Sustinerea capului bebelusului, ce trebuie sa stii

Sustinerea capului bebelusului, ce trebuie sa stii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sustinerea capului la bebelusi reprezinta o abilitate dobandita in timp de cei mici care pare ceva de la sine inteles, insa uneori lipseste. Cum se dezvolta sustinerea capului la bebelusi si ce desemneaza lipsa acesteia vom afla in cadrul articolului urmator.

Sustinerea capului la bebelusi - dezvoltare

La nastere cel mic prezinta un control slab asupra capului deoarece abilitatile motrice si musculatura gatului sunt insuficient dezvoltate. Isi va dezvolta aceasta abilitate cruciala, care sta la baza tuturor miscarilor ulterioare (cum este ridicatul in picioare si mersul) treptat in timpul primului an de viata. Varsta la care o veti putea observa clar este 4 luni, iar pana la 6 luni sustinerea capului va fi suficient de puternica si stabila.

Nou-nascuti - bebelusul se va baza pe voi pentru sustinerea gatului si a capului cel putin in prima luna. Este un mod natural de a crea acea legatura speciala cu cel mic in timp ce-l leganati si-l priviti in ochi.

Bebelusul intre 1-2 luni - pana la finalul primei luni de viata, bebelusul va putea sa-si ridice capul rapid si sa-l rasuceasca intr-o parte cand sta asezat pe burta. In jurul varstei de 6-8 saptamani, daca este deosebit de puternic si coordonat, cand il carati in brate (asezat pe umar) va avea suficient control pentru a-si sustine capul tremurand, dar nu pentru multa vreme. Va fi de asemenea capabil sa isi sustina capul cand va sta in scaunul de masina. Asteptati pana observati aceasta evolutie pentru a-l aseza intr-un carucior tip sport (nu landou) sau intr-un port-bebe. Daca folositi un sling pentru a-l transporta, asigurati-va ca fata ii este vizibila deoarece nu isi poate misca capul pentru a respira cu usurinta.

Bebelusul 3-4 luni - veti observa o imbunatatire clara in controlul capului. Va putea sa isi ridice capul pana la 45 grade in timp ce sta pe burta (proptindu-se in coate). Pentru un joc distractiv care ii dezvolta musculatura gatului il puteti aseza pe spate si trageti-l usor de maini in pozitia sezand. Asezati-l apoi usor jos si repetati. La aceasta varsta va putea sa-si sustina capul in linie cu restul corpului cand este ridicat. Il puteti cara probabil cu un port-bebe.

Bebelusul 5-6 luni - va fi capabil sa-si tina capul stabil si drept si il va putea apleca in fata cand este tras in pozitia sezand. Ar putea fi pregatit pentru un carucior sport la aceasta varsta.

Odata ce bebelusul dobandeste un control definitiv asupra capului, poate avansa la pozitia de ridicare, rostogolire si tarare. Controlul capului este de asemenea necesar pentru inghitirea alimentelor solide si statul in scaunul de masa.

Sustinerea capului la bebelusi - rolul vostrusustinerea capului

Nu trebuie sa intreprindeti vreo actiune deosebita pentru a-i dezvolta aceasta abilitate, insa este indicat sa-l urmariti cu atentie pana cand se consolideaza complet. Pe parcursul primelor luni de viata va trebui sa-i sustineti gatul si capul cand il ridicati sau cand il carati/tranportati. Desi intotdeauna bebelusul trebuie sa doarma pe spate, il puteti aseza pe burta frecvent cand este treaz - ridicandu-si capul si pieptul pentru a va vedea sau jucariile, ceea ce va ajuta la intarirea musculaturii.

Intre 3-6 luni va trebui sa il proptiti in pozitie sezand - intr-un loc sigur cu sustinere a gatului si capului. Folositi fie perne, fie asezati-l in poala voastra cu spatele rezemat de voi. Nu-l lasati insa sprijinit singur (nesupravegheat) deoarece se poate destabiliza si cadea. Daca doriti sa folositi un carucior sport, utilizati unul cu centura de siguranta in cinci puncte care ofera suport maxim.

