Pielea bebelusului: Ghid de ingrijire pe luni

Pielea bebelusului: Ghid de ingrijire pe luni

Alexandra Negreanu

Pielea bebelusului este un organ imatur, ca mai toate celelalte organe ale organismului nou-nascutului. Insa, daca tubul digestiv al bebelusului se maturizeaza pe la varsta de 6 luni- 1 an, pielea nou- nascutului isi defineste calitatile si functiile, ajungand la o maturizare completa in jurul varstei de 3 ani. De aceea ingrijirea corporala a copilului trebuie facuta pe etape, in functie de tipul de piele.

0- 3 luni

 La nastere pielea bebelusului este moale si delicata. Tocmai de aceea are nevoie de ingrijire deosebita. In general este bine sa folosesti in ritualul de ingrijire a pielii nou-nascutului doar produse special destinate pentru bebelusi, insa medicul pediatru sau neonatologul te poate sfatui cu privire la utilizarea altor produse. In niciun caz nu folosi sampon, sapun, lotiuni sau creme pe care le foloseste intreaga familie, deoarece acestea pot fi prea dure pentru pielea unui nou-nascut. Gamele speciale pentru bebelusi sunt cele mai indicate, iar uleiul pentru bebelusi cu musetel de la Johnson's baby este ideal pentru o hidratare corecta a pielii delicate a micutului. Acestea contin iritanti sau alergeni. Multi parinti aleg sa aplice lotiuni frumos mirositoare pe pielea bebelusului, dupa baie. Cu toate acestea, cu exceptia cazului in care pielea copilului este foarte uscata, lotiunile nu sunt necesare. De asemenea pudra ar trebui sa fie evitata sau folosita doar daca este recomandata de catre medicul copilului. Totusi, atunci cand se aplica pudra este indicat sa o torni in palme, apoi sa o aplici pe pielea bebelusului. Agitarea tubului si pulverizarea in aer pot ingreuna respiratia bebelusului.


 Baia bebelusului
Pana la caderea cordonului ombilical este recomandat sa se faca baie bebelusului in cadita, cu apa putina sau curatarea pielii bebelusului cu un prosop umed. A se evita patrunderea apei in locul inciziei. Mentinerea locului umed poate duce la infectare. In primele luni de viata ale bebelusului poti alege sa fierbi apa de la robinet daca consideri ca aceasta este prea dura sau poti folosi apa de la robinet ca atare. Avand in vedere ca bebelusul nu transpira si nu se murdareste este indicat sa nu folosesti sapun sau gel de dus. Insa, in cazul in care, totusi alegi sa speli pielea bebelusului cu sapun foloseste doar produse special destinate pielii delicate a bebelusului. Nu uita sa clatesti bine fata si gatul copilul in special cu multa apa, altfel produsele chimice din produsele cosmetice pot provoca iritiatii pe pielea bebelusului. Gelul de dus cu levantica de la Johnson's baby este perfect pentru baia bebelusului.

Cordonul ombilical
Incearca pe cat mult posibil sa mentii zona ombilicala a copilului uscata. Curata locul cu alcool medicinal de doua ori pe zi (inclusiv dupa baie) chiar si la o saptamana dupa ce cade buricul. Desi este cunoscut faptul ca utilizarea alcoolului medicinal intarzie caderea buricului cu 1-2 zile, acesta previne aparitia infectiei si acest lucru este de fapt cel mai important. Expunerea la aer a buricului bebelusului ajuta sa se usuce si sa cada. Asadar, atunci cand prinzi scutecele de unica folosinta bebelusului ai grija ca banda de prindere sa permita aerisirea buricului.

Ingrijirea pielii din zona genitala a bebelusului
Nu neglija zona genitala a bebelusului. Fie ca este vorba de un baietel sau fetita, bebelusii necesita ingrijire deosebita. Atunci cand speli zona genitala feminina (vulva) nu este recomandat sa folosesti sapun sau gel de dus. Se clateste zona cu apa simpla si se sterge din fata spre spate, pentru a preveni iritarea. Folosind aceasta metoda si evitarea oricaror bai cu bule inainte de pubertate poate preveni infectii ale tractului urinare si infectiile vaginale. De asemenea dupa baie se recomanda clatirea minutioasa cu apa simpla.

Schimbarea scutecelor
Dupa indepartarea unui scutec murdar se recomanda spalarea funduletului bebelusului cu apa la robinet sau curatarea cu un prosop umed. Nu este recomandata folosirea servetelor umede decat in caz de urgenta, esti in parc cu copilul sau in calatorie. Servetelele mai mult imprastie microbii decat sa ii curete si acest lucru poate provoca dermatita de scutec. Dupa ce cureti partea din spate, curata zona genitala prin stergere din fata in spate cu o carpa umeda. La baieti, urme de scaun se pot ascunde sub scrot, deci curata cu atentie. Daca ai fetita, curata cu atentie cutele de pe buzele vaginale (labiilor).

