Adevărul despre soare de la specialist: sfaturi pentru bebeluși, copii și gravide

Irina Olteanu - Redactor Senior

Soarele este benefic pentru toate vârstele, deoarece ajută la sintetizarea vitaminei D în organism. Se poate dovedi însă, în anumite circumstanțe, și extrem de nociv. Iată care sunt sfaturile de care trebuie să țină cont bebelușii, copiii și gravidele, direct din partea medicului specialist.

Sfaturi pentru pielea bebelușilor

Este important să îți menții bebelușul departe de razele directe ale soarelui, cel puțin până la împlinirea vârstei de 6 luni. Pielea sa delicată are nevoie de protecție, care include pălărie de soare (care să îi acopere fața, urechile și gâtul - cele mai utile sunt cele prevăzute cu elastic sau arici sub bărbie care să împiedice alunecarea), haine largi (ușoare, fabricate din materiale naturale precum bumbac) și un produs de protecție solară. Nu uita de ochelarii de soare, care trebuie să fie de calitate bună; în acest sens urmărește să fie prevăzuți cu o certificare, cu etichetă de UV 400 (oferă protecție împotriva razelor UV de 100%) și cu o bandă elastică ajustabilă. În ceea ce privește produsul de protecție solară pe care îl folosești, achiziționează loțiunile și spray-urile speciale pentru bebeluși și copii; nu există însă informații clare despre eficacitatea acestora pentru copiii de vârstă extrem de mică, motiv pentru care este recomandat să menții bebelușul complet în afara razelor solare.

adevarul despre soare de la specialist

Odată împlinită vârsta de 6 luni, optează pentru un produs cu SPF de cel puțin 15; urmărește să fie de spectru larg (oferă protecție împotriva UVA și UVB). Întinde produsul pe părțile corpului care nu sunt acoperite de haine sau de pălărie, inclusiv pe mâini și picioare, de preferat cu 15 minute înainte de a ieși afară. Va fi necesar să îl reaplici la fiecare 2 ore și după ce copilul se udă, chiar dacă este rezistent la apă. Există și produse colorate, mai ușor de aplicat (se observă zonele care nu sunt acoperite). Pentru bebelușii cu piele sensibilă, este indicat să citești cu atenție prospectul înainte de a-l folosi și întotdeauna să îl testezi pe o mică porțiune de piele înainte de a-l aplica pe tot corpul. Sunt concepute și formule hipoalergenice sau poți aplica un produs emolient și apoi să îl aplici și loțiunea solară.

Însă în intervalul orar 11-4 pm este important ca bebelușul să stea la umbră, fie că este vorba de o umbrelă, un cort sau pur și simplu în natură, sub copaci. Dacă bebelușul tău nu merge încă, va accepta și copertina căruciorului sau a tricicletei.

Sfaturi pentru pielea copiilor

Trebuie subliniat că o expunere prea mare la soare crește riscul de cancer de piele ulterior în viață. Pe termen scurt arsurile solare pot cauza durere și disconfort semnificativ, motiv pentru care și copii de vârsta mai mare au nevoie de protecție pentru piele în intervalul martie-octombrie (unii specialiști recomandă tot anul, în funcție de localizarea geografică, inclusiv în zilele înnorate). Ai deosebită grijă cu umerii și ceafa copilului în timp ce se joacă deoarece acestea constituie cele mai predispuse zone arsurilor solare.

Este important să încurajezi copilul să se joace afară, pentru a se bucura de aer curat, dar la umbră, sub copaci, în special în intervalul 11 am-3 pm, când soarele arde cel mai puternic. În ceea ce privește produsele de protecție solară, aplică un produs cu SPF de 15 sau mai mult, eficient împotriva UVA și UVB. Nu uita să îl folosești pe umeri, nas, urechi, obraji și chiar pe labele picioarelor (partea expusă la soare). Reaplică adesea pe parcursul zilei. Îmbracă copilul în haine lejere din bumbac, precum un tricou cu mâneci scurte (sau lungi), pe cap trebuie să poarte o pălărie cu boruri largi (care să îi acopere fața și gâtul), protejează-i ochii cu ochelari de soare care respectă standardele de certificare internaționale și verifică semnul CE (conformitate europeană). În cazul în care copilul înoată/se joacă cu apă, folosește produse rezistente la apă cu factor de protecție solară minim 15 și reaplică după uscare.

