Sunt expert în parenting și îți ofer 6 sfaturi simple pentru un bebeluș fără mofturi la mâncare

Sunt expert în parenting și îți ofer 6 sfaturi simple pentru un bebeluș fără mofturi la mâncare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre marile provocări prin care treci în primul an de viață al copilului tău se numără și familiarizarea acestuia cu diverse alimente. În aceste condiții, poți fi de multe ori în situația de a vedea cum acceptă cu dificultate anumite mâncăruri și nu știi cum să procedezi pentru ca situația să se îmbunătățească. Din fericire, există numeroase soluții care îți vin în ajutor și când ai un mic mofturos. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi sfaturile unui expert în parenting!

Emma Hubbard este terapeut ocupațional pentru copii și oferă câteva sfaturi părinților pentru a-i ajuta să gestioneze mai ușor situațiile în care bebelușii fac mofturi la mâncare. Ea pornește de la ideea că modul în care un părinte reacționează când își hrănește copilul are impact asupra felului în care micuțul se raportează pe viitor la mâncare.

Câteva dintre sfaturile Emmei Hubbard pot fi regăsite și în „The Sun”. Iată despre ce este vorba:

Copilul trebuie să aibă la dispoziție o gamă variată de alimente

Expertul în parenting precizează că este foarte important ca un copil aflat în primul an de viață să aibă parte de o alimentație variată, întrucât așa i se dezvoltă interesul pentru mâncare. Precizează că bebelușul este interesat de diferite gusturi și texturi. În legătură cu acestea din urmă, Emma spune că este bine să le alternezi adesea prin modul în care îi prezinți hrana: zdrobită/pasată, feliată, coaptă etc: „La prima vedere este surprinzător, dar bebelușilor le place hrana cu gusturi variate, așa că nu te feri să-i oferi copilului tău hrană cu arome pătrunzătoare, cu gust dulce, acrișor, fără adaos de arome sau cu textură cremoasă.”

bebelus cu bavetica ce ia in manuta cirese dintr-un vas cu fructe si legume aflat in fata sa

De asemenea, nu uita că o alimentație variată îi furnizează mai mulți nutrienți și îi stimulează dorința de a testa noi gusturi. Cu toate acestea, ține cont și de acest aspect: poate fi nevoie ca bebelușul să vină în contact cu un anumit aliment de 15-20 de ori până când ajunge să-l aprecieze. Din acest motiv, trebuie să fii perseverentă și să-i dai în continuare un aliment respins inițial, fără să renunți după 3-4 încercări eșuate.  

Fii atentă la reacțiile sale ca să-ți dai seama când este sătul/ă

Una dintre greșelile pe care le poți face este să-ți forțezi copilul să mănânce. La prima vedere poți crede că așa îl determini să accepte mâncarea, dar de fapt îi faci mai mult rău decât bine. Cu cât un copil este forțat la masă din primii ani de viață, cu atât există un risc mai mare de a respinge numeroase alimente, de a le asocia cu o experiență negativă, dar și de a-și dezvolta obiceiuri alimentare nesănătoase. De pildă, ajunge să mănânce prea mult și există riscul să se confrunte pe viitor cu exces ponderal, cu atât mai mult cu cât nici nu își mai controlează bine apetitul.

Semnele care îți arată că bebelușul tău nu este mofturos, ci sătul, sunt:

 • Încearcă să împingă vasul în care se află mâncarea;
 • Închide gurița când vrei să-i dai să mănânce;
 • Întoarce capul când lingura/lingurița se apropie de gurița sa;
 • Își mișcă mânuțele încercând să-ți arate că nu mai poate să mănânce.  

Lasă-l să se murdărească

Unul dintre „coșmarurile” pe care le are o mamă de bebeluș este și acesta: să vadă mâncare împrăștiată prin toată casa și cum copilul este murdar din cap până în picioare. 

Emma Hubbard vine însă cu următorul sfat pentru a avea un bebeluș fără mofturi la mâncare: „Dacă vrei ca bebelușului tău să-i placă mâncarea, este bine să-l lași să o cunoască folosindu-și toate simțurile. Acest lucru înseamnă să-l lași să o miroasă, să o împrăștie, să se murdărească, să se joace cu ea.”

Mai mult decât atât, ai în vedere faptul că, murdărindu-se la masă, bebelușul are parte de o experiență senzorială care-i permite să exploreze, să cunoască lumea din jur, ceea ce îi stimulează dezvoltarea cognitivă. Totodată, când îl lași să manipuleze mâncarea îl ajuți să se obișnuiască treptat să se hrănească singur.

bebelus care se murdareste cand invata sa mananc singur terci de ovaz

Grija ta trebuie să fie să găsești un loc din casă pe care să îl poți curăța ușor în cazul în care bebelușul împrăștie mâncarea și să apelezi la folii de plastic, la fețe de masă de unică folosință sau la covorașe de protecție pentru a nu avea prea mult de muncit după încheierea mesei. 

