Cunoaște-o pe Marion Donovan, femeia care a inventat scutecele
Trebuie să știi că Marion Donovan a fost femeia care a inventat primele scutece. Detalii aici. Se săturase să schimbe cearșafurile ude și nu îi plăceau deloc pantalonii de cauciuc, folosiți până spre finalul anilor ‘40. Așa că s-a apucat să taie perdeaua de duș și a transformat-o într-un scutec impermeabil, în formă de plic care se prindea cu cleme. I-a dat numele „Boater” (luntrașul), iar apoi a mers la mai mulți producători pentru a încerca să își promoveze invenția. A fost refuzată, așa că din 1949 a început să își fabrice singură scutecele.
Invenția sa a fost, bineînțeles, foarte bine primită, iar peste doar doi ani, Marion Donovan și-a vândut compania unei mari corporații, pentru un milion de dolari (echivalentul a 10 milioane de dolari în zilele noastre). Donovan a avut și ideea de a face scutece din hârtie absorbantă, dar investitorii acelor vremuri n-au luat-o în seamă. Pampers a fost prima companie care a produs în masă scutecele de unică folosință, abia în 1961.
Modalități inedite de folosire a scutecelor
Puterea de absorbție a scutecelor poate fi utilă și în alte situații. Spre exemplu, sunt perfecte pentru a opri scurgerile până la sosirea instalatorului, în cazul în care ai o țeavă spartă. De asemenea, un scutec îți poate salva cartea preferată, dacă ai vărsat ceva pe ea. Nu trebuie decât să-l întinzi peste paginile afectate și să aștepți apoi să se usuce.
Îți vine să crezi sau nu, scutecele pot fi folosite și ca îngrășământ pentru plante, iar tutorialul complet îl găsești în acest clip realizat de Grant Thompson. Nu în ultimul rând, crescătorii de cai folosesc scutecele ca bandaje pentru caii cu răni la copite sau cu abcese. Așa că este bine să ai un pachet pe aproape, chiar dacă nu ai copii mici.
Află cele mai interesante statistici despre scutece
Ajungem și la cifre și statistici, iar unele dintre ele îți pot ridica unele semne de întrebare. În zilele noastre, 95% dintre bebeluși poartă scutece de unică folosință. Fiecare dintre ei folosește aproximativ 8.000 de bucăți până când învață să se descurce singur. Suma medie cheltuită într-un an pentru un copil doar pentru scutece de unică folosință este de aproximativ 600 de euro.
Și poate că știai deja, poate că nu, dar fecalele din interiorul scutecelor ar trebui aruncate la toaletă. Majoritatea oamenilor împăturesc și aruncă scutecele folosite cu totul la gunoi. Mai exact, potrivit statisticilor, 92% din cei care le folosesc fac asta. Dacă protecția mediului este una dintre pasiunile tale, trebuie să mai știi că nimeni nu a trăit suficient pentru a vedea un scutec de unică folosință descompus complet. Cercetătorii estimează că durata de viață a materialului este cuprinsă între 250 și 500 de ani.
Cam atât despre scutece. Sperăm ca lucrurile pe care le-ai aflat din acest articol să îți fie de folos.
Surse foto: Shutterstock