Pete maronii pe pielea copilului: ce înseamnă

Pete maronii pe pielea copilului: ce înseamnă

Andra Purdea

Copilul tău are pete maronii pe piele, dar nu știi ce reprezintă? Petele maronii de pe pielea copiilor pot avea diverse cauze și sunt, de obicei, diferite de petele maronii pe care le observăm la adulți. În acest articol vom descrie cele mai comune tipuri de pete maronii și posibile tratamente pentru acestea.

Cauzele petelor maronii pe pielea copilui

1. Cele mai comune cauze ale petelor maronii pe pielea copilului tău pot fi alunițele.

La copii, alunițele sunt pete mici, de culoare maro închis, cauzate de un grup de celule pigmentate numite melanocite. Acestea sunt responsabile de producerea pigmentului melanină, care dă culoare pielii, părului și ochilor. Alunițele pot fi de două tipuri: 

Alunițe congenitale: Acestea sunt alunițe care sunt prezente la naștere și pot avea dimensiuni diferite, iar unele pot fi mai mari sau pot avea forme neregulate. Alunițele congenitale mai mari sunt cunoscute sub numele de nevi congenitali giganți și pot fi asociate cu un risc ușor crescut de a dezvolta cancer de piele mai târziu în viață. Cu toate acestea, majoritatea alunițelor congenitale sunt inofensive și nu necesită tratament decât dacă prezintă modificări îngrijorătoare.

Alunițe dobândite: Acestea sunt alunițe care se dezvoltă după naștere, apărând, de obicei, în timpul copilăriei și adolescenței. Alunițele dobândite sunt, în general, mai mici și pot avea o culoare de la maro deschis la maro închis sau chiar negru. Ele pot fi plate sau ușor ridicate și pot avea o textură netedă sau ușor aspră.

2. O altă cauză foarte comună a petelor maronii este reprezentată de semnele din naștere.

Semnele de naștere maro pe pielea copiilor sunt cauzate de o creștere excesivă a celulelor pigmentare (melanocite) din piele. La rândul lor acestea pot fi de mai mute feluri: 

Petele Café-au-Lait: Petele Café-au-lait sunt semne de naștere plate, de culoare maro deschis până la maro închis, care seamănă cu culoarea cafelei cu lapte. De obicei, acestea au o formă ovală sau neregulată și pot varia ca mărime. În timp ce petele café-au-lait sunt în general inofensive, apariția mai multor pete café-au-lait sau pete mai mari poate fi asociat cu anumite afecțiuni genetice, cum ar fi neurofibromatoza de tip 1 (NF1). 

Petele mongole: Petele mongole sunt semne din naștere de culoare albastru-cenușiu sau maro care sunt de obicei prezente la naștere sau apar la scurt timp după aceea. Acestea se găsesc cel mai frecvent pe partea inferioară a spatelui sau pe fese și sunt mai frecvente la copiii cu tonuri de piele mai închise. Petele mongole sunt benigne și, de obicei, se estompează de la sine pe măsură ce copilul crește. 

Nevul lui Becker: Nevul lui Becker este un tip de semn din naștere pigmentat care apare de obicei în timpul adolescenței. Acesta se prezintă ca o pată sau o pată de culoare maro închis cu margini neregulate și poate fi asociat cu o creștere crescută a părului pe zona afectată. 

Nevii melanocitari congenitali: Acestea sunt semne din naștere mari, de culoare maro închis, care sunt prezente la naștere. Nevii melanocitari congenitali pot avea dimensiuni diferite, iar cei mai mari au un risc mai mare de a se transforma în melanom (un tip de cancer de piele). Este esențial ca aceste semne din naștere să fie monitorizate de un profesionist din domeniul sănătății. 

Nevusul Spitz: Nevusul Spitz este un tip rar de semn din naștere pigmentat care poate apărea în copilărie. Acesta se prezintă adesea ca o leziune ridicată, roz sau brun-roșiatică, care poate fi confundată cu un melanom datorită aspectului său. Nevii Spitz sunt de obicei benigni, dar trebuie evaluați de un dermatolog pentru a exclude orice caracteristici îngrijorătoare.

3. Al doilea tip de pete maro pot fi cauza unei infecții.

Tinea versicolor, cunoscută și sub numele de pitiriazis versicolor, este o infecție fungică comună a pielii care poate afecta atât copiii, cât și adulții. Este cauzată de drojdia Malassezia, care este un locuitor natural al pielii. Cu toate acestea, în anumite condiții, aceasta poate crește prea mult și poate duce la această afecțiune cutanată specială.

