Simturile bebelusului, dezvoltarea pe etape, de la 0 la 2 ani

Simturile bebelusului, dezvoltarea pe etape, de la 0 la 2 ani

Raluca Cristea

Simturile bebelusului sunt, inca din timpul vietii intrauterine, un caleidoscop de sentimente, sunete, mirosuri, gusturi si unghiuri de perceptie. Apoi, in primii ani de viata, bebelusul isi dezvolta pas cu pas cele cinci simturi de baza - vazul, auzul, gustul, mirosul si pipaitul. Incepand cu varsta de 12 luni apar chiar si simturi speciale. Pentru ca ajuta copilul sa se dezvolte mental, emotional si fizic, culegand informatii pretioase despre mediul in care traieste, devine foarte important sa stim care sunt stadiile de dezvoltare a fiecarui simt in parte, in functie de varsta bebelusului. Din acest articol vei afla totul despre simturile bebelusului de la 0 la 2 ani!

 

Simturile bebelusului in timpul vietii intrauterine

Simtul tactil inca din timpul sarcinii

Iti vine sa crezi ca simte ceea ce atinge sau il atinge inca din saptamana 7 de sarcina? In saptamana 10 de sarcina partea cea mai sensibila este zona genitala, in saptamana 11 - palmele, iar in saptamana 12 - talpile. Abdomenul este cea mai sensibila zona in saptamana 17, la fel si degetele de la maini, pe care le va suge cu placere. In saptamana 32 de sarcina (8 luni) bebelusul isi poate atinge si explora aproape toate partile corpului, acestea fiind deja sensibile la cald, rece, durere sau atingere/presiune.

Simtul gustului in timpul vietii intrauterine

Il poate folosi inca din saptamana 13 de sarcina, iar papilele gustative sunt pe deplin dezvoltate in saptamana 15. In functie de alimentatia mamei in sarcina, fatul poate simti prin lichidul amniotic gustul de condimente, usturoi, ceapa si orice alt gust intens. In ultimele doua luni de sarcina fatul inghite pana la un litru de lichid amniotic zilnic, ceea ce il ajuta sa primeasca laptele matern din prima zi, indiferent de gustul lui, gust cu care este deja obisnuit.

Auzul bebelusului in sarcina

Urechile fatului sunt total definite in saptamana 24 de sarcina, insa el incepe sa auda inca din saptamana 18 si sa reactioneaze, din saptamana 20, la stimulii auditivi: anumite melodii, vocea mamei sau chiar zgomotele facute de activitatea intestinelor ei, a inimii sau a circulatiei sangelui. In saptamana 27 fatul poate sa recunoasca vocile parintilor si incepe sa reactioneze diferit in functie de cat de mult ii place ceea ce aude.

Simtul olfactiv in timpul sarcinii

Nasul fatului se dezvolta intre saptamanile 11 - 15 de sarcina, iar mirosul lichidului amniotic il ajuta pe micut sa accepte mirosul pielii mamei si al laptelui matern.


Simtul vazului in timpul vietii intrauterine

Vazul este ultimul simt care se dezvolta in timpul sarcinii deoarece ochii fatului raman inchisi pana in saptamana 26 de sarcina, cand incep sa se deschida usor, apoi, sa clipeasca. In saptamana 33 fatul distinge forme si reactioneaza la sursele de lumina la care mama este expusa. Mai mult, expunerea fatului sau a bebelusului prematur la surse puternice de lumina ii poate afecta vederea.

 

Simturile bebelusului in perioada 0-3 luni

Desi ii ia ceva timp sa inteleaga, la propriu, pe ce lume se afla, bebelusul tau stie si vrea sa se bucure de confortul si linistea pe care i le aduc laptele matern, vocile si fetele celor din familie si senzatiile placute de zi cu zi.

Simtul tactil

Nu vei astepta mult pana cand bebe va incepe sa atinga si sa apuce tot ce prinde. Dar, pana atunci, adica in primele 3 luni de viata, bebelusul trebuie sa se adapteze si depinde in intregime de tine, fiind el cel care are nevoie sa primeasca atingerea.

