Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Ce să faci dacă bebelușul tău cade din pat

Căderea din pat este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de accidente pe care le pot avea copiii noștri. Când vine vorba de un bebeluș, lucrurile se pot complica, întrucât aceștia nu pot spune nimic despre ceea ce simt după căzătură. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, de noi depinde să le analizăm starea după o eventuală cădere din pat, astfel încât să sesizăm acele semne ce ne-ar putea indica faptul că este neapărat necesar să solicităm ajutor medical. Să vedem ce ar trebui să facem în cazul în care vom avea un asemenea incident, străduindu-ne, totodată, să ne menținem calmul și să-l liniștim și pe micuțul nostru.

Care este primul lucru pe care ar trebui să-l faci în cazul în care bebelușul tău cade din pat

Dacă se întâmplă ca bebelușul tău să cadă din pat, este esențial să nu te apuci să-l miști întrucât acest gest i-ar putea agrava starea. O rană serioadă la cap, semne de sângerare, de somnolență sau de inconștiență impun solicitarea urgentă a ajutorului medical.
În cazul în care nu pare să fie rănit, îl poți ridica ușor și vei încerca să-l calmezi. Cel mai probabil, micuțul va fi foarte speriat și agitat. Încearcă să fii și tu cât mai calmă și, pe măsură ce îl liniștești, uită-te cu atenție după eventuale răni.
Când nu observi nicio schimbare imediată la bebelușul tău, ține-l sub observație. Supraveghează-l cu mare atenție, astfel încât să poți sesiza cât mai de timpuriu eventuale probleme serioase, care ar impune de îndată ajutorul unui medic.

Verifică starea bebelușului pentru a vedea dacă nu cumva este vorba despre o contuzie serioasă la cap

Așa cum s-a precizat deja, nu este obligatoriu ca rănile pe care le suferă bebelușul ce cade din pat să-și arate de la început simptomele. Specialiștii ne atrag atenția că mai ales rănile la cap pot da ulterior tot felul de stări, unele dintre ele deosebit de periculoase.
O contuzie gravă la cap poate duce inclusiv la apariția unor leziuni la nivelul creierului, ce nu sunt simplu de observat la bebeluși. Cu toate acestea, o supraveghere foarte atentă trebuie să te ajute să poți identifica oricare dintre simptomele de mai jos:
• Bebelușul este mai agitat ca de obicei când mănâncă
• Apar tot felul de schimbări legate de somnul său (de pildă, este mai somnolent și doarme mai mult)
• Plânge mai mult în anumite poziții
• Plânge mai mult ca de obicei
• Devine tot mai iritat și nu-i poți intra cu nimic în voie
În cazuri extreme, o contuzie gravă la cap poate duce la regresii în dezvoltarea bebelușului. De exemplu, un bebeluș de 6 luni nu va gânguri.

Mama ce sta cu bebelusul ei

Observă dacă bebelușul tău nu are mișcările „alterate”

Uneori se poate întâmpla ca o cădere din pat să ducă la fracturi. De exemplu, cele mai frecvente pot fi fracturile de claviculă, dar și cele de brațe sau piciorușe.
Dacă vezi că, după ce a căzut din pat, bebelușul tău este mai iritat, nu poate sta în anumite poziții, o parte a corpului este mai umflată și mai vânătă sau osul unui membru nu are o poziție firească, este foarte probabil să fie vorba despre o fractură.
În același timp, o „alterare” a mișcărilor poate fi cauzată și de leziunile de la cap.
Dacă suspectezi că este vorba despre o fractură la gât sau la coloană, nu mișca bebelușul și solicită imediat ajutor medical de urgență.

Uită-te după schimbări legate de vedere

Bebelușii ce cad din pat și au lovituri serioase la cap pot avea și tulburări legate de vedere. Pentru ca bebelușul să nu fie pericol, urmărește aceste simptome:
• Ți se pare că pupilele bebelușului nu mai au mărimea obișnuită
• Bebelușul pare că nu vede (de pildă, dacă îi pui în fața ochilor o jucărie nu va reacționa)
• Ochiii par să se miște în cruciș sau să se miște rapid dintr-o parte în alta
Oricare dintre aceste simptome trebuie să ne conducă de îndată la medic!

