Buricul unui nou-nascut: etape si metode de ingrijire

Alexandra Negreanu

Buricul este zona cea mai sensibilă în primele zile de viață ale unui copil. Află totul despre cum trebuie îngrijit buricul până când acesta se usucă, cade și întreaga zonă se vindecă.

Cordonul ombilical- roluri

Bebelușii primesc hrană și oxigen cât timp sunt în uter prin placentă, aceasta fiind conectată la peretele interior al uterului mamei. Conexiunea are loc prin cordonul ombilical- o deschidere în abdomenul copilului. După ce copilul se naște, cordonul ombilical nu mai este de folos, întrucât micuțul tău va învață să se hrănească și să respire singur. De aceea, cordonul  el se va secționa în vederea mumificării prin fibrozare, adică va fi tăiat și prins aproape de corp printr-o procedură nedureroasa.

Când va cădea buricul (bontul ombilical) al bebelușului

În medie, va dura cam 10-14 zile până se va întâmpla așa ceva. În unele cazuri, buricul o să cadă după aproximativ 21 de zile. Este cazul să intri în panică în situația în care buricul nu va cădea nici după 6 săptămâni.
După ce buricul cade, grija atentă față de el este esențială pentru a evita declanșarea unei infecții. Astfel, va trebui să-l ții permanent curat și uscat, ideal nu prin băițe, ci prin tamponarea cu un burete delicat.

Ce se întâmplă când cade buricul bebelușului

Primul aspect pe care trebuie să îl știi, după căderea buricului, este că vei sesiza puțin sânge (câteva picături). Dar atâta timp cât sângele este în cantități foarte mici, nu ai de ce să îți faci griji!

După ce buricul cade, va trebui să ai grijă să menții zona curată și uscată. Vei vedea mici scurgeri lipicioase, de culoare galbenă, dar acestea nu reprezintă infecție, puroi. În plus, vei mai observa și o crustă, dar nici aceasta nu trebuie să te alarmeze, cu excepția cazurilor în care este însoțită de febră, înroșire și inflamație.

Uneori, există posibilitatea ca un țesut roșu, cicatricial, să se formeze pe buric. Dacă acesta nu va dispărea de la sine în decurs de 1 săptămână, ia legătura cu un medic. Acesta îi va aplica tratamentul necesar, care va înlătura granulomul.

Nici după ce va cădea buricul bebelușului nu vei putea să îți dai seama care va fi aspectul acestuia. Cel mai bine este să ai răbdare să vezi cum evoluează și ține cont și de următorul lucru: modul în care medicul a tăiat cordonul ombilical nu va influența forma buricului.

Căderea buricului bebelușului- sfaturi de îngrijire

Nu este indicat să-i faci băiță bebelușului în cădiță, cu apă caldă, până când nu s-a vindecat rana lăsată de căderea restului din cordonul ombilical. Ai două posibilități: daca alegi ca totuși să îi faci băiță, acoperă zona buricului cu un pansament steril, pe care ai grijă să-l eviți când cureți pielea bebelușului. Cea de a doua variantă este să cureți pielea bebelușului cu un prosop umed, până când va cădea buricul.

Ca să te asiguri că îl vei ține pe micuțul tău departe de infecții, străduiește-te să pui în practică  și următoarele măsuri:
• Menține zona curată- Dacă ți se pare lipicios sau murdar, umezește buricul cu o cârpă moale, perfect curată (rezumă-te la apă, întrucât alcoolul sau săpunul pot irita pielea foarte delicată), cu care vei tampona ușor. După aceea vei suge surplusul de apă cu o altă cârpă. Mai mult, nu uita că este esențial să nu apeși buricul pentru a nu porni vreo hemoragie.

• Lasă buricul să se usuce- În acest scop, ține-l cât mai mult expus la aer. Nu este necesar să adaugi plasturi, mai ales dacă nu sunt speciali pentru pielea sensibilă a unui nou-născut (există riscul apariției unei alergii). În plus, se recomandă ca zona ombilicală să fie lăsată libera, pentru aerisire și uscare

• Dacă în zona buricului ajung urme de materii fecale, îndepărtează-le cu apă călduță și săpun

• Fii foarte atentă la cum vei spune scutecul- Pentru ca acesta să nu vină în contact cu buricul, îl poți îndoi sau tăia puțin pe margini. În același timp, fii pregătită să schimbi cât mai rapid un scutec ud, astfel încât umezeala să nu ajungă în zona buricului

• Ai grijă cum îmbraci bebelușul- Ideale sunt hăinuțele cât mai lejere, care nu vor favoriza frecarea cu zona buricului. Poți să recurgi inclusiv la body-uri dotate cu un orificiu special pentru buric. O soluție potrivită pentru perioada de imediat de după căderea buricului este să-ți îmbraci bebelușul în hăinuțe stil kimono, care permit aerului să circule

• Abține-te de la eliminarea crustei- Chiar dacă ți se pare că aceasta va putea fi îndepărtată cu ușurință, este foarte posibil să te înșeli. Mult mai bine va fi să ai răbdare și să lași lucrurile să decurgă natural. Dacă nu vei proceda așa, există riscul ca odată cu îndepărtarea crustei să înceapă să curgă mai mult sânge. Vei solicita urgent ajutor medical dacă s-ar întâmpla așa!

