Ghid pentru părinți: cum să treci cu bine de perioada colicilor

Ghid pentru părinți: cum să treci cu bine de perioada colicilor

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre marile încercări la care ne supune statutul de părinți se numără și momentele în care bebelușul nostru suferă din cauza colicilor. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, aceștia au cauze variate, dar vestea bună este că se vor ameliora și vor înceta pe măsură ce bebelușul crește și depășește vârsta de 3 luni. Desigur, nu va fi deloc ușor să trecem peste perioada de colici, dar dragostea, răbdarea și punerea în practică a soluțiilor prezentate ne vor ajuta să depășim și această etapă din dezvoltarea sa. În plus, indiferent de cât de greu ne este, nu trebuie să uităm nici acest sfat al specialiștilor: toate aceastea vor trece și vor deveni amintiri prețioase din copilăria micuților noștri, făcându-ne să ne dăm seama cât de multe am învățat din „meseria" de părinți.

Ce reprezintă colicii

Colicii se referă la plânsetul puternic și persistent al bebelușilor, care are următoarele caracteristici:
• Plânsetul are o durată mai mare de 3 ore dintr-o zi
• Se repetă de cel puțin 3 ori într-o săptămână
• Se întinde pe o durată de cel puțin 3 săptămâni
Medicii estimează că aproximativ 20% dintre sugari pot suferi din cauza colicilor.

Ce factori pot duce la apariția colicilor

Până în prezent, specialiștii nu au putut identifica o cauză exactă pentru declanșarea colicilor la bebeluși. Cu toate acestea, se consideră că, de cele mai multe ori, această afecțiune este provocată de:
Suprastimularea de la nivelul senzorial
Când bebelușii se nasc, organismul lor are capacitatea de a anihila toate zgomotele, efectul luminilor sau orice alte elemente ce i-ar împiedica să se odihnească. Pe măsură ce cresc, acest mecanism devine tot mai puțin funcțional, ceea ce-i va face mult mai sensibili la stimulii din jur. Din cauza acestora din urmă, bebelușii pot deveni copleșiți, epuizați, cu precădere la sfârșitul unei zile.
În urma acestei epuizări apar stările accentuate de iritabilitate, iar bebelușii vor încerca să se elibereze de ele prin plâns. Practic, acest tip de plâns poate reprezenta colicii.
Medicii spun că un bebeluș va reuși să depășească complet perioadele cu colici când va învăța cum să reacționeze la stimuli, astfel încât aceștia să nu-l mai „agreseze".

Sistemul digestiv ce este încă imatur
În condițiile în care sistemul digestiv al bebelușilor este încă incomplet dezvoltat, se poate întâmpla, în primele luni de viață, ca laptele să nu fie digerat așa cum trebuie și, din acest motiv, să apară gaze și crampe abdominale. Oricare dintre acestea pot duce la colici.

Refluxul gastroesofagian
La unii bebeluși poate apărea și o asemenea afecțiune, dat fiind faptul că sfincterul esofagian (acesta este un mușchi, aflat între esofag și stomac, ce împiedică acidul să se întoarcă în gât și în gură) nu este suficient de bine dezvoltat. Din acest motiv esofagul va fi iritat, bebelușul nu va avea poftă de mâncare și va plânge des (episoadele de plâns sunt de fapt colicii).
Pentru cei mai mulți dintre bebeluși, refluxul gastroesofagian se va ameliora sau chiar vă dispărea în jurul vârstei de 1 an.

Alergii alimentare sau sensibilitate la anumite alimente
Unii medici sunt de părere că apariția colicilor ține de o intoleranță la proteina lactică din laptele praf sau de alergia la anumite alimente pe care mama le consumă în perioada de alăptare.
În urma alergiilor sau intoleranților, bebelușii pot avea dureri de stomac sau le pot părea pe corp diverse eczeme, ceea ce-i va face mult mai neliniștiți.

Expunerea la fumul de țigară
Studii recente au demonstrat că mamele care au fumat în timpul sarcinii sau imediat după naștere au bebeluși ce s-au confruntat cu crize de colici mai puternice decât aceia care nu au fost expuși deloc fumului de țigară. În același timp, s-a observat că și fumul de țigară ce persistă în obiectele din casă îi poate predispune pe bebeluși la colici.
Pentru a-i proteja din acest punct de vedere, se recomandă ca bebelușul să nu fie sub nicio formă în contact cu fumul de țigară.