In acest stadiu de dezvoltare, pentru bebe dragostea inseamna in mare parte si imbratisari, pupici si mangaieri. Forma lui minima de siguranta, in ceea ce priveste simtul tactil, este acum doar pipaitul. Unii dintre nou nascuti mai exploreaza lumea si cu buzele, limba, abia mai tarziu, cu palmele. Iata de ce majoritatea duc la gura "tot ce prind".

Cum il ajuti sa isi dezvolte simtul tactil? Atingandu-i diferite parti ale corpului (mai ales buricele degetelor), punandu-l in contact cu texturi diferite: piele, lemn, catifea, aer cald, aer mai rece. Simplul contact cu palma ta si caldura acesteia il poate opri din plans.


Simtul gustului in primele luni de viata

Gustul si mirosul sunt simturi ingemanate in primele 12 luni de viata, cu precadere in primele 3 luni. Cercetarile arata ca bebelusii au chiar de la nastere capacitatea de a distinge intre sarat, dulce, acru si amar, ba chiar au si doua preferinte clare: gustul lichidului amniotic (inlocuit de gustul laptelui) si gustul dulce. Acestor doua preferinte li se vor alatura multe altele de-a lungul primului an de viata, motiv pentru care, mamele trebuie sa inteleaga ca acum este perioada propice pentru a obisnui bebelusul cu cat mai multe gusturi si mirosuri.

Simtul olfactiv

La nastere, bebelusul este atras exclusiv de mirosul sanului si al laptelui matern. Uimitor este ca, la varsta de doar doua saptamani, poate face diferenta intre laptele mamei lui si laptele altei mame. Ba mai mult, medicii pediatri te sfatuiesc ca, la fiecare vaccin, sa iti infasori bebelusul intr-o paturica imbibata cu laptele tau sau cu lotiunea/uleiul de corp cu care bebe este obisnuit. Ajuta foarte mult la calmarea lui.

In primele doua luni de viata bebelusul prefera si reactioneaza doar la mirosul mamei lui, iar spre 3 luni poate face diferenta intre mirosul laptelui matern si cel al laptelui praf. Expune-l treptat pe bebelus la arome diferite, pentru a evita un soc ce ar putea fi cauzat mai tarziu de anumite arome.

Auzul bebelusului in primele 3 luni de viata

Fiecare bebelus trebuie sa fie supus unui test de auz inainte de a pleca din maternitate. Daca nu este si cazul bebelusului tau, atunci ar fi foarte inspirat sa mergi cu el, chiar si doar preventiv, la un control al auzului in primele doua luni de viata.

Auzul este singurul simt complet dezvoltat la nastere, evident, in afara cazurilor de malformatii sau dereglari. In prima luna, bebe isi va dori si va fi foarte atent la vocile parintilor, dar si la vocile foarte inalte sau foarte subtiri. Cat despre tine, vorbeste mult cu el, canta-i, citeste-i, silabiseste-i cuvinte simple, scurte. Asa il pregatesti pentru primele lui cuvinte. Va fi atent si la muzica, mai ales instrumentala, existand chiar studii conform carora muzica lui Bach si Mozart este pe placul copiilor mici.

Un detaliu general este acela ca bebelusii sensibili reactioneaza la aproape orice zgomot, in timp ce un bebelus mai agitat reactioneaza doar la zgomote foarte puternice.

Vazul bebelusului

Spre deosebire de auz, pe deplin dezvoltat la nastere, simtul vizual se dezvolta treptat pana la varsta de 10 luni, moment in care bebelusul vede lumea la fel de bine ca tine. Nou nascutul insa, percepe doar forme neclare, blurate si nu poate, doar in prima luna, sa focalizeze imaginea cu ambii ochi, astfel ca vei vedea cum un ochisor priveste in alta directie decat celalalt.