Sustinerea capului la bebelusi - cand trebuie sa va ingrijorati

Daca bebelusul pare sa se chinuie sa-si ridice capul chiar si dupa 3 luni, mentionati acest lucru doctorului. Fiecare copil se dezvolta diferit, unii mai repede decat altii si aceasta abilitate nu face exceptie. Copiii nascuti prematur (pana la 37 saptamani) pot ajunge la aceasta abilitate mai tarziu.

Unele studii sugereaza ca in lipsa unei sustineri adecvate a capului pana la varsta de 6 luni poate desemna un simptom de autism sau al unei alte intarzieri in dezvoltarea limbajului/sociala. Testul realizat in acest sens este simplu: bebelusii care stau intinsi sunt trasi in pozitia sezanda, iar daca capul lor nu se misca in fata in timp ce-l ridicati este un semn al unui control slab al gatului si capului. Aceasta intarziere in dezvoltare poate fi cauzata de o insuficienta dezvoltare in sistemul nervos (apare si la copii cu paralizie cerebrala sau la prematuri). Aparitia autismului nu este obligatorie (si nu a fost intotdeauna constatata), insa daca exista un istoric familial in acest sens, inclusiv un alt copil cu autism, trebuie realizate investigatii, chiar si mai devreme de 1-2 ani (varsta la care se investigheaza cel mai des afectiunea). Asezatul pe burta, sustinerea bebelusilor de sold si leganatul lor dintr-o parte in alta incat cel mic sa se aplece in centru activeaza, conform specialistilor, muschii de baza incat copilul ramane in echilibru, reprezentand de altfel o activitate distractiva pentru el.

Sursa imagine:www.milestonemom.com

Surse: www.babycenter.com; www.parents.com; www.babycentre.co.uk; www.netmums.com; http://thechart.blogs.cnn.com

Articolul urmator
De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?
De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bloc social pentru tinerii orfani care împlinesc 18 ani și sunt dați afară din centre. „Trebuie să le oferim un acoperiș deasupra capului”
    Bloc social pentru tinerii orfani care împlinesc 18 ani și sunt dați afară din centre. „Trebuie să le oferim un acoperiș deasupra capului”

    În București urmează să se construiască un bloc social pentru tinerii orfani care, la 18 ani, sunt dați afară din centrele de plasament. Inițiativa aparține Primăriei...

    Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi
    Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi

    Pe 29 august creștinii de pretutindeni prăznuiesc sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, marcată cu cruce roșie în calendarul...

    Susținerea ta de a cum este stima de sine a copilului de mai târziu. Încearcă și tu Jocul Mesajelor cu copilul tău
    Susținerea ta de a cum este stima de sine a copilului de mai târziu. Încearcă și tu Jocul Mesajelor cu copilul tău

    Dacă vrei să crești un adult frumos, inimos și capabil să stea drept pe picioarele sale, ai de lucru, dragă părinte! Parentingul ăsta nu e floare la ureche, nici măcar plantă...

    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare
    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare

    Tatăl se poate implica activ în creșterea copiilor chiar din primele zile de viață. Cu multă grijă și suficientă informație, bărbatul își poate susține partenera să...

    Fetița mea a trăit o săptămână și 4 zile. Am nevoie de susținerea voastră, să mă întărească. Plâng în fiecare zi
    Fetița mea a trăit o săptămână și 4 zile. Am nevoie de susținerea voastră, să mă întărească. Plâng în fiecare zi

    Nu există durere mai mare pentru o femeie decât pierderea copilului ei. O spun pentru că sunt pățită, pentru că am fost nevoită să întrerup o sarcină pe care mi-o doream...

    Tot ce trebuie să știi despre colici
    Tot ce trebuie să știi despre colici

    Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    © 2024 Qbebe