Copilul este capabil sa se mentina curat in jurul varstei de 2 ani. El trebuie sa fie suficient de matur neuro-muscular, intelectual si emotional pentru a-si putea controla mictiunea. Unii copii pot incepe sa foloseasca olita la 2 ani, altii raman fideli scutecelor pana la 3 sau chiar 4 ani. In niciun caz, nu fortati sau grabiti copilul sa faca la olita. Un copil caruia i s-a impus prea repede sa renunte la scutec in favoarea olitei poate dezvolta probleme psihologice si medicale. Indiferent de varsta la care copilul se simte pregatit sa foloseasca olita, procesul de invatare este acelasi.
Il familiarizam cu olita

Invatarea cu olita trebuie sa fie un proces relaxant si stimulant, care functioneaza cu recompense si incurajari. Nu cu amenintari sau pedepse. Daca simte ca va fi certat in caz de nereusita, va vrea sa pastreze cat mai mult scutecul. Trebuie sa-l faceti sa priveasca aceasta trecere ca pe o initiere in lumea celor mari.
Desi durata procesului variaza de la un copil la altul, in general, dureaza intre 3 si 6 luni pentru ca bebelusul sa foloseasca in mod corect toaleta. Inca 6 luni sau 1 an pot fi necesare sa ramina uscat peste noapte.
Exista cateva indicii care va atentioneaza cand copilul dumneavoastra este pregatit sa renunte la scutece:
• intelege ce i se cere
• stie la ce serveste olita
• constientizeaza eliminarea
• intelege si urmeaza instructiunile de baza
• semnaleaza ca scutecul este murdar
• se simte inconfortabil cu scutecul ud si incearca sa-l indeparteze
• poate sa stea uscat mai mult de trei ore
• este capabil sa-si dea scutecul sau pantalonii jos
Acum il punem pe olita
Daca observati semnalele de mai sus, inseamna ca se simte in stare sa faca marele pas. Si atunci planificati totul pentru o saptamana in care nu calatoriti si fara sa mai adaugati si alte lucruri de invatat. Trebuie sa aveti timpul si energia sa incurajati copilul zilnic, fara pauze, timp de o saptamana sa faca pipi la olita.
Inainte sa-l grabiti, ganditi-va ce presupune pentru el aceasta activitate. Copilul trebuie sa deprinda controlul vezicii urinare si a sfincterului anal, sa fie atent la senzatiile de presiune si sa stie sa semnalizeze inainte de a incepe sa elimine, sa fuga sau sa ceara la olita, sa fie capabil sa-si dea pantalonasii jos. Daca procesul este presarat cu nereusite, amanati-l un pic. Chiar daca a dat cateva semnale, copilul s-ar putea sa nu fie pe deplin pregatit.
Inarmati-va cu rabdare si calm si tineti minte: Rolul dumneavoastra este sa-l ajutati sa recunoasca singur semnele. Cum spuneam si mai sus, invatarea trebuie insotita de incurajari si recompense, nu de mustrari. Poate nu reuseste sa tina pana la olita si mai scapa pe el sau a anuntat de abia dupa ce s-a udat, nu-l certati. Vorbiti-i cu blandete, spuneti-i: "nu-i nimic, vom reusi data viitoare" si, in niciun caz, sa nu va intoarceti la pampers. Copilul va fi dezorientat si debusolat si nu va sti ce sa mai creada.
Stabiliti o rutina in deprinderea folosirii olitei. Daca, spre exemplu, are scaune la ore previzibile, puneti-l pe olita la momentul potrivit. Sau puteti incerca sa-l invatati la jumatate de ora dupa masa ori cand se trezeste din somn. Atunci cand face in scutec, luati scaunul din scutec si puneti-l in vasul de plastic, mentionandu-i ca locul lui este acolo.
Odata asezat pe olita, lasati copilul sa se ridice cand vrea el. Si nici nu-l obligati sa stea mai mult decat doreste. Nu-l fortati pentru ca s-ar putea sa nu mai vrea sa se aseze deloc. La aceasta varsta, copiii sunt in continua miscare. Pur si simplu, nu pot sta intr-un loc fara sa faca nimic mai mult de doua minute. Ca sa-l incurajati sa stea pe olita mai mult, puteti sa-i aduceti jucariile preferate. Astfel, va deveni un eveniment distractiv pentru el si va fi dornic sa-l repete.