In prima luna, bebelusul vede doar pana la o distanta de 20 cm. In a doua luna de viata, ambii ochi pot privi in aceeasi directie, iar distanta de focalizare se mai mareste. In a treia luna de la nastere, bebe va descoperi placerea privirii propriului chip intr-o oglinda, va putea urmari un obiect cu privirea si va percepe culorile principale, facand diferenta, treptat, intre ele.

Evolutia si dezvoltarea vazului trebuie incurajata prin jocuri, jucarii, fotografii si carti colorate. Agata-i si un carusel cu jucarii moi si foarte colorate deasupra patului.

 

Simturile bebelusului in perioada 4-7 luni

Bebelusul incepe sa se rostogoleasca, sa stea in fundulet si sa apuce obiecte pe care le considera interesante. Desi majoritatea energiei lui se consuma pe dezvoltarea sistemului locomotor, cele 5 simturi continua sa se dezvolte si ele, ajutandu-l pe micut sa inteleaga si sa anticipeze tot mai mult.

Simtul tactil

Ocaziile in care il poti ajuta sa isi exerseze simtul tactil sunt nenumarate. Lasa-l sa mearga cu talpile goale pe iarba in curte, nu si in parc. La varsta de 6 luni, bebe incepe sa distinga texturile cu ajutorul degetelor.Urmareste-l si vezi ce texturi prefera: carceii covorului pufos, moliciunea paturii cu care il invelesti, aspectul gumat al anumitor jucarii, etc. In acelasi timp, desi crezi ca nu intelege nimic, vorbeste-i despre acele obiecte.

Nu uita de puternicele si binecuvantatele imbratisari si mangaieri pe care sa i le oferi.

Simtul gustului si simtul olfactiv in perioada 4-7 luni

In continuare si, pana in jurul varstei de 18 luni, cele doua simturi raman ingemanate. Este o perioada foarte importanta, caci incepe diversificarea alimentatiei. Acum incepe distractia! Ii vei face cunostinta cu tot felul de gusturi si mirosuri, vei incerca sa nu il obisnuiesti mofturos la mancare si vei preveni, pe cat posibil, alergiile alimentare. Va trebui sa incerci de 2-3 ori acelasi gust sau miros pentru a te convinge daca ii place sau nu, dar nici nu trebuie sa il obligi.

Va fi foarte receptiv, dar si selectiv atat in privinta gusturilor, cat si a mirosurilor.

Auzul bebelusului

La 5-6 luni incepe sa caute sursa sunetului si sa faca diferenta intre tonalitatile vocii: daca ii vorbesti bland, se calmeaza; daca rostesti cuvintele mai inalt sau mai apasat, inseamna ca ii atragi atentia sau nu face ceva bine.

In jurul varstei de 7 luni, incepe sa reactioneze la numele lui, fie intorcand capul, fie facand ochii mari. Tot acum este perioada cand imita silabe, asa ca vei auzi multe "ba ba", "ga ga" sau "la la", in timp ce mult asteptatele "ta ta" si "ma ma" se vor lua la intrecere in limbajul bebelusului, spre deliciul familiei. Desi este tentant, incearca sa nu stalcesti cuvintele, sa nu folosesti tot felul de diminutive, caci vorbim despre primele incercari ale bebelusului de a rosti cuvinte. Si, evident, ar fi bine sa inceapa cu dreptul.

 

Mergi cu bebe la medic daca, la 7 luni, nu este interesat de vocea ta, nu imita sunete, nu zambeste sau nu rade cand vorbesti cu el.


Simtul vazului

Pe masura ce campul vizual al bebelusului se extinde, vei observa un interes tot mai mare de a urmari cu privirea actiunea si oamenii din jurul lui. Fata de luna a 3-a de viata, bebelusul distinge acum mai multe culori, poate privi cu ambii ochi foarte bine in aceeasi directie, iar distanta de focalizare s-a dublat. Ba chiar poate urmari miscari rapide.

