Cum să-i răspunzi copilului când înjură

Cum să-i răspunzi copilului când înjură

Mariana Voinea

Și copiii mai greșesc câteodată și în cele mai nepotrivite conexte le „scapă” porumbelul pe guriță. Înjurăturile rostite de copii au un impact greu asupra părinților. Cu mult calm și atitudinea potrivită, această atitudine greșită poate fi corectată din timp.

După ce trece perioada drăgălașă a bebelușeniei și a copilăriei timpurii, urmează preadolescența și perioada în care copilul preia tot ceea ce este negativ din jurul său. Fie că aude injuriile pe stradă, la școală, în cercul de prieteni, copilul începe să preia cuvintele urâte și să le folosească.

Părinții nu au altă alternativă, decât să privească surprinși cum puiul de om pe care s-au străduit atât de mult să-l crească și să-l educe devine un golănaș. Concret, adulții rămân șocați de cuvintele pe care le pot scoate pe gură cei mici.

Copii învață cuvinte obscene destul de devreme

În anul 2013, un studiu efectuat în Statele Unite ale Americii a avut ca rezultat faptul că micuții deja au în vocabular cel puțin 42 de cuvinte urâte până când încep școala.

În ceea ce privește reacțiile părinților la vorbele rostite de copii, acestea sunt legate în general de context și depind de martorii la întreaga situație.

Uneori, părinții consideră că acest comportament este pur și simplu neadecvat, urât și trebuie să facă ceva în această privință. Alteori, adulții nu consideră că două-trei cuvinte urâte reprezintă un motiv de îngrijorare.

În puține cazuri, părinții chiar se pot amuza de cuvintele pe care copiii lor le rostesc în diferite contexte. Reacțiile părinților depind de starea lor la acel moment, de aceea acest lucru poate deveni ușor confuz pentru cei mici.

Ce sa faci cand copilul tau incepe sa injure

Reguli nescrise

În general, în toate culturile lumii, există reguli sociale nespuse asupra cuvintelor pe care o persoană adultă sau copil le poate spune, în funcție de context și de interlocutor.

Studiul arată faptul că, de regulă bărbații folosesc cuvinte urâte în public mai mult decât femeile și nici nu sunt judecați dacă fac acest lucru.

Ba chiar mai mult, comedianții de stand up chiar înjură în timpul actelor comice pe scenă și acest lucru este văzut ca fiind amuzant și deopotrivă acceptabil.

Dar dacă un ministru ar înjura în Parlament, atunci cu siguranță cuvintele ar fi văzute ca o insultă națională.

În mod similar, dacă adulții folosesc cuvinte urâte, în cazul copiilor acest lucru nu este tocmai acceptat de societate. Copiii sunt percepuți ca fiind inocenți și buni, iar copilăria este acel acea perioadă specială în care se dezvoltă ei înșiși ca și caracter.

În copilărie, părinții sunt responsabili de protejarea copiilor și de crearea unui unei personalități frumoase.

Copiii folosesc cuvintele urâte ca un mod de comunicare

trei copii se stramba pe canapea

Fie că vrem să acceptăm sau nu, cuvintele urâte fac parte din limbajul uman universal. La fel ca orice alt cuvânt, ele pot exprima sentimente, gânduri și intenții. Gândindu-ne la copiii care le folosesc, trebuie să privim situația ca fiind un simplu mod de exprimare personală și de comunicare.

Atunci când copiii mici înjură sau folosesc cuvinte inadecvate, de obicei adulții dau vina pe prietenii lor sau pe cei din jur că le folosesc în prezența copiilor.

De fapt, micuții nu fac altceva decât să învețe toate aspectele limbajului și să se joace cu cuvintele. Pe de altă parte, atunci când copiii mai mari înjură, adulții se leagă mai mult de dezvoltarea lor socială și emoțională și de felul în care învață să-și gestioneze emoțiile și să și dezvolte o identitate proprie.

Copiii tind să copieze adulții întru totul, așa că dacă vor auzi cuvinte urâte în casa lor, cu siguranță vor imita în societate ceea ce aud la părinți.

Totodată, dacă cei mici nu au auzit părinții sau la frații mai mari înjurând, atunci când vor ajunge la școală, vor auzi copiii din cercul lor de prieteni. Și sursele mass media sau telefoanele smart sunt o sursă de inepuizabilă de cuvinte urâte.

Așadar, este practic imposibil pentru părinți să monitorizeze și să controleze afluxul de asemenea expresii.

Sfatul psihologilor: Copilul meu vorbeste urat – ce ma fac?!

Diferența dintre reacție și răspuns

În primul rând, părinții ar trebui să minimizeze impactul expunerii copiilor la comportamente și cuvinte neadecvate. Ceea ce înseamnă că adulții trebuie să răspundă, mai degrabă decât să reacționeze la înjurăturile spuse de copii.

Din păcate, reacțiile umane sunt instantanee și destul de impulsive. De aceea reacțiile imediate nu pot fi controlate.

Pe de altă parte, răspunsurile pe care le pot da adulții vin mult mai greu și reprezintă un mod de abordare mult mai controlat al situației.

În ceea ce privește injuriile care ies pe gură copiilor, este foarte important ca adulții să încerce să le răspundă acestora, astfel încât cei mici să învețe ce trebuie să spună și ce nu le este permis să spună.

