Ce spune neonatologul că trebuie să faci în prima zi acasă a bebelușului

Ce spune neonatologul că trebuie să faci în prima zi acasă a bebelușului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Prima zi acasă a bebelușului este și prima zi acasă în calitate de mămică, prin urmare trebuie să vă acomodați reciproc cu programul de masă și de somn. Pentru că multe graviduțe și proaspete mămici se întreabă ce lucruri ar trebui să facă în această zi importantă, am apelat la medicul neonatolog, doamna doctor Adriana Dan, șef secție neonatologie, pentru recomandări specializate.

Prima zi acasă a bebelușului

Cât timp te afli în spital sau în maternitate după ce naști nu ai niciun motiv de îngrijorare deoarece ești înconjurată de medici, moașe și asistente medicale care îți pot veni în ajutor. Însă la un interval de 2-4 zile, dacă nu ai avut o naștere cu complicații, ajungi să fii externată și îți dai seama că ești încercată de o mulțime de emoții, epuizată din cauza lipsei somnului și nu știi exact ce trebuie să faci.

Află că nu ești singura care te simți astfel, căci și bebelușul tău încearcă să se acomodeze cu viața extrauterină, ceea ce reprezintă un efort considerabil pentru el. Programul său va consta în special în mâncat, murdărit scutece, dormit și plâns. 

Mâncatul - nou-născuții au stomacul de dimensiunea unei mingi de ping-pong și necesită hrană la 2-4 ore, ajungând la 12 mese pe zi. Multe mămici optează pentru alăptare la cerere, care pe lângă faptul că suplinește nevoile de mâncare, oferă un contact piele pe piele și contribuie la crearea unei legături puternice cu mama. Bebelușul va indica foamea prin suptul mâinilor, plesnitul buzelor sau îndreptarea capului către sân. Micile regurgitări nu reprezintă motive de îngrijorare; acestea au legătură cu cantitatea de aer pe care bebelușul o înghite în timpul unei mese (cantitatea este în mod normal mai mică de o lingură). Unii bebeluși au nevoie să râgâie des, în vreme ce alții se descurcă fără nciun ajutor; evaluează starea copilului la ora mesei - dacă observi că devine agitat sau irascibil după masă, sunt șanse mari să aibă nevoie să eructeze. 

Murdăritul scutecului - până când ajungi acasă cu bebelușul meconiul, scaunul cu aspect de smoală care apare în ziua 1-2 de viață, ar trebui să fie înlocuit de un scaun tranzitoriu care va dobândi un aspect gălbui, eventual presărat cu mici semințe. Trebuie să urmărești 3-6 scutece ude pe zi, ca să știi că bebelușul se hrănește și se dezvoltă cum trebuie.

Dormitul - când bebelușul ajunge acasă este groaznic de obosit. Fiind prima dată când este expus la aer curat, fie că este cald sau rece, este vorba despre lumea exterioară. Așa că drumul până acasă îl va obosi rapid. O repriză de somn durează în primele zile între 2-4 ore (în total doarme între 16-18 ore pe zi), iar dacă doarme mai mult trebuie trezit bebelușul pentru a fi hrănit; stomacul său este foarte mic, așa că nu poate înghiți prea mult lapte. Dacă se odihnește prea mult poate deveni prea letargic și îi va fi greu să mănânce. Încurajează perioadele de trezire din timpul zilei, de aproximativ o oră între reprizele de somn; în caz contrar se poate trezi mai mult noaptea. Ai grijă să îl așezi culcat pe spate, pentru a evita riscul sindromului morții subite a sugarului.  

Plânsul - prin plâns bebelușul îți comunică problemele pe care le are, fie că este foame, disconfort, irascibilitate sau că este murdar. Odată ce nevoia sa este satisfăcută ar trebui să se calmeze. Dacă după ce ai eliminat aceste variante, ai încercat să îl legeni și tot nu se liniștește din plâns înseamnă că poate fi o problemă de sănătate și trebuie să suni medicul. În afară de plâns trebuie să știi că bebelușii respiră pe nas când dormi și vor produce un sunet mai puternic decât îți imaginezi.

prima zi acasa a bebelusului

Sfatul specialistului 

Doamna dr Adriana Dan - șef secție Neonatologie Spitalul Universitar de Urgență București , medic primar neonatologie oferă următoarele informații:

"Pentru că cea mai mare anxietate a părinților este plânsul copilului, părinții trebuie să știe că în primele zile de viață un nou-născut mănâncă și doarme, cu perioade de normale de plâns date de foame, colici, oboseală, frig/prea cald, scutec ud; până va învăța să identifice exact cauza plânsului, mama trebuie să știe că poate să liniștească bebelușul punându-l la sân; acest gest este calmant, consolator pentru bebeluș, chiar dacă nu îi este foame, deoarece contactul cu pielea mamei, mirosul, bătăile inimii, induc nou-născutului confort și siguranță. Dacă bebelușul este alimentat artificial, o suzetă oferită în timp ce copilul este luat în brațe și dacă i se vorbește blând, poate avea același efect. 

