Cum ținem corect copilul în brațe: sfaturi de la specialist

Cum ținem corect copilul în brațe: sfaturi de la specialist

Irina Olteanu - Redactor Senior

Regula de aur care trebuie respectată pentru a ține corect copilul în brațe presupune ca bărbia sa să nu se afle îndreptată în piept și poziția în care se află să fie cât mai confortabilă, indiferent că este verticală sau orizontală. Mai multe informații, precum și variante de a ține copilul în brațe fără a-i dăuna sănătății vei descoperi alături de specialistul în baby-wearing.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei Livia Toboșaru, moașă, consultant lactație IBCLC și consultant baby-wearing, pe care o puteți găsi la http://pravaliaparintilor.ro/

Ține-l în brațe! 

"Nu-l mai ține-n brațe că se-nvață!" este printre cele mai frecvente și mai dăunătoare lucruri pe care proaspeții părinți îl aud, și de multe ori, chiar de la proprii lor părinți. Ca generație de copii neînvățați în brațe, sau mai bine zis dresați să se dezvețe prematur de contactul fizic și să fie privați de beneficiile atingerii, trebuie să înțelegem în primul rând, de ce orice nou-născut și orice bebeluș are nevoie să fie ținut în brațe. Până să se nască, fătul cunoaște viața doar sub forma contactului fizic neîntrerupt cu mama lui, iar după naștere, printre numeroasele schimbări bulversante pe care le presupune viața extrauterină pentru nou-născut, această absență a contactului fizic este printre cele mai stresante pentru el (conform unui studiu recent, la bebelușii care nu dorm în proximitatea părinților, nivelul cortizolului - hormon de stres - este dublu față de cel al bebelușilor care dorm în proximitatea părinților). Corpul mamei sale a fost casa lui, universul lui, timp de 9 luni și continuă să rămână așa și după naștere, chiar cu atât mai mult, fiind singurul lui reper, la început. Nevoia nou-născutului de contact fizic și atingere, de îmbrățișare caldă, este o nevoie fiziologică la fel de importantă precum cea de foame sau de sete. A spune că bebelușul se învață în brațe este un non-sens, mai învățat și mai răsfățat decât strâns înfășurat în pântecul mamei sale nu are cum să fie. Ținutul în brațe îi oferă o etapă de tranziție de care are mare nevoie, o perioadă de obișnuire și adaptare la viața extrauterină, de aceea majoritatea bebelușilor se liniștesc de cele mai multe ori imediat ce sunt luați în brațe - se simt acasă.

Indiferent de poziția în care este ținut bebelușul (în brațe sau în altă parte), cel mai important aspect nu este cel legat de poziția dreaptă a coloanei, așa cum se crede frecvent, ci sunt alte 2 lucruri esențiale: să nu fie ținut cu bărbia în piept (pentru că se reduce fluxul de aer din această poziție și se poate asfixia) și să fie susținut bine într-o poziție confortabilă pentru el, care să nu solicite coloana, indiferent că este ținut la orizontală (pe spate, pe o parte, pe burtă), oblic sau la verticală.

Nu este nevoie să ținem bebelușul cu coloana dreaptă, important este să-i oferim susținere, de la ceafă până sub șezut, pentru a nu-i fi solicitată. La naștere, coloana nou-născutului este în cifoză totală, adică este curbată în forma literei C, datorită poziției fetale în care a stat el în ultimele luni dinaintea nașterii. Pe măsură ce va crește, coloana își va forma treptat curburile necesare autosusținerii poziției verticale (ortostatice) - 2 lordoze (cervicală și lombară) și 2 cifoze (toracală și sacrală).

Poziții de ținut copilul de la naștere 

Prima poziție în care ar trebui ca bebelușul să "aterizeze" în brațele mamei chiar de la naștere, în ora magică, este pe burtă, la pieptul sau pe abdomenul ei. Ideal, piele-pe-piele, pentru ca bebelușul să-și regleze temperatura, pulsul și respirația după corpul mamei. Este o poziție foarte bună (chiar în formula piele-pe-piele) în primele zile, săptămâni, chiar luni, deoarece bebelușul stă lipit de unul din părinți, iar aceștia pot sta și ei relaxați pe spate. Poate fi și o poziție bună de alăptat. Este o poziție bună și după ce el suge deoarece îi atenuază disconfortul abdominal prin căldură și presiune și prin starea de relaxare pe care o induce.

