Niacinamida: ce este și cum îți ajută pielea

Niacinamida: ce este și cum îți ajută pielea

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Atât buna funcționare a organismului, cât și frumusețea și sănătatea pielii tale depind de un aport echilibrat de nutrienți. Pentru a te asigura că ai parte de ei, nu ai nevoie doar de o alimentație sănătoasă, ci și de produse de îngrijire care să-ți hrănească pielea din interior. Din articolul de mai jos poți descoperi detalii despre niacinamidă, un nutrient valoros, binevenit oricând pentru a-ți asigura o piele frumoasă, radiantă, cu aspect tânăr.

Ce este niacinamida

Niacinamida este un tip de vitamina B3, una dintre vitaminele B hidrosolubile, produse și utilizate de organism pentru a converti hrana în energie. Dacă incluzi în dietă alimente precum pește, carne, lapte, ouă, legume cu frunze verzi și cereale, niacina, tot o formă de vitamina B3, este absorbită în corp și contribuie la sănătatea sistemului nervos și digestiv.  

Organismul produce niacinamidă când sunt disponibile cantități prea mari de niacină. De asemenea, ficatul poate converti aminoacidul triptofan în niacină. Triptofanul reprezintă unul dintre aminoacizii de care este nevoie și pentru sinteza proteinelor, enzimelor, serotoninei, melatoninei. Aceasta din urmă ajută la reglarea ciclului somn-veghe, iar serotonina influențează dispoziția, somnul, temperatura corpului și apetitul. 

Cum acționează niacinamida

Remarcându-se prin proprietățile antioxidante și antiinflamatorii, niacinamida acționează în special asupra pielii. Astfel, rolurile sale sunt:

  • Ajută la formarea keratinei, adică a proteinei din celulele de la suprafața pielii: keratina oferă suport și protecție, aflându-se și în structura părului, a unghiilor, în glande și în organe. Datorită keratinei, pielea se menține hidratată, catifelată și elastică;
  • Sprijină formarea barierei lipidice a pielii: această barieră este un strat de ceramide, de colesterol și de acizi grași, protejând corpul de agenți patogeni, de chimicale și de diverse substanțe provenite din mediul extern. Ceramidele sunt un tip de lipide;
  • Contribuie la regenerarea suprafeței pielii, mai ales când cantitatea de ceramide începe să scadă pe măsură ce înaintezi în vârstă.

femeie in halat de baie si cu capul infasurat intr-un prosop aplicand pe fata un produs de ingrijire

Când este recomandată niacinamida

Utilizată în diverse produse de îngrijire, niacinamida poate îmbunătăți sănătatea și aspectul pielii, fiind recomandată pentru:

Redarea și menținerea hidratării

Niacinamida stimulează buna funcționare a barierei lipidice, ceea ce favorizează reținerea umidității și creșterea nivelului acesteia la suprafața pielii. De aceea, pielea nu rămâne vulnerabilă în fața unor probleme precum tendința de uscare, recurența puseurilor de uscare sau sensibilitatea excesivă. 

Reducerea liniilor fine și a ridurilor

Acest efect al niacinamidei se datorează în special proprietăților antioxidante, care protejează pielea și diminuează impactul nociv al procesului de îmbătrânire, al stresului și al expunerii la radiațiile solare. În același timp, niacinamida stimulează producția de colagen, o proteină esențială pentru sănătatea și aspectul tânăr al pielii. 

Reglarea producției de uleiuri ale pielii

Folosind niacinamida prin aplicații topice, te asiguri că aceasta acționează asupra glandelor sebacee, stabilizând producția de sebum. În acest context, bariera de protecție a pielii nu are de suferit, iar glandele sebacee nu devin hiperactive.

Diminuarea porilor

Pe de o parte, niacinamida elimină aspectul neplăcut al porilor dilatați grație proprietăților antiinflamatorii și pentru că îmbunătățește textura pielii. Pe de altă parte, contribuie la micșorarea porilor deoarece inhibă producția excesivă de sebum. 

femeie care se bucura de efectele pozitive ale aplicarii unui produs cu niacinamida pentru ten

Atenuarea petelor pigmentare

Aplicațiile cu niacinamidă sunt recomandate pentru un ten mai luminos, cu nuanță uniformă. De altfel, prin utilizarea unor produse de îngrijire cu concentrație de niacinamidă de 5%, hiperpigmentarea pielii se ameliorează. Efectul este vizibil pentru că niacinamida scade concentrația de melanină, inhibă transferul acesteia și stimulează regenerarea celulară.

