Plange bebe: 15 strategii eficiente pentru a-l linisti

Plange bebe: 15 strategii eficiente pentru a-l linisti

Louise Tanase - Contributor

Prima data cand auzi plansul bebelusului tau este o experienta emotionanta si chiar fericita. Primul planset al bebelusului este semnul ca a venit pe lume, ca il vei putea imbratisa si ca are plamani sanatosi. Dar pe masura ce saptamanile trec, emotiile tale se vor transforma in frustrare si ingrijorare, pe masura ce plansul celui mic este din ce in ce mai greu de inteles. Qbebe iti ofera cateva strategii pentru a linisti bebelusul atunci cand plange.

Asa cum vei afla inca din primele zile cu bebelusul acasa, bebelusii plang mult. Uneori motivul pentru care plange este evident: ii este foame, este ud sau obosit si vrea ca tu sa ii afli nevoile. Dupa ce nevoile ii sunt satisfacute, plansul inceteaza. Alteori insa, nu este atat de simplu sa il opresti din plans. De aceea, este foarte important sa cunosti cateva strategii utile in linistirea bebelusului atunci cand cele mai logice si practice alternative nu dau rezultate. De vreme ce nici o metoda nu da rezultate garantate in cazul fiecarui bebelus, in scurt timp vei invata care strategii functioneaza cel mai bine in cazul copilului tau. Pana atunci, incearca fiecare metoda pe rand.

Pune bebelusul in miscare!

Pentru bebelusul tau, sa traiasca noua luni in interiorul pantecului tau a fost ca si cum ai trai intr-o casa in miscare. Chiar si atunci cand tu dormeai, corpul tau se misca permanent. Imagineaza-ti acum de ce a sta nemiscat intr-un patut, oricat de confortabil ti s-ar parea tie, pentru bebelusul tau este neobisnuit si ciudat.

• Leagana bebelusul in brate. Tine bebelusul in brate, stai in picioare cu picioarele departate si leagana-te de pe un picior pe altul, in lateral. Miscarea ta poate fi destul de viguroasa, atata vreme cat tii bine bebelusul in brate.

• Pune bebelusul in leagan. Leaganele pentru bebelusi realizeaza o miscare linistitoare, monotona si ritmica, ceea ce linisteste bebelusul iritat sau agitat. Inainte de a achizitiona sau de a folosi un astfel de leagan, asigura-te ca este proiectat pentru bebelusi si este sigur.

• Vibratiile sunt bune. Multi bebelusi se linistesc atunci cand simt vibratii monotone. Multi parinti au descoperit ca daca pun bebelusul intr-un scaunel pentru masina sau scoica si il plaseaza pe masina de spalat atunci cand este in functiune, bebelusul se linisteste ca prin farmec. Nu te indeparta de bebelus. Vibratiile care il linistesc pot face scaunul sau scoica sa se deplaseze pe suprafata masinii de spalat si sa cada; tine-l ferm tot timpul.

• Fa un tur al cartierului. Miscarea delicata si monotona a unei masini in miscare sau chiar a caruciorului adoarme multi bebelusi.

 Bebelus plangand in bratele mamei

Impacheteaza-l bine!

Pantecul tau nu seamana deloc in interior cu dormitorul sau patutul bebelusului tau. Micutul este obisnuit sa stea strans inconjurat de un mediu cald, calm si confortabil. Imitand acest mediu il poti face sa se linisteasca instantaneu pentru o perioada lunga de timp.

• Infasa bebelusul. Chiar daca ti se pare o metoda batraneasca si nu crezi ca este comoda pentru bebelus, incearca totusi sa il infesi intr-o paturica usoara. Pune-i bratele incrucisate peste piept sub paturica - se pare ca aceasta pozitie are un efect linistitor. Bebelusii astfel infasati dorm mai mult si mai linistiti.

• Cuibareste-l la pieptul tau. Incearca sa imiti mama cangur si sa cuibaresti bine bebelusul la pieptul tau. Aceasta metoda este foarte buna mai ales pentru bebelusii nascuti prematur, dar functioneaza pentru toti, pana la urma. Dezbraca bebelusul, dezbraca-te si tu in partea superioara a corpului si lipeste bebelusul de pielea ta. Infasurati-va amandoi intr-o paturica moale.

• Infasoara bebelusul in port-bebe. Mai stiti cum purtau tigancile si chiar femeile din Africa bebelusii infasurati intr-o bucata lunga de panza? Nu este nimic surprinzator in legatura cu faptul ca bebelusul se linisteste prin aceasta metoda. In aceasta fasa tu ii asiguri intuneric si caldura, ceea ce ii aminteste de pantecul tau. Un bonus: il poti alapta oriunde, pentru ca este „sub acoperire".

 Bebelus plangand in bratele mamei

Zgomotul poate ajuta!

Viata intrauterina nu este chiar una scufundata in liniste. In interiorul pantecului tau bebelusul este inconjurat tot timpul de sunete: bataile ritmice ale inimii tale, sunetul sangelui tau circuland prin tot corpul tau, bolboroselile stomacului si ale intestinelor tale. Acesta este motivul pentru care, majoritatea nou-nascutilor nu apreciaza deloc linistea absoluta.

• Da drumul la ventilator sau aer conditionat. Fasaitul acestora poate fi o muzica linistitoare pentru urechile bebelusului tau.