La copii, tinea versicolor apare adesea în timpul adolescenței, când glandele sebacee devin mai active. Cauza exactă a creșterii excesive a Malassezia nu este pe deplin înțeleasă, dar unii factori care contribuie la dezvoltarea acesteia includ: medii umede, transpirație excesivă, piele uleioasă.

4. În continuare, o altă cauză a petelor maronii la copii pot fi expunerea excesivă la soare.

Expunerea prelungită la soare fără o protecție adecvată poate duce la apariția petelor solare sau a lentigilor solare, care sunt pete maronii pe piele cauzate de o creștere a producției de melanină. Tot expunerea la soare poate duce la apariția pistruilor, foarte des întâlniți la persoanele cu pielea mai deschisă la culoare.

5. Un alt motiv al petelor maronii poate fi dat de hiperpigmentarea post-inflamatorie.

Aceasta poate apărea pe pielea copiilor ca urmare a diferitelor afecțiuni inflamatorii ale pielii, leziuni sau traumatisme cutanate. Este o reacție obișnuită a pielii la procesul de vindecare după o leziune sau o inflamație. Hiperpigmentarea post-inflamatorie este mai frecventă la persoanele cu tonuri de piele mai închise.

Culoarea petelor poate varia de la maro deschis la maro închis sau chiar negru, în funcție de nuanța naturală a pielii copilului și de severitatea inflamației. În ceea ce privește dimensiunea și forma acestora, ele pot fi mici sau mari și pot apărea ca pete circulare, ovale sau de formă neregulată. De reținut este faptul că hiperpigmentarea post-inflamatorie  se poate dezvolta oriunde pe corp, acolo unde a existat o inflamație sau o leziune a pielii, dar este frecvent întâlnită pe față, gât, brațe și picioare.

6. Petele maronii pot apărea și în urma unei reacții alergice.

Dacă observi pete maronii pe pielea unui copil după expunerea la anumiți alergeni, ar putea fi vorba de o formă de reacție alergică numită dermatită alergică de contact. Dermatita alergică de contact apare atunci când pielea intră în contact direct cu o substanță la care copilul este alergic. Reacția alergică are ca rezultat apariția unor pete roșii, cu mâncărimi și, uneori, maronii pe zonele afectate. Aceste pete pot fi însoțite de alte simptome precum umflături, vezicule și cruste.

Atunci când ai de-a face cu pete maronii din cauza unei reacții alergice, iată ce trebuie să iei în calcul: 

 • Aspectul: Petele brune pot apărea sub formă de pete sau zone ridicate pe piele. Culoarea poate varia de la maro deschis la maro închis, în funcție de tonul pielii copilului și de intensitatea reacției.
 • Mâncărime: Dermatita alergică de contact provoacă adesea mâncărimi intense la locul de contact cu alergenul. 
 • Factori declanșatori obișnuiți: Printre alergenii comuni care pot provoca dermatită alergică de contact la copii se numără anumite plante (de exemplu, iederă otrăvitoare, stejar otrăvitor), metale (de exemplu, nichel), produse cosmetice, parfumuri, latex și unele medicamente. 
 • Reacție întârziată: Este important să rețineți că dermatita alergică de contact este o reacție de hipersensibilitate întârziată, ceea ce înseamnă că simptomele pot să nu apară imediat după contactul cu alergenul. Poate dura câteva ore sau chiar zile pentru ca petele maronii să se dezvolte. 
 • Distribuție: Petele maronii pot fi localizate în zona de piele care a intrat în contact cu alergenul. De exemplu, dacă un copil a atins o plantă sau a purtat bijuterii care conțin nichel, petele alergice pot apărea doar pe pielea expusă.

7. Nu în ultimul rând, petele maronii pot apărea în urma unei urticarii.

Deși urticaria are de obicei pete roșii, ea poate lăsa pete maronii după vindecare. Urticaria poate apărea pe piele ca răspuns la o reacție alergică la anumite alimente, medicamente sau factori de mediu.

Cum tratezi petele maronii pe pielea copilului 

Tratamentul petelor maronii de pe pielea copiilor depinde de cauza care stă la baza acestora.

Mai jos sunt prezentate câteva opțiuni comune de tratament pentru petele maronii de pe pielea copiilor: 

Dacă cauza petelor maronii este o reacție alergică, cel mai important lucru de făcut este să identifici alergenul. Dacă ai identificat alergenul, îndepărtați copilul de sursa acestuia pentru a preveni expunerea ulterioară și curăță zona afectată cu apă și săpun. Aplică o compresă rece sau o cârpă curată și umedă pe zona afectată pentru a ajuta la reducerea mâncărimii și a inflamației. Dacă reacția alergică provoacă mâncărimi sau disconfort sever, medicul tău îi poate recomanda antihistaminice orale copilului tău.