adevarul despre soare de la specialist

Sfaturi pentru pielea gravidelor

În plus față de riscurile deja cunoscute pe care le prezintă expunerea la soare (arsuri solare, cancer de piele), în cazul gravidelor se adaugă încă câteva probleme:
- Expunerea la temperaturi ridicate poate crește temperatura internă a gravidelor. Poți deveni mai ușor deshidratată și se pot instala simptome ale travaliului prematur. De asemenea, temperatura crescută a mamei conduce la temperatură crescută a fătului, care poate cauza leziuni ale creierului (dacă este vorba de o expunere intensă sau de durată lungă).
- Hormonii specifici sarcinii, în special estrogen, pot crește riscul de melasmă (mască de sarcină). Aceste pete închise la culoare, localizate de obicei pe frunte și pe nas, pot să se retragă sau nu după sarcină
- Expunerea la soare, în special cea care conduce la o arsură solară, poate crește riscul de melanom
Respectarea unor măsuri de precauție de bază și înțelegerea riscurilor constituie un aspect de bază în cazul gravidelor. Cea mai importantă constă în consumul suficient de apă și minimizarea expunerii pentru a preveni supraîncălzirea și folosirea unei loțiuni corespunzătoare de soare pentru a minimiza problemele ce pot apărea la nivelul pielii. Este important să eviți expunerea la soare în miezul zilei, să porți haine largi, de culoare deschisă, pălării cu boruri mari și ochelari de soare (pentru protecția ochlor, urechilor și a feței) și, nu în ultimul rând, să discuți cu medicul sau cu moașa care îți urmărește sarcina cu privire la necesarul de vitamina D.

Sfatul specialistului 

Doamna doctor Ioana Simian - medic primar dermatolog - Medicover Victoriei /Centrul de Diagnostic și Tratament V. Babeș a avut amabilitatea de a ne oferi următoarele informații: 

"Expunerea la soare este însoțită atât de beneficii cât și de efecte adverse, din păcate cele din urmă destul de severe. Arsurile solare în copilărie cresc riscul de melanom, unul dintre cele mai de temut cancere cutanate. 

Aduce soarele vreun beneficiu pentru copii? Dar pentru femeile gravide?

Să o luăm cu începutul, adică cu graviditatea. Se știe că această perioadă vine cu o listă extrem de lungă de ce este permis și ce nu. Soarele intră mai mult la categoria interdicții. Sarcina, prin modificările hormonale asociate, crește reactivitatea la soare a pielii predispunând la arsură solară și modificări de pigmentare tipice, cunoscute sub numele de melasmă/cloasmă (mască de gravidă). Melasma apare mai ales pe zonele convexe ale fetei (frunte, obraji, bărbie) sub forma unor pete maro și se reduce în intensitate după naștere. Este cauzată de creșterea nivelului de estrogen, progesteron și a hormonului cu rol stimulator pentru melanocite, fiind mai evidentă în trimestrul 3 de sarcină. În ceea ce privește alunițele (nevii), numărul lor nu crește semnificativ în sarcină. Modificările țin mai degrabă de creșterea de volum abdomenului, creșterea în greutate care provoacă distensie tegumentară și asociat modificări de formă la nivelul alunițelor. Contrar a ceea ce se credea până acum, riscul de a face melanom nu este mai mare față de femeia negravidă. Cazurile de cancere cutanate apărute la gravide țin de tendința generală a populației de a face acest tip de cancere la o vârstă cât mai tânără, vârstă ce se suprapune peste perioada de fertilitate. Nici evoluția cancerelor cutanate, nici complicațiile acestora nu sunt diferite față de populația generală. 

