ECONOMIDA

Buricul unui nou-nascut: etape si metode de ingrijire

Buricul este zona cea mai sensibilă în primele zile de viață ale unui copil. Află totul despre cum trebuie îngrijit buricul până când acesta se usucă, cade și întreaga zonă se vindecă.

Cordonul ombilical- roluri

Bebelușii primesc hrană și oxigen cât timp sunt în uter prin placentă, aceasta fiind conectată la peretele interior al uterului mamei. Conexiunea are loc prin cordonul ombilical- o deschidere în abdomenul copilului. După ce copilul se naște, cordonul ombilical nu mai este de folos, întrucât micuțul tău va învață să se hrănească și să respire singur. De aceea, cordonul  el se va secționa în vederea mumificării prin fibrozare, adică va fi tăiat și prins aproape de corp printr-o procedură nedureroasa.

Când va cădea buricul (bontul ombilical) al bebelușului

În medie, va dura cam 10-14 zile până se va întâmpla așa ceva. În unele cazuri, buricul o să cadă după aproximativ 21 de zile. Este cazul să intri în panică în situația în care buricul nu va cădea nici după 6 săptămâni.
După ce buricul cade, grija atentă față de el este esențială pentru a evita declanșarea unei infecții. Astfel, va trebui să-l ții permanent curat și uscat, ideal nu prin băițe, ci prin tamponarea cu un burete delicat.

Ce se întâmplă când cade buricul bebelușului

Primul aspect pe care trebuie să îl știi, după căderea buricului, este că vei sesiza puțin sânge (câteva picături). Dar atâta timp cât sângele este în cantități foarte mici, nu ai de ce să îți faci griji!

După ce buricul cade, va trebui să ai grijă să menții zona curată și uscată. Vei vedea mici scurgeri lipicioase, de culoare galbenă, dar acestea nu reprezintă infecție, puroi. În plus, vei mai observa și o crustă, dar nici aceasta nu trebuie să te alarmeze, cu excepția cazurilor în care este însoțită de febră, înroșire și inflamație.

Uneori, există posibilitatea ca un țesut roșu, cicatricial, să se formeze pe buric. Dacă acesta nu va dispărea de la sine în decurs de 1 săptămână, ia legătura cu un medic. Acesta îi va aplica tratamentul necesar, care va înlătura granulomul.

Nici după ce va cădea buricul bebelușului nu vei putea să îți dai seama care va fi aspectul acestuia. Cel mai bine este să ai răbdare să vezi cum evoluează și ține cont și de următorul lucru: modul în care medicul a tăiat cordonul ombilical nu va influența forma buricului.

Căderea buricului bebelușului- sfaturi de îngrijire

Nu este indicat să-i faci băiță bebelușului în cădiță, cu apă caldă, până când nu s-a vindecat rana lăsată de căderea restului din cordonul ombilical. Ai două posibilități: daca alegi ca totuși să îi faci băiță, acoperă zona buricului cu un pansament steril, pe care ai grijă să-l eviți când cureți pielea bebelușului. Cea de a doua variantă este să cureți pielea bebelușului cu un prosop umed, până când va cădea buricul.

Ca să te asiguri că îl vei ține pe micuțul tău departe de infecții, străduiește-te să pui în practică  și următoarele măsuri:
• Menține zona curată- Dacă ți se pare lipicios sau murdar, umezește buricul cu o cârpă moale, perfect curată (rezumă-te la apă, întrucât alcoolul sau săpunul pot irita pielea foarte delicată), cu care vei tampona ușor. După aceea vei suge surplusul de apă cu o altă cârpă. Mai mult, nu uita că este esențial să nu apeși buricul pentru a nu porni vreo hemoragie.

• Lasă buricul să se usuce- În acest scop, ține-l cât mai mult expus la aer. Nu este necesar să adaugi plasturi, mai ales dacă nu sunt speciali pentru pielea sensibilă a unui nou-născut (există riscul apariției unei alergii). În plus, se recomandă ca zona ombilicală să fie lăsată libera, pentru aerisire și uscare

• Dacă în zona buricului ajung urme de materii fecale, îndepărtează-le cu apă călduță și săpun

• Fii foarte atentă la cum vei spune scutecul- Pentru ca acesta să nu vină în contact cu buricul, îl poți îndoi sau tăia puțin pe margini. În același timp, fii pregătită să schimbi cât mai rapid un scutec ud, astfel încât umezeala să nu ajungă în zona buricului

• Ai grijă cum îmbraci bebelușul- Ideale sunt hăinuțele cât mai lejere, care nu vor favoriza frecarea cu zona buricului. Poți să recurgi inclusiv la body-uri dotate cu un orificiu special pentru buric. O soluție potrivită pentru perioada de imediat de după căderea buricului este să-ți îmbraci bebelușul în hăinuțe stil kimono, care permit aerului să circule

• Abține-te de la eliminarea crustei- Chiar dacă ți se pare că aceasta va putea fi îndepărtată cu ușurință, este foarte posibil să te înșeli. Mult mai bine va fi să ai răbdare și să lași lucrurile să decurgă natural. Dacă nu vei proceda așa, există riscul ca odată cu îndepărtarea crustei să înceapă să curgă mai mult sânge. Vei solicita urgent ajutor medical dacă s-ar întâmpla așa!