La 5 luni, bebe fixeaza cu privirea obiecte colorate sau care se misca energic, urmareste trasee in miscare si ii plac jocurile in care tu te ascunzi sau iti acoperi fata cu palmele. Coordonarea mana-ochi incepe sa se evidentieze, iar la 7 luni bebelusul incepe sa fixeze cu privirea obiecte care l-ar putea ajuta sa se ridice sau pe care sa le poata impinge, apasa. Arata-i carti cu imagini foarte mari si foarte colorate.

 

Simturile bebelusului in perioada 8-12 luni

Odata cu mobilitatea crescanda, bebelusul continua sa isi dezvolte simturile si sa inteleaga lumea care il inconjoara. Ia masurile de siguranta necesare pentru a-l proteja de posibile accidente, dar ofera-i, in acelasi timp, numeroase modalitati de a explora lumea cu ajutorul simturilor. Vei gasi o solutie, doar esti Super Mama!

Simtul tactil

La 10 luni, creierul este suficient de dezvoltat cat sa il ajute sa inteleaga formele principale ale obiectelor, cu ajutorul pipaitului si apasatului.

La 11 luni incepe perioada de cautari, agatari si incercari de a merge. Asta inseamna si ca bebe va incepe, incet incet, sa mearga catre obiectele pe care si le doreste. Dupa ce inlaturi din preajma lui obiectele taioase, dure, fierbinti sau pe care poate aluneca, lasa-l sa exploreze in voie. Sa se murdareasca pasand cu degetele banana moale, sa tranteasca castronul de masa de mancat tare, sa apese cat poate de tare pe jucarii...

La 12 luni va intelege suficient de bine ca majoritatea actiunilor lui depind de ochi si maini.


Simtul gustului si simtul olfactiv in perioada 8-12 luni

Este perioada in care isi dezvolta preferinte clare pentru anumite gusturi si mirosuri. Continua sa ii diversifici alimentatia, atat ca textura, cat si ca gust si miros si nu renunta de la primul lui refuz. Plimbarile pe afara il ajuta, de asemenea, sa experimenteze in privinta mirosului, de la cel al florilor sau al aerului curat, pana la cel al ierbii proaspat taiate sau al masinilor de pe strada.

Verbalizeaza, de fiecare data, fiecare tip de gust sau miros incercat. ("Mmm, ce dulce este!" sau " Aaa, e putin mai acru, nu-i asa?", etc.)

Auzul bebelusului

A trecut aproape un an de cand bebe tot asculta si asculta. La 8-9 luni incepe sa asocieze sunetele care se repeta zilnic cu anumite actiuni, iar la 10-11 luni, recunoaste obiecte dupa ce tu le spui numele. Este sensibil si atent la zgomote ritmice sau care se repeta, sunete inalte si melodii instrumentale sau ritmate.

In jurul varstei de 12 luni, de exemplu, daca ii vei spune "unde este tata?", se va uita catre directia de unde tati vine de obicei sau, daca ii vei spune "cum aplauzi tu?", el va bate din palme cum va putea. De asemenea, reactioneaza foarte bine cand ii spui pe nume si se opreste din ceea ce face daca il strigi sau ii spui un Nu categoric. Cand primul anisor de viata este un fapt cert, bebelusul va trebui sa poata rosti cel putin doua cuvinte in afara de mama si tata si sa poata intinde mana drept salut sau la revedere.

Canta-i, vorbeste-i de toate, rostind cuvintele clar si apasat.

Simtul vazului in perioada 8-12 luni

Acuitatea vizuala a micutului s-a tot imbunatatit in ultimele luni, la fel si miscarile, asa ca acum se foloseste de ele pentru fixarea unui obiect, miscarea pana la el, prinderea si explorarea lui. Incep sa ii placa obiectele ale caror bucati se pot misca si va petrece mult timp "razboindu-se" cu ele.

La 10 luni bebe vede aproape la fel de bine ca un adult. Tot ce ii ramane de facut acum este sa interpreteze din ce in ce mai bine imaginile. Scoate-l la plimbare cat de des poti, arata-i cladiri, masini si oameni din oras si numeste-le. La 12-13 luni se definitiveaza si culoarea irisului, iar micutul percepe mult mai bine culorile, fara sa se mai rezume la cele principale.

