Cum alegi salteaua copilului

Cum alegi salteaua copilului

Roxana Cristea

Salteaua copilului, la fel ca si patutul, contribuie la asigurarea unui somn de calitate pentru micut. Coloana si oasele copilasului sunt in plina formare, asa ca, pentru o dezvoltare armonioasa, bebelusul are nevoie de o saltea confortabila. Avand in vedere faptul ca cel mic isi va petrece multa vreme in patut, fie dormind, fie jucandu-se, ar fi bine ca salteaua sa fie si rezistenta. Daca o acoperi cu o lenjerie colorata, salteaua va fi perfecta pentru un bebelus vesel si sanatos. Iata cum alegi salteaua copilului.

Criterii care te ajuta sa alegi salteaua copilului

Salteaua copilului trebuie sa fie confortabila, pentru a asigura o pozitie sanatoasa a corpului si sa ofere siguranta. Cele mai importante criterii in alegerea saltelei copilului sunt: dimensiunea corecta, fermitatea, ventilatia si gradul de impermeabilitate. Sunt de luat in seama si nivelul de curatare, rezistenta la foc, protectia anti-acarieni, antimucegai sau antimicrobiana.copil dormind in patut
- Alegerea dimensiunii corecte a saltelei este foarte importanta. In acest fel, vei evita aparitia unui spatiu liber intre saltea si laterala patutului, care ar putea sa apara daca salteaua este prea mica. Spatiul liber ar putea sa duca la sufocarea accidentala a bebelusului. In schimb, o saltea prea mare nu va incapea in patut;
- Fermitatea saltelei este o conditie imperativa atunci cand alegi o saltea pentru bebelusul tau. O saltea moale se afunda sub greutatea copilului si poate favoriza aparitia Sindromului Mortii Subite sau sufocarea copilului;
- Ventilatia inseamna eliminarea mirosurilor neplacute si a umezelii. Cele mai multe saltele destinate copiilor au niste gauri in partile laterale ale saltelei. Sunt si saltele organice, a caror compozitie permite circularea aerului (ex. fibrele din nuca de cocos);
- Gradul de impermeabilitate este de multe ori dat de husa (imbracamintea) saltelei. O husa impermeabila se spala usor si nu permite impregnarea urinei si a altor lichide in continutul saltelei. Acum gasesti cu usurinta saltele cu mai multe straturi impermeabile, care sunt recomandate de producatori pentru ca nu permit bacteriilor sa se dezvolte in salteaua copilului. Daca ai luat deja salteaua si-ti faci griji ca nu este impermeabila, gasesti asternuturi impermeabile sau chiar huse-protectie pentru salteaua copilului. Acestea sunt confectionate din vinilin, polietilena, nailon si chiar fibre textile, prietene cu pielea bebelusului.
- Husele detasabile din bumbac pot fi spalate usor si la temperaturi ridicate. Asta inseamna ca nu-ti vei mai face griji in legatura cu acarienii, care provoaca alergii.
- Protectia antimicrobiana este data de acele saltele care sunt tratate cu substante specifice antimicrobiene si antimucegai. Intreaba vanzatorul daca salteaua aleasa are aceste calitati.
- Calitatea materialului din care este confectionata salteaua dar si husa, este un criteriu foarte important. Bebelusul are pielea foarte sensibila si s-ar putea irita usor daca salteaua este numai plastic si burete de proasta calitate.
- Rezistenta la foc ar putea fi un criteriu de selectie cand vine vorba despre salteaua copilului tau. Nu anticipam evenimente nefericite, dar daca se poate ca salteaua sa fie rezistenta si la foc... cu atat mai bine. Nu se stie niciodata ce nazdravanii ar putea face piticul tau daca-l lasi un minutel nesupravegheat.
- Elasticitatea saltelei este si ea foarte importanta. Apasa cu mana pe saltea si cu cat revine mai repede la forma initiala, dupa indepartarea mainii, cu atat este mai buna.
- Densitatea saltelei este un criteriu foarte studiat de parinti atunci cand cauta salteaua perfecta pentru copilul lor. Ai grija sa nu fie nici foarte groasa si nici foarte subtire. Ideal ar trebui sa aiba in jur de 15 cm;
- Verifica daca salteaua copilului este certificata si omologata de comisia europeana de evaluare. Asta inseamna ca a fost testata si indeplineste standardele de siguranta si confort.