O altă problemă care preocupă părinții este creșterea în greutate: trebuie știut că orice nou-născut scade inițial în greutate, în primele zile de viață, indiferent cât mănâncă (în medie un supt durează minim 30 minute, la interval de aproximativ 3 ore); scăderea fiziologică în greutate admisă este de maxim 10% din greutatea la naștere și se realizează în 2-3 zile, după această perioadă nou-născutul trebuie să ia în greutate progresiv (20-30g/zi sau 150-200g/săptămână). 

Stresul mamelor este legat adesea de faptul că nu știu dacă bebelușul se satură cu laptele matern; răspunsul la această întrebare este afirmativ dacă nou-născutul e activ, cere să mănânce periodic (plânge), devine liniștit după supt, urinează, are scaun, și crește în greutate sau nu scade decât în limitele fiziologice. Cea mai corectă abordare este alimentația la cerere (însa nu mai rar de 4 ore), de preferat natural, iar orice suplimentare cu biberonul trebuie să se facă numai după ce bebelușul a supt la sân.

Alte activități care trebuie făcute de rutină sunt baia zilnică obligatorie, toaleta bontului ombilical cu alcool și comprese sterile, poziționarea antireflux după masă care împiedică vărsăturile și înecarea bebelușului (copilul se ține vertical și se masează pe spate pentru a favoriza eructațiile, apoi se culcă în pat sprijinit pe o parte, cu capul mai sus decât trunchiul). 

În concluzie, părinții trebuie să fie calmi și încrezători pentru că dragostea, instinctele parentale și aplicarea normelor uzuale de igienă a mediului, corpului și alimentației sunt premise importante pentru a reuși să acordăm o îngrijire adecvată nou-născutului. Adică este important să asigurăm copilului un ambient curat, cald, luminos, să îl supraveghem, să avem grijă ca tot ceea ce vine în contact cu pielea nou-născutului să fie spălat/curat, iar suzetele, tetinele, biberoanele, lingurițele, sau orice atinge gura bebelușul să fie sterilizate; e bine să fim flexibili, relaxați, să respectăm semnele de somn și de foame ale nou-născutului, adică să aplicăm un program "la cerere", nu impus.

prima zi acasa a bebelusului

Prima zi acasă a bebelușului - de reținut

Este foarte bine ca viitorii părinți să fie familiarizați cu aspectele de îngrijire neonatală din timpul sarcinii, înainte ca bebelușul să se nască, pentru a anticipa puțin nevoile copilului și desfășurarea evenimentelor postnatale; în felul acesta ei vor fi mai puțin surprinși, anxioși, vor gestiona mai bine această perioadă. În acest sens îi sfătuiesc pe tinerii care așteaptă nașterea unui copil să participe la cursuri de puericultură, la programe de instruire tip Școala Părinților, care se desfășoară în multe maternități, inclusiv în SUUB.
Ulterior nașterii, primele recomandări de îngrijire vin de la medicul neonatolog, cu care părinții pot rămâne în legătură cel puțin pe durata primei luni de viață, până când bebelușul intră în grija medicului de familie sau pediatru. În SUUB pacienții beneficiază de vizite gratuite post externare în Ambulatoriul de specialitate la medicul neonatolog care le-a îngrijit copilul după naștere.

