Criterii pentru alegerea unui scaun auto SIGUR si CONFORTABIL pentru copilul tau

Alexandra Ion

Asigurarea celor mai bune conditii de calatorie pentru copii este esentiala pentru siguranta si confortul lor.

 Pornind de la nou-nascuti pana la copiii cu varsta de 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm, exista legislativ obligativitatea utilizarii centurilor de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor. Copiii cu varsta sub trei ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate. Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copiii cu varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata, chiar daca sunt tinuti in brate de persoane majore, in timpul deplasarii pe drumurile publice. 

Conform unui studiu american NHTSA realizat in 2009 folosind un scaun auto special pentru copii, se reduce riscul decesului astfel:
-71% pentru nou-nascuti
-54% pentru copii mai mici de 4 ani
Scaunele auto sunt create pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 0-12 ani. Adultii sunt singurii responsabili in alegerea scaunului potrivit, astfel incat acesta sa corespunda varstei, greutatii si inaltimii copilului si nu in ultimul rand sa respecte standardele de siguranta si sa confere confortul necesar.

Siguranta si confortul copilului tau sunt doua criterii esentiale care nu trebuie neglijate atunci cand circuli cu autovehiculul. Pentru a avea certitudinea unei sigurante sporite in selectarea unui scaun auto este important sa urmariti daca scaunul auto pe care doriti sa il achizitionati este testat conform urmatoarelor teste:

• TESTE DE OMOLOGARE
Scaunul auto sa fie omologat conform normativelor europene in vigoare. Un scaun auto trebuie sa fie conform cu standardul ECE R-44/03 sau R 44/04. Acest standard este supus cerintelor stricte de aprobare si garanteaza siguranta. Cu toate acestea, criteriile si testele de impact ale acestor omologari obligatorii reprezinta numai o cerinta minima legala.

• TESTELE DE CONSUM
Spre deosebire de testele obligatorii cerute de lege pentru scaunele auto pentru copii, cerintele testelor de consum sunt, de obicei, mult mai exigente. De exemplu, testele de impact efectuate in diverse tari (Stiftung Warentest - Germania, ÖAMTC - Austria, TCS - Elvetia, RACC - Spania, ACI - Italia etc.) sunt mult mai exigente fata de testele de omologare prevazute de lege. Deosebit de important este ca scaunul auto ales sa fie testat conform protocolului EuroNCAP la faimosul ADAC: Crash Test Centre din Munich, unde scaunele auto sunt testate pentru impact frontal si lateral la o viteza cu peste 40 % mai mare decat viteza ceruta de standardele europene. Sunt evaluate siguranta constructiei scaunului si combinatia sistemului de fixare care "creste" o data cu copilul. Testele includ parametri ca ergonomia, usurinta in utilizare, calitatea materialelor.

Numai cele mai noi modele sunt testate in testele de consum. Prin urmare, rezultatele din ultimii ani ofera o baza buna pentru comparatie. Testele de consum ofera o imagine valoroasa de ansamblu a performantelor legate de siguranta a diferitelor produse si sunt extrem de utile atunci cand se ia o decizie de cumparare.

Deosebit de importante sunt si urmatoarele considerente in alegerea unui scaun auto:
- Sa fie in conformitate cu varsta, greutatea si inaltimea copilului
- Sa fie usor de utilizat
- Sa se potriveasca tipului de autovehicul detinut de parinte
- Sa fie usor de montat/demontat in masina (daca montarea scaunului auto nu se realizeaza conform indicatiilor producatorilor acestia nu raspund pentru siguranta acestuia)
- Existenta elementelor de siguranta cum ar fi sistemul ajustabil integrat de protectie laterala in caz de impact, ce protejeaza capul, gatul si coloana vertebrala, existenta polistirenului expandat care absorbe energia in caz de impact lateral, protejand capul si trunchiul copilului etc.
- Sa fie confortabil pentru copil. De preferat ar fi ca materialul scaunului sa fie moale si sa absoarba umezeala permitand circularea aerului. Important pentru somnul copiilor in masina sunt si pozitiile in care se poate inclina scaunul auto.
- Modalitatea de prindere in masina. Scaunele care au sistemul isofix incorporat sau scaunele care se pot monta pe o baza isofix sunt mai sigure si mai usor de manevrat.