 

Ingrijirea scalpului bebelusului
In primele luni este recomandat sa se faca baie pe cap bebelusului o data sau de doua ori pe saptamana cu un sampon delicat, special creat pentru copii.

Hidratarea pielii bebelusului
Pielea nou-nascutului in mod normal, nu are nevoie de unguente sau creme. Din contra se recomanda folosirea oricarui tip de ulei, unguent sau substanta grasa pe pielea bebelusului , deoarece acestea pot bloca glandele sudoripare mici si pot duce la aparitia cosurilor sau eruptiilor. Insa in cazul in care pielea incepe sa devina uscata si crapata, poti folosi o lotiune pentru copii sau o crema hidratanta de doua ori pe zi. Pentru rezultate mai bune este indicat sa fie aplicata in termen de 3 minute dupa baie pentru a intra mai bine in piele. Pudra poate fi de real ajutor in prevenirea eruptiilor cutanate, mai ales in zonele de frecare. Insa, pudra de talc chimica poate provoca pneumonie, daca este inhalata de catre bebelus.

Tratarea eventualelor iritatii sau probleme ale pielii bebelusului

In primele cateva saptamani dupa nastere, bebelusul va retine o parte din hormonii de sarcina. Ca urmare, pot aparea cateva conditii minore ale pielii, care vor disparea de obicei destul de repede.

  

Crustele de lapte
Acestea apar ca niste leziuni usoare, alb-galbui la nivelul scalpului bebelusului. Nu este o conditie a pielii grava si va disparea de la sine. Pentru a accelera acest proces, se aplica un pic de ulei de masline pe zona afectata, inainte de samponare. Apoi dupa clatire se foloseste un pieptene sau o perie pentru copii, pentriu a indeparta usor cojitele desprinse.

Milia

Aceste puncte mici albe intalnite cel mai frecvent pe nas sau pe obrajii bebelusilor sunt porii, care nu s-au deschis complet. Pe masura ce porii se vor in mod normal, punctele albe dispar. Nu strange bubitele- acest lucru ar putea provoca cicatrici.

Acneea neonatala
Foarte frecventa in prima luna de viata acneea poate aparea pe fata, scalp, urechi si gat. Acesta poate fi o reactie la nivelurile de schimbare ale hormonilor fetali si materni. De obicei, nu este nevoie de tratament, pielea se va curata pana in termen de cateva saptamani.

Eritem
Aceasta eruptie poate aparea pe varful nasului, pe partea superioara a pieptului, si este probabil, cea mai frecventa eruptii cutanate la nou-nascuti. Acesta tinde sa apara in cateva zile dupa nastere, si dispare de la sine, in alte cateva zile.

3- 6 luni

Identificarea tipului de piele a bebelusului
Primul pas in ritualul de ingrijire al pielii nou-nascutului este identificarea tipului de piele: sensibila, uscata. In functie de particularitatile individuale ale pielii bebelusului tau poti aplica pasii de ingrijire corporala corespunzatori. Daca bebelusul are pielea uscata se recomanda hidratare intensiva, daca pielea bebelului este grasa se folosesc produse specific si asa mai departe.

  

Tratarea eventualelor iritatii sau probleme ale pielii bebelusului
Exista cateva conditii ale pielii, destul de frecvente pe parcursul primilor ani de viata ai bebelusului si, care, cel mai adesea sunt usor de gestionat:

Acnee infantila

Aceasta conditie apare dupa primele trei luni si este mai frecventa la baieti decat la fete. Cazurile usoare nu au nevoie de nici un tratament, dar din moment ce acneea devine severa poate provoca cicatrici permanente si este indicat sa se consulte medicul pediatru. Asa te vei asigura ca zona va fi tratata cu medicamentele corespunzatoare. Uneori este necesara aplicarea unor unguente pe baza de antibitioc, pentru uz extern.

Eruptii cutanate
Aceste mici umflaturi rosii, care provoaca si mancarimi, uneori, apar sub gat, brate, de a lungul linei inghinale ale bebelusului. Apar in special la copii foarte mici, ale caror glandelor sudoripare, nu sunt pe deplin functionale. Aceste zone iritate ar trebui sa fie patrate mereu uscate si curate. Aplicarea unui strat de pudra pe mainile tale, apoi pe pielea bebelusului pot calma si trata afectiunea. Daca nu arata semne de vindecare in cateva zile se recomanda consultul pediatric dermatologic.

