„Primele lecții de parenting încep cu un somn bun”- Oana Vlah, psiholog și consultant certificat în somnul copilului

„Primele lecții de parenting încep cu un somn bun”- Oana Vlah, psiholog și consultant certificat în somnul copilului

Andreea Constantin

Bun venit bebe iubit, adio somn liniștit pentru părinți? Pentru familiile tinere, cu bebeluși de doar câteva luni sau chiar nou-născuți, somnul se regăsește cu siguranță printre nevoile acute.  

Un bebeluș sănătos și liniștit înseamnă și părinți mai odihniți și mai puțin stresați,  care se bucură de un cămin bogat în afecțiune și armonie. Un specialist în somnul copilului vă poate fi alături pe drumul către o rutină de somn benefică atât pentru bebe cât și pentru voi, care îmbină cu succes necesitățile și stilurile de viață ale tuturor membrilor familiei, fără compromisuri în privința creșterii armonioase a unui copil sănătos și fericit.

femeie aplecata sa puna bebelusul la somn

Oana Vlah - specialist, psiholog, consultant certificat în somn

Un astfel de expert este Oana Vlah, fondatoarea Somnic de Pitic, care, de peste 6 ani, ajută părinții să se întoarcă la un somn odihnitor, iar micuții lor să aibă un somn adecvat vârstei lor. Povestea Oanei în aventura somnului începe când a devenit mamă și realitatea nopților nedormite a determinat-o să înțeleagă rolul somnului ca barometru al sănătății și al unei vieți armonioase pentru părinți și copii. 

„Aventura mea în știința somnului a început atunci când am devenit mamă și am simțit în scurt timp efectele privării de somn. Sunt o persoană care a avut mereu un somn bun, iar privarea de somn mi-a arătat rapid efectele pe plan emoțional și fizic, oboseala și neputința de a fi atât de energică și optimistă ca înainte. Fiind psiholog și având un interes aparte pentru tulburările emoționale, am realizat rapid cât de mare este influența negativă ce vine din lipsa unui somn sănătos și cât de mult pierdem din vedere atunci cand oferim sfaturi și rezolvări pentru probleme ce au în mod special o bază la nivel fizic și psihic. ” - completează Oana Vlah.

A absolvit Facultatea de Psihologie și Științele Educației în cadrul Universității București și are certificare în psihoterapie experiențială în cadrul SPER România. A făcut cursuri de formare pentru somnul copilului și al adultului la Maternity and Parenting Institute – SUA și la Universitatea Michigan – Neurobiologia și Medicina Somnului. Acum este studentă la Oxford University și la Colorado State University, unde studiază medicina somnului.

Potrivit Oanei Vlah, „pentru ca bebelușul să doarmă bine, este nevoie de trei lucruri: dragoste, răbdare și soluții corecte.” 

Soluțiile pentru provocarea nr. 1 a proaspeților părinți, acum mai ușor de accesat cu noul Somnic de Pitic

Somnic de Pitic este proiectul de suflet care s-a născut din pasiunea pentru un somn sănătos. Soluțiile potrivite, așezate în ghiduri cuprinzătoare, structurate pe etape de creștere, sunt cel mai de încredere aliat al părinților care vor să își ajute bebelușul să doarmă bine.

bebelus dormind

”Lansarea unui nou site Somnic de Pitic cu un design, conținut și funcționalități actualizate vine ca răspuns la dorința mea de a le garanta părinților o accesibilitate sporită a ghidurilor achiziționate, actualizate în timp real cu noutăți din domeniu și o experiență îmbunătățită de informare despre rutine, recomandări, program de somn, indiferent de tipurile de dispozitiv și format preferate. Acum, prin noile funcționalități atribuite programelor Somnic de Pitic, ghidurilor video și consultațiilor, sunt mai aproape de proaspeții părinți în provocările lor zilnice legate de somn și odihnă” spune Oana Vlah.