Care sunt simptomele colicilor

Printre cele mai evidente simptome ale prezenței colicilor se numără:
• Bebelușul va plânge mai mult în aceeași perioadă din timp de peste zi (cu precădere după-amiaza sau seara)
• Ți se pare că bebelușul plânge fără să aibă un motiv anume (precum un scutec murdar sau foamea)
• Bebelușul se agită mult când plânge, își încordează pumnișorii, își încordează piciorușele, le mișcă tare, dar mișcă și mânuțele
• Bebelușul va închide ochii sau îi va deschide larg, crispându-se
• Bebelușul are adesea gaze
• Somnul și perioadele de hrănire îi sunt întrerupte de episoade de plâns puternic.

Exemple de soluții pe care noi, părinții, le putem pune în aplicare când ai noștri bebeluși suferă din cauza colicilor

Studiile din domeniu ne arată faptul că există numeroase modalități de a-l ajuta pe al nostru bebeluș când are colici. Acestea sunt foarte variate și nu se poate spune exact care dintre ele pot fi cu adevărat eficiente. De aceea, experții ne sfătuiesc să analizăm cu atenție comportamentul bebelușilor când are colici, astfel încât să putem veni cu soluția cea mai adecvată. În același timp, trebuie să știm că soluțiile de calmare ale bebelușilor ne vor fi de folos și nouă, părinților, care putem fi greu încercați de crizele micuților noștri.
Spre exemplu, psihologii spun că un episod de colici poate pune o mare presiune asupra mamelor. Acestea pot ajunge să se întrebe de ce bebelușul a ajuns în această situație, dacă nu cumva ele sunt cele ce au făcut greșit. În aceste condiții, nu este cale lungă până la apariția sau accentuarea depresiei mamei, ce o va face să nu mai fie aptă să intervină corespunzător pentru a-și sprijini bebelușul în momentele mai dificile.
O soluție pentru evitarea acestei situații poate fi, ca din când, părinții să ceară ajutor de la cei din jur. Fie că este vorba despre bunici, alte rude, prieteni sau chiar de o persoană special angajată pentru îngrijirea bebelușului, oricare dintre aceștia pot fi utili în clipele în care aveți senzația că nu puteți face nimic pentru cel mic. Ei vă pot ajuta să aveți parte de un mic repaos pentru a vă recăpăta energia necesară îngrijirii optime a bebelușului.
În concluzie, colicii nu sunt numai o problemă a părinților, ci a întregii familii. Vestea bună este că această problemă va dispărea pe măsură ce bebelușul înaintează în vârstă. În general, majoritatea bebelușilor nu mai suferă din cauza colicilor atunci când ajung în jurul vârstei de 4 luni.
Pentru a putea gestiona situația neplăcută pe care o provoacă episoadele de colici ale bebelușului, reușind să mai diminuați și stresul legat de faptul că vă auziți bebelușul plângând atât de mult, puteți să puneți în aplicare următorul set de măsuri:
Fiți cât mai uniți
Ca să depășiți mai ușor perioada de colici, este foarte important să vă sprijiniți unul pe celălalt. De pildă, o oră va sta cu bebelușul unul dintre voi, iar celălalt se va odihni sau fiecare dintre voi va sta câte o noapte, dintr-o săptămân, alături de acesta.

Rămâneți cât mai aproape de bebeluș
Pentru ca un bebeluș să treacă mai ușor peste colici, are nevoie din plin de atenția și afecțiunea voastră. Nu vă feriți să vă luați cât mai des bebelușul în brațe, mângâiați-l și alinați-l ori de câte ori observați că este mai agitat.

Mama ce isi alina bebelusul ce plange

Abordați în discuții problema colicilor
Un alt pas important în gestionarea perioadei cu colici este să discutați cu ceilalți despre ceea ce se întâmplă. Fie că este vorba despre partener, despre alte rude, despre prieteni sau despre medici, va fi important să nu vă simțiți singuri în această perioadă mai  dificilă.