 

Simturile copilului in perioada 13-17 luni

 

Perioada de dezvoltare intre 12 si 24 luni este una foarte rapida, cu schimbari multe si mici. Misiunea de parinte devine destul de solicitanta odata ce te gandesti foarte mult la siguranta, limite si ingrijire. Unii parinti incep sa fie nostalgici dupa perioada 0-12 luni, in timp ce altii se bucura ca micutul lor are din ce in ce mai multa independenta.

Simtul tactil

Absolut tot ce prinde in maini, toate suprafetele pe care paseste sau cu care ia contact, sunt trecute prin filtrul tactic, daca se poate spune asa. Pentru a face diferenta intre anumite stari sau situatii are nevoie si de stimuli tactili. Cat despre temperatura, poate face diferenta intre fierbinte si rece, dar nu intre fierbinte si cald.

Mirosul si gustul in perioada 13-17 luni

Diversificarea alimentatiei nu mai este de mult o problema, poate nici mofturile la mancare sau sensibilitatea la anumite gusturi. In aceasta perioada isi face locul sensibilitatea la mirosuri si il vei vedea pe micut stramband din nas destul de des din cauza mirosurilor, mai ales puternice, care il inconjoara.


Daca il deranjeaza foarte tare un miros, este posibil sa si planga, chiar daca, poate pentru tine este o aroma placuta.

Auzul copilului

Micutul nu spune multe inca, dar urechile lui sunt "larg deschise" si prinde cu placere tot felul de informatii sonore. Cu vazul si auzul intelege acum cel mai bine lumea in care traieste. Cand numesti un obiect cu care este obisnuit, el va trebui sa ti-l arate sau sa se uite spre locul in care stie ca este asezat acel obiect. In aceasta perioada il atrag foarte mult jocurile simple, dar cu sunete, mai ales cele in care aude rostite clar numele animalelor si sunetele specifice acestora.

Mai mult decat atat, daca i le rostesti clar si frecvent, aratandu-i-le, copilul va invata partile corpului. Este varsta imitatiei, asadar, fi sigura ca ii va placea sa imite tot ce spui si faci.

Simtul vazului la 13-17 luni

Lucrurile merg din ce in ce mai bine la acest capitol, iar copilul este incantat de aptitudinile lui vizuale. Are un interes foarte mare pentru carti colorate sau cu imagini mari, si mai ales, pentru poze cu oameni, de preferat cei din familie. Sa nu te miri apoi, in jurul varstei de 2 ani, ca va putea sa iti arate si sa numeasca cine este in poza.

Simturi speciale: simtul umorului

In intervalul de dezvoltare/varsta 10-14 luni, apare simtul umorului. Incepe de la jocuri simple, cum ar fi cel in care iti acoperi fata cu palmele si ajunge, la 14 luni, pana la jocul de-a alergatea, pititea sau momentul in care copilul face ceva pentru care ar merita sa il dojenesti, dar o face doar ca sa rada de tine, cu tine.

 

Simturile copilului in perioada 18-21 luni

Simtul tactil

Pentru ca la aceasta varsta isi controleaza bine miscarile si le face voluntar, copilul va testa foarte multe obiecte ducandu-le la gura, privindu-le atent, lovindu-le sau apasandu-le energic. Astfel va intelege definitiv textura lor: moale, aspru, dur, neted, pufos, intepator. Este si perioada in care trebuie sa te interesezi de jocurile pe varste si sa ii dezvolti imaginatia prin atingeri, incercari si testari.

Simtul gustului si al mirosului la 18-21 luni

Descopera noi mirosuri si incepe sa isi stabileasca preferintele, in timp ce preferintele pentru anumite gusturi sunt clare de pe acum, iar un nou tip de mancare poate fi doar o surpriza placuta. Tot ce trebuie sa faci in aceasta perioada este sa nu uiti sa numesti in continuare, clar si apasat, numele gusturilor si mirosurilor. La baie, spune-i cum miros sapunul, spumantul sau lotiunea/uleiul de corp.