Soarele poate determina însă declanșarea unor dermatoze (erupții cutanate) specifice sarcinii. În același timp, soarele determină o scădere a răspunsului imun al organismului, cu rol în apărare, ceea ce explică creșterea frecvenței episoadelor de herpes. S-a înregistrat scăderea nivelului de acid folic, important pentru dezvoltarea fătului, ca urmare a expunerii la soare în sarcină. Nu trebuie ignorat nici riscul deshidratării ca urmare a expunerii intense, îndelungate la soare. 

adevarul despre soare de la specialist

În ceea ce privește copiii, situația stă puțin diferit. Expunerea la soare este interzisă înaintea vârstei de 6 luni, iar după această vârstă trebuie făcută cu măsură. Cum am menționat anterior, expunerea intensă la soare, care are ca urmare arsura solară, crește semnificativ riscul de a face cancere cutanate. Pielea deschisă la culoare, copiii cu păr roșcat și pistrui au risc crescut. În afara alunițelor congenitale, cele mai multe alunițe le dobândim când suntem copii, mai ales spre vârsta pubertății, ca urmare a expunerii prelungite la soare. Numărul crescut de alunițe este un semn asociat cu riscul crescut de melanom. 

În ceea ce privește frecvența melanomului la copiii de vârstă mică, aceasta este destul de scazută. Vârsta de 12 ani se consideră un prag pentru riscul de a dezvolta cancere cutanate, de aceea începând cu această vârstă se impune vizita anuală la dermatolog cu scopul evaluarii leziunilor pigmentare. Singurii aflați la risc sunt copiii care prezintă alunițe congenitale gigante, adică cele care depasesc 20 cm in diametru.
E adevărat că privarea de soare reduce nivelul vitaminei D3. Însă aceasta poate fi suplimentată, la recomandarea pediatrului, până spre vârsta de 14 ani.

Care este tactica cea mai bună să ne bucurăm de soare într-un mod sănătos? Indiferent de vârstă, interacțiunea cu soarele trebuie să se facă în maximă siguranță respectând niște reguli simple.
1. Evitați expunerea în intervalul critic, adică orele 11-16. Fie că vorbim de copii, adulți, femei gravide, acest interval nu este recomandat pentru expunerea la soare.
2. Folositi creme de fotoprotecție; cremele care asigură o protecție corecta au atât filtre pentru radiația UVB cât și UVA. Pe etichetă trebuie să regăsiți atât valoarea SPF-ului cât și mențiunea protecției UVA. Deși diferența între un factor de protecție 30 și 50 este minimă, atunci când vorbim de pielea deschisă la culoare, de sensibilitatea la soare, folosirea unui factor 50 este mult mai indicată. În cazul gravidelor, copiilor, optați pentru filtrele fizice/minerale pentru că acestea au un risc minim de reacții alergice, iritative la nivelul pielii. Ideea că unele filtre chimice ar cauza cancere este greșită. S-a demonstrat că aplicarea zilnică pentru 228 de ani de către o persoană a fotoprotecției bazata pe filtre presupus cancerigene (oxibenzona), ar duce la concentrații în sânge cu potențial canceros. Cantitatea necesară pentru o fotoprotecție optimă este de 8 lingurițe pentru tot corpul său de o jumătate de linguriță pentru față, gât, decolteu, urechi. Orice cremă de protecție solară se aplică cu jumătate de oră înainte de expunere pentru o absorbție uniformă; reaplicarea se face la distanță de 2 ore, după ce am ieșit din apă sau am transpirat intens. În cazul copiilor optați pentru formulele de cremă colorată, ca sa identificați ușor zonele pe care a fost aplicat produsul. Nu folosiți formulele de tip spray, pentru că există risc de inhalare a particulelor de produs.
3. În afara cremelor de protecție solară, mai ales în cazul copiilor, gravidelor, protecția mecanică oferită de pălării, umbrele este obligatorie. Alegeți pălării cu boruri largi, eventual cu funcție de protecție UV. Hainele trebuie să aibă o țesătură cât mai densă (privind în soare, prin țesătură, trebuie să treacă cât mai puține raze). Alegeți hăinuțe care acoperă cea mai mare parte a corpului și schimbați-le imediat ce s-au udat.
4. Nu ignorați, mai ales cand vine vorba de cei mici, protecția oferită de ochelarii de soare. Razele soarelui pot leza corneea, pot da cataractă, degenerescență maculară. Cumpărați ochelari cu lentile cât mai mari, care să blocheze 99-100% din radiația UV. Deoarece copiii nu își vor da seama ușor dacă ochelarii oferă o imagine distorsionată, este bine să îi verificați cu atenție înainte. Mai ales că cei mici aleargă, se joacă, este bine să optați pentru ochelari care se fixează cât mai bine la nivelul ochilor, care au suprafață rezistentă la zgârieturi, lentilele din material plastic.
5. Încurajați copiii să se joace și să își desfășoare cea mai mare parte a activităților la umbră.
6. Hidratarea, în contextul expunerii la soare, este foarte importantă pentru noi toți. Însă în cazul copiilor, gravidelor, aportul zilnic corect de lichide, în contextul expunerii la soare este esențial.
7. La cel mai mic semn de înroșire a pielii, de arsură solară este bine să ne retragem într-un spațiu închis. Un duș cu apă aproape rece și aplicarea unei creme hidratante pentru bebeluși vor calma senzația de arsură; dacă manifestările persistă, adresați-vă medicului dermatolog."