Protecție solară: Indiferent de cauza petelor maronii, protecția solară este esențială pentru a preveni întunecarea ulterioară a petelor și apariția altora noi. Încurajează-ți copilul să folosească o cremă de protecție solară cu factor de protecție ridicat, să poarte îmbrăcăminte de protecție și să stea la umbră în zilele foarte însorite. 

Tratamente topice: Pentru unele tipuri de pete maronii, cum ar fi hiperpigmentarea post-inflamatorie sau cazurile ușoare de tinea versicolor, pot fi prescrise tratamente topice. Acestea pot include creme sau loțiuni care conțin ingrediente precum hidrochinona, retinoizi sau acid azelaic, care pot ajuta la estomparea zonelor hiperpigmentate.

Medicamente antifungice: În cazul în care petele brune sunt cauzate de tinea versicolor, pot fi prescrise creme, loțiuni sau șampoane antifungice pentru a trata infecția fungică subiacentă. 

Terapia cu laser: În unele cazuri, terapia cu laser poate fi luată în considerare pentru a ținti și reduce pigmentarea petelor brune. Acest tratament este adesea utilizat pentru anumite semne din naștere sau pete persistente care nu răspund la tratamentele topice. 

Crioterapia: Crioterapia constă în înghețarea petelor maronii cu azot lichid pentru a elimina zonele hiperpigmentate. Acest tratament este utilizat în mod obișnuit pentru anumite tipuri de negi sau pentru creșteri mici, benigne ale pielii. 

Excizia chirurgicală: Pentru alunițele mai mari sau îngrijorătoare, dermatologul poate recomanda excizia chirurgicală pentru a le îndepărta. Această procedură se efectuează, de obicei, sub anestezie locală, iar alunița îndepărtată este trimisă pentru examinare pentru a exclude orice potențial motiv de îngrijorare.

Articolul urmator
De ce apare mâncărimea pielii după duș
De ce apare mâncărimea pielii după duș

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
  Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

  Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

  3333. Afla ce inseamna cand vezi aceste cifre
  3333. Afla ce inseamna cand vezi aceste cifre

  Ingerii si spiritele ne contacteaza prin diverse metode, ca de exemplu repetarea unui anumit cantec cu mesajul ce trebuie auzit, sau citirea unui anume pasaj dintr-o carte, ziar etc., sau...

  Bariederm Cica Ulei susține și îngrijește pielea
  Bariederm Cica Ulei susține și îngrijește pielea

  De-a lungul vieții, corpul unei femei trece prin numeroase schimbări, iar fiecare experiență, dar și vârsta, își lasă amprenta asupra pielii. Uriage Bariéderm Cica...

  Ce inseamna sa fii parinte? Cele mai amuzante si sincere definitii
  Ce inseamna sa fii parinte? Cele mai amuzante si sincere definitii

  Daca vrei sa stii ce inseamna sa fii parinte, n-ai nevoie de studii, carti sau specialisti. E suficient sa urmaresti statusurile din retelele de socializare. Vei gasi acolo cele mai sincere...

  Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit
  Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit

  Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C şi antioxidanţi cu rol în menţinerea sănătăţii. Contribuie la întărirea sistemului imunitar, previn constiparea,...

  TOP 10 vise pe care le au oamenii. Ce inseamna cand te visezi dezbracat, zburand sau cazand
  TOP 10 vise pe care le au oamenii. Ce inseamna cand te visezi dezbracat, zburand sau cazand

  Stiai ca o persoana normala are in jur de 1460 de vise pe an? Acesta echivaleaza cu 4 vise pe noapte. Potrivit The Dream Encyclopedia, cuvantul vis vine din germanul draugmas care inseamna...

  Când mama ta este Beyonce: ce înseamnă să fii unul dintre copiii unei dive
  Când mama ta este Beyonce: ce înseamnă să fii unul dintre copiii unei dive

  Să recunoaștem, să te naști ca unul dintre copiii lui Beyonce este ca și cum l-ai apuca pe Dumnezeu de picior. De fapt, îi apuci pe Beyonce de picior și pe Jay-Z și te așezi...

  Noul Persil Sensitive asigură spălarea perfectă a hainelor și grijă pentru pielea sensibilă
  Noul Persil Sensitive asigură spălarea perfectă a hainelor și grijă pentru pielea sensibilă

  Unul din doi consumatori susține că are piele sensibilă chiar dacă nu are un diagnostic medical în acest sens[1], astfel încât din ce în ce mai multe persoane...

  © 2023 Qbebe