Mai mult decât atât, pentru a fi sigură că bebelușul va fi ferit permanent de infecții,  nu evita nici următorul demers: îngrijește zonele sensibile din preajma buricului  cu comprese sterile și cu o soluție dezinfectantă precum Betadina. Este preferabil să procedezi astfel până la cicatrizarea rănii lăsate de căderea bontului ombilical.

Ingrijirea buricului unui bebelus

Buricul nou-născutului- Când să te îngrijorezi

În timpul procesului de vindecare, puțină sângerare este normală.
Îngrijorător este dacă buricul bebelușului nu a căzut după 3 săptămâni de la naștere. Dacă se întâmplă așa, ia legătura cât mai rapid cu un medic, întrucât poate fi vorba despre o infecție sau despre o disfuncție la nivelul sistemului său imunitar.

De asemenea, motive serioase de îngrijorare sunt:
• Sesizezi aspectul roșu și inflamat
• O acumulare de fluid pe sau în apropierea buricului
• O scurgere de puroi sau orice altă scurgere cu miros dezagreabil (de culoare albă sau galbenă)
• Inflamația din zona abdomenului
• Febra
• Starea de letargie
• Semnele că bebelușul are dureri (De exemplu, va plânge când îl atingi în zona abdomenului)
• Iritabilitatea
• Diminuarea apetitului
Vizita la medic este urgentă întrucât poate fi nevoie de un tratament care să conducă la stoparea unei eventuale infecții.

Tu știai până acum detalii referitoare la căderea buricului bebelușului?

Surse:
www.livestrong.com,www.webmd.com, ww.whattoexpect.com 

 

 
 

 

7 etape bizare in dezvoltarea bebelusilor. Toti trec prin ele!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nu știi ce să faci cu buricul căzut al bebelușului? Mulți părinți îl transformă în bijuterii
  Nu știi ce să faci cu buricul căzut al bebelușului? Mulți părinți îl transformă în bijuterii

  Părinții care aleg să păstreze buricul căzut bebelușului ca amintire îl pot da pe mâna unor designeri bijutieri, ce vor crea din el tot felul de poboabe.

  Soția mea a născut prin cezariană și nu înțeleg de ce nu are chef de relații intime. Declarația unui tată șochează internetul
  Soția mea a născut prin cezariană și nu înțeleg de ce nu are chef de relații intime. Declarația unui tată șochează internetul

  Nu este prima dată când auzim o astfel de poveste: tatăl veșnic nesatisfăcut de faptul că proaspăta mămică nu mai are același apetit sexual. Dar, domnilor, oare când...

  O femeie care s-a născut fără uter a dat naștere unui băiețel perfect sănătos
  O femeie care s-a născut fără uter a dat naștere unui băiețel perfect sănătos

  O femeie din Statele Unite, căreia i s-a spus că nu va putea avea niciodată copii pentru că s-a născut fără uter, a adus pe lume un băiețel perfect sănătos!

  Fiul lui Kamara, la a treia operație. Din cauza unui medic care a forțat nașterea s-a născut cu probleme
  Fiul lui Kamara, la a treia operație. Din cauza unui medic care a forțat nașterea s-a născut cu probleme

  Kamara luptă din toate puterile să îl vindece pe fiul său, Leon, de boala de care acesta suferă. Artistul a făcut un apel disperat acum un an pentru a strânge cei 100.000 de...

  Primul bebeluș născut în urma unui transplant de uter
  Primul bebeluș născut în urma unui transplant de uter

  Nasterea este prin definiție spectaculoasă, este felul prin care Mama Natură ne declară că ne iubește și că dorește să o populam în continuare. Într-un Centru Medical...

  Cu un simplu formular poți salva viața unui copil născut prematur în Romania!
  Cu un simplu formular poți salva viața unui copil născut prematur în Romania!

  În fiecare an pierdem aproximativ 1.400 de nou-născuți. Din 1990 încoace, România trece prin cea mai mare dramă a depopulării - migrația masivă a resursei umane, rata scăzută a...

  Fotografia virală a unui bebeluș care s-a născut cu steriletul mamei sale pe cap
  Fotografia virală a unui bebeluș care s-a născut cu steriletul mamei sale pe cap

  O fotografie a luat cu asalt întreaga comunitate Twitter în ultimele 2 zile. Ea reprezintă capul unui bebeluș nou-născut care are prins în păr ceea ce se crede a fi...

  © 2019 Qbebe