Ghidurile Somnic de Pitic sunt atent structurate pentru a fi ușor de urmărit. Ele pot fi accesate în cont imediat după achiziționare, astfel că fiecare părinte le are la îndemână tot timpul, pe perioada celor 12 luni de valabilitate. Fiecare ghid include rutine de somn, reguli pentru aranjarea mediului de somn, siguranța în primele luni de viață, soluții pentru somnul în vacanță, pentru problemele de somn care apar de la lună la lună în primii ani de viață și multe altele.

bebelusi dormind

Pe baza ghidurilor de somn, ce pot fi completate la nevoie cu consultații personalizate, specialistul răspunde pe baza experienței și studiilor acreditate absolvite, la întrebări precum:

  • De cât somn are nevoie bebelușul meu și cum calculez necesarul de ore de somn împărțite între zi și noapte?
  • Este în regulă ca bebe să doarmă în pat cu părinții, în aceeași cameră cu ei sau în propriul pătuț?
  • Ce pot face dacă bebe nu vrea să adoarmă seara devreme și plânge dacă îl așez în pătuțul său?
  • Există soluții pentru ca bebelușul să doarmă mai multe ore legate în timpul nopții, fără a se trezi din oră în oră pentru a mânca sau pentru a fi luat în brațe?
  • Cum putem păstra rutina de somn dacă bebe adoarme în mașină sau în oraș și cum îmbinăm rutina de somn cu programul zilnic al părinților care nu pot fi toata ziua acasă? 
  • Ce soluții avem pentru vacanțe cu somn bun?

Cu o rutină corectă și câteva schimbări de program și stil de viață, orice bebeluș poate să aibă un somn liniștit, sănătos și odihnitor, iar părinții se pot bucura din plin de primele luni împreună. Iar mesajele părinților demonstrează succesul pe care metodele Somnic de Pitic le au în formarea obiceiurilor sănătoase de somn la bebeluși: „Este incredibil ce efect pot avea câteva sfaturi corecte.” (Georgiana M.), „Schimbările au fost incredibile: fără treziri nocturne, bebe care doarme singur, iar pentru mine, somn neîntrerupt!” (Alice V.), „Cu ajutorul Oanei am reușit să ajungem la o rutină de somn pe care o putem respecta.” (Dinu și Ioana).

Nopți liniștite în dar

Cum bebelușii sunt dependenți de rutină pentru o dezvoltare armonioasă, părinții au sarcina dificilă de a stabili și păstra cu consecvență o un program zilnic strict, construit în jurul nevoilor copilului în funcție de vârstă. Rutina de somn, alături de cea de hrănire, suferă cele mai multe schimbări pe măsură ce bebe crește și mulți părinți devin copleșiți din cauza oboselii și grijilor. Un ghid care îi învață pe părinți cum doarme copilul lor încă din momentul nașterii, de cât somn are nevoie, cum trebuie să amenajeze camera și pătuțul, cum să navigheze printre sute de informații legate de zgomote albe, surse de lumină, metode de liniștire, co-sleeping, programul de somn și nu numai, este o idee excelentă de cadou pentru proaspeții părinți, mai ales atunci când acestea sunt create de un specialist acreditat în somnul copilului, mamă la rândul ei, care și-a propus să ajute familiile din România să înceapă cu dreptul viața împreună cu bebelușii lor. Noul site asigură și această opțiune de voucher-cadou pentru părinți, pe care-l pot folosi în achiziționarea serviciilor de care au cea mai mare nevoie.

Știința somnului, acum accesibilă prin sfaturi de încredere, practice, rapid și ușor de parcurs 

”Am creat proiectul Somnic de Pitic pentru a oferi sfaturi părinților ce își doresc să îi ajute pe cei mici să crească sănătos, beneficiind de un somn bun. Rolul meu este întâi să demitizez toate credințele populare legate de somnul copiilor și să îi ajut atât pe adulți, cât și pe copii, să se bucure de beneficiile unui somn înalt calitativ. Majoritatea tulburărilor de somn au o cauză comportamentală și astăzi avem privilegiul de a ne baza pe studii validate, tehnici și metode prin care putem rezolva mare parte din ele, atât timp cât suntem perseverenți și înțelegem importanța somnului.”, completează Oana Vlah.