Bebelus cu un plasture la frunteVezi dacă bebeșului nu are vânătăi sau răni

O cădere putenică din pat poate duce la răni care sângerează, mai ales dacă bebelușul se va lovi și de vreun obiect de pe jos.
Primul lucru pe care ar trebui să-l faci în această situație este să vezi dacă sângerarea poate fi controlată și dacă dă semne că se poate opri fără dificultate. Dacă rana respectivă este adâncă, este necesar să mergeți imediat la medic. Când nu e prea adâncă, poți rezolva singură situația, dezinfectând și aplicând plasturi.
În caz de vânătăi, nu te alarma prea tare. De regulă, ele nu sunt indiciile unei vătămări serioase. Supraveghează-ți bebelușul cu atenție, vezi cum se modifică aspectul vânătăilor, aplică gheață și, dacă acestea se agravează, solicită ajutorul unui medic.

Când ar trebui să suni la urgențe

Chiar dacă bebelușul nu și-a pierdut cunoștința sau nu pare să aibă răni serioase după ce a căzut din pat, există și alte indicii menite să-ți arate că este posibil să aibă nevoie de ajutor medical de urgență. Iată câteva dintre ele:
• Bebelușul nu se liniștește cu nimic
• Își mișcă într-una capul
• Cucuiul nu dispare ci, din contră, arată tot mai rău
• Doarme prea mult
• Observi existența unui lichid gălbui sau cu urme de sânge, ce se scurge din nas sau din urechi
• Sesizezi că nu își mai coordonează mișcările
• Pupilele nu au mărimea obișnuită
• Este mai sensibil la lumină sau/și la zgomote
• Are convulsii
• Vomită
Oricare dintre aceste simptome pot dovedi prezența unor leziuni grave, așa că sună cât mai rapid la urgențe. De asemenea, orice alte simptome care ți se par neobișnuite pot ascunde lucruri mai grave, ceea ce trebuie să te determine din nou să soliciți ajutor medical. Reține faptul că este mai bine să te îngrijorezi  decât să nu iei la timp măsurile care se impun, iar bebelușul să fie mai mult pus în pericol!

Mama ingrijorata, care probabil suna la medic pentru bebelus

Cum să-ți îngrijești bebelușul după ce s-a accidentat în urma unei căderi din pat

După orice cădere, gândește-te că este posibil să apară oricare dintre simptomele menționate anterior.
Ține legătura cu un medic și întreabă-l, de pildă, dacă nu ar fi bine să-ți trezești bebelușul la anumite intervale pentru a vedea dacă nu au intervenit schimbări ce l-ar putea pune în pericol. Verifică mai ales dacă bebelușul nu este mai agitat, mai somnolent sau dacă nu poate sta în anumite poziții. Este esențial să procedezi așa, întrucât este posibil ca micuțul să fi suferit traumatisme grave la cap sau la coloană.
Dacă bebelușul pare că se simte în largul lui, dacă vezi că respiră și că se comportă firesc, lasă-l să se odihnească. Continuă să-l supraveghezi, întrucât este ideal să observi cât mai de timpuriu simptome ce ar putea fi periculoase.
De asemenea, nu uita să discuți cu un pediatru și să vezi dacă nu cumva bebelușul ar avea nevoie de vreun medicament pentru inflamație sau durere. În niciun caz nu îi vei da astfel de medicamente înainte să te sfătuiești cu medicul!
Nu în ultimul rând, ai grijă ca, măcar pentru următoarele 24 de ore, bebelușul să stea cât mai liniștit, să nu se agite. Fii alături de el, menține-ți calmul și continuă să-l observi cu cea mai mare grijă.

Cum să previi ca bebelușul tău să cadă din pat

Pentru a evita ca bebelușul să cadă din pat, putem lua oricare dintre măsurile de mai jos:

Alege momentul potrivit pentru tranziția de la pătuțul special de bebeluși la patul obișnuit

Odată ce bebelușul ajunge la vârsta de 1 an și jumătate, se spune că mișcările sale sunt suficient de coordonate pentru a nu aluneca ușor de pe marginile patului. Poate fi un moment bun pentru a începe să-l obișnuiești să doarmă într-un pătuț obișnuit, în condițiile în care obiceiul tot mai frecvent de a se da jos din pătuțul de bebeluș îl pot expune mai mult riscului de a cădea.
Bebelușii mai mici nu ar trebui sub nicio formă luați din pătuțul lor, întrucât nu au mișcările suficient de coordonate pentru a nu se rostogoli cu ușurință dintr-un pătuț obișnuit.

