Colicile sunt provocate de alimentația mamei? Ce spun studiile

Colicile sunt provocate de alimentația mamei? Ce spun studiile

Bianca Geica - Redactor Senior

Colicile reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă proaspeții părinți. Academia Americană de Pediatrie estimează că aproximativ 20% dintre sugari se confruntă cu colici, care apar, de obicei, începând cu a doua săptămână de viață și care pot ține până la 3-4 luni.

Deși colicile nu reprezintă o problemă de sănătate în sine, ci un proces prin care sistemul digestiv al bebelușului se acomodează cu noul regim alimentar, simptomele sunt extrem de neplăcute atât pentru cei mici, cât și pentru părinți, care nu mai știu ce să mai facă pentru a ameliora suferințe puilor lor.

femeie care tine in brate un bebelus care plange

Există însă câteva lucruri de care proaspetele mămici ar fi indicat să țină cont pentru a nu provoca colici bebelușilor lor. Studiile au arătat că există o legătură între alimentația mamei care alăptează și colici. Află cum poate dieta mamei să influențeze colicile și ce e de făcut!

Cum știi că bebelușul tău are colici

Neplacutele colici se manifestă sub forma unor crampe abdominale din cauza cărora bebelușul ajunge să plângă incontrolabil. Reprizele de plâns au o durată mai mare de 3 ore pe zi și se repetă de cel puțin 3 ori într-o săptămână. De obicei simptomele colicilor se întind pe o durata de cel puțin 3 săptămâni și se manifestă astfel:

  • bebelușul este agitat în timp ce plânge, își freacă în mod constant piciorușele și și le strânge cât mai aproape de burtică;
  • își ține mâinile încleștate;
  • face grimase de durere și se înroșește la față;
  • refuză să mănânce și/ sau începe să plângă imediat după ce a mâncat.

Legătura dintre alimentația mamei care alăptează și colicii bebelușului

Atât copiii alăptați la sân, cât și cei hrăniți cu lapte praf suferă în egală măsură de colici. Nu există încă nicio dovadă concretă care să implice un anumit factor în producerea acestei afecțiuni. Cu toate acestea, unele studii au sugerat că modificarea regimului alimentar al mamei poate preveni sau atenua colicile la unii sugari.

Excluderea produselor lactate derivate din lapte de vacă și a potențialilor alergeni ar putea fi o soluție pentru prevenirea colicilor la bebeluși, spun specialiștii. Unele studii au arătat că, atunci când mamele sugarilor care erau alăptați la sân s-au abținut de la lapte și alte produse lactate, incidența colicilor la copiii lor a scăzut brusc. Acest lucru a fost confirmat de un alt studiu, care a demonstrat, de asemenea, reapariția colicilor la majoritatea acestor bebeluși, după ce alimentele lactate au fost reintroduse în dieta mamei. Mulți dintre acești bebeluși au dezvoltat colici atunci când mamelor lor li s-a administrat zer din laptele de vacă.

Alte studii s-au axat pe eliminarea potențialilor alergeni din alimentația mamei. Printre aceștia se numărau soia, arahidele, grâul, laptele și produsele lactate, nucile, ouăle și peștele. S-a observat o reducere absolută de 37% a riscului de colici la acești copii alăptați la sân, comparativ cu martorii.

mama care alapteaza

Recomandări pentru mamă

Dacă și tu suspectezi că intoleranța la laptele de vacă ar putea fi cauza colicilor în cazul copilașului tău, poți încerca să elimini lactatele timp de 7-10 zile și să urmărești dacă apar ameliorări. Dacă nu există nicio schimbare, le poți reintroduce treptat. Dacă, în schimb, remarci o ameliorare semnificativă, discută cu medicul cu privire la alte surse de calciu alimentare pentru dieta ta. Suplimentarea cu calciu și vitamina D (în funcție de starea de sănătate a femeii) ar trebui începută imediat, asigurându-se că excluderea produselor lactate nu duce la malnutriție.

