6 probleme ale pielii bebelusului cu care te poti confrunta

6 probleme ale pielii bebelusului cu care te poti confrunta

Ioana-Catalina Pavel

Asa cum stii sau ti-ai dat deja seama, pielea bebelusului tau este mai subtire, mai fragila si mai putin uleioasa decat a ta si decat a unui adult, in general. Acest lucru o face sa fie mai putin rezistenta la bacteriile si substantele nocive din mediu, mai ales daca este deja iritata. Fiind atat de sensibila, pielea bebeluslui este mai predispusa sa reactioneze la alergeni, si sa contacteze diferite boli ale pielii.

Probleme ale pielii bebelusului de care trebuie sa tii cont

1. Urticarie

Urticaria presupune zone umflate ale pielii, inrosite, care de obicei provoaca mancarimi. Pot aparea in diferite forme si marimi, dar sunt de obicei bine definte, ca niste pete rosii inconjurate de zone albe. De obicei dureaza de la cateva ore la cateva zile, dar e posibil sa dureze si luni de zile.

Urticaria apare atunci cand organismul elimina o chimicala numita histamina, si exista mai multe motive care provoaca aparitia acestei alergii:

-muscaturi ale insectelor

-mancarea (alimentele care provoaca cel mai adesea alergii de tot felul sunt: laptele, oale, alunele, pestele)

-alte boli (daca bebele are o infectie virala de exemplu, poate face si urticarie)

-temperatura scazuta sau schimbarea brusca de temperatura

-anumite medicamente

  

 

 

2. Acnee

 

Acneea poate fi prezenta inca de la nastere, si poate aparea nu numai pe barbie, dar si pe frunte, pe obraji si uneori pe frunte.

Aceasta afectiune se manifesta sub forma unor puncte rosii, care pot fi mai pronuntate atunci cand micutului ii este cald sau este prea agitat. S-ar putea ca pielea sa ii fi fost iritata de saliva, lapte sau chiar de o haina care nu a fost spalata bine.

 Daca este vorba de basicute mici care au aparut de la nastere, s-ar putea sa dispara in cateva saptamani, si nu este vorba despre acnee. Daca punctele apar si in alte parti ale corpului si sunt mai solzoase, s-ar putea sa fie de fapt vorba despre eczema.


De obicei acneea dureaza cateva saptamani sau chiar luni. Nu folosi unguente sau creme anti-acnee, pentru ca acestea pot inrautati lucrurile. Nu il lasa sa se scarpine si nu freca, pentru ca acneea bebeluslui nu este cauzata de mizerie.

Pur si simplu, spala-l cu sapun de bebelusi si cu apa, o data pe zi. Nu trebuie decat sa ai rabdare. Acneea nu il supara cu nimic pe bebe, asa ca nu iti face prea multe probleme si nu te grabi sa o inlaturi.

 

3. Iritatia scutecelui

 

 


Aceasta iritatie nu este intotdeauna la fel. Daca zona scutecelui arata iritata si rosie, sunt mari sanse sa fie vorba despre asta. Pielea copilasului poate fi putin umflata si calda, in zona respectiva.

Iritatia provocata de scutece poate fi foarte usoara- cateva pete rosii intr-o anumita zona- sau se poate intinde mai mult pe burtica si coapse. Desigur ca nu este cazul sa te panichezi pentru ca a face fata acestei probleme este o parte importanta din ingrijirea bebelusului, in special in primul an al vietii copilului.

 

Aceasta iritatie poate fi cauzata de un anumit aliment sau chiar de propria lui urina.
In momentul in care urina bebelusului se amesteca cu bacteria din scaun, se formeaza amoniacul, care poate fi mult prea aspru pentru pielea bebeluslui. Chiar daca nu il lasi prea mult timp ud, orice copil care are pielea sensibila poate capata o mancarime, oricat de vigilenta ai fi tu.

4. Eritemul infectios- „A 5-a boala"

Daca apar pete rosii pe obrajii bebelusului, sunt mari sanse sa fie vorba despre cea de-a 5-a boala a copilariei, pe langa rujeola, pojar, scarlatina. Este denumita si „boala obrajilor palmuiti". Este cauzata de parvovirusul B19 iar simptomele sunt moderate: febra, obrajii rosii, tuse, dureri in gat.

Boala va debuta probabil cu o usoara raceala, si in putin timp obrajii bebelusului vor arata ca si cum ar fi fost palmuiti. De obicei petele rosii prezinta si mancarimi, care pot dura chiar si luni. Exista si cazuri cand nu apar simptome deloc. Oricum nu este cazul sa iti faci griji, este o boala normala, de care majoritatea copiilor se vindeca cu usurinta.

 

 

5. Eczema

 

Eczema sau dermatita neinfectioasa este o mancarime a pielii care apare de obicei in primul an de viata. Aceasta apare de obicei pe frunte, pe obraji si scalp dar se poate intinde si pe brate, picioare, piept sau pe alte parti ale corpului.

Eczema nu este contagioasa dar este foarte neplacuta pentru bebe pentru ca este usturatoare si provoaca mancarime.