Nu este recomandat:
- Sa achitionezi scaune auto second hand. Acestea pot suferi in timp modificari ale mecanismelor de prindere, astfel incat siguranta copilului nu mai este garantata sau pot prezenta vicii ascunse, aparute in cazul unor accidente anterioare
- Sa ignori instructiunile producatorului
- Sa instalezi scaunele auto in spatiile prevazute cu airbag
- Sa pozitionezi copilul sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm in masina doar cu centura de siguranta a masinii
- Sa lasi copilul nesupravegheat indiferent cat de corect ar fi acesta instalat intr-un scaun auto

Alegerea scaunului auto potrivit fiecarui copil este o decizie importanta. Ideala este o calatorie cu un scaun auto cat mai sigur si confortabil!

TIPURI DE SISTEME DE SIGURANTA AUTO

Grupa 0 Landoul
Grupa 0 - recomandat de la 0 la 10 kg
(de la nastere pana la aproximativ 9 luni).Avand in vedere ca un nou nascut, doarme intre 18 si 20 de ore pe zi, landoul este recomandat a se utiliza inca de la nastere, deoarece, datorita inclinarii perfecte la orizontala, nou-nascutul beneficiaza de o dezvoltare fizica armonioasa si nu in ultimul rand de tot confortul si siguranta necesara acestei prime perioade din viata lui.

Atentie! Landoul trebuie sa fie omologat pentru utilizarea in autovehicul in conformitate cu normativele europene ca dispozitiv de siguranta pentru retinerea copilului la bordul autovehiculului. Fixarea landoului in masina se realizeaza cu ajutorul unui kit auto care fixeaza landoul de centurile masinii, kit care contine si centuri de prindere a copilului in 3 puncte de siguranta.

Landou Navetta XL Peg Perego:
• Grupa de varsta 0, de la nastere pana la 10 kg;
• Omologat pentru autovehicule in conformitate cu standardul european ECE R44/04; Conform cu Norma Europeana EN 1466;
• Comfort System - Spatar si suport pentru picioare reglabile din exterior;
• Capotina Panorama ajustabila, cu sistem de prindere pentru jucariile preferate ale micutului tau;
• Invelitoare pentru picioare cu protectie anti-vant;
• Maner de transport reglabil;
• Baza de protectie realizata din polipropilena, un material sanitar care nu absoarbe umiditatea, imbracata in material textil;
• Sistem 4 Anotimpuri - permite reglarea aerului in interiorul landoului;
• Landoul poate fi folosit in casa datorita picioarelor de sprijin sau ca balansoar datorita bazei; • Se ataseaza usor si rapid si pe orice Sasiu Peg Perego sau pe Suportul Pentru Landou printr-un simplu Click, datorita sistemului Ganciomatic;
• In autovehicul poate fi folosit impreuna cu Kitul Auto Universal Pentru Landou, care se achizitioneaza separat.
Intretinere:
• Toate componentele din plastic se spala cu o laveta umeda. Materialele textile se pot spala in masina de spalat la 30°C grade, la un program delicat cu un ciclu de centrifugare scurt.
Garantie: 24 luni

Grupa 0+ Cosul auto
Grupa 0+ recomandat de la 0 la 13 kg
(de la nastere pana la aproximativ 12 luni)Cosul auto se utilizeaza doar in sensul invers de mers al autovehiculului. In functie de model cosul auto se poate monta in autovehicul prin 3 modalitati de fixare: cu centurile masinii, cu ajutorul bazei fixe sau cu ajutorul bazei Isofix. Este indicat ca acest tip de scaun sa nu fie utilizat in primele luni de la nastere mai mult de 1 ora si ½ pe zi, deoarece nou-nascutul nu este capabil sa sustina toata greutatea in sezut.

Scaun Auto Primo Viaggio SL Peg Perego
• Grupa de varsta 0+, de la nastere pana la 12 luni (0-13 kg);
• Omologat pentru autovehicule in conformitate cu standardul european ECE R44/04;
• La testele ADAC pentru siguranta scaunului auto in caz de impact, Scaunul Auto Primo Viaggio SL a obtinut calificativul „Very Good" (Foarte Bun) la testele ADAC si 5 stelele la testele TCS Suedia la testele cu Baza Isofix 0+1 K
• Sistem integrat de protectie laterala reglabil in inaltime - 5 pozitii, pentru a garanta o maxima siguranta in orice moment al cresterii copilului;
• Suport pentru sezut si corp captusit in microfibra;
• Centura de siguranta cu prindere in 3 puncte si protectii pentru umeri, usor de actionat prin butonul central;
• Maner de transport reglabil in 4 pozitii;
• Se fixeaza in autovehicul prin 3 tipuri de prindere: cu centura de siguranta, datorita celor 3 puncte de ancorare (categorie Universala) cu care este prevazut scaunul auto, cu Baza Fixa (se achizitioneaza separat) sau cu Baza Isofix K (se achizitioneaza separat);
• Se ataseaza usor si rapid si pe orice Sasiu Peg Perego sau pe Suportul Pentru Landou printr-un simplu Click, datorita sistemului Ganciomatic;
• Se instaleaza intotdeauna in sensul invers directiei de mers al autovehicului, pe bancheta din spate, de preferat in centru acesteia, unde nu exista airbag activat;
• Modalitati de folosire variate: calatorie cu autovehiculul, transport copil, balansoar (functie de balasare), somn sau fotoliu confortabil.
Intretinere:
• Toate componentele din plastic se spala cu o laveta umeda. Materialele textile se pot spala in masina de spalat la 30°C grade, la un program delicat cu un ciclu de centrifugare scurt.
Garantie: 24 luni.
Baza Isofix 0+1 se foloseste pentru fixarea în dispozitivul isofix al masinii atat a cosului auto recomandat pentru 0 - 13 kg cat si a scaunului auto recomandat pentru 9 - 18 kg. Baza Isofix 0+1 se fixeaza fara a folosi centura de siguranta si poate fi lasata in autovehicul pentru montarea ulterioara a cosului sau scaunului auto.