Auzul copilului

In jurul varstei de 18 luni copilul va rosti clar doar cateva cuvinte, mai exact, pe cele pe care le aude rostite mai des sau pe cele care numesc obiecte/persoane cel mai des in preajma lui. In rest, va rosti jumatati de cuvinte sau ultimele silabe. In schimb, in aceasta etapa, intelege pana la 50 de cuvinte. De exemplu, va intelege "Ia jucaria si pune-o in cutie" si ii va placea sa asculte muzica.

Simtul vazului la copilul de 18-21 luni

Daca dezvoltarea copilului are loc in parametri optimi, atunci in aceasta perioada copilul incepe sa distinga si sa arate obiecte foarte mici sau aflate destul de departe.


Simturi speciale: simtul timpului, simtul umorului

Mai importante si mai "interesante" in aceasta perioada par a fi simtul umorului si simtul timpului. Mai exact, intre 16 si 21 de luni, copiii nu doar ca reactioneaza la ceva amuzant, dar incep ei sa faca fel si fel de pozne pentru ca stiu ca vor amuza. Isi pun pe cap sau pun pe cap parintilor diferite obiecte pe post de palarie, se incalta intentionat cu papucii invers, se ascund prin casa, etc.

Desi vor mai dura ani pana cand micutul va sti sa spuna si sa arate cat este ceasul, el are de pe acum o notiune a sa pentru timp. Este incredibil mai ales faptul ca isi dezvolta notiunea timpului cu ajutorul obiceiurilor si rutinei zilnice. Practic, ei invata ca dupa o anumita actiune, trebuie sa urmeze neaparat doar una singura. De exemplu, dupa ce se spala pe maini, stie ca trebuie sa manance sau, dupa ce ii aduci ursuletii si ii spui "hai la nani", stie ca trebuie sa mearga in camera lui.

Totusi, nu lasa programul zilnic sa devina unul strict, rigid, plictisitor. Schimba-l incet, pe masura ce nevoile copilului se schimba si ele. In mare parte, vei schimba programul de mai multe ori in primii ani de viata datorita orelor de somn si masa care vor fi interdependente.

 

Simturile copilului in perioada 22-24 luni

Simtul tactil

Copilul nu mai are nicio problema in a intelege ce tip de textura atinge, il atinge sau il inveleste. Cel mai important acum este sa il inconjori de tot felul de forme si texturi printre jucarii si sa ii dai jocuri pe care poate apasa si chiar desena.

Simtul gustativ si olfactiv la varsta de 22-24 luni

Diferitele gusturi si mirosuri vor mai aduce foarte rar probleme incepand cu aceasta perioada. Este bine sa il ajuti si sa il inveti sa nu fie mofturos, sa accepte multe mirosuri (evident, nu si neplacute), ba chiar poti sa combini inteligent tot felul de gusturi si arome in mancare, dar in limitele permise de dezvoltarea gastrointestinala a micutului (ce are voie si ce nu are voie sa manance, in functie de varsta).

Auzul copilului la aproape 2 ani

In aceasta etapa de dezvoltare, abilitatile de a asculta si repeta sunt vitale pentru dezvoltarea limbajului si, ulterior, a vocabularului. Pentru a-ti incuraja copilul sa asculte, dar si sa vorbeasca, citeste-i in fiecare zi, repeta cuvinte si fraze de folos, foloseste-te de povesti si poezii special create pentru astfel de etape. Le gasesti cu usurinta pe Internet, chiar si aici, pe Qbebe.

La fel de folositor este si sa ii canti ceva vioi, cu rima si cuvinte care se repeta. Nu va dura mult pana va incepe sa cante si el bucati din partile care se repeta ale cantecelor pe care le aude. Este o buna explicatie pentru refrenele melodiilor de la radio, pe care le va canta si el, cum va putea mai bine.