Nu se stie exact, dar de obicei eczema este mostenita. Asadar, daca bebele tau are eczme, sunt sanse mari ca unul din membrii familiei sa fi avut eczema, astm sau alte alergii. Mai exista posibilitatea sa o fi luat din alergenii din mancarea lui sau a ta, daca inca alaptezi. Afectiunea se poate agrava din cauza caldurii sau alte particule iritabile cu care poate veni in contact pielea bebelusului, din lana, chimicale din sapun, gel de dus etc.

 


Pediatriii recomanda un tratament pentru tratarea eczemelor usor de realizat si acasa. Pregateste cada bebelusului pentru baie si adauga doua lingurite de inalbitor (pentru 3, 4 l de apa). Fa-i aceasta baita cel putin de doua ori pe saptamana dar asigura-te ca:

- ai dispersat bine inalbitorul in apa, inainte sa il pui pe bebe;
- bebele nu inghite apa din cada;

6. Foliculita- inflamarea foliculilor pilosebacei


Foliculita apare atunci cand foliculii parului se infecteaza. Apare de obicei la copii si adulti, si este mai putin probabil sa apara sub 2 ani. Foliculita se manifesta sub forma de bubite solide, care pot fi usturatoare si foarte neplacute. Apar de obicei in zona gatului, pe fata, pe brate, pe picioare.


Foliculii se infecteaza atunci cand bacteriile care sunt prezente in piele, intra in foliculi. Foliculita se creeaza la frecarea unui anumit material de piele, din cauza unei taieturi sau a unui bandaj care a fost tinut prea multa vreme.

Foliculita apare mai ales atunci cand vremea este calda si umeda, si sunt mai mari sanse la cei care au o sensibilitate mai mare a pielii sau au deja si alte afectiuni ale pielii, cum ar fi eczeme.

 

 


Indiferent despre ce afectiune a pielii este vorba, si de severitatea acesteia, qbebe iti recomanda sa te duci la doctor, pentru ca sa puna diagnosticul acesta. Este posibil sa nu fie vorba decat despre un tratament cu o anumita crema sau de niste antibiotice, dar nu lua nimic inainte de reteta si recomandarea doctorului.

Pentru a preveni afectiunile pielii, pastreaza mereu curate si uscate hainutele copilasului mai ales in anotimpul cald si evita pe cat posibil acele haine prea stramte sau care il irita. E crucial sa ai grija de pielea micutului, sa folosesti creme protectoare, sa il speli regulat si sa il culci mereu in asternuturi curate.

Articolul urmator
Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?
Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

    Stresul poate avea o gamă largă de efecte asupra organismului, deoarece declanșează un răspuns fiziologic complex menit să pregătească organismul pentru a face față amenințărilor...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Dragi mămici, acestea sunt adevăratele probleme, să-ți vezi puiul în suferință și să nu-l poți ajuta
    Dragi mămici, acestea sunt adevăratele probleme, să-ți vezi puiul în suferință și să nu-l poți ajuta

    Dragi mămici, îmi deschid inima și împărtășesc cu voi experiența cu puiul meu Darius... A fost un copil dorit, un copil așteptat, pe toată perioada sarcinii totul a fost...

    Momentul filmat când o mamă confruntă șoferul autobuzului de școală care țipă la copiii ei
    Momentul filmat când o mamă confruntă șoferul autobuzului de școală care țipă la copiii ei

    A fi părinte implică o dorință puternică și aprigă de a-ți proteja copiii. Când afli că cineva le face probleme sau le face rău micuților tăi, nu stai cu mâinile...

    Cele mai mari 5 frici ale proaspeților părinți. Ce poți face să le depășești
    Cele mai mari 5 frici ale proaspeților părinți. Ce poți face să le depășești

    Atunci când urmează să devii părinte, treci prin tot felul de stări și emoții. Printre extaz, uimire și bucurie, apare și teama de a nu fi un părinte suficient de bun....

    12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!
    12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!

    Lumea noastra pare sa fie din ce in ce mai obsedata de bani. Si, in timp ce se incearca intelegerea aceastei mentalitati, devine greu de acceptat. Da, banii sunt necesari pentru...

    Traumele din copilărie ale partenerului de viață îi afectează stilul de parenting? Uite cum poți să ajuți
    Traumele din copilărie ale partenerului de viață îi afectează stilul de parenting? Uite cum poți să ajuți

    Traumele din copilărie produc neplăceri la vârsta maturității. Copiii deveniți adulți și la rândul lor părinți nu știu cum să gestioneze bagajul emoțional și...

    În căutarea luminii: Cum transformă o familie tragedia în aventură pentru fetița lor care se confruntă cu pierderea vederii
    În căutarea luminii: Cum transformă o familie tragedia în aventură pentru fetița lor care se confruntă cu pierderea vederii

    Breia a avut probleme cu vederea de când s-a născut. Din păcate, problemele s-au agravat odată cu trecerea timpului, iar acum, la vârsta de 6 ani, urmează să-și piardă...

    © 2024 Qbebe