Tot cu bebelușul pe burtă, o altă poziție bună cu bebelușul pentru atenuat disconfortul abdominal și pentru scos gaze este cu bebelușul susținut pe antebrațul nostru și capul lui spre plica cotului. Este cunoscută sub numele de poziție anti-colici, tigru în copac sau leneș în copac.

cum tinem copilul in brate

Cea mai intuitivă și simplă poziție pentru a ține bebelusul în brațe este poziția leagănului (sau poziția madonei), care nu are nevoie de multe explicații. Ceafa bebelușului este susținută în plica cotului, astfel încât capul să fie în linie dreaptă cu corpul și nu cu bărbia în piept, iar antebrațul susține spatele copilului și palma îi susține șezutul. El poate fi pe spate, la orizontală sau ușor oblic, sau cu toată fața și burtica spre cel care îl ține (poziția leagăn pentru alăptare).

cum tinem copilul in brate

O altă poziție bună pentru a ține bebelușul este să-i susținem cu o mână zona cefei și cu o alta șezutul. E o poziție bună mai ales pentru a interacționa vizual cu el sau pentru a-l legăna pe verticală când are nevoie să fie calmat (balansul sus-jos e cel de care avea parte în burtică în timp ce mama mergea, de asta e una din cele mai eficiente metode de liniștire după naștere). Acest balans se poate face, totuși, din orice altă poziție.

cum tinem copilul in brate

O altă poziție clasică este cea în care bebelușul e susținut la verticală, recomandată după ce a supt, pentru a-l ajuta să eructeze. Atât esofagul în poziție verticală, cât și căldura și presiunea la burtică îl ajută în acest sens. Este important ca în această poziție verticală să-i susținem bine ceafa cu o mână și șezutul cu cealaltă. Nu este nevoie să-i ținem capul în mod special, el își poate susține capul, important e să-i oferim susținerea la ceafă, astfel încât să nu-l poată da brusc pe spate, întrucât nu-l controlează încă suficient. Din această poziție, coloana nu va fi niciodată dreaptă, dar asta nu e o problemă, important este ca în acest fel corpul lui e susținut între brațele noastre și corpul nostru.

cum tinem copilul in brate

Bebelușul purtat în sisteme de babywearing 

Purtarea bebelușului în brațe în poziția anterioară este mult înlesnită de sisteme ergonomice speciale de purtare (babywearing). În acest fel, purtarea este mult mai comodă și oferă mult mai multă libertate de mișcare și activitate adultului. Babywearing-ul nu este o modă, este o tradiție existentă pe toate continentele lumii, deoarece este o necesitate de bază pentru bebeluș și părinte deopotrivă. 

Un sistem de purtare ergonomic este un sistem care susține bine corpul bebelușului în poziție verticală de la ceafă peste tot spatele, respectând curbura firească a coloanei sale și susținându-i picioarele și șezutul de sub un genunchi sub celălalt (spatele în C și picioarele în M). Este foarte important ca bebelușul să fie strâns lipit de adult, pentru că astfel greutatea lui se distribuie egal pe o suprafață mare și e susținută între corpul părintelui și materialul sistemului de purtare.