Tipuri de saltele pentru copii

 Saltele din spuma sau din burete sunt acum fabricate din spuma poliuretanica.
Saltelele din spuma se gasesc intr-o mare varietate de modele, iar calitatea este data de densitatea saltelei. O densitate mai mare inseamna fermitate, calitate si siguranta pentru bebelus. Daca vrei fermitate, trebuie sa te uiti ca densitatea sa fie in jur de 24 kg/m3. In cazul in care producatorul nu specifica densitatea, iti poti da seama de fermitatea saltelei  apasand pe ea. De asemenea, o saltea cu densitate mai mare va fi mai grea.
Verifica si elasticitatea saltelei, tot cu mana, pentru a evita ca bebelusul sa doarma intr-o „adancitura" formata in salteaua lipsita de elasticitate.
Saltelele din burete sunt mai usoare si mai usor de manevrat. Nu sunt foarte rezistente la „sarituri" si tind sa se deterioreze mai repede decat cele pe arcuri. Preturile difera in functie de densitate, fermitate, impermeabilitate, protectie antibacteriana, dar si in functie de producator (marca).
De obicei, salteaua din spuma este usor de intretinut si are guri de ventilare.

 Saltele cu arcuri din otel pot fi o alegere buna. Daca vrei o saltea cu arcuri pentru patutul copilului trebuie sa verifici cu atentie fermitatea arcurilor si sa te informezi asupra numarului de arcuri pe care le contine (minimum 150 de arcuri). Saltelele cu arcuri sunt mai rezistente in timp si nu-si pierd forma usor. Dar sunt destul de grele si pot fi mai scumpe decat cele din spuma.
De obicei, paturile din arcuri sunt alcatuite dintr-un strat de arcuri si un strat de spuma, imbracate cu o husa din bumbac sau PVC.
Calitatea acestei saltele este data de rezistenta si grosimea arcurilor, de restul materialelor folosite la umplerea ei si de husa care imbraca salteaua.
Saltelele organice sunt confectionate din fibre de cocos, latex, bumbac si/sau lana. Sunt foarte recomandate de medici pentru ca sunt hipoalergenice (nu produc alergii). Saltelele organice asigura circulatia aerului printre fibre si sunt ferme. Sunt considerate a fi rezistente in timp dar sunt si cele mai scumpe saltele pentru patutul copilului.

Salteaua din fibra de nuca de cocos, recomandarea de ultima ora a medicilor, este fabricata dintr-un strat interior din fibra de nuca de cocos, tratat cu un amestec special de cauciuc cu rasina, pentru a impiedica desfacerea si deteriorarea in timp. Aceste tipuri de saltele prezinta un grad mare al densitatii si sunt rezistente la germeni in proportie de 99 %. Stratul interior este acoperit cu latex, rezistent la umezeala peste care se adauga de obicei o husa din bumbac. Un avantaj major ale acestor saltele este dat de faptul ca sunt fabricate din materiale naturale, asa ca nu trebuie sa iti faci griji ca bebelusul tau va dormi pe materiale sintetice. Saltelele din fibra de cocos sunt dure si dense, asa ca isi vor pastra forma timp indelungat, sustinand in mod eficient coloana celui mic.

Aerul circula cu usurinta prin fibrele de cocos, asadar salteaua nu necesita orificii de aerisire. Salteaua nuca de cocos sandwich de la Bebe Junior prezinta o husa detasabila din bumbac 100%, cu imprimeuri, usor de indepartat si curatat. Placile din fibre naturale de cocos ofera o respiratie naturala iar compactarea prin latexare asigura o elasticitate optima a saltelei.  



Alte variante ale acestor saltele sunt cele care un singur strat compactat de fibra de nuca de cocos infasurat in vatelina ce confera protectie antialergica si un raport optim rigiditate-flexibilitate. Salteaua pentru copii cu fibra de cocos disponibila pe www.bebejunior.ro confera o forma fizica extrem de stabila, nu se deformeaza in timp si revine cu usurinta la forma initiala pentru confortul si odihna placuta a celor mici.