Mai mult decât atât, pentru a fi sigură că bebelușul va fi ferit permanent de infecții,  nu evita nici următorul demers: îngrijește zonele sensibile din preajma buricului  cu comprese sterile și cu o soluție dezinfectantă precum Betadina. Este preferabil să procedezi astfel până la cicatrizarea rănii lăsate de căderea bontului ombilical.

Ingrijirea buricului unui bebelus

Buricul nou-născutului- Când să te îngrijorezi

În timpul procesului de vindecare, puțină sângerare este normală.
Îngrijorător este dacă buricul bebelușului nu a căzut după 3 săptămâni de la naștere. Dacă se întâmplă așa, ia legătura cât mai rapid cu un medic, întrucât poate fi vorba despre o infecție sau despre o disfuncție la nivelul sistemului său imunitar.

De asemenea, motive serioase de îngrijorare sunt:
• Sesizezi aspectul roșu și inflamat
• O acumulare de fluid pe sau în apropierea buricului
• O scurgere de puroi sau orice altă scurgere cu miros dezagreabil (de culoare albă sau galbenă)
• Inflamația din zona abdomenului
• Febra
• Starea de letargie
• Semnele că bebelușul are dureri (De exemplu, va plânge când îl atingi în zona abdomenului)
• Iritabilitatea
• Diminuarea apetitului
Vizita la medic este urgentă întrucât poate fi nevoie de un tratament care să conducă la stoparea unei eventuale infecții.

Tu știai până acum detalii referitoare la căderea buricului bebelușului?

Surse:
www.livestrong.com,www.webmd.com, ww.whattoexpect.com 

 

  

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină
  Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină

  O mamă este cercetată penal pentru că și-a lăsat bebelușul nou-născut în coșul de gunoi al toaletei unui avion. Cel mic a fost transportat de urgență la spital pentru...

  13 femei au fost controlate ginecologic cu forța după ce un nou-născut a fost descoperit în baia unui aeroport
  13 femei au fost controlate ginecologic cu forța după ce un nou-născut a fost descoperit în baia unui aeroport

  Scene de neconceput într-un aeroport din Doha. Mai multe pasagere au fost controlate ginecologic cu forța după ce, într-o toaletă, a fost găsit abandonat un bebeluș născut...

  Bebelușul care s-a născut cu steriletul mamei sale în mână: fotografia unui adevărat supraviețuitor
  Bebelușul care s-a născut cu steriletul mamei sale în mână: fotografia unui adevărat supraviețuitor

  Imaginea cu un bebeluș care strânge în mână steriletul mamei sale a făcut înconjurul lumii. Fotografia a fost făcută chiar de medicul care a asistat la naștere,...

  Un nou născut moare după ce mama lui este forțată să nască în picioare
  Un nou născut moare după ce mama lui este forțată să nască în picioare

  O femeie și-a pierdut bebelușul după ce o asistentă medicală a insistat ca aceasta să nască în picioare.

  Un nou născut este cel mai tânăr pacient infectat cu coronavirus. Gravidele încep să fie testate
  Un nou născut este cel mai tânăr pacient infectat cu coronavirus. Gravidele încep să fie testate

  Pentru prima dată, un nou-născut a fost testat pozitiv cu COVID-19 în Europa. Autoritățile sunt în alertă și din ce în ce mai multe viitoare mămici își fac...

  A născut acum 5 luni și e din nou însărcinată! Artista va avea gemeni!
  A născut acum 5 luni și e din nou însărcinată! Artista va avea gemeni!

  Cântăreața de muzică populară, Letiția Moisescu, cunoscută drept „Leticia”, a născut prima oară în urmă cu cinci luni, iar acum este din nou...

  Are 67 de ani și tocmai ce a născut un copil perfect sănătos! Ar putea să fie un nou record mondial
  Are 67 de ani și tocmai ce a născut un copil perfect sănătos! Ar putea să fie un nou record mondial

  O femeie a născut o fetiță la vârsta de 67 de ani. Aceasta pretinde că a avut parte și de o concepție naturală. Medicii sunt uluiți!

  Noul coronavirus se transmite de la mamă la copil în sarcină, conform unui nou studiu
  Noul coronavirus se transmite de la mamă la copil în sarcină, conform unui nou studiu

  Numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus crește de la o zi la alta, cercetătorii fiind acum îngrijorați în legătură cu femeile însărcinate....

  © 2022 Qbebe