Copiii inteleg mult mai repede si mai bine imitand comportamentul adultului. Puteti aseza olita langa vasul de toaleta, aratandu-i cum stati pe toaleta si explicandu-i ce faceti. Ii povestiti, cu aceasta ocazie, ca vasul mare este pentru oameni mari, iar cel mic - pentru copii. Ii puteti spune ca, o data ce va invata sa faca la olita, ii va fi mult mai usor sa foloseasca toaleta. La fel de bine, puteti sa-l deprindeti direct cu folosirea toaletei daca vedeti ca prezinta mai mult interes pentru el. Dar aveti grija sa folositi un colac potrivit pentru copii.
Prin imitatie, copiii invata ca fetele se aseaza, iar baietii raman in picioare. Dar la inceput baietii pot sta in sezut ca sa evitati stropirea camerei. Cand fiul isi va da seama ca poate sta la fel ca tati, va face asta. Daca sunteti o mama singura, puteti practica tragerea la tinta: aruncati in vasul toaletei cateva cereale pe care baiatul sa le nimereasca atunci cand face pipi din picioare.
Cand sunteti intr-un loc public, ajutati copilul sa recunoasca insemnele toaletelor astfel incat sa stie sa ceara atunci cand are nevoie.
Nu uitati sa-i prezentati si activitatile conexe folosirii olitei: sa se stearga singur, sa-si ridice pantalonasii si sa se spele pe maini. Este foarte important ca fetitele sa fie educate cum sa se stearga (dinainte catre inapoi) astfel incat sa preveniti infectiile.
Hainutele trebuie sa fie si ele adaptate procesului. Cat mai simple si usor de indepartat. Copilul care vrea sa se dezbrace, nu trebuie sa se incurce de prea multi nasturi ori fermoare, bretele sau fundite.
Nu lasati parintii, bunicii sau prietenii sa va preseze in legatura cu momentul folosirii olitei. Multi parinti din generatiile trecute incepeau antrenamentul mai devreme decat in zilele noastre. Totul depinde de copilul dumneavoastra. El va va atentiona cand va fi pregatit. Cat despre sfaturile si indicatiile primite de la rude, ascultati-le politicos, dar faceti cum considerati ca este mai bine pentru voi si pentru copil. Fiecare copil este diferit, reactioneaza in stilul propriu, iar metodele adoptate de altii pot fi sau nu sa dea randament.
Tabel de dezvoltare: cum si cand inveti copilul sa faca la olita
Cele mai cunoscute metode de a invata copilul la olita
Antrenamentul prin reflex
La inceputul secolului al XX-lea, in Statele Unite ale Americii, mamele isi puneau bebelusii pe olita de mai multe ori pe zi, conform unui orar strict, ca sa ii stimuleze sa urineze. Cercetatorii de atunci credeau ca, astfel, reactia va deveni una reflexa.
Avantaje si dezavantaje
Avantajul clar este ca puteti scapa de scutece mai devreme. Dezavantajul este ca necesita destul de mult efort si va conditioneaza sa ramaneti acasa pentru ca olita sa fie la indemana. Un copil antrenat cu ajutorul acestei metode va ramane dependent de adult pentru drumurile frecvente la olita. In plus, cand va incepe sa umble mai mult, iar scaunele nu vor mai fi previzibile, efectul antrenamentului ar putea disparea. De altfel, specialistii au observat ca, spre deosebire de celelalte tehnici, sansa de apartie a urinatului in pat mai tarziu este mai mare.
"Scutelece dispar, pur si simplu"
Renuntati usor-usor la pampersi. Incepeti prin a-i schimba scutecele cu chiloteii, pe care ii puteti numi "pantaloni de baiat mare". Si cum este mare de acum, trebuie sa faca la olita sau la toaleta. Cand are nevoie, il asezati la olita. Lasati-l sa stea cat vrea el, nu-l fortati. In cazul unei reusite, nu uitati sa-l laudati si sa-l recompensati.