O alta alegere excelenta este reprezentata de saltele din latex. Latexul este un cauciuc natural obtinut din arborele de cauciuc (Heva Brasiliensis). Principalul avantaj al latexului este redat de proprietatile intrinseci antibacteriene. Latexul permite o buna circulatie a aerului, micutul tau fiind protejat impotriva umezelii.
Salteaua pentru patut Latex Baby are o structura rezistenta din spuma de latex, o husa interioara fabricata 100% din bumbac, ce nu necesita spalare si o husa exterioara matlasata, tot din bumbac. Salteaua detine un sistem ideal de circulare a aerului in interiorul saltelei, creand un mediu igienic, confortabil si natural pentru somnul linistit al bebelusului tau. 

De retinut...

- O saltea trebuie sa aiba o dimensiune perfecta pentru patutul copilului;
- Fermitatea saltelei este foarte importanta;
- O saltea cu spuma trebuie sa fie densa;
- O saltea cu arcuri trebuie sa aiba mai mult de 150 de arcuri;
- O saltea organica il fereste pe copil de alergii;
- Salteaua copilului trebuie sa fie ventilata, sa aiba protectie antimicrobiana;
- Nu trebuie sa fie mai groasa de 15 cm;
- Sa aiba o husa rezistenta si lavabila.

Atentie! Saltelele la mana a doua vin la pachet cu cateva pericole: bacterii, ciuperci, arcuri „sarite", deteriorate sau gauri prin care iese buretele si poate fi inghitit de bebelus. In plus, deformarea saltelei poate afecta sistemul osos al copilului. Daca alegi o astfel de varianta, verifica fermitatea si rezistenta saltelei si alege niste produse non-toxice pentru dezinfectare. Salteaua copilului tau trebuie sa favorizeze un somn linistit si plin de vise frumoase.

                                                                                   www.bebejunior.ro



Articolul urmator
O mamă a decis să opereze cu laser semnul din naștere facial al copilului ei și internauții o consideră un monstru
O mamă a decis să opereze cu laser semnul din naștere facial al copilului ei și internauții o consideră un monstru

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tabel mărimi încălțăminte copii: cum măsori și cum alegi corect?
    Tabel mărimi încălțăminte copii: cum măsori și cum alegi corect?

    Întrucât piciorul unui copil continuă să crească până în jurul vârstei de 18 ani, va fi esențial ca pe tot parcursul procesului de creștere să-i oferi...

    Pești în acvariu: cum alegi speciile potrivite pentru ca micuții tăi să se bucure cât mai mult de ei
    Pești în acvariu: cum alegi speciile potrivite pentru ca micuții tăi să se bucure cât mai mult de ei

    Animalele de companie, inclusiv cele acvatice, îi oferă unui copil numeroase beneficii. Spre exemplu, îl stimulează să respecte și să îndrăgească natura, îi...

    Cum îi spui copilului că are autism?
    Cum îi spui copilului că are autism?

    Autismul este o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în rândul copiilor, iar membrii familiilor sunt în dilemă: a spune sau a nu spune copilului...

    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală
    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală

    Una dintre cele mai grele provocări prin care poate trece un părinte este să afle că nu se mai poate face nimic pentru copilul său, că acesta își va pierde viața. De asemenea,...

    De ce să alegi asigurarea pentru copii și părinți?
    De ce să alegi asigurarea pentru copii și părinți?

    Ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii noștri. Ne zbatem zi de zi în așa fel încât ei să aibă un viitor strălucit, o viață prosperă, să nu ducă lipsă de nimic...

    Cum influențează cititul creierul copilului
    Cum influențează cititul creierul copilului

    Specialistii spun ca numarul cartilor pe care un copil le are la indemana in casa este puternic legat de succesul academic ulterior. Multe studii au demonstrat ca un copil se va descurca mai...

    Cum afecteaza televizorul creierul copilului
    Cum afecteaza televizorul creierul copilului

    Foarte multi parinti prefera sa isi lase copilul sa se uite la televizor ore in sir. Motivul pare de foarte multe ori de inteles: ai treaba prin casa si nu ai timp in momentul respectiv sa...

    Cum să-i răspunzi copilului când înjură
    Cum să-i răspunzi copilului când înjură

    Și copiii mai greșesc câteodată și în cele mai nepotrivite conexte le „scapă” porumbelul pe guriță. Înjurăturile rostite de copii au un impact greu...

    © 2024 Qbebe