Dermatita de scutec
Cele mai grave eruptii cutanate de scutec apar atunci cand urina se amesteca cu enzimele din materiile fecale, cauzand iritarea pielii. Dermatita de scutec sau eritemul fesier este o afectiune frecvent intalnita la nou-nascuti, sugari, precum si la copiii sub 2 ani si determina un anumit grad de discomfort acestora. Ea apare mai ales in jurul varstei de 8-10 luni, dupa diversificarea alimentatiei si introducerea alimentelor solide, care cresc aciditatea scaunului.

Din fericire, in componenta scutecelor de unica folosinta din comert din ziua de azi se regasesc geluri care impiedica aparitia iritatiilor. Si de obicei, dermatita de scutec se vindeca in cateva zile, cu tratament simplu, la domiciliu. Se folosesc unguente cu oxid de zinc sau pantenol, care se aplica in strat subtire pe zona iritata, pe tot parcursul zilei, pentru a usca, proteja si grabi vindecarea pielii. Se spala funduletul copilului cu apa calduta, din abundenta. Se recomanda evitarea spalarii zonei afectate cu sapun sau folosirea servetelelor umede; alcoolul si parfumul din aceste produse pot irita pielea copilului, agravand si prelungind dermatita.

6 luni-1 an

Copilul nu are nevoie de mai multe bai generale in timpul zilei daca zona scutecului este curata si spalata bine de fiecare data cand se schimba scutecul. De trei ori pe saptamana in primul an ar putea fi de ajuns. Baile mai frecvente pot usca pielea copilului, mai ales daca sunt utilizate sapunuri care indeparteaza uleiul natural produs de corpul copilului. Pana la 1 an poti mentine aceeasi rutina privind ingrijirea pielii, concentrandu-te cu precadere pe curatarea ei si pe hidratare.

  

Gama Johnson's Baby

In oricare dintre etapele de dezvoltare se afla bebelusul tau, iata ca in ceea ce priveste pielea lui putem extrage o concluzie general valabila: deoarece mentinerea unei bariere sanatoase a pielii ajuta la protejarea impotriva perturbarii sanatatii pielii si a infectiilor, bebelu?ul tau are nevoie de curatare speciala, delicata cu produse care nu usuca, si care ajuta la mentinerea echilibrului natural de hidratare a pielii.

Gama Johnson's Baby foloseste ingrediente delicate pentru a da nastere unor formule sigure si gingase cu pielea bebelusului, atat de sensibila, mai ales in primul an de viata, aplicand cele mai inalte standarde, inclusiv peste peste 300 de teste de delicatete. 

 

Tu cum ingrijesti pielea bebelusului tau?

 

Articolul urmator
S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    O asistentă medicală a devenit nașa bebelușului pe care l-a îngrijit timp de 6 luni în spital
    O asistentă medicală a devenit nașa bebelușului pe care l-a îngrijit timp de 6 luni în spital

    Sunt cadre medicale care uimesc nu numai prin profesionalism, ci și prin empatia de care dau dovadă în fiecare clipă cu pacienții lor. Un cuplu din SUA a avut norocul să...

    Dermatita atopică. Cum scăpăm copiii de pielea roșie, iritații, mâncărimi și vezicule suprainfectate?
    Dermatita atopică. Cum scăpăm copiii de pielea roșie, iritații, mâncărimi și vezicule suprainfectate?

    Dermatita atopică este una din cele mai des întâlnite afecțiuni ale pielii copiilor. Denumită și eczema atopică, dermatita este o afecțiune cronică, intens pruriginoasă....

    Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit
    Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit

    Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C şi antioxidanţi cu rol în menţinerea sănătăţii. Contribuie la întărirea sistemului imunitar, previn constiparea,...

    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

    Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

    Noul Persil Sensitive asigură spălarea perfectă a hainelor și grijă pentru pielea sensibilă
    Noul Persil Sensitive asigură spălarea perfectă a hainelor și grijă pentru pielea sensibilă

    Unul din doi consumatori susține că are piele sensibilă chiar dacă nu are un diagnostic medical în acest sens[1], astfel încât din ce în ce mai multe persoane...

    Uractiv - gel intim pentru îngrijire zilnică
    Uractiv - gel intim pentru îngrijire zilnică

    Probabil știi deja că folosirea săpunului obișnuit sau a produselor cu pH necorespunzător (> 4.5) în zona intimă usucă pielea și crește senzația de mâncărime. Dar...

    © 2024 Qbebe