Avantaje si dezavantaje
Abordarea are mai multi sorti de izbanda in cazul unor parinti rabdatori si perseverenti. Exista si reversul medaliei: copilul s-ar putea simti frustrat ca a fost intrerupt din activitatea distractiva pentru a sta pe olita si va percepe aceasta deprindere intr-un mod negativ.
Abordarea concentrata pe copil
Pediatrul american T. Berry Brazelton a descoperit cum pot invata bebelusii sa faca la olita fara sa fie fortati, certati sau pedepsiti. Berry Brazelton si Joshua Sparrow sugereaza in cartea "De la scutec la toaleta. Metoda Brazelton" sa puneti copilul imbracat pe olita cu un parinte alaturi. In acest timp vorbiti despre olita si toaleta, cum se folosesc si cum se asemana. Dupa ce i-ati aratat olita de cateva ori, lasati copilul sa mearga prin casa imbracat cat mai lejer si reamintiti-i ca, de cate ori simte nevoia sa mearga la baie, sa incerce olita. Urmariti copilul si ajutati-l sa se aseze pe olita.
Avantaje si dezavantaje
Cercetarile doctorului Brazelton au aratat ca, din 1.170 de copii invatati sa foloseasca olita prin intermediul acestei metode, 80% au fost obisnuiti sa nu mai poarte scutece pe durata zilei la varsta de doi - doi ani si jumatate, 80% nu mai faceau noaptea in pat pana la varsta de trei ani. Sub 2% din copii sufereau de constipatie, udau patul sau aveau alte probleme legate de toaleta la varsta de cinci ani.
Un alt pediatru a raportat ca, la aproape 20% dintre copiii pe care ii avea in ingrijire si care au fost invatati sa renunte la scutece cu o astfel de metoda, a aparut „refuzul de a defeca". Copil folosea olita pentru a face pipi si scutecul pentru a avea scaunul. Un alt dezavantaj consta in faptul ca, nepunand presiune pe copil, s-ar putea dureze mai mult ca micutul sa treaca de la scutec la olita.
Metoda didactica
In cartea „Cum sa iti inveti copilul sa foloseasca toaleta in mai putin de o zi", psihologii Nathan Azrin si Richard Foxx au prezentat pas cu pas o metoda prin care copilul invata sa utilizeze olita si sa o goleasca singur in toaleta. Ei amintesc mai multe tehnici diferite, care includ: simularea cu ajutorul unei papusi, instructiuni verbale, ghidatul folosind mainile, repetarea, lauda, recompense pentru momentele cand reuseste si consecinte moderate cand se uda (va grabiti sa ajungeti la olita, exersarea repetata).
Avantaje si dezavantaje
Metoda imbina intr-un mod pozitiv mai multe tehnici eficiente de educare si motivare. Din 34 de copii, doar doi nu foloseau olita in mod independent dupa o perioada de invatare care a durat intre 30 de minute si doua zile. O saptamana mai tarziu, toti renuntasera la scutece, 99% dintre ei fara vreun accident. Antrenamentul la olita abordand aceasta metoda nu va putea incepe insa mai devreme de varsta de doi.
Cartea nu face minuni. Nu va asteptati sa aveti acelasi succes cu specialistii care au obtinut rezultate bune folosind aceasta metoda. Fiercare copil este unic, iar modul in care se comporta si reactioneaza este si el unic. Faptul ca nu a dat roade in cazul copilului dumneavoastra, nu trebuie sa va descurajeze. Aplicati metoda care vi se potriveste cel mai bine.
Citeste si:
Deprinderea copilului cu olita: trucuri de la psiholog
Cum sa scapi de pampersi
Cum alegi olita copilului
Surse: Robert Needlman, Dr. Spock, "Esential pentru bebelusul tau"
Berry Brazelton si Joshua Sparrow, "de la scutec la toaleta. Metoda Brazelton"
http://www.babycenter.com/0_developmental-milestone-toilet-training-age-2_63952.bc?page=1
http://www.babycenter.com/0_developmental-milestone-toilet-training-ages-3-and-4_65559.bc?page=1