Grupa 1 Scaun auto
Grupa 1 - recomandat de la 9 la 18kg
(de la 6 luni pana la aproximativ 4 ani).

Scaunul auto se instaleaza in masina in sensul de mers al masinii. Din aceasta categorie fac parte scaune care se pot instala in masina atat cu ajutorul centurilor proprii acesteia cat si cu ajutorul bazei Isofix sau scaune cu ajutorul sistemului isofix incorporat).Scaun Auto Viaggio1 Duo-fix K
Grupa de varsta 1, de la 1 an pana la 4 ani (9-18 kg). Omologat pentru autovehicule in conformitate cu standardul european ECE
R44/04. La testele ADAC pentru siguranta scaunului auto in caz de impact, Auto Viaggio1 Duo-fix K a obtinut calificativul „Good" (Bun) si 4 stelele la testele TCS Suedia la testele cu Baza Isofix 0+1 K

Caracteristici:
• Pozitionarea scaunului in autovehicul se face in sensul directiei de mers; Este recomandat sa se instaleze pe bancheta din spate, de preferat pe centrul acesteia, unde nu exista airbag activat;
• Sistem integrat de protectie laterala in caz de impact care protejeaza capul gatul si coloana vertebrala si care se regleaza pe inaltine.
• Tetiera si centura de siguranta in 5 puncte, ajustabile pe inaltime in 7 pozitii, pentru a garanta o maxima siguranta in orice moment al cresterii copilului;
• Centura de siguranta prevazuta cu protectii pentru umeri poate fi pozitionata pe partile laterale datorita sistemului de blocare, facilitand astfel pozitionarea copilului;
• Scaunul poate fi inclinat in 4 pozitii asigurand o pozitie relaxanta atat in timpul calatoriilor lungi, cat si in timpul somnului;
• Sezut spatios, amplu si prevazut cu perna inaltatoare de protectie. Spatar comod;
• Tetiera si perna anatomica sunt fabricate dintr-un material moale, care permite trecerea aerului, Fresco Jersey;
• Huse detasabile si lavabile;
• Instalare in autovehicul prin 2 moduri de prindere: cu centura de siguranta cu 3 puncte de ancorare (categorie Universala) sau cu Baza Isofix 0+1 K, (categorie Semi-Universala, Clasa A).
Intretinere:
• Toate componentele din plastic se spala cu o laveta umeda. Materialele textile se pot spala in masina de spalat la 30°C grade, la un program delicat cu un ciclu de centrifugare scurt.
Garantie: 24 luni
Baza Isofix 0+1 - Grupa de varsta 0+/1, de la nastere pana la 4 ani (0-18 kg).
Omologat pentru autovehicule in conformitate cu standardul european ECE R44/04.
Baza Isofix 0+1 poate fi fixata in dispozitivul Isofix a masinii fara a folosi centura de siguranta
• Fixare usoara in dispozitivul Isofix al masinii, datorita curelelor flexibile si extensibile;
• Dotat cu un picior reglabil pe inaltime si indicatoare care arata daca baza si piciorul sunt fixate corect;
• Maner pentru transport;
• Practica si sigura in orice tip de autovehicul cu sistem Isofix incorporat.