Dacă materialul nu se întinde bine și nu e strâns, bebelușul nu e susținut bine, ceea ce solicită coloana la o vârsta la care nu e pregătit. Din această cauză, e important ca materialul sistemului să fie unul subțire, moale, care să se întindă perfect pe tot spatele lui, și nu unul gros, buretat, cum au sistemele neergonomice, care în plus nici nu susțin picioarele cu genunchii mai ridicați decât coapsele (în poziția M). 

cum tinem copilul in brate

Tipuri de sisteme ergonomice babywearing 

Sistemele ergonomice pot fi de mai multe tipuri: wrap țesut sau elastic, sling cu sau fără inele, mei-tai sau wrap-tai sau sistem cu catarame SSC (soft structured carrier), dar simplul fapt că părintele are un sistem ergonomic nu este suficient. Este nevoie ca acest sistem să fie adecvat greutății și vârstei bebelușului și să fie bine pus (materialul tensionat pe spatele copilului și destul de confortabil pentru părinte), și e recomandat ca acest lucru să se facă la început sub îndrumarea unei alte persoane experimentate pentru a se face reglajele corect și pentru a găsi cea mai sigură și confortabilă variantă. De altfel, cel mai bine este ca părintele să probeze sistemele înainte de a le achiziționa, cu asistența unui consultant certificat, pentru a găsi cel mai bun sistem adaptat nevoilor bebelușului și părinților în acel moment. Datorită varietății tipurilor de sisteme de purtare ergonomice, a diversității brandurilor și a nevoilor diferite, consultanța în babywearing este un serviciu foarte necesar proaspeților părinți ce pot fi copleșiți de avalanșa de produse și informații legate de baywearing-ul sigur și sănătos.

De evitat 

Printre cele mai periculoase sisteme de purtare neergonomice sunt cele nu respectă regula de siguranță ca bărbia să fie ridicată, nu în piept.

Alte sisteme neergonomice de purtare a bebelușului care încalcă una sau mai multe din regulile de siguranță: să fie strâns între corpul părintelui și materialul sistemului, fața lui să poată fi văzută tot timpul, să fie suficient de sus - "la un pupic distanță", să nu aibă bărbia în piept și să aibă spatele susținut peste tot.

Sistemele contrafăcute, care le imită pe cele ergonomice, dar nu sunt originale, sunt periculoase, deoarece pot folosi materiale sau catarame ce nu respectă regulile de siguranță și nu sunt controlate și avizate în niciun fel, ceea ce nu poate garanta siguranța bebelușului, deoarece se pot desface sau rupe în timp ce bebelușul este purtat. 

În sistemele neergonomice care susțin șezutul doar în zona inghinală, cu picioarele atarnând în jos, se poate reduce fluxul pe vasele femurale și poate crește riscul de displazie de șold, ceea ce nu se întâmplă cu sistemele ergonomice.

Un alt dezavantaj major al sistemelor neergonomice este că multe dintre ele țin copilul cu fața spre exterior, spre lume, și spatele la părinte, ceea ce îl poate face să se simtă expus și să fie suprastimulat, fără să se poată cuibări și relaxa la pieptul părintelui. 

Bebelușul în mașină 

În ceea ce privește siguranța bebelușului în timpul deplasărilor cu mașina, este obligatoriu, pentru siguranța lui, cum e obligatoriu și pentru siguranța noastră, să fie fixat în centuri de siguranță într-un scaun auto special fixat și el cu centura de siguranță pe bancheta mașinii. Nu e acceptabilă purtarea lui în brațe, din motive evidente: în cazul unui impact sau la o frână bruscă pot avea loc accidente fatale. Scaunul auto trebuie să fie orientat cu spatele la parbriz și cu fața la luneta mașinii (rear-facing, recomandat prelungit până la 4 ani), deoarece capul bebelușului este mult mai mare decât al nostru în raport cu corpul său și la o frână bruscă este proiectat în față cu o forță mult mai mare, ceea ce este fatal. Se recomandă ca la o oră și jumătate de mers cu mașina să se facă pauze de câte 20-30 de minute în care bebelușul să fie scos din scaunul său, pentru a nu petrece mult timp imobilizat, mai ales într-o poziție în care capul său nu este drept sau ușor dat pe spate.