Pentru a avea parte de o reducere semnificativă a petelor pigmentare, este indicat ca niacinamida să se utilizeze alături de ingrediente precum retinol sau bakuchiol. Acesta din urmă este un antioxidant, extras din semințele și frunzele plantei „Psoralea Coryfolia”. Bakuchiolul este folosit, de exemplu, pentru uniformizarea tonului pielii, pentru stimularea producției de colagen etc.

Ameliorarea acneei

Apelând la niacimidă, poți sesiza, treptat, nu doar o îmbunătățire a texturii pielii, ci și o diminuare a numărului de leziuni acneice. Asemenea efecte pozitive sunt vizibile pentru că niacinamida:

  • Are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene: de aceea, este benefică inclusiv în caz de acnee vulgară. Aceasta se declanșează în situația în care foliculii de păr se umplu cu celule moarte ale pielii și cu sebum;
  • Întărește bariera de protecție a pielii: când această barieră este deteriorată sau slăbită favorizează iritațiile și inflamațiile.

Potrivit unui studiu apărut în „Molecules”, utilizarea niacinamidei, în concentrație de 4%, este sigură în cazul unui episod de acnee și sprijină procesul de vindecare.

Cum incluzi niacinamida în rutina de beauty

Ca să beneficiezi de efectele niacinamidei, poți să o incluzi în rutina ta de îngrijire de două ori pe zi, atât dimineața, cât și seara. Printre produsele pe bază de niacinamidă care se folosesc cel mai des se regăsesc:

  • Serurile;
  • Cremele de față;
  • Anumite produse de curățare a tenului: de exemplu, apa micelară sau spuma demachiantă;
  • Diverse geluri de curățare cu proprietăți exfoliante; 
  • Măștile faciale.

ser care contine niacinamida

În plus, pentru maximizarea efectelor niacinamidei, ține cont și de aceste sfaturi:

  • Serul cu niacinamidă trebuie aplicat după utilizarea unei creme hidratante;
  • Dacă vrei, combină serul cu niacinamidă cu o cremă hidratantă și aplică amestecul rezultat pe față și pe gât;
  • Este recomandat să utilizezi serul cu niacinamidă după aplicarea unui toner;
  • Aplică o mască pe bază de niacinamidă după curățarea feței, după aplicarea unui toner și a unui produs hidratant.

Cum alegi niacinamida pentru ten

Medicii dermatologi recomandă niacinamida pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru cea sensibilă și/sau predispusă la rozacee (afecțiune care generează înroșirea și îngroșarea pielii și erupții acneice). Cu toate acestea, pentru a avea parte de rezultatele așteptate, trebuie să ții seama de concentrația de niacinamidă din produsele de îngrijire și să procedezi astfel:

  • Dacă ai pielea sensibilă, folosește mai întâi produse cu concentrație de niacinamidă de 2%: aceste produse pot ameliora simptomele neplăcute ale eczemelor;
  • Optează pentru un produs cu concentrație de niacinamidă de 5% pentru ameliorarea hiperpigmentării sau pentru protejarea și refacerea tenului afectat de expunerea la soare.

femeie cu tenul afectat de rozacee privindu-se in oglinda

În funcție de severitatea problemelor pielii și de concentrația de niacinamidă din produsele alese, ar trebui să observi primele rezultate pozitive după 2-4 săptămâni de utilizare. În plus, contează mult și să fii consecventă în respectarea rutinei de îngrijire, adică să folosești produsele cu niacinamidă zilnic.

Cu ce substanțe nu poți combina niacinamida

Chiar dacă niacinamida și vitamina C au proprietăți antioxidante, nu este indicat să le combini, mai ales dacă ai pielea sensibilă și/sau te confrunți cu rozacee. Medicii dermatologi vin cu această recomandare întrucât îmbinarea celor două ingrediente poate provoca iritații. Dacă vrei totuși să folosești niacinamidă și vitamina C, aplică unul dintre ingrediente dimineața și pe celălalt seara. În același timp, poți să le utilizezi în zile diferite. 

Pentru a nu te expune riscului de a te confrunta cu înroșirea și cu inflamațiile pielii, evită să combini acizii cu niacinamida. Spre exemplu, ferește-te de combinația dintre niacinamidă și alfa/beta-hidroxi acid. În cazul în care dorești să incluzi asemenea ingrediente în rutina de îngrijire, folosește-le neapărat separat: niacinamida dimineața și acizii seara.