• Porneste aspiratorul. Daca ai un aspirator care nu face un zgomot infernal, sunetul scos de acesta poate calma bebelusul.

• Sunete din natura. Cd-urile cu sunete din natura pot ajuta bebelusul sa se linisteasca atunci cand plange. Fie ca este vorba de sunete scoase de balene sau delfini, inregistrarea zgomotelor produse de valurile marii, ploaie sau vant, bebelusul tau va inceta sa mai planga.

 Mama si bebe

Nimic nu functioneaza! Ce faci acum?

In cazul in care bebelusul tau nu reactioneaza la trucurile de mai sus si continua sa planga, trebuie sa te intorci la solutiile simple, de baza.

• Verifica temperatura din casa. Poate fi prea frig sau prea cald pentru bebelusul tau.

• Fa-i un masaj. Multor bebelusi contactul cu mainile mamei, miscarile repetitive si uleiurile relaxante le asigura confortul si ii linisteste.

• Verifica imbracamintea bebelusului. Hainele prea stramte, prea calduroase sau chiar aspre ii pot cauza un disconfort suficient de mare incat sa il faca sa planga.

• Micsoreaza luminile si opreste televizorul. Prea multa stimulare poate irita nervii sensibili ai unui bebelus.

• Ofera-i suzeta. Chiar daca, in general, nu esti de acord cu aceasta metoda de linistire a bebelusului, trebuie sa stii ca in unele cazuri functioneaza si nici nu este daunatoare. Unii bebelusi au instinctul suptului foarte puternic si suzeta le poate implini aceasta nevoie.

 Mama si bebe

Ultima solutie: tata este maestru!

Tata este cel mai mare maestru specializat in linistirea bebelusilor plangaciosi. Sau cel putin asa sustin multe mamici atunci cand sunt intrebate cum isi opresc bebelusii din plans. Nu se stie inca de ce, dar in foarte multe cazuri tata reuseste sa linisteasca mai repede bebelusul care plange. Poate pentru ca are brate mai puternice si poate sa legene bebelusul mai repede si mai mult timp. Sau poate ca, tot datorita bratelor sale mai puternice, el imbratiseaza bebelusul mai strans, fara a-i face rau si fara sa isi dea seama. Sau poate pentru ca este mai mare si invaluie bebelusul cu mai multa caldura decat mama. Adevarul este ca nimanui nu ii pasa de ce, exact, reuseste tata aceasta performanta. Important este sa ii ceri ajutorul si sa iei si tu o pauza.

Tu ce metoda folosesti pentru a linisti bebelusul cand plange?

 Mama, tata si bebe
Articolul urmator
Când începe bebe să zâmbească?
Când începe bebe să zâmbească?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!
    O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!

    Viața este plină de surprize, unele fericite, altele mai puțin fericite. Uneori avem nevoie de sfaturi pentru a face față acestor surprize și, de obicei, le primim de la cei pe care...

    Această mamă a găsit fraza perfectă pentru a liniști un copil furios
    Această mamă a găsit fraza perfectă pentru a liniști un copil furios

    Crizele de tantrum ale copiilor sunt coșmarul tuturor părinților. De ce? Pentru că, de obicei, au loc în cele mai nepotrivite locuri și momente și nu trec așa, cu una, cu două....

    Cum să crești un copil bilingv? Ce strategii îți vor fi de folos?
    Cum să crești un copil bilingv? Ce strategii îți vor fi de folos?

    Copiii care ajung la maturitate cunoscând două limbi din fragedă pruncie au avantaje sociale, educaționale și în carieră. Pentru a atinge aceste performanțe este nevoie de...

    Port căști în casă când copilul plânge și soția mea este deranjată
    Port căști în casă când copilul plânge și soția mea este deranjată

    Când îți auzi copilul cum plânge, pur și simplu ți se rupe sufletul, cu atât mai mult în primele sale luni de viață, când știi cât este de...

    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge
    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge

    Printre marile provocări pe care le ai de înfruntat odată ce devii mamă se regăsește și aceasta: să reușești să reziști în perioadele marcate de nopțile nedormite....

    Sfatul unui însoțitor de zbor: Ce facem când în avion este un bebeluș care plânge?
    Sfatul unui însoțitor de zbor: Ce facem când în avion este un bebeluș care plânge?

    Călătoriile cu avionul pot fi stresante pentru micuții pasageri care, de cele mai multe ori nu se pot opri din plâns. La fel de stresante sunt zborurile și pentru părinții care...

    Despre rolul plânsului. Ce putem să le spunem altora când suferă, în loc de „nu mai plânge”
    Despre rolul plânsului. Ce putem să le spunem altora când suferă, în loc de „nu mai plânge”

    E adevărat că cel mai bine putem plânge în tăcere și în singurătate, atunci când nu ne vede nimeni. Cel puțin, asta învățăm încă de când...

    Nu mai suport copilul vecinilor care plânge și țipă toată ziua așa că am depus plângere la administrație
    Nu mai suport copilul vecinilor care plânge și țipă toată ziua așa că am depus plângere la administrație

    Cu toții avem plângeri la adresa vecinilor, atunci când fac prea mult zgomot. Însă ce se întâmplă atunci când cauza zgomotului e un bebeluș care...

    © 2024 Qbebe