Surse: www.babycentre.co.uk; www.nhs.uk; www.verywellfamily.com
 

Mulțumim doamnei doctor Ioana Simian pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna
  Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna

  Toti bebelusii se nasc cu reflexul de supt, asa ca stiu din instinct cum sa se hraneasca la sanul mamei. Cateodata insa, efortul de a se adapta la pozitia de alaptare este prea mare –...

  Sfaturi de la specialist pentru calmarea mameloanelor dureroase în alăptare
  Sfaturi de la specialist pentru calmarea mameloanelor dureroase în alăptare

  La începutul perioadei de alăptare, multe mămici se plâng de mameloane dureroase și iritate. Însă specialiștii spun că nu ar trebui să reprezinte un motiv de...

  Diversificarea alimentară la bebeluși: top 5 cele mai eficiente sfaturi
  Diversificarea alimentară la bebeluși: top 5 cele mai eficiente sfaturi

  Diversificarea reprezintă o etapă importantă din viața unui copil, dar și o provocare uriașă pentru părinți, mai ales pentru cei aflați la primul bebe. Oricât de multe...

  Totul despre angorjarea sânilor și hiperlactație direct de la specialist
  Totul despre angorjarea sânilor și hiperlactație direct de la specialist

  Am prea mult lapte! Ce e de făcut? Hiperlactația este o problema cu care se confruntă foarte multe proaspete mămici, în timpul alăptării. Pentru că am dorit să aflăm mai multe...

  Sfaturi despre diversificare care NU mai sunt de actualitate
  Sfaturi despre diversificare care NU mai sunt de actualitate

  Introducerea diversificării reprezintă un prag important în viața oricărui copil, deoarece marchează începutul obiceiurilor alimentare care îl vor însoți și la...

  Îngrijirea bebelușului: 11 sfaturi de la bunica pe care medicul spune să le uităm
  Îngrijirea bebelușului: 11 sfaturi de la bunica pe care medicul spune să le uităm

  În vremurile trecute îngrijirea bebelușului ținea cont de o mulțime de sfaturi și recomandări care s-au transmis de la o generație la alta. Pentru că medicina a evoluat...

  Eructatia la bebelusi. 8 tehnici pentru proaspetele mamici
  Eructatia la bebelusi. 8 tehnici pentru proaspetele mamici

  Eructatia la bebelusi. Atunci cand iti alaptezi bebelusul, pe langa lapte, el inghite si aer, care ii provoaca balonari si disconfort. Daca te intrebai de ce pare sa fie tot mai mofturos si...

  © 2023 Qbebe