Cu ce substanțe trebuie să combini niacinamida

Printre substanțele care pot fi puse în valoare alături de niacinamidă pentru a te bucura de o piele sănătoasă și frumoasă se numără:

  • Acidul glicolic: se remarcă prin proprietățile exfoliante. Niacinamida și acidul glicolic acționează sinergic pentru o piele curată, netedă și catifelată;
  • Acidul hialuronic: contribuie la buna funcționare a barierei de protecție a pielii;
  • Peptidele de cupru: îmbinate cu niacinamida, reduc roșeața pielii, îi îmbunătățesc tonusul și îi conferă strălucire;
  • Retinolul: acesta este un derivat al vitaminei A. Când se folosesc împreună, retinolul și niacinamida protejează bariera de protecție a pielii, neutralizând efectele negative ale factorilor de mediu. De asemenea, niacinamida calmează pielea, iar retinolul ajută la atenuarea ridurilor;
  • Zincul: în combinație cu niacinamida, echilibrează producerea de uleiuri ale pielii, eliberează porii și scade riscul de apariție a acneei rozacee.

femeie care tine in mana doua flacoane cu ser, unul cu vitamina C si altul constand in combinatia dintre vitamina B3 si acid hialuronic

Beneficiile vitaminei E pentru ten

În general, niacinamida pentru aplicații topice este bine tolerată, dar, în cazuri rare, mai ales dacă există alergii preexistente, poate să genereze reacții alergice, manifestate prin înroșirea pielii, mâncărimi și senzație de arsură. Pentru a nu ajunge într-o asemenea situație, cel mai bine este să faci următorul test:

  • Aplică pe antebraț o cantitate mică de produs cu niacinamidă;
  • Pune un plasture peste zona în care ai aplicat produsul;
  • Așteaptă 24 de ore ca să vezi ce se întâmplă;
  • Dacă survin înroșirea pielii, inflamații și mâncărimi, spală bine porțiunea de piele pe care ai aplicat produsul cu niacinamidă;
  • În cazul în care nu sesizezi niciuna dintre reacțiile amintite, înseamnă că poți utiliza fără probleme produse pe bază de niacinamidă.

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by ArtPhoto_studio on Freepik, Image by Freepik

Surse articol: cbc.ca, everydayhealth.com, goodhousekeeping.com, health.harvard.edu, health.clevelandclinic.org, healthline.com, instyle.com, mdpi.com, mountsinai.org, paulaschoice.com, realsimple.com, sfatulmedicului.ro, webmd.com, wikihow.com

Articolul urmator
Terapia somatică: ce este și cum te poate ajuta
Terapia somatică: ce este și cum te poate ajuta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă
    Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă

    Deprinderea scrisului de mână reprezintă o abilitate complexă, care se dezvoltă treptat. Pentru a reuși să scrie de mână, copilul are nevoie să îmbine abilitățile...

    Și copiii cu autism au nevoie de prieteni! Cum îți poți ajuta micuțul să lege noi prietenii
    Și copiii cu autism au nevoie de prieteni! Cum îți poți ajuta micuțul să lege noi prietenii

    Din păcate, mulți copii și adolescenți care se află pe spectrul autismului se confruntă cu dificultăți în a-și face prieteni. Am pregătit un ghid ușor de urmat pentru toți...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    Terapia de familie: ce este și cum te poate ajuta
    Terapia de familie: ce este și cum te poate ajuta

    Consilierea sau terapia de familie se adresează familiilor cu 2 membri sau mai mult, care doresc să-și schimbe dinamica și să-și îmbunătățească relațiile, dar și starea de...

    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta
    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

    Ce părinte nu-și dorește să crească un copil fericit și bine adaptat societății în care trăiește? Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe micuții noștri...

    Ce este parentingul autoritativ și cum te ajută să crești un copil încrezător în propriile forțe
    Ce este parentingul autoritativ și cum te ajută să crești un copil încrezător în propriile forțe

    Parentingul este un proces prin care părinții participă in mod activ și conștient la dezvoltarea fizică, emoțională, socială și intelectuală a copiilor lor. Nu reprezintă o...

    Școala generală este cea mai grea etapă pentru copilul tău. Cum îl poți ajuta?
    Școala generală este cea mai grea etapă pentru copilul tău. Cum îl poți ajuta?

    Etapa cea mai delicată din viața unui elev este școala generală, perioada de gimnaziu. Atunci apar dramele, frustrările, elevii nu mai au o singură învățătoare, ci mai mulți...

    Rugăciunea Sfintei Rita: de ce este bine să o rostim și cum ne ajută copiii
    Rugăciunea Sfintei Rita: de ce este bine să o rostim și cum ne ajută copiii

    Sfânta Rita face parte din panteonul sfinților catolici, dar minunile înfăptuite de ea au făcut înconjurul lumii. De aceea, Sfânta Rita este considerată...

    © 2024 Qbebe