Simtul vazului in perioada 22-24 luni

Testeaza-l! Daca vei tine o carte cu imagini mari intoarsa invers, el va vrea sa o puna in pozitia corecta. Ii vor placea videoclipurile pe ecrane mari, desenele animate incep sa prinda inteles si va descoperi placerea pentru puzzle (doar daca sunt potrivite pentru el: maximum 10 piese mari).

Cumpara-i un joc cu cuburi, unul in care sa poata conecta piese intre ele sau in care sa poata umple si goli recipiente. Mergi cu el in parc, sa se joace cu alti copii sau la zoo, ca sa vada lumea animalelor cu care a facut cunostinta inca de la 7-8 luni, insa doar din carti.

Este bine de stiut si ca, desi acum vede foarte foarte bine, capacitatea vizuala a unui adult o va atinge abia la 4-5 ani.

 

Simturi speciale: simtul proprietatii, simtul controlului

Pe langa simtul umorului, pe care si-l dezvolta si de care se bucura din plin, copilul incepe sa aiba, in preajma varstei de 2 ani, si simtul proprietatii. Cand dorinta ta nu va corespunde cu a lui, el chiar va respecta ideea de "imi iau jucariile si plec". Si mai mult, va deveni tot mai posesiv cu lucrurile lui, lasand clar sa se inteleaga ce intelege prin "teritoriul meu", "ale mele", "mama doar a mea", "tata doar al meu". De acestea doua din urma este strict legat Complexul lui Oedip si al Electrei, perioada specifica copilariei, de gelozie fata de parintele de acelasi sex.

Simtul controlului are, in aceasta perioada, doua taisuri: unul este cand incepe sa iti cunoasca reactiile si preferintele si, detinand controlul asupra situatiei, isi permite sa se razgaie si sa exagereze; a doua situatie este una de bun augur, cand copilul devine mai cooperant, preconizeaza anumite raspunsuri sau actiuni pe care vi le doriti de la el si invata sa aiba rabdare sau sa imite gesturi de buna purtare, acasa sau pe strada.

 

Dezvoltarea copilului, mai ales in primii ani de viata, este un proces de care, cu siguranta, iti vei aminti cu drag si nostalgie. Trebuie sa ai rabdare si tact pentru a intelege fiecare etapa din dezvoltarea simturilor copilului. In acelasi timp, trebuie sa il asculti, sa il veghezi, sa il impulsionezi si sa il inconjori cu dragoste si atingeri blande. Ajuta-l in calatoria fabuloasa a descoperirii celor 5 simturi si nu numai, fiindu-i model si sprijin.

 

Articolul urmator
De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?
De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Este sezonul pepenelui: 6 rețete neștiute care îți vor surprinde simțurile
    Este sezonul pepenelui: 6 rețete neștiute care îți vor surprinde simțurile

    Când spunem vară și mai ales când spunem luna august deja ne plouă în gură, pentru că este sezonul în care pepenele roșu este regele farfuriilor noastre. Suntem...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

    Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

    Când medicul mi-a recomandat avortul, am simțit mișcările bebelușului. Acum copilul meu are 6 ani și este lumina vieții mele
    Când medicul mi-a recomandat avortul, am simțit mișcările bebelușului. Acum copilul meu are 6 ani și este lumina vieții mele

    Cum ar trebui să reacționeze o viitoare mămică atunci când medicii îi spun că bebelușul sau nu are nicio șansă să se nască viu? O femeie din Statele Unite a trecut...

    Am ales să nu am copii și simt că mă urmărește imaginea bebelușului pe care l-am avortat când aveam 18 ani
    Am ales să nu am copii și simt că mă urmărește imaginea bebelușului pe care l-am avortat când aveam 18 ani

    O decizie greșită luată în tinerețe poate schimba complet și drastic destinul oricui. Din impulsivitate, rușine, din cauza situației de moment, o tânără a curmat viața...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    © 2024 Qbebe