Ajutați bebelușul să se simtă cât mai confortabil
Medicii spun că o simplă păturică, dacă este confecționată dintr-un material plăcut la atingere și mai este și încălzită, îl va putea ajuta pe bebeluș să se simtă în siguranță și îl va calma mai repede decât vă imaginați.

Încercați să schimbați poziția bebelușului
O altă metodă de liniștire a unui bebeluș într-o criză de colici va fi să-i schimbați poziția.
Spre exemplu, luați-l din pătuț și țineți-l în brațe sau pur și simplu legănați-l. Există șansa să-și revină mai rapid și să adoarmă.

Tata ce isi tine in brate bebelusul dormind

Citește și: Ce spun mămicile: care a fost cel mai eficient tratament în colicile bebelușului

Aveți grijă să existe un zgomot de fond
Cercetările au ajuns la concluzia că un bebeluș ce suferă din cauza colicilor se va liniști mai repede dacă va auzi un zgomot precum acela al mașinii de spălat sau al aspiratorului.

Oferiți-i bebelușului o suzetă
Medicii spun că, în unele cazuri, un bebeluș ce plânge din cauza colicilor poate fi calmat și dacă va primi o suzetă. Suptul acesteia îl poate determina să se simtă mai confortabil.

Puneți muzică liniștitoare
Ca să-ți liniștești bebelușul poți să apelezi și la muzica specială pentru bebeluși. Pune o asemenea muzică în surdină și vezi dacă îi place.
Pentru un efect mai bun al acesteia, nu ezita să-ți alinți bebelușul, să-l iei cât mai aproape de tine, să te poată simți că-i ești alături.

Plecați de-acasă
Pediatrii consideră că inclusiv schimbarea mediului poate fi de folos când bebelușii noștri se confruntă cu colici.
De exemplu, plecați la o plimbare cu căruțul, în coșuleț sau pur și simplu la o plimbare cu mașina. Cel mai probabil micuțul se va potoli din plâns și va adormi.

Voi ați avut de suferit din cauza episoadelor de colici ale bebelușilor voștri? Cum ați procedat pentru a depăși această perioadă dificilă?

Citește și: Totul despre colici

Surse:
www.huffingtonpost.com, www.whattoexpect.com

Articolul urmator
„În doar câteva secunde devenise inconștientă și avea fața albastră”. Coșmarul unor părinți care au crezut că și-au pierdut fiica
„În doar câteva secunde devenise inconștientă și avea fața albastră”. Coșmarul unor părinți care au crezut că și-au pierdut fiica

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente
    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente

    Știm cu toții că adolescenții pot avea anumite comportamente dificile, sau mai greu de înțeles pentru unii părinți. Câteodată se creează o lacună înte părinte...

    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

    Încă de când suntem foarte mici, ne formăm propriul stil de învățare. Unii dintre noi reținem informația cu ajutorul suportului vizual, alții ascultând sau...

    Metode de alinare a colicilor bebelușilor
    Metode de alinare a colicilor bebelușilor

    Ce putem face pentru a alina colicile bebelușilor? Sunt multe metode pe care le poți încerca, însă niciuna nu garantează că scapă bebelușul de disconfortul colicilor și...

    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?
    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?

    Dacă ești însărcinată sau doar ce ai devenit mamă trebuie să știi că te vei confrunta cu cel puțin o criză de colici a bebelușului tău în primele 6 luni de viață....

    Ghid de siguranță pentru părinți de la Comisia Europeană: cum cumperi produsele pentru copii (jucării, pătuțuri, scaune auto)
    Ghid de siguranță pentru părinți de la Comisia Europeană: cum cumperi produsele pentru copii (jucării, pătuțuri, scaune auto)

    În fiecare an, Comisia Europeană reunește autoritățile naționale responsabile cu supravegherea pieței (MSA)din Uniunea Europeanăși Spațiul Economic Europeanpentru a coopera...

    Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!
    Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!

    Paracetamolul este un medicament, pe cât de benefic, pe atât de periculos dacă nu este administrat corect. De aceea mulți medici atrag atenția părinților în această...

    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți
    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

    Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

    Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

    © 2024 Qbebe