Citește și: Patuturi bebe: tot ce trebuie sa stii

Limitează spațiul din preajma pătuțului bebelușului

Pe măsură ce bebelușul crește și are tendința de a vrea să coboare din pătuț, este foarte important să te asiguri că vei limita spațiul liber din preajma pătuțului său. De exemplu, schimbă poziția pătuțului, mutându-l aproape de un perete.

Pune diverse „obstacole" în calea căderii din pat

O măsură pentru a evita cât mai mult ca bebelușul să cadă din pat este să ai grijă să așezi diverse „obstacole" spre marginile acestuia.
Poți, de pildă, să rulezi o păturică subțire, un prosop de plajă sau chiar niște pernuțe de cealaltă parte a pătuțului.Evită să faci așa dacă ai un bebeluș mai mic de 8-9 luni, întrucât poate crește riscul ca acesta să se sufoce.

Citește și: Top 10 cele mai periculoase lucruri din casa pentru copilul tau

Ai grijă în ce poziție îți vei culca bebelușul

Cea mai sigură poziție pentru somnul bebelușul va fi culcat pe spate, în partea centrală a pătuțului. Nu numai că îl vei feri de riscul de a se întoarce pe burtă și de a se sufoca , ci va putea sta și suficient de departe de părțile laterale ale patului.

Supraveghează-ți permanent bebelușul

Este necesar să procedezi așa mai ales dacă ai un bebeluș mai mare (de peste 7 luni), care are tendința de a vrea să coboare din pătuț. Ia în calcul faptul că oricând se poate trezi și, dacă va încerca să plece de acolo, va fi expus riscului de a cădea.
Așa că străduiește-te să vezi mereu ce face, inclusiv pe parcursul somnului de noapte!

Voi știați până acum care sunt lucrurile pe care ar trebui să le facem în situația în care bebelușii noștri ar cădea din pat?

Surse:
www.healthline.com; www.newkidscenter.com; www.livestrong.com

10 lucruri pe care să le faci înainte ca bebelușul să împlinească 1 an

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce să faci dacă bebelușul te mușcă atunci când îl alăptezi
  Ce să faci dacă bebelușul te mușcă atunci când îl alăptezi

  Una dintre situațiile dificile ce pot interveni oricând în alăptare este și când bebelușul te va mușca de sân. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a...

  VIDEO: momentul când un copil de 3 ani cade la etajul 6 și este salvat
  VIDEO: momentul când un copil de 3 ani cade la etajul 6 și este salvat

  Un băiețel de 3 ani care a căzut de la etajul 6 a fost salvat de un grup de persoane care s-a mobilizat și a întins o pătură. Întreaga intervenție a fost filmată.

  VIDEO: Un bebeluș cade într-un bazin cu apă și este salvat de un alt copil
  VIDEO: Un bebeluș cade într-un bazin cu apă și este salvat de un alt copil

  Odată ce devenim mămici, ne bucurăm să-i vedem pe ai noștri micuți că sunt vioi și dornici să descopere lumea din jur. Cu toate acestea, trebuie să fim mereu în alertă și...

  Ce să faci când bebelușul tău are nasul înfundat
  Ce să faci când bebelușul tău are nasul înfundat

  Nasul înfundat la bebeluș este una dintre cele mai frecvente cu care se confruntă o proaspătă mămică. Aceasta îi provoacă mult disconfort micuțului și adesea ne...

  VIDEO: un copil cade cu tot cu scoica în care se afla dintr-o mașină în mers
  VIDEO: un copil cade cu tot cu scoica în care se afla dintr-o mașină în mers

  Scene halucinante pe o șosea din statul american Minnesota! Imaginile surprinse de o cameră de filmat de bord sunt de-a dreptul incredibile!

  Gestul unei mame când vede că fiul său cade de la etaj. Tu ce ai fi făcut?
  Gestul unei mame când vede că fiul său cade de la etaj. Tu ce ai fi făcut?

  O femeie din Columbia a fost surprinsă de camerele de luat vederi când a reușit să-și salveze fiul, în pericol să cadă de la un balcon.

  Ce fac dacă bebelușul nu vrea să bea apă
  Ce fac dacă bebelușul nu vrea să bea apă

  Chiar dacă, la prima vedere, apa ți se pare inofensivă și o necesitate în viața bebelușului tău, inclusiv când acesta are până în 6 luni, în realitate...

  © 2019 Qbebe