Asigură-te că se simte confortabil

Alt sfat simplu pe care îl poți pune în practică pentru un bebeluș fără mofturi la mâncare este: creează-i condițiile ca să se simtă cât mai în largul său când mănâncă. Astfel, este esențial să aibă un scăunel în care să-și găsească poziția cea mai confortabilă. În acest scop, caută unul cu o pernuță pentru șezut dintr-un material „prietenos”, care să nu încingă prea tare și care să fie dotat și cu un suport pe care să-și poată ține picioarele.

În același timp, când sesizezi că nu își găsește locul la masă, străduiește-te să ajustezi înălțimea scăunelului. Poate fi suficient pentru a-i readuce starea de bine.

Stați la masă împreună

Faptul că iei masa cu bebelușul întărește legătura dintre voi și îl ajută să se simtă în siguranță când mănâncă. În plus, așa îi faci și o „demonstrație” legată de cum trebuie să mestece. Potrivit sursei citate, Emma Hubbard precizează: „Bebelușul te vede cum mesteci mâncarea întrucât este lângă tine când aceasta ajunge în gura ta.”

Alt sfat care te ajută să ai un bebeluș fără mofturi la mâncare este și următorul: să încerci să fii cât mai calmă la masă. Starea ta de bine i se transmite și copilului, care se calmează și el și devine mai dispus să guste diferite alimente. 

Ține-l departe de lucruri care îi pot distrage atenția

În acest scop, încearcă să scapi, în timpul mesei bebelușului, de televizor, de computer sau de telefon. Oricare dintre acestea îi distrag atenția și îl determină să nu mai fie dornic să mănânce sau să-și dorească să părăsească masa cât mai repede pentru a putea să aibă acces la device-uri.

Nu în ultimul rând, expunerea bebelușului la ecrane pe durata mesei este nocivă și din acest punct de vedere: întrucât nu se mai concentrează la mâncare, nu îi poate îndrăgi gustul și pe viitor sunt mai multe șanse să o respingă.  

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Surse articol: childfeedingguide.co.uk, parenting.firstcry.com, thesun.co.uk, yourkidstable.com

Articolul urmator
Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii
Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența
  Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența

  Copilul este mofturos sau suferă de o aversiune față de mâncare? Icnește, refuză și plânge? Cum recunoști semnele și cum ar trebui să gestionezi situația?

  Sunt mamă și expert în parenting. Iată de ce nu îi spun niciodată fetiței mele că nu este cuminte
  Sunt mamă și expert în parenting. Iată de ce nu îi spun niciodată fetiței mele că nu este cuminte

  Una dintre marile provocări din viața de părinte este să reziști tentației de a-i spune copilului tău că nu este cuminte, găsind în schimb alte soluții pentru a-l disciplina...

  Sunt expert în parenting și iată de ce comunici greșit cu adolescentul tău
  Sunt expert în parenting și iată de ce comunici greșit cu adolescentul tău

  Perioada adolescenței este plină de provocări pentru un părinte. Pe de o parte, știi cât este de important pentru copilul tău să simtă că este independent și, pe de altă...

  Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii
  Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii

  Așa cum se întâmplă și în prezent, părinții din secolele trecute nu erau scutiți nici ei de sfaturi de parenting care de care mai neobișnuite. Fie că acestea...

  Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”
  Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”

  Nu e întotdeauna ușor să fii părinte de adolescent, dar asta nu înseamnă că nu e extrem de frumos. Care este cel mai prețios sfat pe care îl poate da o mamă care are...

  Nu mai spune copilului „Ai grijă!” Iată ce trebuie să spui, de fapt, conform unui expert în parenting
  Nu mai spune copilului „Ai grijă!” Iată ce trebuie să spui, de fapt, conform unui expert în parenting

  Printre provocările din viața de părinte se regăsesc și momentele în care vezi că micuțul tău se află în situații de risc. Când îl vezi că este în...

  Trucurile noastre favorite de parenting de pe ... TikTok. Îți vor schimba viața!
  Trucurile noastre favorite de parenting de pe ... TikTok. Îți vor schimba viața!

  Ce ne place când mai descoperim câte un truc inedit de parenting! Unele dintre ele sunt atât de bune și funcționează atât de bine încât ajungem să ne...

  Cum se poate să îți lași fetița de 9 ani peste noapte la o prietenă si să fie lasată nesupravegheată și fără mâncare?
  Cum se poate să îți lași fetița de 9 ani peste noapte la o prietenă si să fie lasată nesupravegheată și fără mâncare?

  Sunt absolut oripilată și nervoasă! Fetița mea de 9 ani are o prietenă foarte bună. Sunt apropiate încă de la 2 ani de când au început amândouă grădinița....

  © 2024 Qbebe