Bebelușul la somn 

La somn, în primul rând recomandarea este de a nu culca bebelușul pe burtică (poate sta când este treaz așa, dacă nu plânge, dar nu să doarmă). Dormitul pe burtă este asociat cu un risc mai mare de SIDS (sindromul morții subite a sugarului). Bebelușul ar trebui să doarmă pe o suprafață dreaptă și tare, dar nu e recomadat mai ales la început să doarmă tot timpul pe spate deoarece se poate turti zona occipitală a capului (plagiocefalie). Se recomandă alternarea poziției de somn pe spate cu dormitul când pe o parte, când pe cealaltă, din acest motiv (având spatele susținut în poziția pe o parte - cu un prosop rulat sau o păturică rulată la spate). După cum spuneam la început, coloana se va dezvolta în ritmul firesc de creștere a bebelușului, fără a fi nevoie ca el să fie drept ținut pe spate tot timpul. De alftel, această poziție în care este întins pe spate pe o suprafață tare este una complet nouă și de cele mai multe ori stranie și chiar alienantă pentru nou-născut, complet diferită de poziția și senzația pe care a trăit-o în uterul mamei până să se nască. De aceea majoritatea nou-născuților par să aibă "alergie" la pătuțul lor și încep să se agite deîndată ce îi punem acolo. Este un loc pe care încă nu îl cunosc și nu îl recunosc, spre deosebire de brațele și pieptul cald al părinților, unde se simt familiar și confortabil.

cum tinem copilul in brate

 

Mulțumim doamnei Livia Toboșaru pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Articolul urmator
Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii
Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot
    Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot

    Vacanța mare se apropie, iar vremea caldă te îmbie să petreci timp alături de copilul tău și la piscină. În afară de faptul că nu trebuie să-l scapi din ochi când...

    Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect
    Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect

    Odată ce învață să-și ceară scuze, un copil nu va realiza doar un gest firesc, ci va putea să învețe să-și identifice greșelile, să fie empatic față de ceilalți,...

    ”Mamele trebuie să ne învețe cum se tratează depresia. Ele știu să-și țină copilul în brațe”. Mesajul puternic al unui psihoterapeut
    ”Mamele trebuie să ne învețe cum se tratează depresia. Ele știu să-și țină copilul în brațe”. Mesajul puternic al unui psihoterapeut

    Înainte să vină pandemia de Covid-19, omenirea de confrunta deja cu o pandemie nevăzută, cea a depresiei. Organizația Mondială a Sănătății subliniază că 2020 a avut un...

    Cum vorbim cu copilul corect despre moartea unuia dintre bunici?
    Cum vorbim cu copilul corect despre moartea unuia dintre bunici?

    Pentru majoritatea copiilor, trecerea în neființă a unuia dintre bunici este prima experiență legată de moarte și de aceea poate reprezenta un adevărat șoc. În aceste...

    Avem 4 copii și nu locuim aproape de părinți. Cum am reușit să ținem sub control „haosul”
    Avem 4 copii și nu locuim aproape de părinți. Cum am reușit să ținem sub control „haosul”

    Să ai copii și să păstrezi o relație bună cu partenerul tău poate părea uneori imposibil. Eu și soțul meu suntem părinții a patru copii, cu vârste de 5, 3 și 2 ani. Am...

    O mamă a cerut concedierea educatoarei fiicei sale, pe motiv că femeie o ține tot timpul în brațe: „A făcut o obsesie pentru copilul meu”
    O mamă a cerut concedierea educatoarei fiicei sale, pe motiv că femeie o ține tot timpul în brațe: „A făcut o obsesie pentru copilul meu”

    O mamă de peste hotare a cerut concedierea educatoarei fiicei sale de 8 luni, pe motiv că femeia ar fi fost obsedată de fetiță. „M-am simțit inconfortabil de la început, de...

    Educație ingenioasă! Cum ne ținem copiii ocupați fără să folosim dispozitive electronice?
    Educație ingenioasă! Cum ne ținem copiii ocupați fără să folosim dispozitive electronice?

    Într-o lume „controlată” de dispozitivele moderne și de ecranele luminoase ale gadgeturilor, copiii uită să se joace dacă adulții nu le arată cum. Pentru a le...

    Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile
    Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile

    Căpșunile sunt printre fructele de sezon favorite ale tuturor, însă deși sunt extrem de gustoase, sunt pline de mici particule de pământ și viermi, iar modalitatea în...

    © 2024 Qbebe