Noul site www.somnicdepitic.ro este o platformă ce integrează informații esențiale despre știința somnului pe înțelesul tuturor în ghiduri de somn accesibile online, de pe orice dispozitiv, în numeroase articole, e-books, resurse scrise și video, template-uri pentru rutine și programe gratuite, newsletter. Odată accesate, serviciile Somnic de Pitic sunt o investiție minoră cu impact major asupra calității somnului, creșterii sănătoase și dezvoltării armonioase a copiilor.

Articolul urmator
De ce oftează bebelușii în somn: 7 cauze posibile
De ce oftează bebelușii în somn: 7 cauze posibile

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”
    Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”

    Nu e întotdeauna ușor să fii părinte de adolescent, dar asta nu înseamnă că nu e extrem de frumos. Care este cel mai prețios sfat pe care îl poate da o mamă care are...

    Studiu: somnul de prânz în sesiuni scurte te face un părinte mai bun
    Studiu: somnul de prânz în sesiuni scurte te face un părinte mai bun

    Una dintre cele mai importante provocări cu care te confrunți mai ales în primii ani de viață ai copilului tău este aceasta: să îți învingi oboseala acumulată...

    Studiu: 4 din 5 părinți își iau lecții de parenting de pe social media
    Studiu: 4 din 5 părinți își iau lecții de parenting de pe social media

    Studiile arată că 90% dintre părinți folosesc rețelele sociale ca sursă de informare în ceea ce privește problemele legate de copiii lor. Îngrijorător este faptul că...

    Studiu: copiii cu părinți care lucrează de acasă au un somn mai bun
    Studiu: copiii cu părinți care lucrează de acasă au un somn mai bun

    Experții în somnologie pediatrică au ajuns la concluzia că micuții ai căror părinți lucrează de acasă au parte de un somn mai bun și sunt mai puțin obosiți sau somnoroși...

    10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea
    10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea

    Adesea te surprinzi gândindu-te la cum ar proceda mama ta dacă ar fi în situația în care te afli tu la un moment dat. Este modelul tău în toate și îți...

    O fetiță de nici doi ani din Vaslui nevăzătoare nu primește certificat și ajutor de handicap de la stat. Motivul? Autoritățile nu pot dovedi că nu vede
    O fetiță de nici doi ani din Vaslui nevăzătoare nu primește certificat și ajutor de handicap de la stat. Motivul? Autoritățile nu pot dovedi că nu vede

    Să ai un copil cu dizabilități reprezintă una dintre cele mai grele provocări cu care se poate confrunta un părinte. Lucrurile devin mai complicate când îți dai seama că...

    BienDormir – pentru nopțile în care somnul vine greu și durează puțin
    BienDormir – pentru nopțile în care somnul vine greu și durează puțin

    Pui capul pe pernă, aștepți să vină somnul, te foiești, deschizi telefonul, îl închizi repede, te cuprinde iritarea când te gândești că în curând...

    Smiley și Gina plănuiesc să o ducă pe fiica lor la psiholog. „Ne gândim foarte des la asta, ea vede că ne opresc oamenii pe stradă, nu știu cum o să facem"
    Smiley și Gina plănuiesc să o ducă pe fiica lor la psiholog. „Ne gândim foarte des la asta, ea vede că ne opresc oamenii pe stradă, nu știu cum o să facem"

    Cele două vedete sunt în culmea fericirii de când au devenit părinți și nu au ezitat să spună cât de mult li s-a schimbat viața după venirea pe lume a fiicei lor,...

    © 2024 Qbebe