Părinții trebuie:
o Să fie conștienți că venirea pe lume a unui copil implică responsabilitate și o reconsiderare a priorităților, adică viața de părinte se centrează pe nevoile copilului, înțelegând prin acesta că programul zilnic, vacanțele, activitățile de weekend, obiceiurile etc., vor trebui organizate în raport cu programul bebelușului, în locuri potrivite pentru un nou-născut (nu în magazine, restaurante, în călătorii lungi, locuri aglomerate etc.). Agitația și aglomerația sunt nocive pentru nou-născut și sugar, ei au nevoie de liniște și rutină.
o Să mențină contactul cu medicul care urmărește copilul (neonatolog, pediatru, medic de familie), să se prezinte la vizitele periodice obligatorii (cel puțin lunare până la 1 an), să respecte recomandările acestuia privind comportamentul sănătos, vaccinările și profilaxia altor boli specific copilăriei (rahitismul, anemia); este bine ca părinții să verifice cu profesioniștii din domeniul medical orice informație din media, de la rude, de la prieteni ș.a. privitoare la îngrijirea copilului, înainte de a o aplica."

Când trebuie să suni medicul

- Dacă observi o colorație albăstruie a pielii, în special când se hrănește; poate fi vorba despre o problemă a inimii sau a plămânilor.
- Dacă pielea și albul ochilor dobândește un aspect gălbui poate fi vorba de icter.
- Dacă vomită în mod repetat - elimină în jet o cantitate mare din ce mănâncă. Poate fi sensibil la ceva din laptele tău/laptele praf, poate avea reflux gastroesofagian sau o infecție
- Roșeață, puroi în jurul bontului ombiliacal - poate fi vorba de o infecție
- Letargie extremă - poate fi vorba de o infecție, iar medicul va verifica dacă se hrănește corespunzător
- Temperatură rectală peste 38 grade Celsius - este vorba de o infecție și necesită intervenție imediată
- Mai puțin de 3 scutece ude în 24 ore - semne de deshidratare și mese insuficiente. Urina de culoare închisă este un simptom de deshidratare
- Tuse - cu excepția situației în care se îneacă în timpul mesei, tusea poate fi un semn de alergie sau infecție respiratorie

- Orice schimbare majoră în aspectul și comportamentul său - cum ar fi plâns continuu, reflexe slabe de supt, plâns prea slab

Citește și: Primele 6 saptamani acasa pentru bebelusul tau 

Surse: www.babypibu.com; www.thebump.com; https://youaremom.com

Articolul urmator
De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?
De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă
    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă

    O femeie din Marea Britanie a născut de două ori acasă - o dată planificat și a doua oară neplanificat. Citiți mai jos, ca să vedeți ce spune mămica despre experiențele sale.

    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"
    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"

    La fel ca și noi, adulții, unii copii au stimă de sine scăzută și ca atare, se critică pe sine destul de mult, deseori adresându-și cuvinte urâte, care îl fac să...

    Sunt interzise temele pentru acasă în vacanță? Ce spune legea
    Sunt interzise temele pentru acasă în vacanță? Ce spune legea

    Temele sunt un subiect foarte dezbătut în sistemul educațional românesc. Dacă multe țări europene preferă ca temele să nu existe, unele oferă un sistem de școală după...

    Testul de 3 întrebări care spune adevărul despre tine. Ai curaj să îl faci?
    Testul de 3 întrebări care spune adevărul despre tine. Ai curaj să îl faci?

    Teal Swan, speaker motivațional, supraviețuitoarea unei copilării abuzive și autoarea a 5 bestseller-uri motivaționale propune unul dintre cele mai eficiente, dar și mai amuzante teste...

    Cum faci acasă maia naturală?
    Cum faci acasă maia naturală?

    Maiaua este un ingredient fundamental în panificație, cunoscut și sub denumirea de drojdie sălbatică. Maiaua este o pastă fermentată alcătuită din făină și apă, care...

    Medicii i-au dat doar 30 de minute de viață, însă a sfidat soarta și a mers acasă pentru prima oară în trei ani
    Medicii i-au dat doar 30 de minute de viață, însă a sfidat soarta și a mers acasă pentru prima oară în trei ani

    După ce au pierdut un copil la cinci zile după ce s-a născut, doi părinți din Chicago au fost extrem de fericiți să afle că urmează să aibă încă un copil. Cel mai mare...

    Prima dată când am plecat de acasă fără copil a fost când el a împlinit patru ani
    Prima dată când am plecat de acasă fără copil a fost când el a împlinit patru ani

    Când devii mămică, îți vine extrem de greu să te desparți de puiul tău, chiar și pentru câteva ore. Chiar daca știi că cel mic vă rămâne pe mâini...

    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

    În ceea ce privește travaliul, există multe informații false sau care nu se mai aplică în ziua de azi. Iată 5 lucruri de evitat atunci când te pregătești să naști.

    © 2024 Qbebe