Din nefericire, nu intotdeauna bebelusii se nasc la termen si in perfecta stare de sanatate.
Cand sunt bebelusii considerati prematuri?
Sunt considerati prematuri bebelusii veniti pe lume inainte de saptamana 37 de sarcina.
In functie de greutatea pe care o au la nastere, prematurii sunt incadrati in mai multe categorii de risc.
Prematurii de gradul I
Sunt bebelusii nascuti cu o greutate de 1500 - 2500 g sunt cei nascuti, de regula, dupa saptamana 30 de sarcina. Datorita progreselor pe care medicina le-a inregistrat in ultimii ani, 95% dintre acestia se dezvolta fara complicatii si vor avea o viata normala.
Prematurii de gradul II
Sunt bebelusii nascuti cu o greutate de 1000 - 1500 g sunt, de regula, rascuti intre saptamana 27 si 30 de sarcina. Acum 15 - 20 ani, doar 30% dintre acestia supravietuiau si chiar si la acestia apareau tulburari neurologile. In prezent, sunt salvati peste 70% dintre micuti.
Prematurii de gradul III
Sunt bebelusii nascuti cu o greutate sub 1000 g sau inainte de saptamana 27 de sarcina. Sansele acestor bebelusi depind, mai mult decat de orice altceva, de gradul de dotare a aparaturii medicale si de calificarea personalului de la spital. Cei a caror greutate se apropie de 1000 g au 50% sanse de supravietuire, insa 20% dintre acestia raman cu tulburari in dezvoltarea corpului si a psihicului.
Caracteristicile bebelusilor prematuri
Cu cat greutatea la nastere este mai mica, cu atat functiile vitale sunt mai deficitare (respiratia, digestia, reglarea temperaturii corpului, sistemul imunitar).
Dintre semnele exterioare prezentate de un prematur, cele mai frecvente sunt:
- lungimea corpului mai mica de 47 cm si cu proportii neobisnuite - capul mai mare decat normal, in comparatie cu restul corpului;
- piele zbarcita, rosie si translucida (vasele de sange pot fi vazute prin piele);
- aproape tot corpul este acoperit de un perisor fin;
- cartilajele urechilor nu sunt formate, astfel ca pavilioanele sunt extrem de moi;
- unghiile sunt foarte subtiri si nu ajung pana la varfurile degetelor;
- la fetite, labiile mici sunt expuse, labiile mari nefiind indeajuns de dezvoltate pentru a le acoperi;
- la baietei, sacul scrotal este mic iar testiculele nu sunt coborate.
Ingrijirea prematurilor
Prematurii de gradul II si III vor fi plasati in incubatoare, pana ajung la un grad de dezvoltare la care viata nu le va mai fi in primejdie. In incubator se asigura initial o temperatura constanta de 36 grade Celsius, apoi se coboara la 32 grade Celsius. Umiditatea este la 50% iar continutul de oxigen din aerul respirat este de 21%.
In cazul unor tulburari de respiratie (plamanii sunt extrem de slab dezvoltati sau se imbolnavesc datorita sistemului imunitar scazut), bebelusii prematuri vor fi intubati, pentru a li se oferi necesarul de oxigen.
Multi prematuri nu au reflexul de supt dezvoltat. Ei vor fi alimentati fie printr-o sonda gastrica fie prin introducerea de substante nutritie direct in sange sub forma de perfuzii. Cand bebelusul prezinta semne ca ar putea suge, este recomandat sa primeasca cel mai bun aliment pentru o dezvoltare corecta - laptele mamei sale.
Foarte important, pentru ca bebelusul prematur sa se dezvolte fizic si psihic, este ca mama sa participe direct la ingrijirea sa. Nimic nu are mai mult efect in imbunatatirea starii bebelusului decat mangaierea, dragostea, grija si glasul mamei sale.
Cand sunt bebelusii considerati dismaturi
Bebelusii dismaturi sunt cei nascuti la termen (la 40 saptamani de sarcina) insa cantaresc mai putin de 2000 g.
Cauzele dismaturitatii unui nou-nascut sunt extrem de variate:
- o proasta functionare a placentei;
- o hipertensiune arteriala;
- infectii in timpul sarcinii;
- consumul de alcool sau droguri in timpul sarcinii, etc.
De cele mai multe ori, insa nu se poate descoperii cauza exacta.
Caracteristicile si ingrijirea bebelusilor dismaturi
Bebelusii dismaturi, fiind nascuti la termen, au functiile vitale si sistemul nervos bine dezvoltate.
Ei vor fi doar mai fragili, datorita greutatii mai mici si vor avea nevoie de mai multa hrana. Deseori sunt intalnite scaderi bruste ale glucozei sau calciului din sangele bebelusilor dismaturi (hipoglicemie sau hipocalcemie). De aceea ei trebuie hraniti mai des si cu alimente corespunzatoare.
De cele mai multe ori, bebelusii dismaturi nu necesita ingrijiri medicale speciale ci doar multa dragoste si grija din partea parintilor.
Tu cunosti cazuri de bebelusi prematuri sau dismaturi?