Grupa 2/3 Scaun auto
Grupa 2/3 - recomandat de la 15 - 36 kg
(de la 3 pana 12 ani)
Din aceasta categorie fac parte scaune cu sistem isofix sau surefix incorporate. In functie de model ele se pot transforma in inaltatoare.Scaun Auto Surefix - recomandat de la 3-12 ani (15-36 kg) .
Omologat pentru autovehicule in conformitate cu standardul european ECE R44/04.Caracteristici:

• La testele ADAC pentru siguranta scaunului auto in caz de impact, Scaunul Auto Surefix a obtinut calificativul „Good" (Bun) si 4 stelele la testele TCS Suedia la testele cu Baza Isofix 0+1 K
• Sistem integrat de protectie laterala in caz de impact;
• Usor, simplu de utilizat si de montat/demontat;
• Dotat cu conectori SUREFIX in partea inferioara a scaunului auto pentru stabilitate maxima chiar si in timpul curbelor;
• Instalare in autovehicul prin 2 moduri de prindere: cu centura de siguranta cu 3 puncte de ancorare (categorie Universala) sau cu centura de siguranta cu 3 puncte de ancorare si sistem de fixare SUREFIX (categorie Semi-Universala);
• Tetiera prevazuta cu sistem de prindere a centurii de siguranta a masinii, reglabila in inaltime pe 6 nivele pentru siguranta maxima a fiecarei etape de dezvoltare a copilului;
• Spatarul spatios si scaunul reglabil ofera copilului o pozitie relaxanta atat in timpul calatoriilor lungi, cat si in timpul somnului;
• Partile laterale ale scaunului au suport de tragere pentru pahar;
• Tetiera si scaunul sunt confectionate dintr-un material durabil si care permite trecerea aerului, numit Crystal;
• Scaunul se transforma in inaltator auto prin inlaturarea spatarului;
• Se instaleaza in sensul directiei de mers a autovehicului.
Intretinere:
• Toate componentele din plastic se spala cu o laveta umeda. Materialele textile se pot spala in masina de spalat la 30°C grade, la un program delicat cu un ciclu de centrifugare scurt.
Garantie: 24 luni

                                                      Importator Peg Perego:

                                                      afla mai multe pe 9LuniShop.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  3 criterii care te ajută să alegi cel mai bun scaun auto pentru cel mic
  3 criterii care te ajută să alegi cel mai bun scaun auto pentru cel mic

  Alegerea unui scaun auto pentru copilul tău nu este întotdeauna cea mai simplă misiune. Trebuie să ai în vedere câteva criterii importante atunci când cumperi un...

  8000 de dolari! Atât a cheltuit acest artist pe un scaun auto pentru fiica sa!
  8000 de dolari! Atât a cheltuit acest artist pe un scaun auto pentru fiica sa!

  Compozitorul şi rapper-ul american Offset i-a dăruit fiicei sale în vârstă de 2 ani un scaun auto scump. Vezi cum arată acesta!

  Cum îți pregătești copilul pentru primii pași. De ce greșeli să te ferești în alegerea încălțărilor
  Cum îți pregătești copilul pentru primii pași. De ce greșeli să te ferești în alegerea încălțărilor

  Atunci când e vorba despre încălțămintea copiilor, toată lumea este expertă, iar internetul abundă de sfaturi, unele de-a dreptul exagerate. Cert este că de la 11-15 luni,...

  Ce vrea să îți spună copilul tău când se răzvrătește? Desenele unui psiholog te ajută să îl înțelegi mai bine
  Ce vrea să îți spună copilul tău când se răzvrătește? Desenele unui psiholog te ajută să îl înțelegi mai bine

  În spatele fiecărui comportament al unui copil stă de cele mai multe ori un motiv trecut cu vederea de părinte. Prin intermediul unor desene, un psiholog te ajută să...

  Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata
  Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata

  Aceasta intrebare este pe buzele multor parinti. Se pare ca raspunsul vine din partea unui tatic, care a postat pe contul sau de Reddit acest "sfat vital".

  În funcție de ce criterii alegem mașinile de familie
  În funcție de ce criterii alegem mașinile de familie

  Ca în multe alte aspecte ale vieții noastre de părinți, copiii joacă un rol important și în alegerea viitoarelor mașini de familie. Dacă până la apariția acestora,...

  Haina de blană artificială, noul trend în moda pentru copii. Iată un top 8 călduros și confortabil
  Haina de blană artificială, noul trend în moda pentru copii. Iată un top 8 călduros și confortabil

  Un nou trend face ravagii în moda pentru copii. Haina de blană artificială pentru copii este alegerea preferată a stiliștilor pentru acest sezon, așadar am pregătit pentru tine...

  Unt de cacao: cât de sigur este pentru copilul meu?
  Unt de cacao: cât de sigur este pentru copilul meu?

  În ultimii ani, se vorbește tot mai mult despre untul de cacao, în special pentru utilizările sale în cosmetică, pentru îngrijirea pielii. Cu toate acestea, numele...

  © 2022 Qbebe