Cum trebuie să răspundă adulții înjurăturilor copiilor?

fata si mama isi acopera gura cu mana

Răspunsul adulților la ofensele copiilor începe prin înțelegerea faptului că, la un moment dat, cei mici vor fi expuși cuvintelor urâte și părinții nu pot controla fiecare aspect al vieții lor.

Este necesară, în primul rând, recunoașterea faptului că folosirea cuvintelor urâte de către copii face parte din procesul de dezvoltare al acestora. Rolul părintelui este acela de a încerca să îi facă pe cei mici să înțeleagă ce transmit prin acele cuvinte urâte și cum vor fi percepute de cei din jur.

Spre exemplu, puteți folosi un astfel de limbaj atunci când răspundeți injuriilor copilului:
De ce ai ales acel cuvânt? Nu puteai să alegi altul în schimbul lui? Are o semnificație destul de urâtă”.

Sau puteți folosi această frază:
Știu că ești supărat, dar dacă aș fi în locul tău, aș încerca să-mi transmit emoțiile într-un mod mai frumos, spre exemplu în acest moment mă simt foarte frustrat”. Răspunsurile părinților elimină nevoia de a ignora acțiunea copiilor.

Puneți accent pe prevenție

Pe cât posibil, este indicat ca părinții să își creeze niște strategii preventive din timp. Spre exemplu, atunci când întreaga familie se adună pe canapea și părinții împreună cu copiii se uită la un film, adulții ar trebui să explice cuvintele folosite de către personajele care apar.

Acela este cel mai bun context din care copiii pot înțelege cu adevărat însemnătatea cuvintelor. Dacă sunt folosite cuvinte urâte, părinții trebuie să își dea silința să facă copiii să înțeleagă că acela nu ese cel mai înțelept mod de a face față situației.

În plus, adulții pot pune accentul pe faptul că lucrurile la televizor, în clipurile muzicale sau pe rețelele sociale sunt diferite față de cele din realitate.

Părinții ar putea să folosească fraze de genul: „Atunci când înjuri pe cineva, acest lucru poate răni foarte tare interlocutorul tău. Deci nu este deloc acceptabil să faci asta”.

Poți să fredonezi un cântec care are cuvinte urâte în el acasă, dar în niciun caz nu ar trebui să folosești acele cuvinte la școală”.

În fond, suntem cu toții oameni, copii, tineri, adulți deopotrivă, și de multe ori ne regăsim în situații asemănătoare în care folosim ofense în diferite contexte și în situații care nu ne convin. Dar rolul nostru este de a-i învăța pe copii că nu este bine să folosească expresiile urâte din vocabular oriunde și oricum.

Tinerii își vor lua, oricum, libertatea de a „scăpa” câte un cuvânt urât în cercul de prieteni sau atunci când nu-i aude nimeni. Să nu uităm că și cuvintele urâte fac parte din vocabular, la fel cum și năzdrăvăniile fac parte din copilărie, de aceea putem trece cu vederea anumite lucruri.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: theparentswebsite.com.au

Articolul urmator
Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul meu înjură doar când este acasă. Să-l las?
    Copilul meu înjură doar când este acasă. Să-l las?

    Copiii încep să folosească cuvinte urâte de la vârste fragede, conștient sau nu, imitând mai degrabă pe cei din jur. Tu știi cum trebuie să reacționezi...

    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?
    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?

    Ce se întâmplă atunci când ai pierdut nu una, ci mai multe sarcini și primești comentarii inoportune din partea celorlalți? Aceasta este întrebarea pe care o...

    Cum să mă descurc cu anxietatea copilului meu când nu o pot controla pe a mea?
    Cum să mă descurc cu anxietatea copilului meu când nu o pot controla pe a mea?

    Anxietatea poate apărea la orice vârstă și din păcate, chiar dacă am ajuns în punctul în care ne-am obișnuit cu ea și nu ne mai sperie ca odinioară, tot trebuie să...

    Copilului meu nu îi place când îl schimb de haine sau de scutec. Cum trebuie să procedez?
    Copilului meu nu îi place când îl schimb de haine sau de scutec. Cum trebuie să procedez?

    Pe măsură ce micuțul tău crește și vrea să fie tot mai independent, este firesc să-și dorească să-și exprime autonomia în cele mai diverse moduri. De aceea, nu este de...

    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?
    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?

    Există un moment cheie în orice familie în care există un copil adoptat. Părinții au misiunea de a-i spune acestuia, cu multă blândețe și empatie, care este povestea...

    Noaptea dormeam cu fetița strâns în brațe cu cuțitul sub pernă. Venea lângă noi, mă scuipa, mă înjura și mă amenința că mă omoară
    Noaptea dormeam cu fetița strâns în brațe cu cuțitul sub pernă. Venea lângă noi, mă scuipa, mă înjura și mă amenința că mă omoară

    Violența domestică, abuzul fizic sau/și emoțional în familie este mai frecvent decât spun statisticile. Conform unui raport al Ministerului Public în 2021 au fost...

    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală
    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală

    Una dintre cele mai grele provocări prin care poate trece un părinte este să afle că nu se mai poate face nimic pentru copilul său, că acesta își va pierde viața. De asemenea,...

    Cum este corect: m-ai sau mai? Află când se scrie cu cratimă și când nu
    Cum este corect: m-ai sau mai? Află când se scrie cu cratimă și când nu

    Cuvintele omofone „m-ai” și „mai” îți pot crea o ușoară confuzie, deoarece, așa cum le spune denumirea, ele se pronunță la fel, dar se scriu diferit...

    © 2024 Qbebe