebeluși se ridică în picioare, dar nu mai știu cum să se așeze, de aceea pot să ceară ajutorul cu plânsete și țipete. Nu trebuie să te alarmezi, nici să-l ridici imediat în brațe, dacă începe să se agite. Mai degrabă, arată-i cu blândețe cum să îndoaie genunchii, pentru a-i susține greutatea și cum să se așeze încet jos.

Înlesnește cățăratul bebelușului, aliniind mobilele de care să se agațe, pentru a merge dintr-un loc în altul. Îndeamnă-l să se desprindă de mobilă și să se agațe de degetele tale, inițial cu ambele mâini, apoi cu o singură mână.

Ridică-l cât mai des pe bebeluș în poziție verticală, lăsându-l să se sprijine pe piciorușe și susținându-l doar cât este nevoie. Practica este principala cheie a primilor pași. Cu cât stă mai mult pe propriile picioare, cu atât va fi mai dornic să facă primii săi pași. Poți face jocuri în care să numeri cât poate sta în picioare și să-i aplauzi fiecare reușită.

Încurajează cât mai mult mersul. Când așezi bebelușul jos, pune-l în poziția de mers, mai degrabă decât în cea de stat pe loc.

Evită să forțezi copilul să meargă sau să se așeze cu ajutorul tău, dacă el preferă să o facă singur. Acest lucru poate provoca nesiguranță și poate întârzia mersul independent.

bebe se catara

Stai într-un anumit punct al camerei și încurajează bebelușul să vină la tine. Aceasta s-ar putea să-l motiveze suficient ca să facă primii săi pași.
Nu uita că primii pași sunt un lucru extraordinar pentru micuț. Entuziasmează-te cât mai mult și felicită-l pentru fiecare reușită.

Nu te alarma dacă micuțul se reîntoarce la mersul de-a bușilea sau la ținutul de obiecte, după anumite evenimente, cum ar fi o căzătură serioasă sau o boală care l-a ținut în pat. Este necesar ca el să-și refacă echilibrul și încrederea, înainte de a o lua de la capăt.

Lasă bebelușul să cadă, atâta timp cât o face în siguranță. Nu uita că atunci când pornește să meargă, nu știe să se oprească. Fiecare căzătură este un act premergător dobândirii capacității de a se opri din mers. Chiar dacă plânge uneori, adesea o face din frustrare, mai degrabă decât din cauza unei dureri.

Mersul schimbă totul. Capacitatea de a se mișca singur permite copilului să interacționeze și să exploreze lumea într-un fel cu totul nou, arată dr. Jana. Deschide tot felul de posibilități și este o provocare pentru părinți, care trebuie să se adapteze la a ține copilul în siguranță și a-i oferi prilejuri să exerseze permanent această abilitate proaspăt dobândită.

Surse: http://www.bounty.com; https://www.parents.com; https://www.thejuppy.com ; https://www.thebump.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  Azi este Sfânta Teodora: ce rugăciune să spui să îți meargă bine
  Azi este Sfânta Teodora: ce rugăciune să spui să îți meargă bine

  Cunoscută pentru faptul că este prima româncă trecută în rândul sfinților, Sfânta Cuvioasă Teodora este celebrată azi în Biserica Ortodoxă de la noi din...

  Copiii Curcubeu: 10 semne care îți arată că ai unul acasă
  Copiii Curcubeu: 10 semne care îți arată că ai unul acasă

  Fii sinceră! Ai avut de multe ori impresia că prichindelul tău are ceva special, doar că nu ți-ai putut da seama exact ce anume, așa-i? Ei bine, s-ar putea să fii fericitul părinte...

  4 semne care îți arată că suferi de stres
  4 semne care îți arată că suferi de stres

  Cu toții trecem prin perioade stresante, nu-i așa? Unii dintre noi sunt stresați din cauza locului de muncă, alții sunt stresați acasă, iar alții sunt stresați din cu totul alte...

  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine
  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine

  Să îţi observi cu atenţie copilul este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a descoperi dacă nu cumva acesta se confruntă cu probleme care cer o rezolvare cât mai...

  8 semne clare care îți arată că nu ai un somn de calitate
  8 semne clare care îți arată că nu ai un somn de calitate

  Potrivit unui raport al ”National Sleep Foundation”, realizat pe baza a 277 de studii legate de somn, s-au putut stabili criterii care să definească un somn de calitate....

  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească
  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească

  Atunci când devii părinte pentru prima oară cel mai dificil lucru pare să înțelegi ce vrea bebelușul tău să îți transmită. Fie că este vorba despre un anumit tip...

  © 2021 Qbebe