Poți încerca, de asemenea, să elimini sau să limitezi consumul unor alimente cunoscute pentru faptul că produc gaze: broccoli, ceapă, varză de Bruxelles, conopidă sau varză. De asemenea, cofeina din cafea, ceai, băuturi răcoritoare și mai ales din băuturile energizante, poate crește iritabilitatea sugarului, prin urmare ar fi indicat ca mamele cu bebeluși care suferă de colici să reducă consumul acestora.

Experții în sănătate recomandă ca proaspetele mămici care alăptează să aibă un program de mese cât mai echilibrat și să constea în trei mese pe zi, cu gustări sănătoase ocazionale, și multă apă.

Recomandari pentru ameliorarea colicilor la bebeluși

Dacă bebelușul tău are colici și ai încercat deja toate metodele pentru ameliorarea simptomelor (masaje blânde pe burtică și pe spate după băița, pernă specială pentru colici, gimnastica delicată a bebelușului), dar fără niciun rezultat, îți recomandăm picăturile pentru colici.

Picăturile pentru colici COLIDEP de la Dr. Phyto conțin un complex unic cu Lactobacillus reuteri și fitoextracte standardizate, cu eficiență dovedită în calmarea durerilor abdominale funcționale și a colicilor la sugari.

colidep

De primă intenție în tulburările digestive, COLIDEP:

  • Ameliorează colicile și calmează durerea abdominală;
  • Reduce producția de gaze care duc la apariția de colici;
  • Diminuează spasmele și reduce balonarea;
  • Reglează motilitatea gastrointestinală și elimină gazele intestinale;
  • Contribuie la ameliorarea colitei, inclusiv a colitei spastice.

Așadar, abordate cu calm și grijă, colicile bebelusului pot fi ameliorate în mod eficient!

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3043028/
https://www.canr.msu.edu/news/a_breastfeeding_mothers_diet_for_an_infant_with_colic
http://www.nhs.uk/Conditions/Colic/Pages/Treatment.aspx
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/colic
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000753.htm
https://www.news-medical.net/health/Breastfeeding-Mothers-Diet-and-Colic.aspx
https://lolalykke.com/blogs/blog-new/breastfeeding-foods-to-avoid-to-prevent-colic

Articolul urmator
Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Abilitățile matematice sunt moștenite genetic? Ce spun studiile
    Abilitățile matematice sunt moștenite genetic? Ce spun studiile

    Abilitățile matematice au o bază genetică! Cercetări recente au descoperit mai multe variații genetice legate de abilitățile matematice la copii, trei gene specifice fiind asociate...

    Sfaturile bunicilor sunt „antidepresive” naturale, spun studiile
    Sfaturile bunicilor sunt „antidepresive” naturale, spun studiile

    Printre cele mai cunoscute vorbe din popor se regăsește și aceasta: „Cine nu are bătrâni, să-și cumpere”. Fie că te raportezi la bunicii tăi, fie că te raportezi...

    Vaccinul anti-Covid afectează menstruația? Ce spun studiile
    Vaccinul anti-Covid afectează menstruația? Ce spun studiile

    Dereglează vaccinurile anti-COVID ciclurile menstruale ale femeilor? La începutul acestui an, când vaccinurile împotriva SARS-COV-2 au devenit disponibile la scară...

    ADHD-ul poate fi moștenit genetic de la părinți? Ce spun studiile
    ADHD-ul poate fi moștenit genetic de la părinți? Ce spun studiile

    Deși s-au făcut numeroase studii pe subiectul ADHD-ului (tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție), încă nu s-a ajuns la o concluzie care spune, clar, ce cauzează această...

    Problemele de atenție = ADHD? Ce spun studiile
    Problemele de atenție = ADHD? Ce spun studiile

    Studiile recente arată că din ce în ce mai multe persoane sunt diagnosticate cu ADHD la vârsta adultă, în special femeile. Așa cum îi spune și numele, ADHD-ul...

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    Părinții au tendința să citească mai mult pentru a le oferi copiilor lor un exemplu. Ce spun studiile recente
    Părinții au tendința să citească mai mult pentru a le oferi copiilor lor un exemplu. Ce spun studiile recente

    Aproape opt din zece (78%) părinți le citesc copiilor lor aceleași cărți care le-au fost citite și lor în copilărie, sugerează un nou studiu. Un sondaj recent efectuat...

    © 2024 Qbebe